Fórum témák
» Több friss téma |
Nem egyformán gondolkodunk. Ez nem baj. Én inkább egy kezdő és vassal jól bánó ember szemszögéből nézem a dolgokat. Úgy gondolom, hogy kezdésnek elegendő az ingyen energiát hasznosan felhasználni, és az így megmaradó pénzből lehet akkumulátort tölteni vagy világítani. Nem kellenek akkumulátorok, inverterek stb. Itt illik megjegyeznem, hogy el kell érni egy megfelelő gép nagyságot.
Én fűtés és melegvíz rásegítésről beszéltem. Nézzük a vizet, a Te nagy gépedre. 600 kWh egy napra ad átlagban 1414 kcal hőt, ami 50 liter vizet 28 fokkal melegít fel. Ha ez a tartály egy villanybojler elé kerül, akkor van haszna. Én speciális helyzetben vagyok, az elvárásom, hogy a kertem 10 literes vízmelegítőjében mindig a hőfokszabályzón beállított meleg víz várjon. Ha címemre megküldöd az adatokat, megköszönöm, és a hosszú téli estéken feldolgozom.
Köszönöm szépen a választ!
A lapátok száma 4. Átmérője 70 cm. Eredetileg 90 cm volt,de ezt nagynak találtam. komolyabb szélben úgy suhogott mint egy repülő légcsavarja. Néztem a DC /amatek/ motort,de nem tudom hogy hány vattosat kellene vennem.Én a saját buta fejemmel 80 vagy 100 wattosra gondoltam. Ez 35ezer én kb 25ezret szántam a motorra és a szabályzóra. Van egy hodozható 13Wattos napelemem ami feszszabályzó nélkül tud 18 voltot és 0,9 ampert. Szabálytóval/gyári/8,5 voltot és 0,5 ampert. Gyakorlatilag nem tudom használni. A válaszát előre megköszönöm.
Ok holnap elküldöm. Csak azért forszírozom mert engem is érdekel a dolog. "600 kWh egy napra ad átlagban 1414 kcal hőt," az én nézőpontom szerint itt van a gubanc, hogy "átlagban" Sajna az átlaggal itt nem megyünk semmire, mert heteken át fennállhat az hogy a minimális termelés (ha van) elveszik a vizes rendszer hőveszteségeként. Kíváncsi leszek hogy ha átszámoltad az éves adatot, hány nap lesz amikor a 120 literes bojlerben tényleg 28 fokkal megemeli a hőfokot.
Szia. A fórumon nagy nyilvánossága előtt mindenki tegeződik. Látom új vagy nyugodt legyél, ha valaki nyilvánosan hülyeséget ír, a többi rászól. A napelemhez nem muszáj használni feszültségszabályzót, csak egy diódán keresztül menjen az áram, azért, hogy amikor nem tölt, ne is fogyasszon. Az akkuból visszafolyna az áram a napelembe és lemerülne az akku. A generátor a szélerőműnek a legkritikusabb pontja. Lekurtítottad a lapátokat, túl vagy rajta. Most már ne bánkódj, de nem kellett volna. Először meg kellett volna nézni, mit tud a generátorral. Én Erdélybe való vagyok, nem tudom, milyenek az árak nálatok. Te szereled fel a generátort, ha már megvan? Nem buta a fejed, csak nem vagy járatos a témában. 100 W-os a generátor amire gondolsz, jó. De mekkora szélben? Nézz széjjel a kacatjaid között, egy tanyán sok minden van, találhatsz használható dolgokat is. A múlt évben valaki hozott egy motort, vásároljam meg, nevetségesen olcsón adta (különben nem vásároltam volna meg). Egy egyenáramú motor volt, amit megpörgettem úgy 3000 fordulattal és kiadott 60 voltot. Nem kísérleteztem vele tovább, mert a csörlőmön kapott helyet, amivel a sodronyt tekerem fel - le. A lomok között neked is lehet egy hasonló motorod. Egy kis áttétel meg egy dióda és kész a szélerőműved. Ezt egyenlőre emészd meg és minél hamarabb jelentkezz. Kár hogy nem laksz közelebb, szívesen együttműködnék veled.
Szia István
Köszönöm szépen Tényleg segítettél! Irtam neked egy kiegészített változatoz,de az ezek szerint elkallódott. Egy másik generátort meghajtattam 2:1 arányban és így is nagyon kíválóan működött. a hajtott generátor ford. száma kb 800 lehetett gyenge szélben. Én még reménykedem,hogy valakitől tudok venni egy motort. Köszönöm a napelemes segíséget is. Ha elkészül a szerkezet meg fogom mutatni. Eddig még nevetségesen néz ki,de én bízok benne. Üdv Budakalászról.
Nekem ez az akkumulátor töltő inverter működése a szélkerék és az akkumulátor között nem világos. Mi állítja be a munkapontot? Van olyan elképzelt helyzet, hogy az inverter tölteni akar, és befékezi a kereket? Vagy alacsony szélkerék teljesítménynél a kis feszültség miatt nincs is töltés? Tudom ez a fórum nem alkalmas ilyen dolgok megbeszélésére, hisz párszor már rámszóltak. Így aztán ezt vedd kötői kérdésnek, ha tényleg kell a válasz, megoldom?
Az előző közös elméleti megbeszéléseknek nálam van folytatása. Mivel a megtérülő szélgép figurát nézem, ott össze kell a kereket, a generátort és a fűtést illeszteni. Megbeszéltük, elektronika nélkül rossz a hatásfok. Hogy az induláshoz se kelljen semmi, készítettem egy Excel táblázatot, ami a valós történést igyekszik modellezni, ahogy vasas emberként én képzelem. Nekem tanulságos volt egy optimális összeillesztés kikeresése. A Te szakmádban a tranziens jelenségek is érdekesek, hisz ott fura dolgok történnek. Ez a szélkerékre is igaz, Biztos nem hagy nyugton a kíváncsiság, és megnézem, hogy a lassan elinduló kerékre milyen erők hatnak, hisz egy szél helyett megjelenik a relatív sebesség és szélirány. Látva a működő gépemet, úgy tűnik, az itt kialakuló két elméleti görbét is érdemes megvizsgálni. Küldök egy képet a táblázatról, meg remélem, hogy a spekulációmnak és a számolásaimnak lesz egy jól működő gép következménye is egyszer.
Sziasztok.
Tudom nem teljesen témába vág, de remélem ti tudtok segíteni. Egy 200f/perc villanymotort szeretnék lecsökkenteni percenként 30-ra, Ezt ékszíjtárcsás megoldással gondoltam. Mekkora ékszíjtárcsákra van szükségem ehhez? Köszönöm.
200/30=6,67 azaz, a nagy fordulatú tárcsának az átmérője 6,67 - szer kisebb kell legyen mint az alacsony fordulatúé.
Részemről kösz az adatsort!
Jobb, mint reméltem. A sebesség/fordulat (frekv.) hiba 5% alatt van. A fél percnyi átlagolás, tehetetlenség legyőzés is jó. Én többre nem vágyok, bátran folytatom a saját hasonló méretű, felépítésű megépítését. (A szél ilyenkor kizárólag akkor támad fel a legnagyobb, levél se rezdül szélcsendből is, amikor a kinézett útszakaszon elkezdünk mérni. Tapasztalat.)
Szia!
Néhány halmozott válasz: - A 2,8 m/s átlag seb. a meteorológiai (matematikai átlag) lesz, 10 m magasan mérik. Évi energia közvetlenül nem számolható belőle. (Ld.: a 'szelesember' weblapom az adatlapomon) - Valamennyi generátor a névleges ford-ának 10-15%-a alatti fordulaton a belső szórt kapacitások miatt nem gerjed fel. Ez is lehet az ok. Ezért is minél több pólusú, minél alacsonyabb névl. ford. számú generátorra kell vadászni, vagy készíteni. (Ez utóbbi elfogadható minőségben nem nagyon szokott sikerülni.) - Az "A", ha a szélkerék felületre (hatásos keresztmetszetre gondoltál) vízszint. tengelyűnél a rotor által súrolt "korong" területe - a legnagyobb sugár négyzete szorozva Pí-vel, függ. tengelyűnél pedig a lapátok által súrolt henger keresztmetszete - a szélkerék legnagyobb átmérője szorozva a lapát magasságával. - 8-900 kWó/év kivett energiához 6-8 m2 felületű szélkerék, 2-2,5 kW-s generátor kell 15-20 m magasra telepítve. (számolás metodikája a weblapomon)
Szia István!
Muszály írnom neked mert TE voltál az első olyan ember aki a szívéből segíti a tehetetleneket. Úgy veszem észre,hogy elindult egy olyan folyamat ami talán a segítségemre lesz. Másik fórumon már van két segítő szándékú ember is kérdezett és talán megtudjuk oldani azt a 12v 55Ah akku töltését./btoti,atis57./ Itt is láton az egyik nevet. Nagyon szépen megköszönöm a messzi távolból a segítő szándékodat. Üdv István
Én is kaptam bőven segítséget a fórumon, még két jó barátot is összeszedtem, miért ne segítsek, ha tudok. Ez a fórum ilyen. Add elő bátran, ha nem vagy tisztában valamivel, ne restelkedj, (majdnem) mindig akad valaki, aki segít. A szélkereked kicsinek találom. Összekapcsoltad-e már a generátorral? Jó lenne tudni, hogy állsz az elektronikai ismeretekkel. Az elején még ellenőrzöd a töltési szintet multiméterrel, de majd ráunsz és akkor kellene jönni az önvezérlő szerkentyűknek.
Már gondolkodtam azon, hogy átmegyek a kutyás fórumra, ott legalább lehet ugatni, nem szólnak érte. A válaszod elolvasva inkább a varázslókhoz kéne mennem, mert hogy olcsó meg tökéletesen jó is legyen egy megoldás, abban talán ott tudnának segíteni.
A viccet félre téve, amit elgondoltam az egy kis számolgatás és spekuláció. Azt már le sem írom, hogy az adottságaim miatt mennyire kis pénzt kellene rászánnom. Jó hogy megbeszéljük, új szempontok is előkerülnek. Azt nem értem, hogy vész el a hő. Egy családi házban minden nap használnak meleg vizet. Ha ezt villanybojlerrel állítják elő, az abba kerülő plusz meleg, vagy előtte lévő tartályba melegedő víz szinte azonnal elhasználódik. A lakás fűtésének rásegítése meg teljesen tiszta ügy. Egy sarokban meghúzódó 2 kW-os fűtőtest (esetleg 2-3 darab régi villanyvasaló) vagy ad meleget, vagy nem, de hogy mit művel, azt tudja a lakás hőfokszabályzója. Itt rá lehet kérdezni, hogy nyáron mi van. Akkor vízmelegítés. (a 2 kW nem leadott maximális teljesítmény, az illesztés miatt kell). Megjegyzés: -a fórumokat olvasgatva én három emberről tudok, akiknek a szélgépe forintosítható hasznot hoz. Ezen kéne változtatni, megmutatva, hogy a hasznosságot és megtérülést befolyásolja a gép nagyság, és tippet adni az energia egyszerű felhasználására. -ezen a fórumon is írta valaki, hogy haszontalanul csüng a vezeték. Kössön már rá két villanyvasalót, és nézze meg, lesz-e haszna. Lehet hogy megszereti.
Bocs ha megbántottalak, nem volt szándékos. A termelési adatokat átküldtem e-mail-ben, remélem sikerül valamit kiokoskodni belőle. Sajnos nincsenek meg a korábbi számításaim a szélgenerátor kontra vízmelegítés témakörből, de arra még emlékszem mi lett a vége. (Gyakorlatilag mindennel gazdaságosabb vizet melegíteni mint árammal, beleértve a fa pálcák összedörzsölésével keletkező hő hasznosítását is. ) Sok sikert kívánok a számolgatáshoz, majd tedd közzé a végeredményt légyszíves és ne töröld ki mint én.....
Valamit vagy én csináltam nagyon rosszul, vagy Te értettél félre, szó nincs itt megbántásról, főleg a részedről nem.
A táblázatot megkaptam, írok róla este.
bocs hogy közbeszólok, de egy háztartásba a villamos energia nagy része ígyis-úgyis hővé alakul, akkor miért ne végezzen más munkát is.
P.l. a hagyományos izzóban az energia kb 95 százaléka hővé alakul. De az energiatakarékos égők is elég sok hőt termelnek.
A kérdésed az volt: hány nap lesz, amikor a 120 literes bojlerben tényleg 28 fokkal (vagy fölé) megemeledik a hőfok a nagy szélgéped segítségével. Ha az invertereden keresztül történik a fűtés, akkor a 335 mért napból ez 46 napon történt volna meg. Ha csak minimum 10 fokot kellene emelni, akkor 90 nap jön ki. 120 liter víz felmelegítése 10 fokkal kb. 63 Ft.
Engem nem a vízmelegítés gazdaságos megoldása mozgat, hanem a szélgép energiájának hasznosítása nagyobb beruházás nélkül, hogy a megtérülés rövidüljön. Légy szíves, olvasd el a 1080218 hozzászólásom. Az ott feltett kérdés az inverterről kezd aktuális lenni. Vajon azért nincsenek indulási problémák, mert az inverter nagy fordulaton kezd tölteni? Ez mekkora szélsebesség, és így mennyi energia vész el. Tudom, a szabvány erre itt a fórumon: kicsivel kár vackolni! Engem mégis érdekel a nagysága. Én a gyakorlatból tudom, mit jelent a minimális teljesítmény, pár watt a vízhúzó gépemnél. Majd bővebben leírom egyszer
Én örülök ha közbeszólsz, hisz ez a fórum lényege. Ez most pont olyan téma, ahol elég vad dolgokat is be lehet dobni. Így aztán rákérdezek, Te konkrétan hogyan gondolod a szélgép energiájának egyszerű felhasználását?
Most látom, rossz helyre klikkeltem. Bocs, Neked akartam válaszolni. Ha valamit számolni kell, szólj rám, lehet hogy tudok segíteni.
Először is el kell dönteni mire akarom használni a szélenergiát. Ha villamos energiát termel, akkor lehetőleg minél magasabb, de kezelhető feszültségen, és ha mód van rá akkor visszatáplálni a hálózatba.
Itt a Balatonnál egyáltalán nem lehet panasz a szélre, persze a hazai szélviszonyokat ismerve.Mégis arra jöttem rá hogy hiába a 3db 165cm es lapát ez bizony kevés.
Nagyon ingadozik a fordulat, még olyan napokon is mikor a szél viszonylag 1 irányból tartósan fújja.Elég egy pillanat mikor a szél leszáll róla már lassul de a következöben már ismét visszaáll az elözö fordulatára.Ez a probléma biztosra veszem a lapátok számából adódik.A 3 lapát kevés nyomatékot biztosít és ezért azonnal érezhető a fordulaton ha a szél folyamatosan lökés szerűen fúj.Pudding1 már tárgyalta hogy a 3lapátos helyett a 6lapát sokkal jobb kicsi és nagy szélben is.Elméletben énis erre jöttem rá,úgy hogy neki is állok egy 6 lapátos rotornak.Kíváncsi leszek mit tapasztalok.Majd beszámolok a fejleményekről. Meglátásom, hogy a hazai szélenergiánál senki ne tervezzen 3 lapátos gépet, ennél több lapáttal biztos jobb eredményeket lehet elérni.
Teljesen igazad van, az eszem velem is ezt mondatja. Aztán megnéztem a linket:Bővebben: Link. Egy rövid megtérülési kalkuláció után már mást gondolok. Esetleg valami pénzkímélőbb hasznosítása a szélkerék energiájának?
Sziriusz táblázata szerint a háromlapátos szélkeréknek is ugyanakkora a teljesítménye, mint a hatlapátosnak, csak sokkal könnyebben indul. Nekem nemrégen volt egy gépem, amelyik csak 4,5 m/s - os szélben indult el, de 2 m/s - os is mozgásban tartotta.
Osztom az álláspontod a több lapáttal kapcsolatban a leggyakoribb 4 m/s körüli szelekre vadászóknál. Hozzátenném, hogy a rotor átmérővel sem kell fukarkodni és a nagyobb húrhosszú (szélesebb) lapátokat kell választani. 2 m-nél kisebb átmérőjű szélkereket nem sok értelme van készíteni, mert 1 m2-nyi rotorfelület (~1 m-nyi átmérő) energiája elvész a csapágyakon, áttételeken a kis (<5 m/s) szélsebességeknél.
A viharvédelemre persze gondolni kell minimum a generátor max. terhelhetőségével történő fékezéssel. Semmiképp nem szabad semmilyen típusú szélkereket viharban terheletlenül magára hagyni. Könnyen lehet belőle vásári röppentyű. Az a bizonyos gyors, lökésszerű sebesség ingadozás, amit te is tapasztaltál a magasság növelésével egyre kisebb lesz, a lapátszám növelése is segít valamit ezen is. Ezért is célszerű minimum 10 m fölé menni a lapátok alsó szintjével. "... a hazai szélenergiánál senki ne tervezzen 3 lapátos gépet, ..." - az éves összes kivehető energia szempontjából nem merném kategórikusan kijelenteni. Ebben az esetben a legtöbb éves energiát adó 6-7 m/s-s szeleket kell megcélozni. Erre viszont a 3 lapátos akár jobb is lehet.
Enyém már túlélt 1-2 vihart terheletlenül
Mondjuk statikailag nincs okom panaszkodni! 3 mm-es aluból vannak kiformálva a lapátok,darabját 4 db m8-as csavarral rögzítettem ! Természetesen 6 lapátos,hogy nagyobb nyomatékot adjon.
Igen a teljesítmény megegyezik,(súrolt felület) DE! a 6 lapátos könnyebben indul!Nagyobb a szélbe eső lapát felület.
És viharban a több (6) lapátosnak kisebb a fordulata a 3 lapátoséhoz viszonyítva.
Egy bizonyos fordulat után a lapátok olyan örvényt keltenek maguk után amibe a másik lapát már nem bír belekapaszkodni. Nekem is volt 3 ill 4 PVC lapátosom is. 80-100km/h szélben a 3 lapátos átment helikopterbe aztán meg "kamikázéba". A négy lapátos kibírta többször is ugyanazt a szélsebességet és nem volt olyan helikopteres hangja sem hozzáteszem mind a kettő terheletlenül csak a próba kedvéért volt fent. Méret, rögzítés ugyanaz. Most már nekem is csak profiloznom kell az alumínium lapátokat. Én is 6 lapátosban gondolkodom.
És szinte hangtalan.
Csak a fogaskerék áttétel hangja hallatszik kicsit,mert az alu jól erősíti a hangot. De nem zavaró,csak pár méterről hallható.
Úgy emlékezem, Gulyi88 foglalkozotta az asszinkron motor generátoros üzemmódjával. Szerintem ez irányba kellene elindulni
Aszinkron motor generátorként való használatával én is foglalkoztam. Egyszerűbb a dolog, mint gondoltam. Egy háromfázisú motort megforgattam a másikkal, egy 10 mikrofarad nagyságú váltó áramú kondenzátort rákapcsoltam a meghajtott motor két fázisára, azonnal megváltozott a rendszer hangja. Begerjedt a meghajtott motor. Egy alkalommal nagyon is megpörgettem egy motort, a 220V, 100 W - os égőnek csak egy villanásra volt ereje. Megmértem a feszültséget, több mint 500 V volt.
Gondoltam arra is, hogy aggregátorként fogok egyet használni, de amikor rákapcsoltam egy másik villanymotort, azonnal legerjedt. Rákapcsoltam az összes nagy kapacitású váltó áramú kondenzátort, amivel rendelkeztem, de csak legerjedt. Most, hogy említitek, újra eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha szélkerékkel hajtatnám meg. Felpöröghetne, mert amíg nem gerjed be, nincs semmi fékezése, ragadása, a mechanikai súrlódásokon kívül... |
Bejelentkezés
Hirdetés |