Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Optikai mérőműszer, sik lap méréshez
Lapozás: OK   1 / 2
(#) meslaca hozzászólása Okt 19, 2011 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Olyan mérőműszerre lenne szükségem, ami 1-2 méteres távolságból meg tuná mérni egy téglalap alakú lemez méretét. Ezt az adatot számítógépnek kellene továbbítani, A oldal x B oldal formában. Kompromisszumos megoldásként az is elfogadható, hogy külön-külön mérem le a két oldalt.
Ismer-e Valaki erre a célra alkalmas műszert?
Jó ötleteket is szívessen fogadok az elkészítéséhez.
(#) Szebence válasza meslaca hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Helló! Ilyen műszert én nem ismerek, viszont az elkészítéséhez illetve, hogy tanácsot adjunk kevés az információ... Milyen körülmények között akarod használni? A mérő mindig ugyanott lenne-e és a lemezt cserélgetnéd előtte? Vagy adottak a lemezek (pl felszerelve) és a mérőt kéne mindig a mérendő lemez elé vinni? Meg úgy egyátalán minek kell ilyen mérő, miért nem lehet megmérni hagyományos módszerrrel?
(#) meslaca válasza Szebence hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Üdv!
A lemezek helye nem fix, rendszeresen változik. A műszernek kézinek kellene lenni.
Gyártás folyamán, a lemezek méretét kell ellenőrizni, percenként akár 15-20 darabot, ezért a hagyományos mérés (mérőszalag) nagyon lassú, és a számítógépes feldolgozás is nehézkes.
A mérés pontossága 0,5mm, a legnagyobb mérhető méret kb. 2 méter.
Tudom, ez nem egy egyerű feladat. (lebutított ipari kamerás mérőrendszer?)
(#) Szebence válasza meslaca hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Nem vagyok a témában jártas, csak lett volna pár tippem, de azok nem jók, mert nem felelnek meg az elvárásoknak. Azt mondod percenként 15-20db-ot kellene megmérni és nagyon változó a méret. Hogy cserélődnek a mérendő lemezek? Mert ez azt jelenti, hogy 1 lemez "behelyezésére" méret leolvasására és PC-n való rögzítésre maximum 3 másodperc kell.

Ez jócskán túllő a hobbi címszón, ez már ipari technika, biztos beszerezhető iparban használatos ilyen figyelőrendszerek.
(#) meslaca válasza Szebence hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Kössz, hogy próbáltál segíteni.
Sajnos, ipari kivitelben sem találtam ilyen mérőműszert.
Elképzelésem szerint, egy kézi optikai egység kellene, amivel a "bárhol elhelyezett lemezt" lehetne mérni.
(#) Szebence válasza meslaca hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Szerintem kézi műszerként ilyet nem fogsz kapni sehol. Valamilyen kamerarendszer kellene neked, ami automatikusan felismeri a mérendő lemezt, de ez több másodpercbe is eletelik. A másik, hogy mindig merőlegesen kell lennie a mérőnek a lemezre. A harmadik dolog ami miatt nehezen megoldható a mobilitás, hogy minden helyváltoztatás után kalibrálni kell, hogy milyen távolságra van a mérő a lemeztől. Ez mondjuk megoldható automatikusan is valami ultrahangos vagy egyéb távolságmérővel, csak ugye már ott is ott van a hibalehetőség, hogy 1-2 mm-ert - cm-ert csal... Ezért egyszerűbb ha fix a rendszer és a lemezek mindig ugyanazon a távolságra vannak.
(#) Medve válasza meslaca hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Hello a Keyence gyárt erre alkalmas rendszert, de drága lesz!
(#) meslaca válasza Medve hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Köszi! Utána nézek.
Nagyságrendileg mennyi lehet az a drága?
(#) Medve válasza meslaca hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
4.5 millió körül...de gyors és sok mindent megmérhetsz a képen.
(#) meslaca válasza Medve hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Megpróbálok telefonon beszélni velük. Hátha van ettől kedvezőbb árú megoldásuk is a feledatra.
(#) Medve válasza meslaca hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
A számítógép mindenképp kell, a kamera kb másfél millió volt, amit mi használtunk, ebből, vagy az optikából tudsz esetleg olcsóbbat választani.
(#) kobold válasza meslaca hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Nem tudom, miféle lemezek ezek, úgyhogy csak halk ötlet: szállítószalagra fektetett, fix sebességgel haladó lemez fölött optikai érzékelő alapján mérni a beérkezés és kifutás közti időkülönbséget, aztán s = v * t. Ezután lemezforgatás nélkül irányváltás 90°-ban, újabb optikával ugyanez az előbbivel szemben lévő oldalakra is (ha a fordítás nem fér bele, kézzel már akkor is csak egy méretet kellene lemérni).
Ha garantáltan derékszögű a lemez, akkor pedig golyós pályán csúsztatva egyik csúcsát be lehet húzni egy álló etalon-derékszögbe, majd (optikai vonalkövetéssel, vagy kamerával) a szemben lévő csúcsot kell megmérni, annak koordinátái mindkét méretet megadják.
(#) meslaca válasza kobold hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Üdv!
A szállítószalag nem megoldható. Úgy kell elképzelni, mint egy raktárat, ahol százával vannak szétdobálva a lemezek, (téglalap alakúak). Nekem egy mérőszalaggal egyesével meg kell mérnem őket, és egy adatbázisból ki kell keresnem ezt a méretű lemezt. A mérőszalagot kell kiváltanom ezzel az optikai mérőműszerrel, ami tud kommunikálni a számítógéppel.
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Most okosabbak lettünk, ebben az esetben egy távmérővel is ki kell egészíteni a gépünket, ez újabb milliós nagyságrend.
(#) proba válasza meslaca hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Ha gazdaságossági oldalról közelítem meg akkor két SM 100E nél kevesebbért rendet rak.
(#) Szebence válasza Medve hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Eddig is erről volt szó, hogy kézi műszer és nem leállított fix helyen van. Valamelyik hozzászólásomban én is kitértem rá, hogy tudni kell a távolságot is. És igen, ha az egész lemeznél 0,5 vagy 1 mm-ert lehet tévedni, akkor valami nagyon pontos távolságmérő kell, mert ott nagyon sokat lehet bukni.

Magán emberként nem hinném, hogy megérne neki 5-8 milliót beletolni, hogy legyen egy ilyen műszere, hogy megkönnyítse a munkáját. Még egy nagyobb cég sem szívesen bólint rá.
(#) meslaca válasza Szebence hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Sajnos, úgy néz ki, hogy ezt a mérőrendszert csak rögzített kamerával tudják megoldani azok a cégek, akikkel eddig beszéltem.
Alternatív megoldásként olyan digitális mérőszalag is megfelelne, amely a méretet át tudja küldeni pc-re. Így két méréssel megvan lap mérete. Az ár is töredéke lehetne az optikainak.
Látott már valaki Wi-fis digitális mérőszalagot?
(#) Szebence válasza meslaca hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Bővebben: Link
Ebben van bluetooth, wifi, mérőszalag, vonalkódolvasó.
(#) Medve válasza meslaca hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Ez jó ötlet, ilyet készteni is lehetne, úgy mint egy derelyeszaggató, Link rajta egy enkódertárcsa, egy MCU, és egy ISM sávú adó vinné aszinkron az adatot a PC be. De kevésbé pontos, mint a mérőszalag, mert mi van, ha kanyarban toljuk ugye...De ki lehetne alakítani a tárcsát úgy, hogy a lemez élén lehessen tolni. Például...
(#) meslaca válasza Szebence hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
A műszer jónak tűnik, de tesztelés nélkül nem biztos, hogy okos lenne ilyet rendelni 2200 USD-ért. Magyar elérhetőséget nem találtam.
(#) harald válasza meslaca hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Próbálkozhatsz egy lézeres távolságmérővel is az is kiszámolja a területet és van belőle bluetooth-os változat is igaz nem pont erre a célra gyártották Bővebben: Link
(#) meslaca válasza harald hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Üdv!
Jelenleg ez az egyik, amivel próbálkozom, csak körülményes a használata, mert a lemez másik végére kell egy felület, amit mér a lézer.
A másik, ami barkácsolást igényel, egy digitális mérőszalagról levenni az adatot, egy wifi, vagy bluetooth egységet rászerelni, és úgy küldeni át a méretet a pcre. Ezt sokkal könyebb lenne használnom. Ha ennek a megvalósítására van valakinek konkrét ötlete, szívesen fogadom.
(#) harald válasza meslaca hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Üdv!
A conrad oldalán láttam digitális mérőszalagot
tárolóval ha az segít
(#) meslaca válasza harald hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szia!
Hasonlót próbálok átalakítani.
Nekem nem a tárolás a lényeg, hanem a mért adat azonnali pcre juttatása.
(#) meslaca hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Hogyan lehetne egy digitális mérőszalagról adatot kinyerni, pcre átküldeni?
Jelenleg egy Skil 0525 tipusú mérőszalagom van, de ha valaki más tipusra tud megoldást, az is érdekelne. Esetleg a Skil 0525 kapcsolása is segítene.
(#) Hp41C válasza meslaca hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Olyan típust szerezz be, amin van RS232 vagy USB csatlakozási lehetőség Pl RS232

Esetleg építeni egyet: PIC819
(#) speedbump hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Készítettem több optikai mérőrendszert, de a te specifikációid alapján
a, kézi műszer legyen
b, max 0.5mm eltéréssel mérjen
c, a lemez és az optika távolsága nem ismert
d, 20db/min olvasási sebesség

ilyet kamerával nem tudom hogyan lehetne megoldani. Első blikkre legalábbis nincs ötletem. Csak nagyon profi, nagyon specifikus és ebből adódóan nagyon drága megoldások jöhetnek szóba.

Szerintem ez a probléma jó eséllyel nem kamerákkal lesz megoldva. Lehet, hogy van lézeres megoldás a problémára, ahhoz nem értek.

Tudom ez maximum indirekt módon segített, de én is azt javaslom, hogy keress rá az interneten, hogy melyik cég adhat neked megoldást. Az biztos, hogy ez nagyon messze van a hobbi szinttől.

Egyébként ha kézi műszerről van szó, akkor a 20db/min nagyon optimista. Vonalkódból sem mindig tudsz beolvasni ennyit egy perc alatt, pedig annak százszor egyszerűbb a mechanizmusa.

A digitális mérőszalag nagyon nem lesz jó (már ha tényleg 0.5mm-es eltéréssel akarsz dolgozni), mert az ember nem képes ennyire pontosan kihúzni a szalagot.
(#) bankimajki hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
A lemezek anyaga egyforma? Mert ha igen, akkor tömegméréssel is meg lehetne oldani a problémát. (Ha van több kül. vastagságú lemez, akkor pedig csak azt kell mérni, megmondani a proginak, ami a tömegből kikalkulálja a lehetséges méreteket, ezt összeveti az adatbázissal és kész is.) Sőt akár még a vastagságot is kalkulálhatja, ha nincs nagyon sok különböző fajta. (Szerintem a mérlegnél egyszerűbb megoldás nincs erre a feladatra.)
(#) meslaca válasza bankimajki hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Az ötleteddel megoldható lenne, de az esetemben nincs mód tömegmérésre.
(#) meslaca válasza speedbump hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Utána érdeklődtem én is optikai mérőrendszert tervező cégeknél, és mi is hasoló következtetésre jutottunk, mint Te. Nem lenne gazdaságos a rendszer fejlesztése.
Ezért is próbáltam új témát nyitni a digitális mérőszalagnak, mert a két dolog közelében sincs egymásnak.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem