Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   928 / 2516
(#) emersys válasza ozpecs hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Szia. A szimmetrikus tápfesz nem csak a végtranyák végett fontos, nem akartam bővebben kitérni rá, de pl ha a végfok differenciál fokozatú servora épül akkor bukott a kimeneti 0v-os dc feltétele is az asszimetria végett. (ha csak nincs ofsetelési lehdtőség,külön).
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 22, 2011 / 1

Üdv mindenkinek! Bocsánat hogy itt is felteszem a kérdésem,de "amarra" senki nem jár.
Cimborám vett egy T-amp E800 as végfokot. Egyenlőre 8 ohm-os hangfalakkal döngettük azt bírta,és ki is jön az 240W körüli teljesítmény(fülre). A kérdésem az lenne ,hogy tartósan teljes kivezérlésen bírja e ez a készülék a 4 ohm-os terhelést? Valakinek van ilyen téren tapasztalata?
A gyári adatok szerint bírja,de láttunk már érdekes dolgokat.
(#) emersys hozzászólása Okt 22, 2011 /

Hali. Én azt tudnám javasolni, hogy olyan kellemes, 3/4 hangerőn kéne járatni,és figyelni a végtranzisztorok hatásfokát, véletlen se melegedjen túl. Tartalmaz-e túlmelegedésvédelmet? Esetleg áramkorlátot?-az az alacsonyabb Ohm-us terhelésért felel, hogy a végtranzisztorok.a rájuk méretezett hűtőbordán még megfelelően diszipáljanak.
(#) Nagy Tamás válasza emersys hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Szia! A leírás alapján van hővédelme.((van is a hűtő bordákra ragasztott kis alkatrész,ami nem látszik a fehér ragasztótól)) Áramkorlátról nincs infóm,viszont talán van benne limiter.
Amit írtál a 3/4 hangerős járatásról, figyelésről azt ki fogom próbálni. köszi.
(#) emersys válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Értelek. Ennél már szakszerűbben úgy tudnák eljárni, ha egy 4 Ohm-os terheléss szkópra tennéd és torzítattlan jelakig( ha jól van belőve akkor éppen clippelésig hajtanád), s hőmérséklet figyelővel menetközben figyelnél rá!
(#) Matthisa hozzászólása Okt 22, 2011 /

Üdv! nem tudom, hogy jó helyre írok! adott egy 2.1 hangcucc ami a számítógépemre van kötve!a nagy bajom hogy zúg búg a subwoofer(mélynyomó), az is biztos hogy nincs védőföld!de van itthon házimozi és az se búg meg az előző 2.1es rendszerem se búgott!meg az egyik konyhai 101es kapcsolót, ha kapcsoljuk recseg egyet!egyik cimborám beépítette a számítógéptápegycség csatlakozoját amin azt hiszem van egy kis citromsárga kondi! de ez se hozott megoldást!azt mondta olyan trafó van benne, mint egy pénztárgépben! nem tudok mit kezdeni vele!nem rég vettem használtan!:S tudnátok nekem segíteni!? előre is köszönöm!
(#) ozpecs válasza emersys hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Régen rossz lenne ha a tápfesz kis asszimmetriája miatt máris megjelenne a kimeneten a dif. erősítő miatt az egyenfesz. Ha ez igaz lenne akkor az elsők közt létrehozott müveleti erősítő nem is müködhetne, mert az még +12 és minusz6 volttal müködött. A diff. erősítő a két bemenet különbségi jelét erősíti és a bemenetek nem a tápfeszre csatlakoznak!! Egy ki tápfesz asszimmetria semmiféle végzetes hibát nem okoz!! A müködését már az elsős müszerész tanulóknak is tanítjuk
(#) reloop válasza Matthisa hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Üdv! Olvastam már korábban is a kérdésedet. Arra tippelek, hogy a jelkábeled árnyékolása megszakadt. Ez leggyakrabban az egybe öntött dugónál szokott bekövetkezni. Szakadás vizsgálóval ki tudod mérni. A védőföldnek - úgy vélem - ebből a szempontból nincs jelentősége.

Én direkt nem ic-s servorol beszéltem. Hanem mikor az 2tranzisztorból áll, negativ visszacsatolást természetessen alkalmazva. Majd nézd ezt meg a gyakorlatban is, mit okoz az asszimetria a dc-t illetően., és mennyivel hajlamosabb lesz az elmászásra..már csak azért is mert a végtranyók nem szimmetriában dolgoznak..

Rendszeres mérési gyakorlat a diff erősítő mérése
(#) ozpecs válasza ozpecs hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

De holnap ha lessz egy kis időm lemodelezem még tinában is

Köszi szépen,elektronikát tanultam én is, épp ezért azt az elvet vallom, hogy aki tudja csinálja aki nem meg tanitja. A tinás méréssel meg nyugodtan el is lehet felejteni a bizonyitások helyeségét komplex erősítők esetén, mert a tina egy IDEÁLIS mérést végez, nem VALÓSÁGOST. A multiszlim-el többre mész. A Dc elmászást illetően a végfok kimeneten maximum pár tized mV-ra gondoltam, nem több V-ra.. A saját tervezésű hibrid erősítőjeim mérését a gyakorlati megvalósításuk előtt is csak a protelben tudtam megbízhatóbb mérésekre szert tenni, (amiben az Ohm-us + kapacitív terhelés is jelen volt)

Ok köszönöm akkor erről ennyit, nincs hozzáfüznivalóm. A néhány tized mV igen sokat számít valóban. Mivel mérni is szoktam meg fogom mérni konkrétan, van véletlenül müszerem is gondolom az se számít, bár elég pontosak is vannak itthon pl 6,5 digites is, **

Amugy láttam már munkádat de sosem fikáztam.....
(#) ozpecs válasza (») Okt 22, 2011 /

Pont ezt mondom nem akarok személyeskedni Nem szokásom, csak szakmailag az a véleményem hogy általában egy erősítőnél néhány tized mV kimeneti feszültségnek nincs jelentős hatása. Ha emiatt ujra kell valakinek tekerni egy trafót az nem biztosa, hogy megéri, és lehet, hogy akkor is lessz egy hajszálnyi különbség a tápfeszekben. Nem hiszem, hogy ez fogja döntően meghatározni egy erősítő minőségét, hangját.

De akkor szakmailag meg is kérdezném, milyen pontosan kell egyformának lennie a szimmetrikus tápfesznek, hogy megfelelő legyen minőségileg? Mekkora tápfeszkülönbség mekkora egyenfeszültséget eredményez a kimeneten egy egyszerü erősítőnél pl.?
(#) agressiv válasza ozpecs hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

A trafó szekunderének eltérésétől nem lesz egyenletlen a DC fesz, mivel mind a kettő szekunder táplálja a pozitív és a negatív tápot is, viszont a nagyobb feszültségű szekunder jobban lesz terhelve, ezért könnyebben fog esni a feszültség terhelés hatására. A pontatlan tápfeszültség nem hiszem, hogy akkora problémát okozna, mivel akkor is esik amikor éppen egy félperiódus van terhelve, de normális kapcsolás esetén egyformának kell lennie a tápfeszültségeknek terhelés nélkül.
(#) ozpecs válasza agressiv hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Ezt eddig is értettem de köszönöm csak az nem világos, hogy ez mennyire befolyásolja amiket kérdeztem A melegedés amugy se egyforma mert nem bifilárisan szokták tekerni a hálózati trafókat.
(#) ozpecs hozzászólása Okt 22, 2011 /

Ja és a rézellenállás se lessz tökéletesen egyforma, mivel nem egyforma hosszuak a vezetékek. Akkor jobb ha összefogott vezetékkel tekerjük a hálózati trafót?Ha ilyet kérek a trafóstol lehet, hogy nem fog örülni neki és a gyáriak se ilyenek általában....
(#) ozpecs válasza agressiv hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Ha külön egyenirányítást alkalmazok a két tekercshez akkor nagyobb lessz a különbség, meg persze nem ártana a pufferkondikat is egyforma kapacitásura és ESR értéküre is válogatni, persze megint kérdés, mekkora türés az ami elfogadható és nem okoz tul nagy hibát. Ja és persze mindezt meg kellene vizsgálni az erősítő különböző frekvenciáju és terhelésü meghajtásával is. Kezd soktényezős enni a dolog...
(#) Massawa válasza ozpecs hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Akkor jobb ha összefogott vezetékkel tekerjük a hálózati trafót?Ha ilyet kérek a trafóstol lehet, hogy nem fog örülni neki és a gyáriak se ilyenek általában....
De mennyire ilyenek.
(#) ozpecs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Pont erről beszélek, de este mérek is egyet gyorsan. Az a bajom, hogy jóindulatu válaszokkal már pár tanítványomat rendesen tévutra vezettek, sok plussz és felesleges munkát okozva nekik mert elhitték, hogy ugy van ahogy tanácsolták. Itt azeredeti kérdés az volt mennyire számít 1,5 V egy végfoknál ha ennyivel eltér a két tápfesz egymástól. Persze nem szerencsés, de most gondolom akinek ez volt a kérdése nekiáll ujratekerni. A kérdés megéri-e?
(#) ozpecs hozzászólása Okt 22, 2011 /

Ja és tényleg a felhasználástól függ, mert sokak szerint a másfél méteres hálózati kábel is nagyon nagyban befolyásolja az erősítő hangját, van aki hiszi van aki nem. Ez a HIGH-END !!!????
(#) Matthisa válasza reloop hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

mármint lehet hülyeséget kérdezek! a két jack dugót csipogtassam ki ?

A kimemeti dc közeli 0 értéke igen is fontos! Miért?- mert védelmi célból sok végfokmodult visszahajló áramkorláttal terveznek, ami az emmiterellenállásokon lévő feszültségesésen alapszik. A méretezés csak úgy lesz hatékony ha közel a kimeneti dc 5mv környékén megáll. Ha ez elmászik akkár 30-40mv ig is,(mindegy milyen abszolultértékes arányban) akkor a védelem már nem jókor fog határolni, vagy esetleg már későn, ami a végtranzisztorok halálával jár. -ezt csak kiegészítésnek szánnám, nem vitának.

Nem vitatkozni szeretnék, csak amikkel találkoztam gyári végfokokkal még ott se mindig volt (profi termékek elvileg) olyan tuláram védelem ami rendesen jusztirozható lett volna, általában valóban az emitter ellenálláson eső feszültséget figyelik csak. De a figyelés leggyakrabban egy tranyó bázis emitter feszültségét jelenti ami amugy nem tutira egyforma és még hőfokfüggő is. QSC végfokot javítottunk pl az általam válogatott tranyók jobb párok voltak mint az eredeti a mérések szerint.....sokkal kisebb nyugalmi árammal is jól ment és legalább rendesen beálítottuk a védelmet is...

Ebben tökéletessen eggyet is értünk, -sőt még tovább megyek. Miért is rosszak ezek a védelmek(számomra legalább is?)- mert beleszól a hangba, illetve bizonyos frekvenciákon nem is határól. Erre Hangszórós kollega már a quad mérése kapcsán kitért. Én pl elektronikus úton védem meg a végfokjaimat ezellen.
(#) reloop válasza Matthisa hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Jót kérdezel. A jack tövének és a 2.1-esed testpontjának vezetnie kell.

Egy olyan védelemmel ami relés. Egy kicsit bővebben róla: npn-pnp teljesítmény ellenállást figyelem én is. Egy trimerel bekalibrálható a legalacsonyab terhelő impedancia. Ezzel a rövidzárvédelem kipipálva( és a túlvezérlés is). A védelem már negyed hangerő környékén leoldja a relét ha zárlat van. Oldja még szintén: dc esetén, valamint egy +-25V.feleti betápláláskor is, ami jöhet mondjuk egy bimetál felől is. Ezzel a hővédelem is kipipálva.

Na ez a trimmeres álítás sok végfokon nincs meg. Amugy meg egy hangfal impedanciája sok mindentől függ, pl a váltótol is. igy max a legrosszabb esetre lehet felkészülni sajnos. Hangosításban sokféle hangfallal találkozunk sajnos elég egyediek.
Következő: »»   928 / 2516
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem