Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás

Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 37
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Egyelőre más elfoglaltságom akadt, így csak visszajeleztem, hogy vettem az adást .
Még ma mindenképp szakítok rá 5 percet és az eredményeket tovább adom kiértékelésre

Hát...
14V körül mértem C1-en C2 4V körül.
Viszont az egyenirányító híd elszállt.
A mérőcsúccsal véletlenül összezártam egy pillanatra
a váltó bemenet és a +kimenet kivezetését, berregett egyet, aztán kikapcsolt az egész...
Ennyitől tönkre mehet vagy akkor ő volt a hibás és ez volt az utolsó lökés?
Nincs itthon másik híd, nem tudom kipróbálni sajnos.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Hello!
A félvezetőnek a zárlat olyan, mint amikor a szemedbe nyúlnak. Te meddig bírod?..
üdv! proli007

Persze, ezt értem, csak se füst, se pukk.
Mindegy, jelenleg próbálgatni sem tudok, marad a jövőhét. Azért köszönöm az eddigi segítséget.
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Szia!

Cseréltem diódahidat. Utána vettem észre, hogy a primer biztosíték is kiment a legutóbbi akció során, ezt is cseréltem. Próba: a táp működik, de visszatértünk a kiinduló hibához, feszültségek változatlanok.
D2 dióda csere, eredmény semmi.
Eddig ezek lettek cserélve: D1-, D2 dióda, diódahíd, C1 kondi.
Lehet jobban járok ha szisztematikusan kicserélgetem az alkatrészeket, addig, amíg működőképes nem lesz?
(#) Sword válasza Sword hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

A középkivezetés lemérésénél megint van egy anomália...
A multiméter COM vezetékét rákötöm a középkivezetésre
0V-ot mutat, oké. Bekapcsolom a tápot és a 0-ról felmegy 4,1 V-ra úgy, hogy a multi másik vezetékét még sehova sem kötöttem! Ha megfogom a piros mérőcsúcsot, akkor meg 20-25V-ot mutat.
Lemértem más trafót, normális értékeket ad váltófesz. mérésnél. Szóval végképp nem értem...
Egyébként TP1-TP2: ~13V
TP3-TP2: ~13V
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Hello!
"Valamivel terheld is meg, hogy a mérés igaz legyen. "
Mint ha ezt írtam volna.. Egyébként teljesen természetes dolog. A trafó a hálózattal kapcitív csatolásban van, a műszer belső ellenállása hatalmas, tehát a zsinór mindent összeszed.. (Én trafót, hálózatot mindig analóg műszerrel mérek)

"Próba: a táp működik, de visszatértünk a kiinduló hibához, feszültségek változatlanok."
A kiindulás az volt, hogy nem működik.. A javaslatom pedig az, hogy mérni kell.. Most meg azt sem lehet tudni, meg van-e már a + tápfeszültség, vagy sem, működik-e valami vagy sem..

Kissé szétszórtnak talállak. Vagy tévednék? :no:
üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Hát.. lehet.
Azt, hogy "működik" úgy értettem, hogy van rajta feszültség. Mert, mint mondtam a legutóbbi elbénázott mérés során leállt az egész
(utóbb kiderült a biztosítékot kicsaptam).

120 Ohm-mal terheltem le, a mért értékek jószerivel hibahatáron belül változnak csak. Nem küldök új eredményeket, mert a legutóbb küldött rajzon jelölt értékek nem változtak, csupán 1-2 tized V-ot.

C1: 10,7V
C2: 3,6V
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Márc 19, 2011 / 1

Hello!
Nem is tudom mit írjak.
- Úgy tűnik, már a C1 feszültsége sem jó. A D1 a C1-el, egy egyutas egyenirányító kapcsolást alkot. A C1-en csak akkor lehet 10Vdc (12V váltó mellett), ha "agyon van terhelve". De akkor meg valaminek "füstölni" kellene.
- A negatív táp fogyasztása nem több, mint 10..20mA. Ez a C1 kondiban 0,3V búgófeszültséget okozna, és a feszültségesés (mért DC átlagfeszültsége) nem lehetne 10,7V. Annak illene közel csúcsra töltődni, mint ahogy C2-enk is. Vagy nincs meg valamelyik kondi kapacitása.
- De ha van másik tápod, vagy csak egy 9V-os elemed, akkor tápláld meg a C2-őt vele. Nézd meg működik-e a táp így és mérd meg mekkora áram kell a "pót tápból" (elemből)
Ennyi balgaságot csak valami triviális hiba tud okozni..
üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Az utolsó mondatodon gondolkodtam délelőtt...
Leírtad múltkor, hogy kb. hogy működik a kapcsolás ezen része, cseréltem minden alkatrészt, ami a hibát okozhatja, de semmi. Szóval biztosan elsiklottam valami felett és jóval egyszerűbb hiba lesz. Valami valahol összeér, vagy megrepedt egy forrasztás egy átkötésnél, bármi.
Nem tudom számít-e bármit, de a potik egy 6 pólusú csatlakozón vannak. Kimértem, nincs szakadás,
se kontakt hiba, semmi.
Viszont ha lehúzom a csatlakozót, tehát kiveszem a potikat az áramkörből, akkor a kimenő fesz. 0,6V-ról
1,1V-ra ugrik.
(#) Sword hozzászólása Márc 19, 2011 /

9V-os elemmel próbálkoztam.
Rákötöttem a C2 lábaira és láss csodát, a kimeneten megjelent 26V...
Tehát akkor? Mi a diagnózis?
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Hello!
Nincs negatív táp! Ez komoly feladat, két dióda - két kondi - két tekercs..
üdv! proli007
(#) Riccsusz hozzászólása Jún 13, 2011 /

Sziasztok, a TR-9253 típusú labortápegységemben elromlott az elektronikus automata biztosítóm. Tehát az a jelenség, hogy ha feszültséget állítom be a kimenetre, egyből leold. Az, az rövid zárt jelez. Ha resetelem, akkor ismét jó de csak akkor, ha a kimenetre nincs feszültség állítva. (Már 0,1 V esetén is rövid zárt ír.) Mellékelek kapcsolási rajzot! Szét szedés után nem találtam, egy vezetékes se ami rövidzárlatot okozna.
(#) Rendi.ludas24 hozzászólása Okt 8, 2011 /

Sziasztok.

Hozzám került egy om szöv oe 71 tápegység, de sajnos nem élet képes állapotban. Az a hibája hogy a kimenetén meg jelenik a táp feszültség ami 40V, bár milyen kezelő szervre nem reagál. Tudnátok segíteni hogy merre induljak el a javítással?

Köszönöm előre is!
(#) proli007 válasza Rendi.ludas24 hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Hello!
Elsőként a rajzát lenne érdemes megkeresni, másrészt a végtranyó esetleges zárlatát ellenőrizni, kollektor-emitter között.
üdv! proli007
(#) ludaslajos hozzászólása Okt 28, 2011 /

Sziasztok! Egy labor tápegység javításához kérném a segítő tanácsaitokat. Sok sok évvel ezelőtt egy elektromérnök barátom épített nekem egy labortápegységet (0-32V és 0-2A) bár én nem vagyok szakmabeli és sokat nem is konyítok hozzá a tápot mégis sokat használtam. Leginkább a fiam elektromos játékainak teszteléséhez javításához és akkuk töltéséhez. Pár hónapja viszont elromlott Az építője sajnos már nincs közöttünk én pedig hiába próbálkoztam a hibát megtalálni nem sikerült. Ekkor elvittem egy TV, rádió műszerész barátomnak, hogy segítsen és javítsa meg de sajnos ő sem találja a hibát. A hibajelenség abban nyilvánul meg, hogy a kimenő feszültséget csak 21 és 24 volt között lehet szabályozni! A barátom már kicserélte benne a két IC-t és kimért minden mérhető alkatrészt és mindent jónak talált de hiába a táp nagyon makacs és nem müxik. A tápról van rajzom is azt mellékelem és kérem akinek van használható ötlete az ossza meg velem hátha beválik valamelyik!
(#) proli007 válasza ludaslajos hozzászólására (») Okt 29, 2011 / 1

Hello!
- Elsőként mérd meg a tápfeszültségeket, a "0V" (táp kimenti negatív) pontjához képest.
- Majd mérd meg a +-12V segédtáp feszültségét, a táp + kimeneti pontjához képest.
- Ha ez rendben van, vedd ki a T2-T3-T6 tranyókat, hogy ne szóljanak bele a működésbe.
- Majd mérd meg a 723 lábain mérhető feszültségeket.
- Majd állítsd be a P1 potit úgy hogy a "0V" kimeneti ponthoz képest a 723 5. lábán 0V feszültség legyen mérhető.
üdv! proli007
(#) bekesizo hozzászólása Feb 28, 2012 /

Üdv mindenkinek,

a képen látható egy -talán- rádiótechnikás fesz.szabályzó labortáphoz, kapcsolásom nincs róla. Nagyobb trafóval láttam el, ami lazán tud 30V/5A-t, csak a kapcsolás szabályoz le 1,5A-nél.
Hogyan lehetne az áramkorlátozását, ami 1,5A-nél lép be kitolni 5A-ig?
Nem egy bonyolult szerkezet, de ha kell, lerajzolom.
Ha van egy egyszerű fesszabályzós kapcsolás 0-30V, 5A, az is jöhet, de első körben egyszerűbb ezt tuningolni.

Balról jobbra: 2n2905, bc 300
Munkatranyó: bd249
D: 1n4148

Köszönöm előre is!

labortáp.JPG

(#) Sebi válasza bekesizo hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Enyhe túlzás ezt labortápnak nevezni...
Az alkatrészekből egy rövidzár ellen védett, zener diódával beállítható kimenőfeszültségű egyszerű táp következik. Adott esetben persze tudhat 5A-t is - mondjuk 40V bemenő és 30V kimenőfesznél - de a disszipáció 50W-nál nem lehet több ezzel a bordával és 1db teljesítmény tranzisztorral.
Az áramhatárolást az 1,2 ohm-mal lehet beállítani.

Szabályozhatóra átalakítva sem alkalmas labortápnak.
Keress vissza, több jó kapcsolás is fel van téve.
(#) bekesizo válasza Sebi hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Tudtam, úgy tudtam, hogy cikizni fogja valaki, meg a hűtést is felhozza , node fém sasszin van eleve+ventillátort is applikálok bele. A kollektor soros ellenállását próbáltam módosítani(0,33-al), de lényegi eredményt nem hozott. Oké, nem labortáp, csak egy állítható feszültségű fesz.forrás, de az nekem bőven elég.
(#) Gabó hozzászólása Feb 28, 2012 /

Nekem gondom akadt egy TR9120-as labortáppal.
A túláram védő része csak részben működik (már ha működik, mert néha nem akar menni) ill van benne 1 ellenállás amit nem tudok beazonosítani, mert az eddig talált rajzok egyike se az a verzió ami nekem van. A képeken bekereteztem azt a részt. A harmadik képen van az ellenállás ami nincs a rajzon a tranzisztorral.
(#) Sebi válasza bekesizo hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

A képen az a legnagyobb ellenállás, ezért gondoltam: csak az lehet az áramfigyelő (kb. 1,5A-re jónak is tűnik az érték). De azt írod: a kollektorral sorosan van...
Muszáj lesz lerajzolnod, hogy megértsük a működését.
(#) proli007 válasza Gabó hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Hello!
Én sem tudom, de talán keresd ki, hova kapcsolódik a tranyó és az ellenállás lábai az áramkörben, akkor lehet okosabb leszel tőle..
üdv! proli007
(#) Gyula-bá hozzászólása Márc 29, 2012 /

Szép jó estét Uraim

Gondom akadt, kérem segítsenek. Megépítettem ezt labortáp LM324-el v2.7.1 a kapcsolást azzal a változtatással, hogy a BC337 helyett BC546 és a BD244 helyett BC640 ill. a 2N3055-ök helyett egy db MJ11032 használok. A probléma az, hogy kis idővel a bekapcsolás után a kimenő feszültség, függetlenül a beállított értéktől, a bemenő fesz.-re ugrik. (ha a meghajtó fokozatot kikötöm akkor minden rendben természetesen ekkor nem lehet elérni a tervezett kimenő fesz._t )
(#) proba válasza Gyula-bá hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

A -5V megvan? Ha nincs akkor az a baja.
(#) Gyula-bá válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Most már megvan a -5V, tranyók, IC kicserélve sajna nem gyógyult meg, a tünet ua. kis ideig normálisan működik utána a kimenő fesz. kiakad kb 30V-ra.
(#) proba válasza Gyula-bá hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

DC-off kapcsoló működik? IC-k tápja jó? Világít valamelyik LED?
(#) Gyula-bá válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Köszönöm a segítséget, meglett a bűnös, a fesz. szabályozó potméter volt a ludas.
(#) HG4FC hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Sziasztok,

Keresem a Conrad / Voltcraft PS-302A labortáp rajzár. Köszi. Tóni
(#) bekesizo válasza Sebi hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Kedves Sebi!

S ím, már el is készült.
Előre elnézést, ez egy skicc beültetési, nem kapcsolási rajz.
Következő: »»   9 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem