Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szakdolgozathoz kérnék segítséget
Lapozás: OK   4 / 10
(#) miklosaron hozzászólása Máj 8, 2011 /
 
Annyi lemaradt, hogy egy menekülő ébresztőóráról lenne szó
(#) miklosaron válasza (») Máj 8, 2011 /
 
Rendben
(#) miklosaron válasza (») Máj 9, 2011 /
 
Csak így persze nem fogok kapni választ, köszi...
(#) pucuka válasza miklosaron hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Azért nem kapsz választ sem itt, sem máshol, mert elég zavaros amit írtál. Úgy tűnik, van egy robotod, ami a hátán cipel egy csili-vili órát. A kérdésedből nem derül ki, hogy mi a baj a robottal, van rajta infraled, meg fotódióda amik szabályozzák a motorokat. Ha önjáró, útkereső, akkor bőven lehet írni róla, ez akár elég egy szakdolgozatnak is, nem világos mit keres a hátán a szuper óra. Mindkettő külön külön is megállja a helyét egy szakdolgozatnak. Csak rendszerbe kell foglalnod a témát. Cél, felépítés, áramköri, mechanikai tervezés, programmozás, kivitelezés. (mindezt kétszer, mindkét egységre)
(#) miklosaron válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2011 /
 
Bocs, hogy zavarosan írtam, az infraledek-fotodiódák feladata annyi, hogy elkanyarodjon ha akadályt észlel, köszi szépen a segítséget
Igazából baj nincs vele, csak nem tudtam igazán, hogy pontosan mit is írhattam volna le a szakdolgozatomban, de most már kezd lassan körvonalazódni. Köszi
(#) vicsys válasza miklosaron hozzászólására (») Máj 11, 2011 /
 
Anno úgy építettem fel a szakdolim, hogy az elején röviden ismertettem a feladatot. Itt aztán elmagyaráztam, hogy miért választottam pont azt. Nyomós érv kell, mert hülyeséget és/vagy felesleges dolgot feltalálni kár... Aztán leírtam a tervezést. Ezután jött a kivitelés és az alkalmazott eszközök, technikák ismertetése. Ezután jöttek a mérési és teszt eredmények, valamint a korrekciók (sw-hw). Majd a valós életben történt alkalmazása és az abból eredő statisztikai/mérési adatok. Ezután a konklúzió és magyarázat. A védésen azt kérdezték: Na, és most is működik? Igen! jelentettem ki büszkén...
(#) miklosaron válasza vicsys hozzászólására (») Máj 24, 2011 /
 
Köszi szépen
(#) harcikocka hozzászólása Jún 5, 2011 /
 
heló, a dolgozatomhoz kéne 1 segítség.. semmit sem értek az elektrohoz, még neten se találok választ. http://kepfeltoltes.hu/110605/20110523073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
itt a doga.
(#) Peter65 válasza harcikocka hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Szia!
Néhány válasz segítségképpen:
1. Mert villamos energia átalakító.
2. A primer és szek. tekercselés elszigetelésének minőségében. (ehhez kéne a jegyzeted, eltérő, hogy ki milyen elszigetelést ért elválasztó, biztonsági, elválasztó biztonsági stb. alatt).
3. Lehet, mert a nagyobb szigetelési elvárást teljesítő tudja a kisebbet is.
6. Áttétel: 24/230=0,1043, Szekunder menetszám= primer menetszám * áttétel= 1200*0,1043=125. A szórástól eltekintettünk.
7. A szekunder oldalon leadott teljesítményt elosztanám a primer oldalon felvett teljesítménnyel.
8. Torroid: gyűrű alakú egybe vas belül (feltekercselt vasszalag), rajta a tekercselés, Köpeny: csévetesten a tekercselés, a vastest ált. E/I lemezes vasból. Torroid tulajdonságai a köpenyhez képest: kisebb szórás, szorosabb csatolás, kisebb tömeg, nehezebben tekercselhető, egybe vas - kisebb mágnesező áram.
(#) harcikocka válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
köszi szépen
(#) harcikocka hozzászólása Jún 7, 2011 /
 
na heló, kellene megint 1 kis segítség. 2 tételt kellene kidolgoznom, de ehhez sem igazán tudom, hogy hogyan kéne hozzákezdenem. egyáltalán nem értek az elektronikához. mellékeltem a 2 tételt, ha valakinek esetleg megvan, vagy tudna mondani 1 helyet ahol találnék válaszokat, esetleg leis írná azt megköszönném
(#) kadarist válasza harcikocka hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Na szia!
Ilyen hozzáállással inkább segédkőművesként kellene elhelyezkedned. Egyáltalán milyen szakmát tanulsz?
(#) harcikocka válasza kadarist hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
mechatronikai műszerésznek tanulok, és nemértem, mi a baj a hozzáállásommal? másik iskolábol kerültem ide, fogalmam sincs az egész elektronikáról, ez az oldal azért van, hogy segítséget kérjek nem?
(#) harcikocka hozzászólása Jún 7, 2011 /
 
Na látom így nemfog menni.Csak egy kérdésre szeretnék választ a multiméterrel kapcsolatban, erre tényleg nemtudok válaszolni, mert ehhez értenem is kéne, és nekem nagyon még a kezemben sem volt. Mellékeltem 1 képet
(#) c27 hozzászólása Okt 10, 2011 /
 
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Egy motorvezérlést kellene megvalósítani mégpedig egy egyfázisú aszinkron motor fordulatszámát kéne változtatni. Jelenleg még nem egyértelmű, hogy fokozatmentesen vagy lenne pár fix fokozat. (Elvileg mindkét megoldást elfogadják, majd később kiderülne hogy a könnyebbet válasszam vagy lesz időm a fokozatmentesre is.)
A lényeg hogy mikrokontrollerrel kéne megvalósítani a vezérlést nagy valószínűséggel pic-kel. Később a pichez is kérnék majd segítséget, de elsősorban a nagy áramú részhez kellene. A motor teljesítménye 650W. Majd néhány kapcsolást amire jutok felteszek és véleményeket kérnék mi a jó és mi nem. Inkább olyan ellenőrzés illetve javításban kérnék segítséget. (Később a pic programozásban is lehet.)
Majd jelentkezem konkrét kapcsolással és alkatrészekkel.
(#) Peter65 válasza c27 hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Szia!
Ha jól értem, egyfázisú motorhoz kell frekvenciaváltót készítened. Ennek főáramköre lényegében megegyezik a háromfázisúval, csak a vezérlése tér el attól.
Találsz itt az oldalon ilyen témájú fórumot, amit érdemes lehet átnézni. Ha jól emlékszem, a Microchipnek is van ilyen témájú applikációja.
Első körben szerintem a motor adataiból határozd meg a fő és segédfázis áramát, illetve a közös ponton folyó áramot. Ezek alapján kellene félvezetőket és a többi erősáramú elemet kiválasztanod.
(#) c27 válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
Helló.
Igen ez a terv, már folyamatban az alkatrészek válogatása.
(#) bgsf válasza c27 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Szia! Vegyél egy frekiváltót! Olyat mint a gyári úgy sem tudsz építeni.. Én már vagy hatot szétszereltem, és hidd el nem is olyan egyszerű a dolog. Pl.: meg kell adnod a különböző frekvenciákhoz a feszültségértékeket. Nem mindegy hogy 20Hz-en pörög 230V-tal vagy 70-100Hz-en! Ráadásul a frekvenciaváltó védi is a motort....
Ráadásként PLC is vezérelheti, és akkor időre, áramra, vagy terhelésre állandó fordulatokat produkál. Csak be kell programozni és azt csinálja amit akarsz!
(#) elektrorudi válasza bgsf hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Hello bgsv,
El kellene olvasni a topic címét!

(#) bgsf válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Szia! Képzeld... elolvastam a topic címét..!
De ha ez a szakdolgozat témája akkor csak legalább 150 hibát találnék benne, mert elég sok gyári frekiváltó adta meg magát, és pont a védelem hiánya, meg a programhibák miatt! Volt olyan frekiváltó ami hagyta leégni a motort is, aztán az is meghalt. De láttam olyat is aminek a teljesítményszabályzója robbant fel! Szóval nem egyszerű összehozni egy frekiváltót... jut eszembe! Volt olyan is amiben csak 1(!)SMD ellenállás szállt el de az annyira hogy csak a nyoma maradt a panelon....
(#) c27 hozzászólása Okt 28, 2011 /
 
Sziasztok.
Végül is halad a szakdoga, a nagyfeszültségű rész folyamatban van így addig is el szeretném kezdeni a mikrokontroller programozást.
Valószínűleg egy pic 16f876 lesz használva a célra. (Mondjuk azt hogy ez most fix.)
Assemblyben nézegettem pár alap programot pl: led villogtatást ami még érthetőnek mondható, de szinusz jel előállítása már problémás lenne. Minimális szinten C-ben tudok programozni így inkább az lenne a célszerű, de picet még nem programoztam sose így ebben elég kezdő vagyok.
Elindulásnak kérnék egy kis segítséget milyen programot használjak? MPLAB? Milyen nyelven írjam a programot? (C? vagy legyen assebly része, mert az gyorsabb lenne ha lenne kritikus rész sebesség szempontjából akkor abban célszerűbb lenne gondolom.) Assemblyben pl a ledvillogtatós résznél az nem volt világos hogy a villogási sebességet én hogy tudom meghatározni? Az egy dolog hogy függ a kvarctól 4 vagy 20mhz de nem tudom milyen műveletet milyen gyorsan hajt végre próbálkoztam állítani a számlálást, de sosem az jött ki mint amit kiszámoltam. Link ezen a linken lévő progit néztem de hiába 4MHz-en 0.25usec egy ciklus futásideje, de a villogásnak köz sincs ehhez pl ha 10 helyére 1-et írok. (Persze lehet nem feltétlen szükséges ez nekem, de azért jó lenne ezt megérteni.)
Bármilyen tanácsot szívesen fogadok, a színuszjel előállításához.
Viszont van pár dolog amit jó ha leírok:
A kapcsolás a tervek szerint úgy működne, hogy van egy H híd és a két srégen lévő fet kapcsol egyszerre mégpedig úgy lesz kialakítva, hogy ha nincs vezérlőjel akkor az egyik pár mindig kinyit és ha van vezérlőjel akkor az előző fetpár lezár és a másik nyit ki. (Így biztosítva van hogy egyszerre a 4 sose nyisson ki és egyszerűbb jelet kell előállítani. Pl. ha van egy négyszögjel 50% kitöltéssel akkor amíg a vezérlőjel be van kapcsolva az egyik pár van kinyitni amint a vezérlőjel lemegy 0-ra a másik fetpár nyit ki. A kapcsolási frekvencia 20KHz körül lenne, 0.5-50Hz közötti szinusz jelet kellene előállítani.)
(#) foxi63 válasza c27 hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Hali 1fázisú színuszjel nem a legbonyolultabb probléma.A javaslatom az assembly, mert a picet meg kell érteni nagyon sok bitszintű művelet van benne, szinte hívhatnánk őket sok kis kapcsolónak. A te dolgod, melyik utat választod (C )
Visszatérve a színuszra. A PIC pwm modulját bekapcsolod, abban ki tudod választani a neked megfelelő pwm frekvenciát. Fogsz egy számológépet, és a 360 fokot felosztod 4X 90 re mert csak ennyi kell, a színusz felfut, lefut, negativba felfut, visszatér.
Egy táblázatba elteszed a fokoknak megfelelő pwm értéket,te állapítod meg, hány részre bontod fel 10fok elég és gyakorlatilag a frekvencia ütemében kiovasod, és kiteszed a pic pwm kitöltésébe.
Azért indukciós motornál, még szorozni kell, 0-1 ig a frekvenciával arányosan,mert fele frekihez fele "pwm" jár.
példa 30 fok = sin 0.5 mivel a pwm 0-255-ig van ez setben az 50% 0x7f ell egyenlő
75fok sin = 0,9659 x 255= 0xf6
(#) c27 válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Helló.
Nekem a vége bonyolult.
A 10 fokos felbontás sem világos mert ugye 50Hz-en egy periódus elég "sűrű" ahhoz képest mint amilyen pl 1HZ-en, tehát az 1Hz-es jelbe több jel van mint az 50-esbe így nem is tudom talán külön minden frekvenciára meg kéne írni vagy csak bizonyos értékeket mellőzni magasabb frekvencián.
Szerintem 1 vagy 0.5Hz-en kéne felbontani a szinuszt hogy az tényleg az legyen és még ott is figyelni kell, mivel pwmmel kell előállítani sőt nekem még arra is ügyelni kell, hogy ha épp 0-ba van a pwm jel akkor épp a negatív tápfesz jelenik meg a fetek kimenetén. Tehát az 50%-os kitöltésnél jön ki a 0V (Ugyan annyi ideig negatív a kimenet mint pozitív 20Khz-en a motor így áll.) Viszont nem tudom mennyire sűrű felbontást kell alkalmazni illetve az az utolsó 3 sor amit írtál nekem most még nem világos.
(#) bgsf válasza c27 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Ha a kapcsolási frekvencia 20kHz, akkor hogy akarod 0,5-50Hz között állítani a kimenőfrekit?
Jobb ha egy gyári adattáblát megnézel és a frekihez programozod a kimenőfeszt! nem értek a PIC programozáshoz, de ezt biztosan bele lehet tenni! Pl.: Omron frekiváltó 1Hz-en csak 12V-ot ad a motorra. Nem is enged többet, de más frekiváltó engedi a 400V-ot is!Egyértelmű hogy 1Hz/400V leégeti a motort! Ilyen dolgokra kell figyelemmel lenned! Fel kell állíts egy egyenletet a motor/frekvencia/feszültség arányában, különben vagy a frekiváltót vagy a motort, vagy a szakdolgozatodat könnyezed. Mint írtam sok frekiváltó halt meg nálam és csak kis motorokat vezéreltek (0,75kW)! A legtöbb a védelem hiánya miatt esett ki és csak minimális volt a programozási hibából tönkrementek száma!
Egy jó program megvédhet egy frekiváltót, hogy ne lehessen hülyeségeket beütni. Gondolok itt a felfutás-lefutás-egyenáramú fékezés-nyomatéktartás-fordulatszám tartás dolgokra.....
(#) bgsf válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Nem bgsv... Hanem bgsf..... El kellene olvasni a nevem!
(#) foxi63 válasza c27 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
A szinuszhullámot kell felbontani 10 fokonként, és annak az értékeit kell letátolni. Az, hogy mennyi időközönként lépteted odébb, az fogja meghatározni a frekvenciát,a wpm pedig az adott értékhez tartozó átlagfeszültség lesz. este segítek, nincs most időm
(#) c27 válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Igen ez így világos kicsit gondolkodtam rajta, majd lehet teszek fel pár dolgot ahogy én gondolom. Talán holnap lesz időm.
(#) foxi63 válasza c27 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Valóban jól gondolod, a híd kiegyenltéséhez 50% pwm kell.A PIC 10 bites pwm teljes kihasználásához 0x3ff és 0 közé kell feépíteni a színusztáblát. A képlet = fok színusza * 511+512 és a táblázatot 90 foktól 270 fokig kell letárolni. De megtettem helyetted, csak még 10-es számrendszerben, át kell váltanod hexába és táblázatba tenni. egyébként ez 5fok felbontású 72 lépésből állítja fel a színuszt.
1023,1021,1015,1005,992,975,955,931,903,873,840,
805,768,728,687,644,600,556,512,467,423,380,337,
296,257,219,183,151,121,93,69,43,32,18,9,3,0

ilyen formátumban:
DT 0x03,0xff, 0x03,0xfd stb..

ekkor a fordító RETLW 0x03 stb. -nek fogja fordítani,és gyorsan kőnnyen olvasható lesz a táblázat..
(#) c27 válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Helló.
Még ne menjünk ennyire bele a picbe.
Maradjuk a szinusz jel előállításánál pwm-el.
Én 4.5 vagy 9 fokos felbontásra gondoltam első körben.
Annyi problémám van, hogy sajnos a Tinába nem tudok megfelelően szimulálni. Le akarnék olvasni pár értéket, de ugrálva megy és nem lehet pontosan megadni azt az értéket amit le szeretnék olvasni. Nem tudod milyen programmal lehet szinusz jelet rajzolni, mert akkor inkább lerajzolom amit gondolok, meg úgy is kéne. (Belerajzolnék pár dolgot.)
(#) foxi63 válasza c27 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Sajnos nem tudok, de a google kidob egy pár képet...
Következő: »»   4 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem