Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1484 / 3996
(#) speedbump válasza rob27 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /

Szia,

a BGA-k cseréje házilag nagyon problémás. Eleve leszedni őket nehéz anélkül, hogy ne tépnél fel pad-eket vagy ne sütnéd meg az IC-t. Visszatenni otthon szinte lehetetlen, mi ehhez külön gépet hasznátunk.

Ismertem egy srácot aki kb 5-6 év tapasztalattal a háta mögött (napi 8 óra hibakeresés és alkatrészcserélgetés) tudott elég jó hatékonysággal BGA-t cserélni (kb. így). Ő úgy csinálta, hogy megtisztította a NYÁK-on is és a BGA-n is a pad-eket, tett rájuk egy nagyon kevés forraszanyagot aztán a BGA-t hőlégfúvóval melegítve visszahelyezte az IC-t. kb. 60-80%-os hatékonysággal dolgozott. (röntgennel ellenőriztük a dolgokat mielőtt tápot adtunk volna neki)

Ha otthon cserélsz akkor a következő hibákra mindenképp számits: leég az IC, felszakadnak a pad-ek, rövidzáras pad-ek miatt füstöl a nyák, le nem forradt pad-ek miatt nem működik a dolog.

Lehet, hogy van valami spec módszer (a többiek megírják), de nekem az a tanácsom, hogy mondj le a házi BGA cseréről.
(#) speedbump válasza rob27 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /

Ja és ha mégis nekiesel akkor kaptonszalaggal le kell ragasztani az IC környékét különben elfújod a többi alkatrészt
(#) martin96 hozzászólása Okt 30, 2011 /

Hali!
Van egy erősítőm amit szeretnék felújítani. A krómozott RCA csatlakozók eléggé elszíneződtek, mivel lehetne egy gyorsan és egyszerűen rendbe hozni?
(#) kendre256 válasza martin96 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Létezik krómtisztító paszta.
(De valamelyik Mítoszrombolókban a Coca-colával próbálkoztak, elég sikeresen, gondolom a benne lévő foszforsav miatt hatásos.)
(#) martin96 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Kipróbálom azt a coca-cola-sat. Köszönöm a segítséged.
(#) nedudgi válasza vájár1 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Ahhoz hogy tényleg tudjunk segíteni, jó lenne tudni, hogy miért rádiófrekvenciás megoldást keresel. Nem felel meg a célnak pl egy infra LED?
(#) bancsi15 válasza idlob hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

A 6-os és a 3-as a csengő azon pontjai, ahol a kaputelefon csatlakozik a kaputelefon hálózathoz. Innen kapja a jelet (mondható úgy is, hogy ez a két vezeték ami a falból jön a kaputelefonhoz) A 3A, 3B, 3C pontokat különböző lehetőségeknek alakítottam, ki. Ha esetleg csak kondival sorbakötve menne, vagy hasonlók.
(#) bancsi15 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Így gondoltad? Magam találtam ezt ki, hogy tulajdonképpen párhuzamosan kössek egy vezeték nélküli csengőt a beltéri egység mellé. A relé pedig a csengő nyomógombját helyettesítené.
A saját ötlet miatt vannak kétségeim. Szerinted így ez működhet?
Köszi szépen!

csengő 2.JPG

(#) győriattila hozzászólása Okt 30, 2011 /

Heló mindenki.Ennek a kondinak meg tudná valaki mondani a paramétereit?Kimérni nem tudtam mert kiszakadt a lába. Előre is köszi.

P5250002.JPG

(#) sastas01 válasza győriattila hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

A választ erre megtalálhatod ITT(kondenzátor kódból kapacitás). Egyébként ha minden igaz 73 pikofarrad.
(#) győriattila válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Szerintem ez a kalkulátor kerámia,tantal kondikon lévő kódokra jó.Köszi a gyors választ.Valakinek ötlet?
(#) sastas01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Kérek engedélyt elsüllyedni
(#) győriattila válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Köszi.
(#) Tarbur hozzászólása Okt 30, 2011 /

Sziasztok!
Adott egy vérnyomásmérő amelybe 4db ceruzaelem kell, illetve természetesen van rajta tápegység csatlakoztatási lehetőség is, ahová ez van írva: 6V - 4W.
A kérdésem az lenne, hogy egy stabilizálatlan adapterrel használhatom-e, ha az adapterre a következők vannak írva:
PRI: 230~50Hz 12W
SEC: 3...12V
12V - 500mA 6VA(max).

A problémám az, hogy be lehet állítani 6 voltra, de mivel stabilizálatlan így terheletlenül 9voltot mérek rajta. Gondolom ha rendesen dolgoztatják (beindul a szivattyú) akkor beáll 6voltra, de amíg csak a kijelző, stb működik a gépben addig nem lesz-e baja valaminek a nagyobb feszültségtől. Ha az adapter teljesítménye nem lenne elegendő, azt a naponta 6x10másodpercet kibírná amíg felpumpálja a mandzsettát?
Tervben van egy normális adapter vásárlása, de jelenleg sajnos csak ez van, vagy az elemes üzem.
(#) kendre256 válasza Tarbur hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Ha van az adapteren 4,5V-os állás, abban nézném meg az üresjárási feszültséget. Elemekkel a feszültség 6,4V és 4,8 (4,4)V között lehet a kisülés függvényében. Valószínűleg az adapter 4,5V-os állásában is működik a vérnyomásmérő, ki kell próbálni (és ott az üresjárási feszültsége jóval kisebb).
(#) sneci1977 hozzászólása Okt 30, 2011 /

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy javításra váró Intelligent AC-DC 400W 24V inverterem:

Kipróbálásához szükségem lenne 24V-os áramforrásra. Működne a következő dolog?:
Van egy átalakított 16A 12V PC táp, erre kötnék egy 3500mAh, 12V szivargyújtóról működő univerzális (15-16-18-19-20-22-24V)laptoptöltőt, amit 24V-ra állítok. Erre kötném az invertert.
Szerintetek ez megoldható?
Előre is köszönöm?

Üdv, András
(#) Tarbur válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Van rajta 4,5V-os, abban az állásban 7,15V-ot mérek. Ez még mindig eléggé felette van az általad említett 6,4V-nak is. Azt hiszem nem kockáztatok, inkább veszek még elemet, s később tápot, mint egy új gépet ha nem bírja mégsem. Köszönöm a válaszodat!
(#) sneci1977 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

...és gyakorlatban? Nem szeretném ha még nagyobb kár keletkezne.
(#) kamaro hozzászólása Okt 30, 2011 /

Sziasztok! Van egy trafóm amin több szekunder is van, van 2db 33Voltos na most nekem kb 60Volt kéne... Elérhető ez azzal hogy a két szekundert sorba kötöm ??
(#) Csanci74 hozzászólása Okt 30, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék egy mozgásérzékelővel vezérelni egy 5v-os relét. A mozgásérzékelő 3.3v feszültséget és 1-2 mA-t tud a relé felé biztosítani. Sajnos ez kevés a relének. Azt szeretném megkérdezni, hogy a kettő közé mit kell még közbeiktatni, hogy a relé behúzzon ha a mozgásérzékelő kiadja a jelet. Ha jól gondolom ellenálás és tranzisztor kell az érzékelő után sorba kötni majd egy diódát a relével párhuzamosan kötni.
Jó lenne, ha valaki meg tudná mondani hogy milyen alkatrészeket vegyek (ellenálás,dióda,tranzisztor) hogy relét tudja működtetni az érzékelő.
A relé egy 12v-os áramkört zárna nyitna.
Válaszokat előre is köszönöm
Szab71
(#) vicsys válasza Csanci74 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Ha vezérelt áramköröd 12V-os, akkor célszerűbb lenne rögtön 12V-os relét használni. Ekkor már nem kell külön 5V-ot is előállítani.

kapcsrajz.pdf

(#) Csanci74 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Ha jól gondolom a rajz alapján mozgásérzékelő jelét (3.3v)12-v-ra alakítod át és ez egy 12 v-os relét működtetne?
(#) kamaro hozzászólása Okt 30, 2011 /

Sziasztok!
Az előző probléma megoldódott.. Annyi a baj hogy a trafó nem képes elindítani a motort csak ha a kezemmel rásegítek.Ezt gondolom egy kondenzátorral lehet megoldani de mégis hogy kéne bekötnöm??
(#) vicsys válasza Csanci74 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Nem. Te írtad, hogy egy 12V-os berendezést működtetne a relé. Akkor ott már kell, hogy legyen 12V, nem? Emiatt a 3,3V-os kimeneted ki/be kapcsol egy tranyát, ami meghúz egy 12V-os relét. A relé meghúzása a kapcsolt áramkör 12V-járól kap feszültséget.
(#) sneci1977 válasza sneci1977 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Tud valaki érdemben válaszolni?
(#) gerikeh96 hozzászólása Okt 31, 2011 /

Sziasztok!
Majd szeretnék venni egy generátort ami ugye váltóáramot termel de nekem majd egyenáramra lesz szükségem tehát a kérdésem az lenne hogyan vagy mivel tudnék váltóáramból egyenáramot készíteni?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) vicsys válasza gerikeh96 hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

Diódahíd (graetz) segítségével.
(#) kurvabarlang hozzászólása Okt 31, 2011 /

Szíasztok valaki tudna segiteni aban gogy honan tudnék rendeli Kondenzátorokat meg Tranzisztorokat meg ellenálásokat milyen web oldalakrok Köszönöm minden kinek??????
(#) Csanci74 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Köszi, most már megértettem a lényeget! Picit nehez fogtam fel...
(#) hayes987 hozzászólása Okt 31, 2011 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy meg lehet-e hajtani egy 12v-os ventilátort egy sima PC-s tápról, anélkül hogy a tápot át kellene alakítani? Ja és úgy hogy a táp nem a gépben van csak magában.

Bocs hogyha már fel volt téve ez a kérdés, de nem találtam ilyen kérdést.

Köszi előre is!
Következő: »»   1484 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem