Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   13 / 44
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
A két csatorna nem egyforma?
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
De egyformának kéne lennie, de az egyikből hiányzik ez az alkatrész, a másikból pedig nem. Egyébként holnap ujra mérem, mert erősen lehetséges, hogy elnéztem a két IC áramkörét, mert 3-szor ott kellett hagynom a mérések közben. És mégegy valami amit az előbb elfelejtettem, hogy amikor beraktam az IC-t és bekapcsoltam, felvillant az izzó, viszont nem világított az erősítő. Pár másodpercre rá pedig kivilágított. Ezután már akárhányszor kapcsoltam be, meg ki mindig egyből világított. Ez zárlat?
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Nehéz elképzelni az erősítő működését enélkül a tranzisztor nélkül. Sőt ki is zárhatjuk.
Az első felvillanás oka a táp puffer kondik feltöltődése volt. Holnap megint villanni fog, mert addig a kondik kisülnek.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Tényleg nehéz elképzelni, de tényleg működött, és ha ez is a baja honnan szedjek ilyet, mert stk-t azt még csakcsak szerzek, de ilyet. Egyébként lehet hogy jobb ötlet volna ha Visszahoznám gyári állaptora? tehát a másik áramkört kiszedem és stk-t rakok neki. Nem lehet az, hogy a másik áramkör azért került, bele, mert ők sem találtak ilyen alkatrészt, és kitalálták, hogy hogyan hagyhatják ki?
(#) Atka15 válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Azt szeretném még kérdezni, hogy ha holnap megmérem, és az lesz hogy rossz, akkor készítek egy másolatot a benne lévő nyákról, de ehhez nem tudod esetleg, hogy hol lehet kapni BD745 és BD746-os tranzisztort?
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
A leírásodból arra következtetek, hogy az erősítődben korábban átalakítások voltak a gyári állapothoz képest. Lehet nem figyeltem eléggé, de nem látom ennek az átalakításnak a mibenlétét.
A 2SA798A pótlása azért nem olyan megoldhatatlan feladat, például 2 db BC556-tal (emitterek összekötve) helyettesíthető. Bővebben: Link
A BD tranzisztorok nem tudom, hogy jönnek ide. Ha szükséged van rá segítek felhajtani, vagy helyettesítőt keresni. Az erre vonatkozókat beszéljük meg privátban, vagy általános erősítő javító témában, hogy ne offoljuk az STK topicot.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Jól következtetsz, de már mondtam is hogy át lett az egyik fele alakítva, de én sem tudom hogy miért, mert már így vettem meg. a BD tranzisztorokra azért gondoltam, mivel a másik fele ilyen tranzisztorosra van átalakítva, de tényleg nem tudom minek. Közben internetes kutakodásomban találtam ugyanolyan "ötlábút", szóval ha a ma esti mérésből az lesz, hogy rossz, akkor tudok ilyet szerezni.
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Ha meg van az STK, azzal kéne működtetni. Továbbra is gond, hogy a B ponton tranzisztor nélkül miért nincs +18V.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Megmértem újra, és rájöttem, hogy tegnap a másik végfokot mértem, tehát nem a rosszat hanem a jót ami át van alakítva. Szóval ma megmértem a másikat is. Mellékelem a mért pontokat. Ennek az IC-nek az áramkörében benne van az "ötlábú", tehát semmi sem hiányzik az áramkörből. A mért értékek:
A=0,00V
B=-3,6V
C=-27,9V
D=-27,1V
E=-4,24V
F=-28,1V
G=-22,7V
H=-20,4V
I=-29,1V
J=29,5V
K=-21,4V
K'=-21,4V
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 22, 2011 / 1
 
Alakul ez: az F és G pontokhoz kapcsolódó tranzisztor hibás. Kb. 0,2V bázis-emitter feszültséget kap, ettől teljese le kéne zárnia, ennek ellenére a G ponton mérhetően vezet. A következő lépés a csere.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Szuper. Akkor holnap megnézem milyen tranzisztor az, és utána jövő héten beszerzem, majd csütörtökön, vagy pénteken cserélem, majd írom hogy hogy haladok. Ha beépítettem mérek ismét, és megint feltöltöm ide az adatokat Köszönöm, majd írok.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Kiszedtem. Ez áll rajta: c1885. akkor ez most egy 2SC1885? mert ezt már nem gyártják, de ezzel(BF420) helyettesíthető?
(#) Atka15 válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Vagy ha nem ezzel helyettesíthető, akkor mivel? Mert kellene valami, de ahogy nézem a BF420 MHz-e az csak 60 ,ennek meg 200. :S Még talán ez a legközelebbi hozzá: 2SC2632 Mi a véleményed?
(#) saraha válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Jó helyette mindkettő,de inkább a 2sc2632-őt válaszd.
(#) Atka15 válasza saraha hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Nagyon szuper akkor azt beszerzem
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Beszereztem az alkatrészeket holnap beépítem, és megmérem újta a pontokat. Majd feltöltöm ide az eredményt.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Szóval megvan. Beraktam, és megmértem újra a pontokat. A mérés eredményei:
A=0,01V
B=0,82V
C=-28,7V
D=-28V
E=0,21V
F=-28,2V
G=-1,1V
H=1,1V
I=-29,6V
J=30V
K=0V
K'=0V

Rámértem műszerrel(milivolt mérőálláson) a kimenetre, és összevissza ugrált a fesz, úgyhogy, valami jel, már megjelent a kimeneten. Ez így jó már?
(#) Atka15 válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Megnéztem a rajzot, és megközelítőleg szerintem jó, de azért megvárom amíg rámondod az áment.
(#) Atka15 válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Új fejlemény: mivel a kapott értékeket jónak találtam, és nem bírtam várni ezért kipróbáltam, egy régi hangszóróval. Szóval: hangot adott ki, és reagált mindenre, viszont recsegett a hangszóró ha mélyhang jött. Először azt hittem, hogy csak azért, mert rossz a hangszóró, de aztán amikor elértem egy bizonyos hangerőszintet, akkor az egész erősítő villogni kezdett amikor mély hangot kellett volna adnia, de nem csak halványult, hanem szó szerint mintha minden mélyhangnál zárlatos lenne. Ez milyért van szerinted? A nagy hangszórót nem mertem rákötni még.
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Szia! Jó lesz ez
A villogás gondolom az előtét izzóra vonatkozik. A jelenség természetes. A feszültség szintek teljesen normálisak. Most már, elhagyhatod az előtétet. A biztonság kedvéért még egyszer ellenőrizd K,K' 0V-ot, és mehet rá a hangszóró. Úgy érzem készen vagy
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Hello. Nemteljesen arra gondoltam. Nem a lámpa villogott, de azis, de nem az a furcsa. Hanem az erősítő. PL: rákötöttem a hagszórót. Teljesen jól szólt, de miután elkezdtem növelni a hangerőt, egy bizonyos szint után minden mélyhangnál az erősítő ki/bekapcsolt, tehát elsötétült, majd kivilágított. Arra gondoltom hogy nemlehet hogy a régi hangszórómnak a mélyét elrontotta ez a nagy erősítő, és amielőtt elromlott azelőtt produkálta ezt? mivel hogy a hangszóró elromlott, tehát elszakadt a tekercs. Ez lehetett az miatt, hogy kicsi a hang szóró az erősítőhöz és túl nagy amplitúdót kapott? Ésmég arra lettem figyelmes hogy a két kimenett között, ha multiméterrel rámérek, akkor az egyik fokozat alapjáraton 4,9mV és ahogy növelem a hangerőt úgy ugrál, a másik meg alapból 80mV és nemigazán ugrál. akkor most ez mi?
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Amikor az erősítőnek intenzíven kell mély hangot kibocsátania, értelem szerűen megnő az áramfelvétele, mert kell az energia a hangszóróba. Ilyenkor az előtét lámpa felizzik, az erősítő tápfeszültsége leesik, ezért torzul a hang, és halványulnak az erősítő lámpái.
Az előtét izzó rövidrezárása (elhagyása) esetén, ez az ingadozás észrevehetetlen kicsire kell módosuljon.
Hibás hangszórót ne köss rá. Másik erősítőn/csatornán próbáld ki.
A kimeneti 80mVDC kicsit sok, ezt az STK-s oldal produkálja?
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Igen az STK oldal produkálja. Ezt egyébként értem amit írtál, meg már tapasztaltam is, de ez nem ugyan az. Itt nem halványul, hanem mintha kikapcsoltad volna, meg vissza, tehát most pl: van az erősítőn fm rádió, és automatikus fm beállítás. ez azt jelenti hogy ha bekapcsolom addig nem ad hangot, míg nincsen állomáson. bekapcsoláskor ez pár másodperc és beállítja magát, itt meg amikor ez történik akkor minden egyes alkalommal beállítja magát, tehát hol kap feszültséget, hol nem szerintem. De ha a hangerőt leveszem akkor nincs ilyen baj, de mondom lehet hogy azért mert kicsi hozzá a hangszóró. a 80mV viszont tényleg ottvan.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Mit tegyek akkor vele? Mérjem meg a 0V-ot és kész? vagy valamit csináljak a 80mV-ttal is szerinted?
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
A hangszóró a másik csatornával rendesen működik?
A 80mV származhat az R605 82k, R615 56k, R617 47k megnyúlásából. Elvileg kiforrasztás nélkül is merhetőek, ha a kondik kisültek. Amennyiben rendben vannak, az 56k változtatásával javítható a helyzet.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
igen a másik csatornával működik rendesen. Megméregetem az ellenállásokat és írok vissza. Ez kb. 10-15 perc míg megcsinálom. már megyek is.
(#) Atka15 válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Szóval: megmértem, a 0V-ot, de az ha leveszem az izzót akkor 80mV-ot produkál a K és a K' pontra, de gondolom ez elenyésző. Az ellenállások jók. Rákötöttem a hangfalakat, és azon kívül, hogy amikor szétment az erősítő akkor az egyik hangfal magas hangszórója tönkrement, azon kívül nagyon jól szól. Szerinted akkor ezt így most nyugodtan használható?
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Nem megnyugtató. Ha már ennyire benne vagy, vedd ki a Q603-at és mérd ki.
(#) Atka15 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Sajnos már a műhelyből eljöttem, de holnap megnézem, és egyébként azt akarom kérdezni, hogy ugy-e ez nem okozhat más problémát(a hangszóróval kapcsolatban), tehát ilyen mélyhangszóró tönkremenést, meg ilyeneket.
(#) reloop válasza Atka15 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Nem veszélyes, de jó lenne 50mV alá szorítani. Mint írtam az 56k változtatásával finoman be lehet lőni. Elsőként a tranyót nézd meg.
Következő: »»   13 / 44
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem