Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozás

Témaindító: G-Lex, idő: Okt 24, 2005
Lapozás: OK   45 / 66
(#) Kokany82 válasza watt hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Bocsi, elfelejtettem írni, hogy egy siemens c35 telefon van rácsatlakoztatva a jp1-nél. Az sms bemenet pedig annyit tesz ,hogy ha az X5-6-7 közül bármelyiket aktiváljuk, akkor a hozzájuk tartozó sms-t elküldi.Remélem így segítettem valamennyire.
(#) watt válasza Kokany82 hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Így már világos. Igen, elvileg más funkciót is kaphatnak. Viszont nem áltatlak, csak úgy fog menni, ha belefolysz. Persze lehet, hogy valaki felvállalja, nem lehetetlen, de ez nem a fórum lényege. Itt az lenne a lényeg, hogy neked menjen és ehhez biztosan kapsz segítséget!
(#) Kokany82 válasza watt hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Igen, nekem is ez lenne a célom. Tud valaki valami hasznos segítséget, amivel elégegyszerűen és lényegre törően lehet megtanulni?
(#) watt válasza Kokany82 hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Első körben próbáld az adatlapban megnézni az utasításokat. Megérteni melyik mire jó. A PIC felépítését is nézd meg. Ezután próbáld a programot követni az MPLAB szimulációjával és próbálj minél többet megérteni, amit lehet. Ezek az első lépések. Sajnos rengedeg dolgot kell megérteni, hogy összeálljon a kép és bele tudj nyúlni egy ilyen programba, ehhez idő kell és kitartás.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Okt 16, 2011 /

Sziasztok! Elkezdtem tervezni egy fejlesztőkörnyezetet, 16F877A hoz. A kapcsolás 70%-ban van készen, eddig van benne ledsor, két digites led kijelző, multiplex vezérlés gyakorláshoz, egy pontmátrix kijelző, 6 nyomógomb, 4 poti az analóg feldolgozáshoz, 2 8bites port direktben kivezetve egyéb felhasználásra, léptetőmotor vezérlő fokozat unipoláris motorok hajtására, CCP1-2 kivezetve, és ledekre vezetve (jumperrel állítható), piezo zümmer, kb ennyi. A kérésem az lenne, hogy ha van még valami, amivel a programozást lehet gyakorolni, akkor írjon ötletet, és ha hasznos, beletervezem. Köszi! Üdv! Balázs
(#) Stefan válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Adatlap szerint böngészd végig mit tud még a PIC. Én dobnék bele valamilyen I2C-s dolgot, pl: hőmérő, RTC, eeprom. SPI perifériát is meg lehet gondolni. LCD kijelző esetleg, PChez illesztés lehetősége UARTon keresztül (MAX232 ICvel). Ha még nem vetted meg a PICet akkor inkább 18F4550-et vegyél, mert az tud USBt is.
Kb ennyi jutott hirtelen eszembe. Sok sikert a tervezéshez.
(#) Balagemann2031 válasza Stefan hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Köszi, az LCD re én is gondoltam, ezért is vezettem ki 2 8bites portot, sajnos laptopon csak usb-m van, de lehet hogy beleteszek egy UART-os megoldást... az I2C-az jó ötletnek tűnik...Köszi...A 16F877A-t már megvettem, eddig 16F627A-n tanulgattam, 18F re szerintem azután merek majd áttérni, ha kivégeztem a 16F887A-t....Még nem vagyok profi, inkább alsó haladó Üdv! Balázs
(#) Stefan válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

C-ben programozol? Ha igen, akkor nem fogsz túl sok különbséget tapasztalni. Nem akarlak rábeszélni semmire, de a 16f877 már elég elavult, és ha már belefektetsz ennyi energiát egy próbapanelbe, akkor kicsit modernebb PICet érdemes használni.
A másik ami eszembe jutott, hogy érdemes a lehető legtöbb portot kivezetni hüvelysorra, és jumperrel opcionálisan leválasztani, hogyha később valami modult veszel akkor könnyen rá lehessen dugni. Én utólag így csináltam volna a saját próbapanelemmel.
(#) Balagemann2031 válasza Stefan hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Assemblyben programozok, és alkalmazom a jumperes port leválasztásokat a 18-as szériához még sokat kell alapoznom szerintem, tényleg csak alapszinten tudok progizni, és a beépített modulokat nem is használtam nagyon... eddigi legkomplexebb programom egy léptetőmotorvezérlés, 5 sebességfokozattal és 2 iránnyal, 5 gomb használatával... meg pár egyszerűbb progi, szoval nem kapkodom el (időhiány)
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 16, 2011 /

Nézd meg a honlapomon a PICula projekthez használt demókártya dokumentációját, vagy annak eredetijét, a Microchip PICDEM kártyát. Az elvileg PIC16F877-hez és PIC18F4520-hoz (és "hason lovakhoz") is jó, tehát fájdalommentes a váltás.

Szubjektív véleményem szerint a PIC16F877-tel ma már kár elszerencsétlenkedni az időt - de ha mindenáron ez a szíved vágya, akkor gondolj az egyszerű továbblépésre is! A PICula projektben használt kártyán nekem nagyon bejött az USB-UART konverter, ilyeneket az ebay.com-on fillérekért lehet kapni (pl. CA-42 kábel, vagy PL2303 kábel, vagy break-ot panelek formájában). Sokkal használhatóbb így a demókártya, ha lehet kommunikálni a PC-vel.
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Helló! Az USB-UART átalakítást be fogom építeni, szereztem egy régebbi sony ericson adatkábelt, bár még nem szedtem szét, remélem van benne olyan chip amilyen kell... Egyéblént, a pic regisztereit írhatom gépről, ha rácsatlakozom, vagy mire is jó? Üdv! Balázs
(#) csikito hozzászólása Okt 20, 2011 /

Sziasztok... mitől lehet az hogy amit a mai napon kaptam kézhez PIC16F628A-s picet beteszem a foglalatba, beállítom az mplabba a típusát és ezt kapom meglepetésként "PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC16F628A is correctly installed in the application. (Expected ID = 0x1060, ID Read = 0x3FE0)
" majd mit sem sejtve tovább folytatom / folytatnám a dolgomat és egétéskor kapok egy ilyen aranyos kis üzenetet :" PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x0 - Expected Value 0x183 - Value Read 0x3FFF)" kezdő vagyok szóval kíméljetek
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Idézet:
„Egyéblént, a pic regisztereit írhatom gépről, ha rácsatlakozom, vagy mire is jó?”

1. Bootloadert használok, így könnyű cserélni a programot.
2. Többnyire a PIC írja ki az üzeneteit, eredményeit, így könnyebb az élet.
3. Parancsot is elfogadhat a gépről, lehet interaktív alkalmazást írni.
4. Elvileg a PC-re grafikus alkalmazást is írhatnék, ami megjeleníti a PIC által küldött adatokat (pl. adatgyűjtésnél diagramot rajzolhat).
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Hmm, ez jól hangzik, csak az a gond hogy a pc oldali programot nem tudom megírni .....még
(#) Balagemann2031 válasza csikito hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Szia, lehet hogy a piced, nem üres elöbb próbáld meg törölni! egy tipp.
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Csak a 4. ponthoz kell PC oldali programot írni, a többi készen van, rendelkezésre áll. Egyébként a PC oldali programozáshoz vannak olyan egyszerű lehetőségek, mint pl. a Liberty Basic, Freebasic, vagy a Processing. Mivel soros portot tudnak kezelni, az USB-UART átalakító révén rendelkezésre álló virtuális soros porttal is elboldogulnak. Van ennek a megoldásnak is hátrányai: a kapcsolat nem olyan robosztus, mint a HID, viszont ennek fejében valamivel egyszerűbb is a kezelése, s lehet hozzá használni olyan standard programokat, mint a Hyperterminal vagy a Putty.exe.
(#) csikito válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

idő közben megoldódott a probléma de azért köszi...
(#) Balagemann2031 hozzászólása Okt 22, 2011 /

Sziasztok! Elkészültem a 16F877A fejlesztőkörnyezetem tervével, az anno említett pontmátrix kijelzőt lehagytam, mert nem lett volna hely fontosabb egységeknek. I2C-s kölső epromot, és soros port kapcsolatot viszont beleterveztem, mint ahogyan ajánlottátok. Felteszek egy képet, és örömmel fogadok véleményt észrevételt, tanácsot ha van! Üdv! Balázs

ez.GIF

(#) kaqkk válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Szerintem sokkal jobban használható a lcd kijelző ( több adatot tudsz egyszerre kiírni rá )mint a 7szegmenses . Az én fejlesztőpanelomon van mindkétféle kijelző de szinte csak az lcd-t használom.
Az sem árt ha a port lábakat kiveted vlamilyen csatlakozóra , így ha éppen valami eszköz nincs a panelon azt kívülről bármikor csatlakoztathatod
(#) Balagemann2031 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Szia, ilyen célokra vezettem ki 2 db 8bites portot Valamiért elég gyenge felbontásban mutatja a képet amit feltettem róla, de ott vannak a kivezetések ilyen 10 es tüske-csatikban.
(#) kaqkk válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Tényleg , jobban átnézve észrevettem a csatikat
egyébként nagyon jól néz ki , és valószínűleg jól használható cuccos lesz . ha elkészül kérünk képeket róla !
(#) Balagemann2031 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Sajnos csak hétvégéken tudom építeni, de ha kész lesz feldobom
(#) Balagemann2031 hozzászólása Okt 31, 2011 /

Sziasztok! Elkezdtem LCD kijelzővel ügyeskedni, de lenne egy olyan problémám, hogy a szövegeket adattáblába szeretném írni, pl (DT "EZMEGAZ") a probléma ott van hogy az egyes karakterek bitképeit hová tároljam le és hogyan? A programmemóriában mindegy hová helyezem, csak elférjen? vagy mire kellene még figyelni? Bocs hogy sokat kérdezek, aki amelyikre szán időt hogy ír valamit, annak köszönöm Üdv!
(#) potyo válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

Teheted bárhová a táblát, csak tastsd szem előtt ezt a cikket: Link
(#) kissi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Milyen LCD-t használsz ? Nem 44780 kompatibilis alfanumerikust (mert kaqkk olyat mutatott!) ? Mert ha igen, akkor bitképeket nem kell letárolni, az tudja az ASCII kódoknak megfelelőt, sőt definiálhatsz 8 sajátot ( na esetleg ezt kell letárolni, de ezt is az LCD memóriájában, a programmemóriából átmásolod! ).

Steve
(#) Balagemann2031 válasza kissi hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Szia! Igen az ASCII kódokat tudja, de azokra is kell hivatkozni valahogy (pl: "B" karakter b'01000001') erre gondoltam, hogy ezeket hol tároljam, hogy táblába szabadon tudjak írni (pl: DT "valami' ) és mikor meghívom (w=0) akkor bejön "v" bitsorozata, erre írtam hogy "bitkép" lehet hogy félreérthetően fogalmaztam bocs.
Üdv! Balage
(#) bbalazs_ válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Egyszeruen DT "valami"
Ez karakterenkent letarolodik visszateressel egyutt.
(#) Balagemann2031 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Csak az a kérdésem, hogy mikor DT "valami'-t
(6 karakter amit az LCD-re szeretnék írni) elkezdem CALL-al behívogatni, akkor v-nek, az a-nak stb hová kell írni az értékét? Elvileg ez tök alap programozási lépés, csak ennyire kezdő vagyok sajnos...
(#) keresztesijanos hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok!
PicKit3 Debug Express-t hol tudnék beszerezni, ahol simán forint kp. fizethetek. Köszi a választ előre is.
(#) p_istvan válasza keresztesijanos hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Cipőt a cipőboltból: Bővebben: Link
Következő: »»   45 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem