Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1497 / 3993
(#) Action2K válasza djhua hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Teljesen értem mit írsz. Alakítsd át Simpi ajánlása szerint. Elvben 100% jó LED-bigyónak kellene lennie, a Te igényeid szerint.
(#) Akashi hozzászólása Nov 15, 2011 /

Megoldódni látszik az áramszabályozóm..
Azt viszont nem tudtam kibogozni az adatlapról, hogy a TL072 mekkora áramot visel el a kimenetén úgy hogy nem sül meg. (VCC 0-10v)
Tudja valaki?
(#) djhua válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

koszonom nagyon szepen .. ez mar szuper :X:X:X ... koszonom .
(#) Gránátalma válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Nem házi, csak szimplán gyakorlás, mer' akkor lesz a parasztból villanymester ha gyakorolja a fáziscerka lengetését nemde?!
Amúgy szerintem ide pont illő a kérdés, mert az RLC számítások nem elhanyagolható témakör, és szerintem nem csak nekem kell a gyakorlás belőle.
Le akartam itt vezetni a kérdésemre a választ végezetül, de akkor kihagyom..nincs rá igény.Bocs az off miatt!

Köszönöm a segítséget gg630504-nek!
(#) Action2K válasza djhua hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Mi is örülünk neki, de kérlek az MSN-es izéket itt mellőzd. Köszi.
(#) proli007 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Hello!
Rossz a kérdés..
- Miért kellene a TL-t maximálisan kiterhelni? Nem az fogja elvinni az 5A áramot nem?
- Mi az, hogy a "VCC 0-10V" ? Gondolom, 10V tápfeszültségre gondolsz.
üdv! proli007
(#) Akashi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Szia.
Nem, nem az viszi el az 5 Ampert
Csak próbálgatom a szimulátorban az áramkört.
A tápja 10voltos.
Egy tranzisztort bázisát vezérli,és jelenleg 350mA van a kimenetén.
Mekkora áramot visel el egy ilyen alkatrész tartósan, hogy nem sül ki? Az adatlapján nem igazodtam ki.
(#) proli007 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Hello!
A 350mA csak a szimulátorból jön ki. IC-nél a füsttel együtt. Legfeljebb 20mA-el terhelheted. (De ez attól is függ, mekkora a kimeneti feszültség igény.) Nem tudni mit építesz, de a darlington kapcsolást, már jó ideje feltalálták.
üdv! proli007
(#) Akashi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Köszönöm.
Sejtettem hogy sok, csak nem tudtam Nem ismerem annyira ezeket az IC-ket. Szóval maradjak bőven 20mA alatt.
Egyébként azt írta a szimulátor Vout=10V Iout=356mA.
Darlingtonban Iout=9mA, fesz. ugyanannyi. Ez már működőképes lehet.(?)

Mégegyszer köszi.
(#) Thomek hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok
Kellene nekem egy hívásjelző ami 4-5 méteres körzetben tökéletesen működne. nézegettem én is ezt az 555-ös kapcsolást de ez csak közvetlen közelről megy.
Tudna nekem valaki egy megoldást mondani?
Ez egy határidős munka lenne, ha nem gond sos.
Ha tud valaki valamit, kérem segítsen.
Köszi
(#) miki79 hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok!
Váltakozó áramot mivel lehet fel erősíteni:
Úgyértem nem transzformátor.Mert én erősíteni akarom az áramot és a feszűltséget. kd 220volt és 10amper milyen félvezetős kűtyüvel
(#) zolika60 válasza miki79 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Mit is szeretnél? Milyen áramot, feszültséget szeretnél milyenné erősíteni? Azzal a félvezetős kütyüvel.
(#) rognork hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok,

az IGBT is ugyanúgy kapcsol, mint a triak? Azaz addig bekapcsolva marad, amíg feszítve van a drain és a source a gate-től függetlenül? DC-t szeretnék kapcsolni, és emiatt az SSR nem jó, mert nem kapcsol ki.

VN
(#) pucuka válasza rognork hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Nem, a nevében is benne van, hogy szigetelt bázisú Tranzisztor. Tehát ugyanúgy lehet vezérelni, mint egy (kapcsoló)tranzisztort.
(#) Axel hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok!

Az hogyan lehetséges, hogy az AC feszültségnél nagyobb az egyenirányított DC feszültség? Pl. 230V-nál 320?
(#) zsoltee0001 hozzászólása Nov 16, 2011 /

sziasztok

Létezik áramvezető filctoll?
(kis áramról lenne szó)

Üdv
(#) pucuka válasza Axel hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Úgy lehet, hogy a váltakozó feszültség effektív értékét adják meg. Ha pedig egyenirányítod a szokásos módon, egyeniránízó+ puffer kondi, akkor az utóbbi terheletlenül a színuszos váltakozó feszültség csúcsértékére töltődik fel, ami színusz hullám esetén (és csakis ebben az esetben) az effektív érték gyök 2, azaz 1,41 szerese. A valóságban a veszteségek, meg a terhelés miatt ennél valamelyest kevesebb lesz.
(#) B.I válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Szia. Én inkább grafittal próbálkoznák, mert vezeti az áramot és könnyű beszerezni.
(#) zsoltee0001 válasza B.I hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Szia

Közbe találtam ezt
grafittal már próbálkoztam, de nem marad meg.
(LCD szalagkábel)
Szóval egy hibás szalagkábelt kellene megjavítani.
Valamivel esetleg fel lehet oldani a grafitot, És azt rákenni?
(#) yohnsee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Zoli, bbalazs, meglett a probléma. És hiszitek vagy sem, nem volt olyan egyértelmű. A PC táp miben különbözik a trafóstól? - Egész nap ezen járt az agyam. Most pedig tettem egy próbát. A válasz: a PC táp GND-je ha tetszik, ha nem földre van kötve a tápon belül. Ezek a fali dugasztápok pedig úgymond lógnak a levegőben, ha nincs a gnd földpontra húzva. És ennek az EQ-nak valamiért a GND-je ugyanazon a potenciálon kell, hogy legyen, mint a bemenet földje (ami jelen esetben a 230-as csatlakozó földpontja is egyben). Egy szó mint száz, ezt jól eltalálták a tervezők, csak engem lassítottak a munkámban.
Köszi még egyszer mindkettőtöknek a segítséget!
(#) miki79 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

2 volt 0.02 amper 50hz-et szeretnék ez a vezérlőáram felerősíteni.
3 fázisú áramot akarok egyfázisból.Egyenirányítom az egyfázist és egy kismotor által leadott jelet felerősíteni ilyen nagyteljesíményűvé alakítani
(#) SzervízMacska válasza miki79 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Te érted, amit írsz? Vakuljon meg a lovam, de én még most sem értem.
(#) proli007 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Hello!
Tippelhetek? Szerintem frekvenciaváltót szeretne készíteni, de azt sem tudja mi az. Gondolom a 2V/50Hz a kabáthoz a gomb, vagy is az 50Hz-es oszcillátor már kész..
üdv! proli007
(#) SzervízMacska válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

[OFF]Szia. Én valami háromfázisú áramtermelő ketyerére gondoltam volna, persze befektetett energia felhasználása nélkül... Olyan örökmozgó-féle, nem?

Üdv.: Macsek
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 16, 2011 /

Sziasztok. Megvettem a hőbiztosítékot annyi hogy 184 °C helyett 192 °C .A többi mind ugyan az. Tökéletesen megy. Még egyszer köszöntem a segítségeket. Üdv.
(#) Akashi hozzászólása Nov 16, 2011 /

Szeretnék megint egy kis elméleti segítséget kérni Tőletek.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnék viszonylag egyszerűen, egy panelműszeren megjeleníteni, adott időn belül létrejött feszültségváltozást. (2voltos csökkenő intervallum)
Tehát bekapcsolom az áramkört mér egyet, nyomok egy gombot mér megint egyet és kiírja a változást a műszer. Én valami peak rendszerben gondolkodtam,de nem tudom van-e erre valami spec. IC.
(#) Csaba1973 hozzászólása Nov 16, 2011 /

Helló!
Azt szeretném megkérdezni hogyha van egy biztonsági leválasztó transzformátorom(kép1) és a primer oldal 230V bemenete elé tetem egy olyan villanykapcsolót ami szabályozható (ezzel szokták a fényerőt szabályozni a szobákban(kép2)).Gondolom a feszültséget lehet vele szabályozni. A kimeneti secunder oldalon a feszültség szintúgy változik nekem. Kérdésem az lenne menyire jó megoldás ez? (Most ezt a módszert egy habvágógép vágószálának a szabályozható felfűtéséhez használom.) Elektronikai tesztelésekhez próbálok áramforrást készíteni. Ez lenne az egyik áramforrás.

A másik kérdésem az lenne, hogy ugyanezzel a villanykapcsolós módszerrel pl. egy kapcsoló üzemű pc táp mit csinálna?
(#) mex válasza Csaba1973 hozzászólására (») Nov 16, 2011 / 1

Szevasz.

Bár nem ismerem a fényerőszabályzó belső kapcsolását, csak valószínűsítem a triakos kivitelt. Ez pedig nem igazán alkalmas induktív, és kapacitív terhelések szabályzására, inkábbcsak arra amire készült: ohm-os terhelések átlagáramának szabályzására. A pc-táp nem örülne neki, és tápegységet ugyan készítettek fázishasításos módszerrel régebben, de rendkívül nagy zajt is termel, ennek szűrése az alacsony frekvencia miatt is költséges.
(#) pucuka válasza Csaba1973 hozzászólására (») Nov 16, 2011 / 1

A PC táppal kapcsolatban meg fogsz lepődni. 190 - 250 V között alig változik a kimenő feszültsége. Ha sokkal kisebb feszültséget adsz neki, el sem indul.
(#) Lamboo hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok
Ha egy 3V-os aksit USB-ről szeretnék tölteni, ahhoz elég egy egyenirányító dióda, vagy kell elé ellenállás is?
Következő: »»   1497 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem