Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Teljesen értem mit írsz. Alakítsd át Simpi ajánlása szerint. Elvben 100% jó LED-bigyónak kellene lennie, a Te igényeid szerint.
Megoldódni látszik az áramszabályozóm..
Azt viszont nem tudtam kibogozni az adatlapról, hogy a TL072 mekkora áramot visel el a kimenetén úgy hogy nem sül meg. (VCC 0-10v) Tudja valaki?
koszonom nagyon szepen .. ez mar szuper :X:X:X ... koszonom .
Nem házi, csak szimplán gyakorlás, mer' akkor lesz a parasztból villanymester ha gyakorolja a fáziscerka lengetését nemde?!
Amúgy szerintem ide pont illő a kérdés, mert az RLC számítások nem elhanyagolható témakör, és szerintem nem csak nekem kell a gyakorlás belőle. Le akartam itt vezetni a kérdésemre a választ végezetül, de akkor kihagyom..nincs rá igény.Bocs az off miatt! Köszönöm a segítséget gg630504-nek!
Mi is örülünk neki, de kérlek az MSN-es izéket itt mellőzd. Köszi.
Hello!
Rossz a kérdés.. - Miért kellene a TL-t maximálisan kiterhelni? Nem az fogja elvinni az 5A áramot nem? - Mi az, hogy a "VCC 0-10V" ? Gondolom, 10V tápfeszültségre gondolsz. üdv! proli007
Szia.
Nem, nem az viszi el az 5 Ampert Csak próbálgatom a szimulátorban az áramkört. A tápja 10voltos. Egy tranzisztort bázisát vezérli,és jelenleg 350mA van a kimenetén. Mekkora áramot visel el egy ilyen alkatrész tartósan, hogy nem sül ki? Az adatlapján nem igazodtam ki.
Hello!
A 350mA csak a szimulátorból jön ki. IC-nél a füsttel együtt. Legfeljebb 20mA-el terhelheted. (De ez attól is függ, mekkora a kimeneti feszültség igény.) Nem tudni mit építesz, de a darlington kapcsolást, már jó ideje feltalálták. üdv! proli007
Köszönöm.
Sejtettem hogy sok, csak nem tudtam Nem ismerem annyira ezeket az IC-ket. Szóval maradjak bőven 20mA alatt. Egyébként azt írta a szimulátor Vout=10V Iout=356mA. Darlingtonban Iout=9mA, fesz. ugyanannyi. Ez már működőképes lehet.(?) Mégegyszer köszi.
Sziasztok
Kellene nekem egy hívásjelző ami 4-5 méteres körzetben tökéletesen működne. nézegettem én is ezt az 555-ös kapcsolást de ez csak közvetlen közelről megy. Tudna nekem valaki egy megoldást mondani? Ez egy határidős munka lenne, ha nem gond sos. Ha tud valaki valamit, kérem segítsen. Köszi
Sziasztok!
Váltakozó áramot mivel lehet fel erősíteni: Úgyértem nem transzformátor.Mert én erősíteni akarom az áramot és a feszűltséget. kd 220volt és 10amper milyen félvezetős kűtyüvel
Mit is szeretnél? Milyen áramot, feszültséget szeretnél milyenné erősíteni? Azzal a félvezetős kütyüvel.
Sziasztok,
az IGBT is ugyanúgy kapcsol, mint a triak? Azaz addig bekapcsolva marad, amíg feszítve van a drain és a source a gate-től függetlenül? DC-t szeretnék kapcsolni, és emiatt az SSR nem jó, mert nem kapcsol ki. VN
Nem, a nevében is benne van, hogy szigetelt bázisú Tranzisztor. Tehát ugyanúgy lehet vezérelni, mint egy (kapcsoló)tranzisztort.
Sziasztok!
Az hogyan lehetséges, hogy az AC feszültségnél nagyobb az egyenirányított DC feszültség? Pl. 230V-nál 320?
sziasztok
Létezik áramvezető filctoll? (kis áramról lenne szó) Üdv
Úgy lehet, hogy a váltakozó feszültség effektív értékét adják meg. Ha pedig egyenirányítod a szokásos módon, egyeniránízó+ puffer kondi, akkor az utóbbi terheletlenül a színuszos váltakozó feszültség csúcsértékére töltődik fel, ami színusz hullám esetén (és csakis ebben az esetben) az effektív érték gyök 2, azaz 1,41 szerese. A valóságban a veszteségek, meg a terhelés miatt ennél valamelyest kevesebb lesz.
Szia. Én inkább grafittal próbálkoznák, mert vezeti az áramot és könnyű beszerezni.
Szia
Közbe találtam ezt grafittal már próbálkoztam, de nem marad meg. (LCD szalagkábel) Szóval egy hibás szalagkábelt kellene megjavítani. Valamivel esetleg fel lehet oldani a grafitot, És azt rákenni?
Zoli, bbalazs, meglett a probléma. És hiszitek vagy sem, nem volt olyan egyértelmű. A PC táp miben különbözik a trafóstól? - Egész nap ezen járt az agyam. Most pedig tettem egy próbát. A válasz: a PC táp GND-je ha tetszik, ha nem földre van kötve a tápon belül. Ezek a fali dugasztápok pedig úgymond lógnak a levegőben, ha nincs a gnd földpontra húzva. És ennek az EQ-nak valamiért a GND-je ugyanazon a potenciálon kell, hogy legyen, mint a bemenet földje (ami jelen esetben a 230-as csatlakozó földpontja is egyben). Egy szó mint száz, ezt jól eltalálták a tervezők, csak engem lassítottak a munkámban.
Köszi még egyszer mindkettőtöknek a segítséget!
2 volt 0.02 amper 50hz-et szeretnék ez a vezérlőáram felerősíteni.
3 fázisú áramot akarok egyfázisból.Egyenirányítom az egyfázist és egy kismotor által leadott jelet felerősíteni ilyen nagyteljesíményűvé alakítani
Te érted, amit írsz? Vakuljon meg a lovam, de én még most sem értem.
Hello!
Tippelhetek? Szerintem frekvenciaváltót szeretne készíteni, de azt sem tudja mi az. Gondolom a 2V/50Hz a kabáthoz a gomb, vagy is az 50Hz-es oszcillátor már kész.. üdv! proli007
[OFF]Szia. Én valami háromfázisú áramtermelő ketyerére gondoltam volna, persze befektetett energia felhasználása nélkül... Olyan örökmozgó-féle, nem?
Üdv.: Macsek
Sziasztok. Megvettem a hőbiztosítékot annyi hogy 184 °C helyett 192 °C .A többi mind ugyan az. Tökéletesen megy. Még egyszer köszöntem a segítségeket. Üdv.
Szeretnék megint egy kis elméleti segítséget kérni Tőletek.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnék viszonylag egyszerűen, egy panelműszeren megjeleníteni, adott időn belül létrejött feszültségváltozást. (2voltos csökkenő intervallum) Tehát bekapcsolom az áramkört mér egyet, nyomok egy gombot mér megint egyet és kiírja a változást a műszer. Én valami peak rendszerben gondolkodtam,de nem tudom van-e erre valami spec. IC.
Helló!
Azt szeretném megkérdezni hogyha van egy biztonsági leválasztó transzformátorom(kép1) és a primer oldal 230V bemenete elé tetem egy olyan villanykapcsolót ami szabályozható (ezzel szokták a fényerőt szabályozni a szobákban(kép2)).Gondolom a feszültséget lehet vele szabályozni. A kimeneti secunder oldalon a feszültség szintúgy változik nekem. Kérdésem az lenne menyire jó megoldás ez? (Most ezt a módszert egy habvágógép vágószálának a szabályozható felfűtéséhez használom.) Elektronikai tesztelésekhez próbálok áramforrást készíteni. Ez lenne az egyik áramforrás. A másik kérdésem az lenne, hogy ugyanezzel a villanykapcsolós módszerrel pl. egy kapcsoló üzemű pc táp mit csinálna?
Szevasz.
Bár nem ismerem a fényerőszabályzó belső kapcsolását, csak valószínűsítem a triakos kivitelt. Ez pedig nem igazán alkalmas induktív, és kapacitív terhelések szabályzására, inkábbcsak arra amire készült: ohm-os terhelések átlagáramának szabályzására. A pc-táp nem örülne neki, és tápegységet ugyan készítettek fázishasításos módszerrel régebben, de rendkívül nagy zajt is termel, ennek szűrése az alacsony frekvencia miatt is költséges.
A PC táppal kapcsolatban meg fogsz lepődni. 190 - 250 V között alig változik a kimenő feszültsége. Ha sokkal kisebb feszültséget adsz neki, el sem indul.
Sziasztok
Ha egy 3V-os aksit USB-ről szeretnék tölteni, ahhoz elég egy egyenirányító dióda, vagy kell elé ellenállás is? |
Bejelentkezés
Hirdetés |