Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   35 / 175
(#) ekkold válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

A 2.
A C1 kondi töltőárama korlátozott, mivel a tranzisztorok bázisárama is korlátozott. Azonban bekapcsolt állapotban, amikor T3 kinyit, akkor rákapcsolja (a nemegészen 12V-ra feltöltődött) C1-et, T2 B-E átmenetére, aminek a letörési feszültsége 7...10V közötti szokott lenni a gyakorlatban (az adatlapja maximálisan 6V-ot enged meg).
(#) ekkold hozzászólása Nov 19, 2011 /

Kapcsolónak amúgy jobban szeretek FET-et használni, csatolok pár (szerintem) lehetséges megoldást.

Image1.png

(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

De innen is lehet ötletet meríteni.
(#) Szpidi válasza ekkold hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Köszönöm a válaszokat, rajzokat, segítséget. Megalkottam a "végleges?" megoldásomat. A feszültség egy kicsit tovább emelkedett, de megszűnt a féloldalas egyenirányítás. Egyik ismerősöm "hozzám vágott" egy IRF7309-et mondván, hogy ez a gyógyír a problémámra, de nekem kell megoldani. Ezért a fet típus. Bár nem tudom, hogy egy SO-8-as tokozású alkatrész 1A-t folyamatosan hogyan fog vezetni, meg ki-be kapcsolgatni. A PIC valóban tud kimenetet invertálni. Csak én vagyok olyan hülye, aki azon gondolkodik, hogy mi van, ha bekrepál a PIC, vagy vezetékszakadás vagy... Ez ilyen fail safe féle megoldás. De lehet, hogy egyszerűen csak túlbonyolítottam... Annyival egészíteném még ki, hogy egy diódáról jön az 5V, hogy a pic visszafelé ne kaphasson feszültséget, tehát az Uvez. inkább csak 4,4V.
Mindenesetre ha ránéznétek, hogy az általam csatolt rajz működik-e, annak nagyon örülnék!
(#) proci hozzászólása Nov 22, 2011 /

Üdv!

Volt már itt a fórumon ez a téma, de nem jutottak vele sokra szóval a következő a kérdésem: szeretnék építeni egy kisméretű "tápegységet", ami 230VAC-ból 5VDC-re alakítja a fesz.-t. A max. áram a kimeneten 150mA kell legyen. Egyetlen problémám hogy kicsi a rendelkezésre álló hely, ezért nem tudok betenni nagy trafókat. Valahol olvastam, hogy a standby trafókat használják erre (mint például a 230V-ról működő USB-s töltőkbe, vagy újabban a mobiltöltők is ilyenek). Namármost nem akarok ezért venni egy mobiltöltőt, szóval ha tudtok vmi kapcsolási rajzot azt nagyon megköszönném.
(#) proli007 válasza Szpidi hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Hello!
Na, cserben hagytunk mind ketten? De működni fog..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza proci hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Hello!
Pedig vélhetően sokkal célszerűbb és olcsóbb is egy mobil töltőt venni, mint barkácsolni egy kapcsolóüzemű tápot. Rajzot fogsz találni, csak nem itt, hanem a DC-DC átalakító, vagy egy kapcsolóüzemű táp topikban..
üdv! proli007
(#) Szpidi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szia! Köszönöm a választ. Nem hagytatok cserben, csak ki kell várni a soromat Sejtettem, hogy működni fog, most épp a panelt tervezgetem.
Sokat olvastam most a FETekről. (de biztos nem eleget)
Annyira megtetszett a fet, hogy egy másik kapcsoló tranyót is lecseréltem
(#) Kovidivi válasza proci hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Bővebben: Link Hirtelen ezt találtam. Van belőle 5V-os is. Ha ennél olcsóbban össze tudod rakni, műanyag dobozba, akkor fejet hajtok előtted! Ja, és ingyen posta...
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Sziasztok!
Globiznál is van 616 Ft - igaz fehér szinű, de magyarhonban.
(#) zenetom válasza proci hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szia!
Nem elrettentésként írom, de a kapcsiüzemű tápot nem könnyű építeni, és ha valami nem mködik, kellő tudás és tapasztalat (és géppark) nélkül elég nehéz rájönni a hiba okára. Amit pl. Kovidivi linkelt, az szerintem jó lenne, vagy hasonló kütyükben kell keresni a megoldást.
A nagy hátrányuk a kapcsiüzemű tápoknak, hogy eléggé szórják a teret mindenféle zavarokkal, és a tápot sem lehet teljesen kiszűrni, ezért nem nagyon használnak erősítőkhöz kapcsiüzemű tápokat, csak ha nagyon elitül van megtervezve.
(#) Szpidi hozzászólása Dec 3, 2011 /

Sziasztok, ismét segítséget kérek. Adott egy tápegység, 0V, 5V, 1,5-30V -os kimenetekkel. A PIC és LCD adott (dobozban van), ezért gondoltam mérhetne is. A kapcsolások között a panelmérőII nagyon tetszik, de sajnos nekem pont nem passzol. A kérdés meg az, hogy az ottani ötletek felhasználásával, (nem állítunk ofszetet, hanem mérjük) hogyan lehetne mindkét feszültséget és áramerősséget mérni a PIC-el? Első tervem a közös GND-be (adottság) rakott sönt volt, de ez csak akkor mér jól, ha a külön használom a tápokat. De együtt is kellene menni a két tápnak, és külön mérve az áramokat. A feszültség méréssel szerintem nem lesz gondom. Ti mit javasoltok, hová rakjam a söntöket?
A 0V-ba és 5V-ba rakni elsőre jó ötletnek tűnik, de akkor duplán áramfüggő lesz az 5V-om feszültsége (7805). A 30V-on meg a 0,1Ohm ellenálláson eső feszültség kicsi, 1mA esetén 100nV, ami egy 1:9-es feszültségosztón 10nV-ként jelentkezne, egy kb. 3V-os feszültségen. Talán megoldást jelenthet a differenciál erősítő módban bekötött erősítő, de nem tudom, hogy az elképzelésem helyes-e. Kérlek benneteket segítsetek! Működne ez a kapcsolás? Jó lenne, ha segítenétek abban is, hogy ??? helyére milyen értéknek kellene kerülni, ha RS1-en átfolyó 1mA esetén 1mV-ot szeretnék az AN0 bemeneten kapni. Előre is köszi!
(#) Szpidi válasza Szpidi hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Természetesen a -5V-os bemenetet is kialakítom a műveleti erősítőnek, de ahhoz kell tekerni egyet a trafón.
(#) karmantyu hozzászólása Dec 29, 2011 /

Tisztelt fórum. Orion Ht-333 avagy másnéven vestel av-2500d készülékem hibájával kapcsolatban kérnék segítséget. Az alap jelenség az volt, hogy a gép időnként kikapcsolta magát, majd később már el sem indult. Szétszedés után látszott (a táp-modulon) egy diódán és környékén, hogy a nyákot komoly hőhatás érte, néhány kondi felpúposodott. A csatolt rajzon látható D33 dióda kikészült. A C11 kondi felpúposodott. Púposak még a C19 és C33 kondik is. Azt szeretném megkérdezni, hogy a nevezett kondikon és diódán kívül mi még esélyes, hogy cserélni kell. Mivel az áramkörökhöz nagyon nem értek ezért a rajz alapján nem tudom mi az amire még rá kellene mérni, ill. mi az amit mindenképpen javasolt cserélni.
Segítségeteket előre is köszönöm.

12PW20-4.pdf

(#) storm hozzászólása Jan 1, 2012 /

Szimuláciúban jól vizsgázott, de azért megkérdem, hogy ez helyes-e így, illetve kell-e valamit módosítani rajta? A csúcsáram biztosan nem lesz több 100mA-nél.

stab.JPG

(#) reloop válasza storm hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia! R1,R2-őn indokolatlanul nagy áram folyik, 240mA. Rajtuk és a zenereken óriási hő fejlődik. Az már csak részletkérdés, hogy a stabilizátor feszültsége egy P-N átmenetnyivel kisebb lesz mint a zener feszültség.
(#) storm válasza reloop hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Mekkora ellenállásokat javasolsz? Szerk.: Így utánnaszámolva 1Kohm körüli értéket kaptam.
(#) reloop válasza storm hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Pontosan
(#) Dániel X hozzászólása Jan 2, 2012 /

Üdv!

Adott Skori kapcsolása (oldal közepe táján), "Hálózati tápegység, elötétkondenzátorral (transzformátor nélkül)" elnevezéssel.
Ennek az áramkörnek a terhelhetőségét a zener dióda határozza meg (?) ezért maximum 40 mA-ral illetve maxium 18 mA-ral terhelhető, és semennyivel sem többel?
A mellékelt kapcsolással akár 300-400 mA-ral is terhelhetővé teszi az áramkört, vagy a két kapcsolás semmilyen módon nem egyesíthető?
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Üdv!

Értem,akkor ezt hanyagolom.
(#) zed911 hozzászólása Jan 3, 2012 /

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne. Adott egy HP-s notebook tápegység ami 18v 3,5A Erre szeretnék led szallagot kötni ami 12v-os.
Elég e közé rakni egy L78512CV-t vagy más megoldás kell? L78512CV beközése

Kell e más még oda, vagy ez elég? Hány wattig lehet ezt az IC-t terhelni?
(#) nedudgi válasza zed911 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Tudatlanságomnak köszönhetően nem találok az L78512CV ICről adatlapot. Valószínűleg a terhelő áramnak megfelelően pár ezer µF elkó kell elé és utána, esetleg a nagyfrekvenciás szűrésre egy-egy párszáz nF kerámiakondenzátor. Ha notebook tápot használsz, és Ohm -os terhelésed van, akkor a kondenzátorok hanyagolhatók.
Azt viszont tudom, hogy a képen látható stabilizátorokat inkább áram szerint lehet kiválasztani, és a bemenő feszültség alapján szerelik hűtőbordára. Tehát visszakérdezek, tudod, hogy a LEDcsíkod milyen áramot vesz fel?
(#) zed911 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

1 méter szallag 14,4 Wattot eszik
elvileg 3-4 métert elbírna egy ilyen táp.

Tehát elvileg ha ezt a kis IC-t így ahogy a rajzon van rákötöm akkor bírnia kellene?

Valamint ez a cucc hány voltról húzza le 12 voltra a tápot? Akár 24 ről is?
Jelent e ez többletfogyasztást?
(#) erbe válasza zed911 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Ha 1 méter szalag 14,4 wattot eszik, akkor 3 méternél nem tud többet a tápod. Inkább keress olyant, ami eleve 12 V-ot ad és legalább 5 A-t. Ha mégis erről akarod járatni, akkor stabilizátor helyett inkább step-down kapcsolást keress! Az a 18 V 3,5 A-ből csinál neked 12 V 5 A-t.
78S12CV adatlap
Ez az IC csak 2 A-t tud. !!!
(#) zed911 válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Mivel ilyen tápom van egy csomó felesleges ezért nem vennék ha nem szükséges. Tudsz ilyen kapcsolást mutatni nekem? Meg, hogy mi kell hozzá?
Összerakni össze tudom, de egyébként nemigen értek hozzá.

Idézet:
„1 méter szallag 14,4 Wattot eszik
elvileg 3-4 métert elbírna egy ilyen táp.”
Az Ohm-törvény alapján kiszámoltam neked, hogy 1.2A áramot vesz fel a LED szalagod, tehát a táp maradandó károsodás nélkül, a névleges teljesítményen majdnem 3 méter szalag áramát tudja biztosítani.
Idézet:
„Valamint ez a cucc hány voltról húzza le 12 voltra a tápot?”
A "cucc" nem lehúzza a tápot, hanem akkora áramot enged át magán, hogy a terhelésen 12V essen. (Ha jól tippelem a típuszám alapján a stabilizátor IC paramétereit.)
Idézet:
„Akár 24 ről is?”
Ezt csak valószínűsíteni lehet adatlap nélkül.
Idézet:
„Jelent e ez többletfogyasztást?”
Mihez képest? Az IC melegedik a rajta átfolyó áramtól. Ez többletfogyasztás.

És akkor szerinted elég egy ilyen IC-t elé rakni kondi nélkül vagy próbáljak meg step down kapcsolást csinállni?
Egyébként 3 méter alatt használnám mindenképp.
Egy ilyen IC hány Amperig képes működni? 3-4 ampert elbír?
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Mondok egyszerűbbet. Nekem is van néhány egyforma 15 V 4 A-es notebook tápom. Többet már "fazonra igazítottam". Szétszedtem, a feszültségfigyelő ellenállásosztó felső tagját kicseréltem a kiszámított értékre. Készült már így 9 V-os, 10,2, és 14 V-os is. Ez a legegyszerűbb módja, hogy meglegyen a 12 V-od, ráadásul teljesítményveszteség nélkül.
Step-down átalakításról itt a DC-DC konverter témakörben találsz kapcsolásokat.
Előző hozzászólásom módosításánál írtam, ez az IC csak 2 A-t tud.!!!

Erbe kolléga tippje alapján az IC L78S12. Ez 2A áramot tud elviselni tartósan. Ha nagyobb áramot akarsz, akkor az adatlap 18. ábrája szerint ki kell egészíteni. Ha a hatásfokot javítani akarod, a 23. ábra mutat egy kapcsolóüzemű áramkört, de eddigi kérdéseid alapján nem javaslom.
Következő: »»   35 / 175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem