Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1506 / 3993
(#) kendre256 válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Az elem általában nem tölthető (létezik tölthető elem, jó drága, de az alaplapokon lévő nem ilyen!). Ami tölthető, az az akkumulátor. Nagyon régen az alaplapokon volt akkumulátor, ma már csak a nem tölthető lítiumelemek szoktak lenni rajtuk. A lítiumelem már akkor is le van merülve, ha 2-2,5V van rajta.
(#) David.zsombor válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Aha köszi.
(#) Bigpeterson válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Nem voltam benne biztos, hogy nagyobb teljesítményhez jó-e. Ha igen, akkor ezt használom, mert valamivel egyszerűbb, és van is itthon. Szóval ha a szarkazmust felismerem, akkor jó lesz Köszi a segítséget
(#) bazsi84 hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok olyan problémám van, hogy egy PIC kimenetéről kapcsolok egy relét. Ez a relé kb 14A-rt kapcsol és amikor kiold a relé bezavar a PIC-nek. Olvasgattam ezzel a problémámmal kapcsolatban és arra gondoltam hogy nem-e lehetne megoldani egy varisztorral. Arra gondolok hogy amikor kiold a relé akkor gondolom csinál egy elég nagy feszültségtüskét (ívet húz) és ezt a tüskét valahogy egy varisztorral elvezetni monjuk egy kondiba, vagy ilyesmi? Szerintetek ez valahogy megoldható lenne, vagy hülyeség? Köszi a segítséget.
(#) pucuka válasza bazsi84 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

PIC kimenetéről közvetlenül ne kapcsolj relét, csak valami meghajtón keresztül. Akkor sem, ha egyébként a PIC bírná. Az nem induktív terhelésre van kitalálva. Ha pedig ilyen nagy áramot kapcsolsz a relével, akkor fizikailag is válaszd el, távolsággal, és ha véletlen még a táp is közös, akkor megfelelő tápszűrést is alkalmazni kell.
(#) bazsi84 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Nem közvetlen kapcsolom a picről előtte van egy tranzisztor, az kapcsolja a relét. De a táp az közös. Ez egy 5V-os relé. Van egy 7805-ős IC előtte egy 470µF-os kondi a földre húzva, utána pedig egy 100nF-os a földre húzva. Megpróbáltam azt hogy a relé érintkezőiről lekötöttem a terhelést, és így ugye nem húz ívet kapcsolgatás közben így nem is zavarja a PIC-et. De ha ráakasztom a terhelést a relékre akkor megzavarodik. Ebböl gondolom hogy mindenképp a relé által kapcsolt nagy áram okozza a gondot, és nem a relé tekercse. A kapcsolt terhelés egy motor ami a 7805-ös előttről megy (12V egyen). (Ez egy ablakemelőmotor a kocsiban)
(#) pucuka válasza bazsi84 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Jobb ötletem nincs, az 5 V -os relével huzígáltass egy kürt relét. ami kapcsolja a motort, közvetlen a motor mellett.
Lehetne még az 5 V os relé munka érintkezőjére egy 100 ohm sorba 100 nF komplexumot rátenni szikraoltó gyanánt, de nem tudom beválna-e.
(#) bazsi84 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Köszi megpróbálom.
(#) Lamboo hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok
Kerestem a guglin, de nem találtam, lehet rossz kulcsszóval kerestem, de a lényeg hogy egy olyan áramkört szeretnék építeni, amiben egy led jelez, ha a bemenetén megszűnik az áram, ha pedig újra adok áramot akkor kikapcsol a led. Tud valaki egy kapcsolást erre a célra?
(#) Balaa16 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Szia!
Köszönöm a választ. Akkor veszek másikat.
Üdv! Balázs
(#) kabbeafaxom hozzászólása Nov 26, 2011 /

Fantasztikus hogy féltucat inkompetens debil még mindig nem tudott megválkaszolni egy kérdést és szlipekkel meg mindenféle mellékes tereléssel dobálódzik, kabaré, gyerekek.
Faszikám szerintem jobban teszi ha felejti ezt a fórumot aztán megkérdez egy villamosmérnököt, mert itt funkcionális analfabéták vannak.
(#) Bigpeterson válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Köszi a tanácsot, mindenképp megfogadom. Remélem hogy következő hétvégén végre lesz időm összeépíteni.
(#) erdgab hozzászólása Nov 26, 2011 /

Hozzám került egy "kínai" távirányítós akkumulátoros ledes lámpa.Ebben az alkotásban található egy 8 lábú dip tokos IC,sajnos felirat nincs rajt.A távirányítóval kapcsolva először mind 2 kimenetét aktiválja és világít minden led,a következő távkapcsra az egyik majd még egy kapcsolásra a másik kimenetét is lekapcsolja aztán a következőre megint bekapcsol mindent, ...és így tovább.Az érdekelne,hogy milyen IC lehet ez,hogyan keressem a neten,ha esetleg fellelhető lenne.Segítségeteket köszönöm!
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Megcáfolni nem merném semmi kép se, de ez se rossz egy kezdőnek...
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Nincs baj a tiéddel sem, de ahogy fejlődsz, majd szép lassan kinövöd. Addigra viszont lesz pénzed venni egy profibbat.
(#) bbalazs_ válasza erdgab hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Valoszinuleg egy mikrovezerlo, talan PIC
Az felelos az infraert es a kapcsolasert. Ha a lampak sorba vannak kotve.
Ha nem, akkor valami celaramkor, mert akkor nem eleg a PIC max 20mA-es arama.

De en meg nem nagyon hallottam taviranyithato zseblamparol, mi ertelme van?
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Remélem..
(#) erdgab válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Nem írtam,de ez nem zseblámpa.Ez egy kör alakú,kb. 15 cm átmérőjű,szpotlámpára hasonlító akármi.Mennyezeti lámpa helyére becsavarható, pl: egy 60 W izzó helyére és a 230V AC feszültségről az akkuja is tölthető miközben a lámpa is működhet aszerint,hogy a távkapcsolóval hogyan aktiváltuk.Az XXakármi IC két kimenetén található SS8085 jelzésű tranzisztor,ezek kapcsolják a ledeket.Most mindkét tranzisztor vezet,világítanak a ledek,az IC nem reagál az IR érzékelőre,bár a bemenetén egyértelműen látszik a jelváltozás a távirányító működtetésekor,valószínű,hogy halott az IC ,csak nincs rajt felirat.Gondoltam,hátha valaki ismeri.
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Biztos lehetsz benne.
(#) netnet.hu hozzászólása Nov 27, 2011 /

Egy igen érdekes és fontos kérdésem lenne:

Szeretném pontosan kiszámolni és szabályozni egy LED fogyasztását. A LED régi típusú, mint amik a trabi 601 fogyasztásmérőjén vannak. Éppen ezért adatlapot se nagyon találtam hozzá.
Az áramforrás egy PIC mikrovezérlő lába, ami (ha jól olvasom) max. 25mA és VDD-0.7V (azaz kb. 4,3V) leadására képes. Az előtét ellenállás 470R, méret 0603, 5% 0,1W

Nos, elsőre úgy tűnhet, minden adatom megvan, de...

Az ellenállás melegszik? Fogyaszt? Ha igen, mennyit?

Ha növelem az ellenállás értékét, akkor kisebb fogyasztást kapok?

E kérdések azért fontosak számomra, mert a PIC-em sleep-ben képes 34nA-es fogyasztásra és ehhez képest egy led 20mA-es fogyasztását röhejesen magasnak találom! Ugyanakkor szeretném a lehető legpontosabban kiszámítani, hogy mennyi áramot fog felvenni.

A cucc az autóban lesz és valószínűleg előbb merülne le az akksi magától, minthogy a PIC merítse le, de szeretném tudni, hogy pontosan hogyan lehet ezeket a dolgokat számszerűsíteni.
(#) nedudgi válasza netnet.hu hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

A LED, az előtétellenállás, és a PIC láb fogyasztását együtt kell számítani. Az teljesen mindegy, hogy hol alakul hővé a teljesítmény. Ha csökkenteni akarod a fogyasztást, akkor tegyél be nagyobb ellenállást, nem szükséges teljesen kihajtani a LED-et, kisebb árammal is világítani fog. Ha van lehetőség a LED cseréjére, akkor nagyfényerejű kék (esetleg fehér ) beépítésével tudsz tovább spórolni, akár 1 mA is észrevehető fényt adhat.
Milyen tápegységet használsz? Ha analógot, akkor a teljesítményt az akkumulátor feszültségéből, és a készülékedben folyó áramok összegének szorzatából lehet kiszámolni.
(#) B.I hozzászólása Nov 27, 2011 /

Sziasztok. Az alábbi kapcsolást lehetséges úgy módisítani, hogy csak 4.1V legyen a kimenetén?

SMPS.png

(#) kendre256 válasza B.I hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Én elsőre a BZX79-B3V9 3,9V-os zenert csökkenteném le 3V-osra, ha létezik olyan. Ha nem, akkor összeraknék különböző diódákból 3V-nyit csinálnék és azt tenném be a zener helyett.
De ha ezt lítium akku töltésére szeretnéd használni, akkor rendes lítium akkutöltő IC-t használj, mert ha csak néhány század volttal is nagyobb a feszültség a szükségesnél, akkor ki is gyulladhat az akku!
Bővebben: Link
(#) B.I válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Igen akku töltésére szeretném használni. A cél IC-vel csak annyi bajom van, hogy nehezen tudnák egyet beszerezni.
(#) Shul hozzászólása Nov 27, 2011 /

Ha két áramforrásnak közös a GND-je, akkor az azt jelenti, hogy a pozitiv oldalukat bekötöm ahova kell majd az áramkör összes GND elágazását összekötöm és végül a két (különböző feszültségű) áramforrás negatív felét összekötő (pl) kábelhez kötöm azt?
(#) kendre256 válasza B.I hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

MCP73831 például.
Farnell-nél
Chipcad-nél 140 Ft/db +ÁFA
Itt van két másfajta:
Link
Lítium akkut én csak spec IC-vel töltenék, annyira érzékeny jószág, azt nem lehet úgy tölteni, mint egy nikkel-kadmium, vagy nikkel-metálhidrid akkut.
(#) Lamboo hozzászólása Nov 27, 2011 /

Sziasztok
Egy alap kérdéssel fordulnék hozzátok...555icvel astabil multivibrátort akarok építeni. A kérdésem a következő:
-Ha a kitöltési tényező 67% akkor az azt jelenti, hogy a Hz 67%ában van jel, a maradék 33ban pedig nincs?
(#) proli007 válasza Lamboo hozzászólására (») Nov 27, 2011 / 1

Hello!
Igen, pontosan azt jelenti. De nem a Hz, mert az a frekvencia, hanem a peridusidő.
övd! proli007
(#) Lamboo válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Köszönöm a választ
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Szia! Összezáráskor némít. Ha +/-20V, vagy kevesebb a tápod akkor a 4,7k ellenállást (amit össze lehet zárni) cseréld nagyobbra, vagy vedd ki.
A némítás és készenléti állapot megszüntetéséhez az IC 9 és 10 lábán legalább 3,6V feszültségnek kell lennie testhez képest, akkor fog szólni.
Amennyiben ezek nem segítenek, jó volna látni az alkatrész és a forrasztási oldalt.
Következő: »»   1506 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem