Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Én addig nem tudományosodnék a helyedben, míg az alapvető villamos és mágneses terek tulajdonságával sem vagy tisztában. A 10GHz frekivel egy amatőr ritkán találkozik. Majd ha már lokátoros leszel, kened vágod ezeket a nagyfrekvenciás viselkedéseket. Addig meg irodalmakat kell olvasni.. üdv! proli007
Üdv!
Valaki légyszíves konyhanyelven írja le a bypass kondenzátor működését. Vegyünk egy alap kapcsolást aminél egy tranzisztor emitterén van párhuzamosan egy RC tag. Minek a szerepét tölti be ez egész pontosan? Példát is lehet adni. Valaki már itt ezt a kérdést feltette de nem kapott rá választ. Köszönöm.
Hello!
"Bypass kondi?" Inkább hidegítő kondinak nevezném.. Egy kondi az egyenáramot nem vezeti át, de a váltakozóáramot a kapacitása és a frekvencia függvényében igen. Xc=1/(2*Pi*C) Tehát a kondi, a tranyó egyenáramú munkapontját nem befolyásolja, viszont megszünteti az emitter ellenállás erősítést csökkentő, negatív visszacsatolásának hatását. Viszont így az erősítő alsó határfrekvenciáját is befolyásolja az, hogy az az emitter ellenállás értéke milyen viszonyban van a kondi váltakozóáramú ellenállásával. fa=1/(2*Pi*R*C) függvényében. (Persze ha más frekvencia függő taggal nem kellene számolni, de biztos kell.) üdv! proli007
Szia!
Idézet: Ezt én is megfejtettem de arra nem jöttem már rá, hogy nekünk ez miért kell illetve jó. Köszi. „viszont megszünteti az emitter ellenállás erősítést csökkentő, negatív visszacsatolásának hatását”
Az nem leszek Mármint lokátoros. Meg is fájdult a fejem... csak kószáltak a gondolataim..
Megpróbálom inkább megépíteni a 7107 kijelzőmet, lépésenként.. és tanulmányozom. Suszter a kaptafánál..)
Hello!
"Suszter a kaptafánál.." Nem ez a jó módszer! Hanem suszterkodni, és közben cipésznek tanulni.. üdv! proli007
Sziasztok!
Mit jelent a Li-po akksiknál a C illetve S szám? Például itt van egy Li-po akkumulátornak az adatai és azt szeretném tudni mit takar/tud: 2200mAH 3S 20C Li-po 3S1P / 11.1v/ 3Cella A 2200mAH,Li-po,11.1V,3Cella fogalmakkal tisztában vagyok,de mi a többi?
Tiszteletem!
Kis labortáp vásárlásán gondolkozom főleg hobbi célra. Tudom, hogy építeni is lehet de jó lenne látni, hogy épp mennyi fesz és áram jön ki - és a műszerek (valamint a stabil felépítés) miatt inkább a "boltit" részesíteném előnyben. Kettő között vacillálok - ami igazából csak max paramétereiben különbözik: http://elektroexpressz.hu/spd/unas_158136/EAP1009_Labortap_15V_2A És ennek a 30V-os változata... Van ezekről valamilyen pozitív/negatív tapasztalat/vélemény? Köszönöm!
Biztos kijavít majd valaki aki valóban ért hozzá de én úgy tudom, hogy a C szám azt a számot adja meg, hogy mekkora az aksi terhelhetősége.
Pl Én airsoft-ozom, ott a nagyobb nyomatékú motor elindításához nem csak nagyobb A-t tudó aksi kell, de a C számnak is nagyobbnak kell lennie... Nézd meg ezt: Bővebben: Link
A C a kapacitást jelenti, 1 órára vetítve. 20C az egy óra huszadrészére eső kapacitás.
Az S soros/serial kapcsolást, a P párhuzamos/parallel kötést jelent.
Sziasztok
Nagy gondban vagyok... Megépítettem ezt a kapcsolást, viszont ez olyan ledekhez van aminek a negatív lába közös. Holnap lesz a verseny a suliba amire készült, és véletlen olyan led szalagot vettünk aminek a pozitívja közös...Lehet ilyenkor valamit csinálni még? Boltba már nincs időm elmenni, szóval van valami mód rá hogy működjön? Esetleg valami egyszerű kapcsolás? Hátha van itthon hozzá alkatrész. Lehetőleg ne kelljen hozzá átépíteni a kapcsolást, jobb lenne, ha mögé lehetne kötni valamit.
Hello!
Nem a "negatív lába közös", hanem nem "közös katódos" a Led. Vagy is Neked "közös anódos" Led-ed van. Talán a legegyszerűbb, ha a kapcsolást kiegészíted három feszültség vezérelt áramgenerátorral. Ez mindössze két ellenállásból és egy tranyóból áll. A kapcsolásnál, a G1-et a T1-et és az R1-et ne vedd figyelembe, az csak a meglévő áramkörödet szimbolizálja. Amit meg kell építened, az 1kohm-100ohm és a T2 tranyó. (Bármely NPN megfelel, ezért nem is írtam oda semmit) Elvileg működnie kell. üdv! proli007
Üdv!
Nekem olyan alapvető problémám van, hogy van egy 12V DC-n működő RF ID olvasóm, ami tök jól működik, viszont gyakran kisülök rajta, a műszálas pulcsi vagy egyéb okból. Ilyenkor lehal az olvasó és táprezetre javul. Ez elég idegesítő, tudtok javasolni valami földelő áramkört vagy valamit? Köszönöm
Szia
Köszönöm a választ, sajnos elkapkodtuk a dolgot a nagy sietségben Mi is erre a tranyós megoldásra gondoltunk, épp tesztelni akartuk, de nem vettük észre hogy egy kábel belóg a nyák alá és az zárlatot csinált :@ elfüstölt 2 IC a háromból
Ja és lenne még egy kérdésem ez már nem az előzőhöz kapcsolódik. Akarok építeni egy hangulatlámpát, amiben az RGB led hangra villog (mélyhangoknál piros, közepeseknél kék, és magasnál zöld). Arra gondoltam, hogy egy külön erősítővel hajtanám meg a ledeket, alul és felüláteresztő szűrőkkel. de a közepest hogy oldjam meg? De ha esetleg van más ötlet ami jobb, akkor nyitott vagyok rá
Hello. A hétvégén tekertem egy trafót. A vashoz ki is számoltam a meneteket midnen fel is tekertem megmértem van is ellenállása a primernek. Nem sok mertr 525 menet de van. A sorok közé szigatalést tettem. Beközöttem mindent elsziogeteltem bedugom csatt. Bizti le. Semmi szikra a konektornál semmi csak lement a bizti. Gondoltam nagy trafü biztos 0 átmenetet fogtam. Bizti fel újra bedugom megint lement a bizti.
Mi Lehet a gond hogy a 10A-es biztosítéket leveri? Van ugyan ebbe a helyiségbe egy mikró trafós akksitöltő a gyári primerjével az csak néha veri le. Idézet: Ezt a kérdést meg rossz helyen tetted fel (az Apróhirdetésben kellett volna)! „Bocs akkor rosszul tettem fel a kérdést! Aki munkát vállal!”
Sziasztok. Van egy AT-s PC tápom ami csak akkor hajlandó elindulni, ha az 5V-os ágát kb. 1A-rel terhelem. Ez normális? Én úgy olvastam, hogy az AT-s tápok egyből indulnak ha megkapják a hálózati feszültséget.
Üdv! Szeretnék feltenni egy kérdést! Szükségem lenne egy olyan kapcsolóra amely olyan hogy ha bekapcsolom akkor átadja a feszt ha pedi áramszünet van lekapcsol magátol! 220vra! Létezik ilyen? Esetleg ha igen megtudnátok mondani a nevét? Köszi
Szia
Szerintem triakkal és relével megoldható a dolog, de akik jobban értenek hozzá majd megmondják.
Van amelyiknek kell terhelnil. Attól hogy AT annak is kell valamiről szabályoznia.
Hello!
Sáváteresztő szűrő is létezik. De láthatsz példákat, ha fényorgonával foglalkozó topikba benézel, vagy valamely spektrumanalizátor kapcsolást megnézed. üdv! proli007
Hello!
Csak azt nem árulták el, hogy öntartó kapcsolásnak nevezik. Hátránya, hogy amíg be van kapcsolva, a relé (vagy nagyobb teljesítmény esetén a mágneskapcsoló) is fogyaszt. Kimondott kapcsolóban persze elég egyedi lenne egy ilyen, de nem elképzelhetetlen megoldani, csak mechanikusan kell reteszelni a zárást, a visszahúzást pedig rugóra kell bízni.. Valaha egy TV-ben hasonló működésű volt a hálózati kapcsoló.. üdv! proli007
sziasztok lenne nekem egy szalag kábeles problémám, még pedig az, hogy nem tudom milyen ragasztóval tudnám vissza ragasztani a szalag kábelt a panelra. Egyébként ez egy vito műszerfal kijelzője. mellékelek képeket is. Ha tudtok kérlek segítsetek előre is köszönöm szépen. Krisztián
Köszönöm. Még egy kérdésem volna az AT tápok rövidzárvédettek?
proli007 ezt szerintem nem nekem akartad írni, hanem kisfecának.
Hello. Csinálok-e valami végzeteset ha egy ATX kimenetére (+12) egy 12V-os akksit kötök? A táp kimenetén 12,2V van. Olyanra gondolok hogy az akksi nem-e purcan ki. Az nem baj ha csak 12,2V-ra tölti fel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |