Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB billentyűzet gomblenyomás ismétlés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gyogyeger hozzászólása Dec 1, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy USB billentyűzetem amit egy feladathoz átalakítottam úgy, hogyha megnyomok egy külső gombot akkor arra egy bizonyos gombot szimuláljon. Azt szeretném még megoldani, hogy azt szimulálja mintha 5x nyomtam volna le a gombot. Minimális elektronikai tudással megoldható ez?

Köszönöm
(#) oleg53 válasza gyogyeger hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Szia!
Ha jól sejtem, valamilyen játékban akarod használni turbósításra. Nos, terveztem hozzá egy áramkört, és működik is, de a kimenet csak egy logikai jel, a billentyűzethez illesztés nincs benne.
Az működése:
A CD40106 6db schmitt triggeres invertert tartalmaz, ebből mi 3-at használunk láncba kötve, és lényegében az R1-C1 által meghatározott időalappal generál impulzusokat. Ezek az impulzusok a CD4017-es dekád számlálót léptetik. Amikor a számláló az ötödik állapotba ér, akkor az 1-es lábán H szint jelenik meg. Ez a D1-en keresztül felhúzva tartja az inverterlánc megfelelő elemét, ami által az impulzusok megszűnnek. (A számláló bemenete H, a kimenet L marad.)
A gomb megnyomásával a CD4017-est reseteljük, és újabb 5 impulzust kapunk. Mivel a C2 hamar feltöltődik, a RESET jel megszűnik kb 5ms alatt, hiába tartjuk nyomva a gombot. A gomb elengedése után C2 kb 100-200ms alatt sül ki R2-n keresztül, vagyis ennyi pihenőidő kell a gomb újranyomása előtt, hogy hatásos legyen. (Ha ez sok lenne, akkor tizedére csökkenthető azzal, hogy C2-t 100nF-nak választjuk.)

R1=56k és C1=1µF esetén valahol 300ms és 900ms közt zavarja le az 5 impulzust, finomhangolásra ajánlott R1-gyel sorba kötni egy 50-100k-s potmétert is, amivel a folyamat lassítható. (De R1 ne legyen kisebb 43k-nál.)

Ezen kívül C1 kisebbre, vagy nagyobbra cserélésével nagyon gyors, vagy nagyon lassú impulzusok is elérhetőek.

Ami még fontos lehet:
Az áramkör lehet, hogy bekapcsoláskor lead pár impulzust.

Amelyik lábhoz nem fut vezeték, azt szabadon kell hagyni.

A CD4017-es adatlapja alapján másik kimeneti lábat is választhatunk a dióda anódjának, így változtathatjuk, hogy hány impulzus kell.

Az első impulzus durván kétszer olyan hosszú, mint a többi, ez ellen nem tehetünk semmit.

Ha a gombot gyorsan nyomkodjuk, az impulzusok folyamatosan jönnek majd, bár lehet, hogy néha egy rövidebbet is kapunk.

A kimenet nem jól terhelhető, max 0.3 mA-re kell számítani.

Az illesztéshez akár felhasználható a három kimaradt inverter is, de valószínűleg kelleni fog pár tranzisztor, és egy (vagy kettő) optocsatoló, vagy esetleg analóg kapcsoló.

Sok sikert hozzá.
Üdv!
(#) oleg53 válasza oleg53 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Mondjuk most eszembe jutott, hogy CD4060-nal is meg lehetne csinálni, és talán még egyszerűbb is lenne.
Majd kipróbálom azt is.
(#) gyogyeger válasza oleg53 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Szia!

Játék turbónak is jó lenne de ezt egy vicces ajándéknak szánom
Nagyon szépen köszönöm. Azt nem mondom, hogy mindent értek amit leírtál A kapcsolást viszont úgy gondolom meg tudom építeni.
Lenne néhány kérdésem mivel sajnos nem sok közöm van az elektronikához.
Az 5V az nem gond mert az USB billentyűzet panelen ez ott van.
A kimenetet simán ráköthetem a billentyűzet panel megfelelő pontjára?

Köszönöm!
(#) oleg53 válasza gyogyeger hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Szia!
A kimenetet nem kötheted rá simán. A billentyűzetek gombmátrix elven "figyelik" az egyes gombokat. Képzeletben tehát vannak függőleges, és vízszintes vezetékek, és minden találkozási pontban egy-egy nyomógomb. A vezérlő a sorokra egyenként kapcsol feszültséget, és figyeli, hogy az mikor melyik oszlopon jelenik meg. Ebből tudja, hogy melyik gomb van nyomva.
A sorok és oszlopok persze nem láthatóak, mert látszólag össze-vissza tekeregnek fólián, és ami a billentyűzeten egy sor, az a mátrixban nem.

Tehát meg kell keresni, hogy az adott billentyű melyik két vezetéket zárja össze, és adott jelre ezt az összezárást kell valahogy elintézni a billentyű tényleges lenyomása nélkül.

Sok billentyűzetet láttam már belülről, de azt sosem mértem meg, hogy milyen jelek futkosnak a sorokon és oszlopokon.
Ha mondjuk a sorokra próbajelként 5V kerül, az oszlopok pedig a GND felé vannak lehúzva egy-egy ellenállással, akkor egyetlen tranzisztorral, vagy optocsatolóval megoldható az összekapcsolásuk. Ha viszont ennél bonyolultabb a dolog, és mondjuk a kapcsolóelemen két irányba is kell folynia az áramnak, akkor talán 2 optocsatoló, vagy egy analóg kapcsoló kell, ami megbonyolítja a dolgot.

A gond az, hogy a lehúzóellenállások (ha vannak) biztosan a vezérlő IC-be vannak építve, és más-más típusok más-más megoldással működhetnek.
Vagyis mindenképpen méréssel kell megállapítani , hogy milyen rendszerről van szó.

Persze lehet, hogy mind egyforma.
De ennek még utánanézek.
Üdv!
(#) gyogyeger válasza oleg53 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm ismét kimerítő válaszodat.

A mátrixos elrendezést azt néztem a billentyűzeten. Ki is mértem, hogy a két fóliának melyik érintkezője vezet az adott gombhoz. Ki is próbáltam hogyha egy vezetékkel ezt a két érintkezőt összekötöm a billentyűzeten akkor mit csinál és a hatása az adott gomb lenyomása.

Amiket írtál az alapján szerintem meg tudom építeni.
Köszönöm a frádozásod!
(#) oleg53 válasza gyogyeger hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Szia!
Nincs mit, és remélem, hogy tényleg sikerül.
Én amúgy naponta kerülök hibás billentyűzetek közelébe, szóval ha most végre nem felejtem el, akkor holnap megmérek párat. Talán kiderül, hogy sima felhúzó ellenállásosak, és akkor nem bonyolult az illesztés.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem