Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ne haragudj de hogy lehet képernyőképet csinálni.
Itt van a rajz az erősítőről. Köszönöm a segítséget köbzoli.
Sziasztok!
Hatalmas segítségre lenne szükségem, és remélem, hogy vki tud vmit mondani erre. A következő a szituáció: van itt egy csöves erősítő, amiből hiányzik 3 db cső. A képeket mellékeltem. Nomármost a benne lévő mindegyike ecc82-esek. Ami a kérdés: Vajon milyen két végfokcső való bele, illetve az az egy előfokcső is ecc82es lehet e?? Látatlanba tudom hogy nehéz, de ha esetleg valaki... Megköszönném. U.I: * Válaszaitokat köszönöm. Üdv
EL34-re tippelném a végcsöveket.
Sziasztok kíváncsiságból össze raktam a bss elektronikáról egy erősítőt hogy milyen is egy csöves hangzás, a probléma az vele hogy mikor csendbe hallgatom az erősítőt szól szépen de ahogy kezdem felfele tekerni a potit elkezd a hangszóró berregni és szól a zene is, ahogy meg ki tolom a potit csontig maximumra akkor meg kegyetlenül torzít. A kimenő trafót és a hálózati trafót egy lámpás rádióból szedtem ki és az ECL 86-os csövet is. Lehet hogy a csővel van valami gond?, már próbáltam a kimenő trafó be és kimeneti szálait meg fordítani de rosszabb lett. Amúgy 277V-on üzemel most. Szerintetek mi lehet vele a gond? Bővebben: Link
Pedig ez a kapcsolás jó, Janika tervezte ( a BBS meg jól ellopta). Nem az lehet a gond, hogy egy jó izmos tranyós hangerejét kéred számon rajta? Mert az meg sem fogja közelíteni.
A trafó helyesen van be kötve, mikor szét szedtem a rádiót meg néztem hogy hogyan volt be kötve a trafó, és a kezdő szálat is meg néztem a trafón, úgy a primert mint a szekundert, a fűtési feszültség le terhelve 7v-pontosan. Én is hálóba kötöttem össze egyenlőre. A hangerő poti jól van be kötve azzal sincs baj, de az mintha a bemeneten volna valami gubanc sejtésem szerint, de ott minden rendben van.
Nagy hangerőt nem is vártam el tőle hisz csak2-3W-ot tud, engemet a dinamikája érdekel és hogy milyen tiszta. Ha ez sikerül szeretném meg építeni a fentebb emelintet erősítőt.
Még egy kérdés, amúgy ez a kapcsolás mennyi feszültséget bír el max?, nagyobb feszültségen nem torzít?, azért kérdem mert az én tápegységem 277-285V-közöt mozog.
Sajnos ezek a csövek hajlamosak a gázosodásra. Mérj katódfeszültséget a pentódán, és figyeld, hogy a beállt érték (pár perc után) nem nő-e tovább. Ha a 10V-ot meghaladja, kicsi az esély a cső jóságát illetően.
Várj egy picit hogy érted azt a katódfeszültséget?, hol is kel mérjem én azt a 10V-ot?.
Cseréld a pentóda katódellenállását 180 Ohm-ra mert nagyobb a tápfeszültséged. Túl nagy a nyugalmi áram. Egyébként ahogy Imi is mondta ezek közt a használt ECL/PCL86-ok közt sok a gázos.
A katódellenálláson eső feszültség.
Esetleg a visszacsatoló ellenállást próbáld még megnövelni, ami a trafótól jön.
A 150 Ohm -os ellenállás lábain. Alapból olyan 6-7V-nak kell lenni rajta. Ha gázos a cső, akkor ez tovább növekszik, akár a 2x fölé is. De ez már hiba.
Értek mindent ,ki próbálom, de majd csak holnap, köszönöm a segítségeteket.
Nem tudom ki tervezte, (Janika?)de ez a kapcsolás már a Kádár Géza rádió és TV kapcsolások 1960-as évkönyveiben is látható. Bocs tudom nem igazán érdemi a hozzászólás,csak ez az igazság.
Ennek 10% a torzítása és 2W -nál eléggé hallható.
A zenénél,kisebb hangerőnél egy nagy dinamikájú mély hang is torzul. De kezdésnek jó, nem akarom elvenni a kedved.
Sziasztok Szeretnék itt segítséget kérni, aztán ha ez megoldott, akkor itt beszámolok az újraépítéséről.
Köszönöm.
Így látatlanba nem lehet megmondani biztosra.Én visszarajzolnám a végfokcsövek környékét, mi hova van kötve, abból kiderül, hogy milyen csövek jók bele.
Igen Zoli, ettől még igaz,amit írtam.
(a c-vitamint is "feltalálhatná újra valaki)
Sziasztok, leltem még a tegnap egy nagyon király csöves előerősítő rajzot panel tervel együtt, és úgy gondoltam fel teszem ide nektek hátha bele szeret valaki és meg építi. Üdv Előerösitőv
Összekötöztem a 6N6P PP-t. 2,5 W-ot tud, ha szilíciummal egyenirányítok 3 W-ot. Annyi változtatás lesz még benne, hogy a fázisfordítót direkt csatolom majd a bemeneti fokozathoz (meg fel kell öltöztetni még a "zöldséges lámpát"). Szép hangja van, a szimfónikus zenét is könnyedén kezeli (köszönhetően a kellően nagy induktivitású, termetes kimenőtrafóknak).
Jó lett! Ilyen nem sok van itt.
Valaki esetleg lát valami nagy szerelési hibát a képen? Van egy pici maci vagy rászórás. Az előfok csövet kivéve nincsen. PL82PP PCF80 meghajtó csővel. Lépcsős szűrés van nem hiszem hogy onnan jön. Fütések egyik vége testelve.
A hálózati kábel a fűtések és az anódfesz váltó részével fut együtt. Ha más nem lesz kibontom. Köszi.
Nem egy tucat erősítő az biztos.
Saját célra készül?
Még nem próbáltam. Érdekes hogy az első fokozat hozza a brummot. A fázisfordító ha benne van akkor se brummos. Beteszek egy RC tagot a fázisfordító és az előfok közé.
Ha rövidre zárod az első fokozat bemenetét, úgy hogy bent a cső akkor is brummos?
Szia Jani! Szép a szerelés, de ennél az elrendezésnél szerintem:
A két oldal testjét a pufferkondiknál kell összekötni, nem a csőfoglalatoknál, az előfok testjét külön vezetéken (lehet vékony is) szintén ide kell vezetni (nem a pufferektől több cm-re lévő teljesítmény csövek testpontjáról (ez akár okozhat brummot is az előfok csőnél), mert a plusz is innen van elvezetve. Ha ezután a belépési pontot rövidrezárva van brumm, érdemes átnézni, hogy a jeltest nem okoz-e hurkot. A visszacsatolást nem szokás árnyékoltan vinni, és főleg nem szokás semmilyen korbácsba belevenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |