Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1281 / 2208
(#) soos csaba válasza (») Dec 2, 2011
Ne haragudj de hogy lehet képernyőképet csinálni.
(#) soos csaba hozzászólása Dec 2, 2011
Itt van a rajz az erősítőről. Köszönöm a segítséget köbzoli.
(#) GrossenMan hozzászólása Dec 2, 2011
Sziasztok!
Hatalmas segítségre lenne szükségem, és remélem, hogy vki tud vmit mondani erre.

A következő a szituáció: van itt egy csöves erősítő, amiből hiányzik 3 db cső. A képeket mellékeltem.
Nomármost a benne lévő mindegyike ecc82-esek.
Ami a kérdés: Vajon milyen két végfokcső való bele, illetve az az egy előfokcső is ecc82es lehet e?? Látatlanba tudom hogy nehéz, de ha esetleg valaki... Megköszönném.

U.I: * Válaszaitokat köszönöm. Üdv
(#) (Felhasználó 1947) válasza GrossenMan hozzászólására (») Dec 2, 2011
EL34-re tippelném a végcsöveket.
Sziasztok kíváncsiságból össze raktam a bss elektronikáról egy erősítőt hogy milyen is egy csöves hangzás, a probléma az vele hogy mikor csendbe hallgatom az erősítőt szól szépen de ahogy kezdem felfele tekerni a potit elkezd a hangszóró berregni és szól a zene is, ahogy meg ki tolom a potit csontig maximumra akkor meg kegyetlenül torzít. A kimenő trafót és a hálózati trafót egy lámpás rádióból szedtem ki és az ECL 86-os csövet is. Lehet hogy a csővel van valami gond?, már próbáltam a kimenő trafó be és kimeneti szálait meg fordítani de rosszabb lett. Amúgy 277V-on üzemel most. Szerintetek mi lehet vele a gond? Bővebben: Link
(#) Imi65 válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2011
Pedig ez a kapcsolás jó, Janika tervezte ( a BBS meg jól ellopta). Nem az lehet a gond, hogy egy jó izmos tranyós hangerejét kéred számon rajta? Mert az meg sem fogja közelíteni.
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2011
A trafó helyesen van be kötve, mikor szét szedtem a rádiót meg néztem hogy hogyan volt be kötve a trafó, és a kezdő szálat is meg néztem a trafón, úgy a primert mint a szekundert, a fűtési feszültség le terhelve 7v-pontosan. Én is hálóba kötöttem össze egyenlőre. A hangerő poti jól van be kötve azzal sincs baj, de az mintha a bemeneten volna valami gubanc sejtésem szerint, de ott minden rendben van.
(#) soos csaba válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 2, 2011
Nagy hangerőt nem is vártam el tőle hisz csak2-3W-ot tud, engemet a dinamikája érdekel és hogy milyen tiszta. Ha ez sikerül szeretném meg építeni a fentebb emelintet erősítőt.
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2011
Még egy kérdés, amúgy ez a kapcsolás mennyi feszültséget bír el max?, nagyobb feszültségen nem torzít?, azért kérdem mert az én tápegységem 277-285V-közöt mozog.
Sajnos ezek a csövek hajlamosak a gázosodásra. Mérj katódfeszültséget a pentódán, és figyeld, hogy a beállt érték (pár perc után) nem nő-e tovább. Ha a 10V-ot meghaladja, kicsi az esély a cső jóságát illetően.
(#) soos csaba válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 2, 2011
Várj egy picit hogy érted azt a katódfeszültséget?, hol is kel mérjem én azt a 10V-ot?.
(#) djhans válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2011
Cseréld a pentóda katódellenállását 180 Ohm-ra mert nagyobb a tápfeszültséged. Túl nagy a nyugalmi áram. Egyébként ahogy Imi is mondta ezek közt a használt ECL/PCL86-ok közt sok a gázos.
(#) djhans válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2011
A katódellenálláson eső feszültség.
(#) andriopulos válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2011
Esetleg a visszacsatoló ellenállást próbáld még megnövelni, ami a trafótól jön.
A 150 Ohm -os ellenállás lábain. Alapból olyan 6-7V-nak kell lenni rajta. Ha gázos a cső, akkor ez tovább növekszik, akár a 2x fölé is. De ez már hiba.
Értek mindent ,ki próbálom, de majd csak holnap, köszönöm a segítségeteket.
(#) walter válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 2, 2011
Nem tudom ki tervezte, (Janika?)de ez a kapcsolás már a Kádár Géza rádió és TV kapcsolások 1960-as évkönyveiben is látható. Bocs tudom nem igazán érdemi a hozzászólás,csak ez az igazság.
(#) walter válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 2, 2011
Ennek 10% a torzítása és 2W -nál eléggé hallható.
A zenénél,kisebb hangerőnél egy nagy dinamikájú mély hang is torzul.
De kezdésnek jó, nem akarom elvenni a kedved.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Dec 2, 2011
Sziasztok Szeretnék itt segítséget kérni, aztán ha ez megoldott, akkor itt beszámolok az újraépítéséről.

Köszönöm.
(#) Mate78 válasza GrossenMan hozzászólására (») Dec 3, 2011
Így látatlanba nem lehet megmondani biztosra.Én visszarajzolnám a végfokcsövek környékét, mi hova van kötve, abból kiderül, hogy milyen csövek jók bele.
(#) walter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 3, 2011
Igen Zoli, ettől még igaz,amit írtam.
(a c-vitamint is "feltalálhatná újra valaki)
(#) soos csaba hozzászólása Dec 3, 2011
Sziasztok, leltem még a tegnap egy nagyon király csöves előerősítő rajzot panel tervel együtt, és úgy gondoltam fel teszem ide nektek hátha bele szeret valaki és meg építi. Üdv Előerösitőv
(#) sturbi hozzászólása Dec 4, 2011
Összekötöztem a 6N6P PP-t. 2,5 W-ot tud, ha szilíciummal egyenirányítok 3 W-ot. Annyi változtatás lesz még benne, hogy a fázisfordítót direkt csatolom majd a bemeneti fokozathoz (meg fel kell öltöztetni még a "zöldséges lámpát"). Szép hangja van, a szimfónikus zenét is könnyedén kezeli (köszönhetően a kellően nagy induktivitású, termetes kimenőtrafóknak).
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Dec 4, 2011
Jó lett! Ilyen nem sok van itt.

Valaki esetleg lát valami nagy szerelési hibát a képen?
Van egy pici maci vagy rászórás. Az előfok csövet kivéve nincsen. PL82PP PCF80 meghajtó csővel. Lépcsős szűrés van nem hiszem hogy onnan jön. Fütések egyik vége testelve.

kép 017.jpg

(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 4, 2011
A hálózati kábel a fűtések és az anódfesz váltó részével fut együtt. Ha más nem lesz kibontom. Köszi.
(#) Mate78 válasza djhans hozzászólására (») Dec 4, 2011
Toroidon nem próbáltál forgatni?
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 4, 2011
Nem egy tucat erősítő az biztos.
Saját célra készül?
(#) djhans válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 4, 2011
Még nem próbáltam. Érdekes hogy az első fokozat hozza a brummot. A fázisfordító ha benne van akkor se brummos. Beteszek egy RC tagot a fázisfordító és az előfok közé.
(#) Mate78 válasza djhans hozzászólására (») Dec 4, 2011
Ha rövidre zárod az első fokozat bemenetét, úgy hogy bent a cső akkor is brummos?
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Dec 4, 2011
Szia Jani! Szép a szerelés, de ennél az elrendezésnél szerintem:
A két oldal testjét a pufferkondiknál kell összekötni, nem a csőfoglalatoknál, az előfok testjét külön vezetéken (lehet vékony is) szintén ide kell vezetni (nem a pufferektől több cm-re lévő teljesítmény csövek testpontjáról (ez akár okozhat brummot is az előfok csőnél), mert a plusz is innen van elvezetve. Ha ezután a belépési pontot rövidrezárva van brumm, érdemes átnézni, hogy a jeltest nem okoz-e hurkot. A visszacsatolást nem szokás árnyékoltan vinni, és főleg nem szokás semmilyen korbácsba belevenni.
Következő: »»   1281 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem