Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1515 / 3959
(#) marton11 hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Sziasztok.
Van egy projektem: sztroboszkópot szeretnék klszíteni ledekkel lpt porton keresztüli vezérléssel .
Elkészítettem a hdt led shine kapcsolast és most egyehez hasonló sztroboszkópot szeretnék készíteni (példa sztrobi ) amit lpt porton keresztül a wndLpt stroboscope programmal vezérelnék.
??Vannak olyanok hogy gyors ledek/tranzisztorok?? Ha igen ajánljatok nekem valamit mert még tényleg tudatlan vagyok. De tudom hogy itt fontos a gyorsaság.
A ledes diskófény kapcsolásra ha elindítom az ltp sztrobe progit és olyansmit veszek észre, hogy a led nem tudja követni, de nem a PC hibája met ha hátul az lpt prtba bedugok egy ledet az tudja követni
Előre is köszönöm a válaszokat (Márton)
(#) davidovics hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Venni akarok egy wifi adaptert nagy hatótávolsággal,de nem tudom,hogy mennyire káros illetve szabályos.
Egy 2000mW-os 5000 méter hatótávolságú adapterről lenne szó és az lenne a kérdésem,hogy milyen messze kéne tartanom(elhelyeznem) magamtól,hogy ne érjen az egészségesnél nagyobb sugárzás és az lenne a másik,hogy ez a fajta vevő egyáltalán legális-e Magyarországon?
(#) pucuka válasza davidovics hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Feltehetted volna a kérdésedet valamelyik WIFI -s topikba is, a kérdésed már meg is volt válaszolva. Egyébként nem legális. Az 5 km, mégha 5000 m -nek írod is, nem a kishatótávolságú, kisteljesítményű kategória. Ekkora teljesítményű berendezésekkel a szolgáltatók rendelkeznek, és ez már engedélyköteles kategória több szempontból is.
Nem tudom, milyen környezetben kívánod használni, de az biztos, hogy a közeledben levő szabványos WIFI -t használóknak problémái lesznek, melynek a vége zavarbejelentés, hatósági eljárás lesz. Egyébként ha csak linkelni akarsz, ahhoz nem kell ekkora teljesítmény, teljesen szabványos készülékekkel is megoldható. Igaz ahhoz tiszta rálátás szükséges, de ilyen frekvencián a teljesítmény emelése nem old meg semmit.
(#) davidovics válasza pucuka hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Köszönöm a válaszod,és körülnézek majd a WIFI-s topikokban is.
(#) peter1995 hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Hello. Két kérdésem lenne:
Az egyik: Ez a kapcsolás működik-e és ha igen tényleg aleírtak szerint?
A második: van nekem egy 200w-os mono erősítőm a kimenetén 2db hangfal sorba kötve. A hangfalak 3 utasok. A mély közvetlen a hangfal bemenetére van kötve a magas és a tölcsér ellenállás és tekercsen át(hangváltó).
Viszont nekem így a hangfalak kevés mélyt adnak. Ha a linkelt kapcsolást a végfog elé kötöm akkor elméletileg több lesz a mély hang az erősítőbe menő jelbe(így a mély hangszóró is mélyebb jelet kap) és ugye a leírása szerint a magasabb tartományokat nem bántja így a magas hangszórók se pusztulnak meg.
Jó az elképzelésem vagy bukott terv. Mert ha így ahogy elgondoltam jó akkot építek egy ilyen kapcsolást.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Szia!
A két hangszóró fázishelyesen van összekötve?
(#) Davidd hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Udv.Szeretnek elkesziteni egy stroboszkopot hangvezerlessel,talaltam is az oldalan egy kapcsolast ott van az azlm358 mekkora maximum fesszultseget adhatok neki? hany mA kepes kiadni mert en egy nagy transzitort/mosfetet kapcsolgatnek vele es az pedig egy xenon izzot.Elore is koszonom.

strob.jpg
    
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Persze. Az első --ja a végfok negatív az első +ja a második negatívja a második pozitív a végfok pozitív.
Volvastam máshol olyah ha a végfok visszacsatolásásba bekötök egy 2,2M+2,2n ellenállás+kondit sorba akkor 50Hz-en 10dB emel. De ezt az Erősítő tpoikjába szánom.
(#) 1m1 hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Sziasztok
Szeretnék egy AA elemről működő szerkezetet konnektorból működtetni. 1.5 volton működik szóval ennek maradnia kell, nem értek az elektronikához ezért kérek segítséget. A termék a 2161 kódú elektrokauter. Bővebben: Link. A hőmérsékletet a zárt rendszer (két AA-s elem) generálja, szerény véleményem szerint. Valamilyen átalakítón gondolkoztam, de inkább nem kezdek bele ilyen kevés tudással.
(#) g4b3n hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Helló!

Van egy működőképes tapskapcsoló kapcsolási rajzom, melynek a működési leírása kell, ami nagy vonalakban megvan, de az egyes részegységek nem tudom, hogy miért felelősek. LM358N IC első blokkja az op-amp ként működik és az R7-es ellenállással kell az erősítést beállítani, de az előtte levő részegység miért felelős (C1,C5,R1-R4), mondjuk a C5 és R3 aluláteresztő szűrőnek tűnik. A Schmitt trigger és a 4017N-es számáló IC között levő D1,C6 és R8 résznek mi a szerepe. Továbbá az R9, R10 és a C3-nak mi a funkciója?
Köszi előre is a segítséget!

kapcsj.JPG
    
(#) jdani hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Szevasztok. Tegyük fel, van egy IC, aminek a kimenetét max 25mA terheltetjük. A kimenet 5Vos. Van egy 2,5Vos ledem, ami 2,5Vnál eszik 25mA. Hogyan számolom ki az ellenállást, ami ehhez az 5Vos kimenethez kell? Vagy ha tranyót tennék rá. A tranzisztor 100mAes. E a földre, C egy fogyasztóra. Hogyan számolom ki a bázisellenálást, hogy az átfolyó áram ne haladja meg a 100mA?
(#) Mybuster válasza jdani hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Szia a Bázis áram Ha mondjuk BC547 ről vagy egyébb 100mA-es tranyókról beszélünk akkor általában 5V én 2-3K ellenállást szoktam 12V pedig 10K mert olyan 0.7V nyit ki a tranyó ennél ne legyen nagyobb Az hogy Led előtét ellenálás kérdése pedig ott a kalkulátor azzal ki tudod számolni! Bővebben: Link

Ja és mégegy nem a Bázison folyik át a kevesebb mint 100mA,hanem a Collector és Emitteren a Bázis csak a kinyításért felelős
(#) jdani válasza Mybuster hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
És nincs erre valami képlet? A kalkulátor nincs mindig kéz alatt, de az agy igen
(#) Mybuster válasza jdani hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Dehogynem Ohm törvénye R=U/I De Google a barátod
(#) proli007 válasza g4b3n hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Hello!
Mereven lebeszélnélek ennek a lépésnek megtételéről. Mely elsősorban nem elektronikai kérdés, hanem biztonságtechnikai.

Olyan berendezés-készülék, mely egy személlyel közvetlen kontaktusban ("áramköri kapcsolatban") van, nem szerencsés hálózatról üzemeltetni. Részedről ilyen átalakítást eszközölni pedig felelőtlenség.

Egy ilyen készülékhez életvédelmi szempontból dokumentált érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat, majd érintésvédelmi vizsgálat szükséges. Ez átalakítás után is érvényes szabály.
(Az érintésvédelmi vizsgálatot dokumentáltan ciklikus ellenőrzésnek kell alávetni, még akkor is, ha a szokások kis hazánkban ettől eltérőek..)

Ráadásul, a műszerhez vezető vezeték korlátozza annak szabad használatát. Itt még azt is számításba kel venni, hogy a bőr folytonosságának megsértésekor nem számíthatunk a bőr néhány Mohm-os ellenállására. A bőr alatti rétegek ellenállása néhány száz ohm-os tartományban van, ahol már igen kis feszültséggel is lehet életet veszélyeztető áramütést szenvedni. A gyári adapterek mindenféle gagyi készülékek, melyek még akkor sem mondhatók biztonságos berendezésnek, ha bármi embléma matrica virít rajtuk. De az is elő szokott fordulni (ne ismerem a műszert) hogy a készüléknek impulzusszerűen magas áramfelvétele van, ami miatt viszonylag nagyobb teljesítményű tápegységre van szüksége, holott egy elem ezeket a követelményeket nevetve teljesíti... Így műszaki indokom lenne számtalan.
Ha mindenáron a költségek csökkentése a cél, érdemesebb valami aksivak próbálkozni, de ez sem szokott adott esetben összejönni, pont a szolgáltatott csúcsáram és a feszültség különbség miatt.

Így véleményem szerint nem teheted meg, hogy ennek erkölcsi - lelkiismereti - jogi - következményeit egy elem anyagi kiadása miatt magadra vállalod. Általában ezen indokok alapján nem is szoktunk segítő kezet nyújtani ilyen tevékenységhez.. :no:
üdv! proli007
(#) csabacsaba hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Lenne egy nagyon fontos kerdesem.Nagy szuksegem lenne ma a nyomtato,es felinstalatam meg minden de pl ha egy kepet akarok nyomtatni zoldsegeket nyomtat.pl:paper menu,paper type,paper texture,setup menu,s meg ilyeneket tunda nekem valaki segiteni?(
(#) Sticko hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Sziasztok!

Analóg kábel tv adásom van és ezt szeretném koax kábellel rákötni a tv-re, mert a régi kábel már kissé megviselt. Az lenne a kérdésem, hogy milyen rtípusú kábelt vegyek, vagy igazából teljesen mindegy az adás minősége szempontjából?

ezek közül választanék:

Bővebben: Link

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) proli007 válasza g4b3n hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Hello!
Tekintve, hogy én terveztem az áramkört, válaszolok is a kérdéseidre.
- Az R1/C1 a tápfeszültséget szűri a mikrofon számára. Vagy is nem engedi, hogy a relé által keltett tápfeszültség tranziens vissza kerüljön az erősítő bemenetére.
- Az R2 ellenállás az elekteret mikrofon táplálása, azaz a kapszulában lévő Fet munkaellenállása. Ezen alakul át a hangfrekvecia vezérelt Drain áram feszültséggé, amit az erősítő tovább erősít.
- A C5/R3 nem alul-áteresztő, hanem felül-áteresztő szűrő, mely a taps magas frekvenciás összetevőit próbálja szűrni, hogy más hanghatás, ne indítsa a kapcsolót.
- D1-C6-R8 egy "csúcsegyenirányító". Azért szükséges, hogy ne a taps hangfrekvenciás rezgése léptesse a számlálót, csak a taps "burkológörbéje". Mert a taps csillapodó rezgései igen gyorsan léptetné a számlálót. A C6-R8 az időállandót állítja be, a hogy a taps lecseng. Ez kb. 47ms.

- R9-R10-C3 Az áramkör Reset áramköre és egyben a működési logikáját is adja a kapcsolónak. Két tapsra bekapcsol, egy tapsra ki a lámpa.
- Bekapcsoláskor a C3 kondi feltöltődése R10-en keresztül Reset jelet generál, így a számláló törlődik. Q0 kimenetnek ekkor magas szintje van (de az nem tesz semmit), az összes többi kimenet alacsony szintű. Vagy is a relé elejtett állapotban van.
- Ha egyet tapsolunk (vagy valamilyen tranziens zaj érkezik) akkor a számláló egyet lép, és a Q1 kimenet lesz magas. R10-en keresztül T=R10*C3 időállandó sebességével a C3 kondi kezd kisülni. Ha közben nem tapsolunk újra, akkor RES bemenet eléri a féltápfeszültséget, és a számláló ismét törlődik (alaphelyzetbe áll). Ez biztosítja, hogy egy tranziens zajra a lámpa ne kapcsolódjon be.
- Ha R10/C3 feltöltődési ideje alatt még egy taps érkezik, akkor a számláló nem törlődik, hanem még egyet lép, vagy is a Q2 kimenet lesz magas. Így a relé meghúz, a villany felkapcsolódik.
- Tekintve hogy ekkor, a Q1 kimenet már alacsony szintű, R10 újra feltölti a C3 kondit, a Reset nem képződni.
- Vagy is C3/R10 időzíti azt az időt, amin belül a második tapsnak be kell érkeznie, különben a számláló ismét törlődik.
- A következő tapsra a számláló, a Q3 kimenetre lép. Ekkor a D2 diódán keresztül azonnal Reset jel képződik és a számláló ismét törlődik (vagy készenléti helyzetre vált). Természetesen a Q2 kimenet alacsony szintje miatt, a lámpa kialszik. R9 ellenállás azért szükséges, hogy a Q3 ütem azonnal törölhesse a számlálót, így nem kell megvárni C3 kisütési idejét a törléshez.
üdv! proli007
(#) DJanosi hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Volna egy bagatell kérdésem ! Mit jelent hogy hibrid erosito mit foglal az magába?
(#) Izeg. hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Jó estét minden pákásnak.
Már ne haragudjatok az amatőr kérdésemért, de 8 tranzisztor elfüstölése után égető szükségem lenne, hogy hogyan kell kiszámolni a tranzisztorok bázisellenállásának értékét. Ugyanis minden zavaros. Ugyebár az áramerősítési tényező nem egy adott érték hanem tartomány, a kollektor és emitter árama terheléstől függően változik a tápfesz és vezérlőfesz szintén.
Eddig akármit próbálkoztam csak baj lett belőle.
Segítene valaki?
(Ha lehet akkor olyan segítsen aki nem a google-val tud dobálózni).
(#) Izeg. válasza DJanosi hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Hibrid erősítő egyébként az, amikor kétféle erősítési típus van az erősítőben. Leggyakrabban elektroncsővel előerősítik, majd tranzisztorral teljesítményerősítik a jelet.
(#) satlokk válasza Sticko hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Szia!
Bőven megfelel az első linkeden szereplö koaxkábel is,tökéletes,és nem annyra drága.Ha van fehér színben az is tökéletes.
(#) qvasz2 válasza Izeg. hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Először is tisztázni kellene, hogy mit barkácsolsz? Mert más a cél, ha kapcsolóként használod a tranzisztort és más, ha erősítőnek. Azon kívül lehet egyenáramú munkapont és van váltóáramú is. Alap esetben az egyenáramú kellhet neked:
A bázisellenállást Ohmbácsi törvényével számoljuk: R = U / I. Az U, az a feszültség lesz, amivel vezérled a tranzisztort, mínusz az UBE (0,6...0,65V). Az I, az az áram lesz, ami a megfelelő egyenáramú munkapontba állítja neked a tranyódat. Ehhez kell a katalógus, meg kell tudni a tranyó bétáját, de ha grafikonok is vannak az sem baj.
Ha erősíteni akarsz, akkor csak kissé kell kinyitni a tranyót (lehet A, B, AB, C osztályú az erősítő, ettől függően kell a munkapontot kiválasztani).
Ha kapcsolni akarsz sokkal egyszerűbb a helyzet, mert telítésbe kell nyitni a tranyót, ekkor a legkisebb a maradékfeszültsége.
(#) Lamboo hozzászólása Dec 11, 2011 /
 
Sziasztok
Tudnátok nekem ajánlani egy logikai kapu szimulátort, amit használtok és egyszerű kezelni?
(#) Izeg. válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Igen igen ezt eddig tudtam, csak az a baj hogy hogy válasszam meg (kapcsolóüzemben) a munkapontot?
(mert pl ha bd140-es bázisát minden nélkül lehúzom tápfeszre tönkremegy de ha pl bc 327-el(vagy 337-el nemtudommeilyk a pnp) csináálom ezt meg akkor semmi baja nincs.
(#) qvasz2 válasza Izeg. hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Ellenőrizted a lábkiosztását?? Ha egy PNP tranyó bázisát és emitterét is + tápra kötöd, az nem halhat meg. Mondjuk ezt nem nevezném munkapont beállításnak. Szerencsésebb lenne, ha a bázist és a kollektort ellenálláson keresztül kötögetnéd, akkor talán kevesebb tranyód pusztulna el.
(#) Izeg. válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
A tranzisztorok hídban működnek, egy híd egy kis trafót hajt meg aminek a kimenetén fetek vannak. A bázisokon lehgúzó ellenállások vannak. de kapcsolási rajz szerűen megépítve az egészet a bd140-esek kihaltak, a 139esek pedig még csak fel sem melegedtek:S
(#) Horvath-b89 hozzászólása Dec 11, 2011 /
 
Sziasztok.
Egy kčrčsem, kčrdčsem lenne hozzŕtok. Szeretnčk sorbakötött ledekből hangulatvilágitŕst kčsziteni.
Rčgebben tanultam čs foglalkoztam is elektronikŕval, de az mŕr nagyon rčgen volt. Szeretnčm ha kicsit felfrissitenčtek a tudŕsom számitŕsok terčn. Hogyan lehet pontosan kiszŕmolni bizonyos feszültsčgre mennyi ledet köthetek. Gondolok most arra is hogy mekkora feszültsčg esik egy egy leden. Mert a darabszŕmot akŕr a tŕpfeszültsčg čs a ledenkčnti feszültsčg hŕnyadosŕval is lehetne. De az nem lesz reális črtčk.
De lehet hogy butaság amit gondolok.
Segitsčgeteket elöre is köszönöm.
(#) Balaa16 válasza Horvath-b89 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Szia!
Ezzel a programmal tudod kiszámolni. A LED nyitófeszültségét pedig ezzel.
Üdv! Balázs
(#) CsemanAttila hozzászólása Dec 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Vettem led szalagot, és egy sima konnektorba bedugós tápot adtak hozzá.(12V 1A) A led szalag 1méteres, és ha jól emlékszem 11W-ot fogyaszt. Ahhoz, hogy szépen nézzen ki a dolog, kb 8-9 méterrel arrébb lenne bedugva a táp. Kérdésem az lenne, hogy ekkora távolságon mennyit veszít a táp az erejéből? Előre is Köszönöm!
Következő: »»   1515 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem