Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   20 / 82
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2011 /

Minden híresztelés ellenére a digitális adók vételénél a legnagyobb probléma a reflexió. Analóg vételnél ez nem annyira probléma, egy kicsit homályosabb lesz a kép, és ennyi. Digitális adásnál egy bizonyos mértéken felül nem, vagy hibásan (kockásodás) tud dekódolni. A reflexiók kialakulásának az esélye a nagy térerőnél, (közeli adó) sokkal nagyobb, mint távoli vételnél. Ráadásul a nagy antennajelet a vevő bemenetek nagy többsége nem tolerálja, és itt is kialakulhatnak reflexiók. És még szó sem esett a több csatorna közösítésének problémáiról.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 29, 2011 /

Ezért raktam be már kisebb antennát, erre a csatornára, meg a hálozat is ki lett egyenlitve, hogy kb egyforma szinten legyenek a adok (digitális meg analog - az 10 dB-el több), de még mindig nem vagyok elégedett a jel minöséggel. A többi az hibátlan.
(#) concierge válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Hát essen szó akkor a közösítésről is

felüláteresztő, aluláteresztő, sávszűrők
(#) svebis.zoltan hozzászólása Nov 21, 2011 /

Üdv Tisztelt fórumozók!
Azt szeretném kérdezni,hogyan tudom a mindig tv jelét egy beltéri készülékről a lakásban lévő többi készülékre átvinni ugy hogy ne keljen több beltéri egységet vennem.Megoldható e és ha igen akkor hogyan
Köszönöm.
(#) moele válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Szia !
Lehet vinni több készülékhez is , csak mindegyik készüléken ugyan az a jel van amit a beltérin beállítasz.
Üdv.: moele
(#) svebis.zoltan válasza moele hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Köszönöm .Kár hogy nem lehet megoldani hogy külömbözö műsorokat nézzél több készüléken,ezzen dolgozhatnának a beltéri egységek gyártói,hiszen igy azért jelentősen korlátolt a dolog.
(#) moele válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Ha csak a szabadon foghatókat akarod nézni akkor van egy olcsó lehetőség az Alcor HD500 set top box médialejátszóval. Kártyafogadásra nem alkalmas, de tökéletes vételi lehetőséget biztosít , természetesen ezt is készülékenként kell telepíteni.
(#) Action2K válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Szia! Most gondolj bele a dologba. Magyarországon jelenleg 6 ingyenes magyar csatorna van. Ezeket dekódolni vagy 6 proci végzi, vagy egy brutál nagy. Lesz ebből 6 analóg videojel, illetve lehetne belőle 6 darab 5.1-es jel is. De maradjunk csak a sztereótál. Tehát, ezt a 6 audio-video jelet fel kell modulálni valamilyen frekikre, tehát kell még a dobozkába 6 darab modulátor is.
A végeredmény az, hogy kapsz egy nagy dobozt, amibe bele van építve 6 darab beltéri. De mi lesz, ha pl 20 csatorna kéne, vagy 30-40... Majd ezt a ruhásszekrénnyi beltérit fogod használni a lakás 4 tévéjére? Persze arról már nem is beszélve, hogy ezzel a húzással megszünteted az EPG, feliratozás, többnyelvű szinkron és az egyéb ilyen plusz szolgáltatás lehetőségét. arról nem is beszélve, hogy egy ilyen készülék kerül vagy fél millába. Merthogy, van ilyen, csak azt a kábeltévések használják a fejállomásokon.
Szóval, amíg a TV-d nem tudja fogni, addig barátkozz meg a 10000HUF körüli kis dobozkával.
OFF-ként:
A műholdas vétel is már a többedik X évnél jár, mégsem tudják a TV-k. Még mindig kell hozzájuk STB. De nem is bánom.

A TV legyen csak kép megjelenítő, s ne tudjon többet. Majd én eldöntöm, hogy milyen eszközzel, milyen forrást akarok használni, s azt is, hogy milyen hangrendszeren akarom hallgatni.
(#) concierge válasza Action2K hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Sztem alapvetően az a problémája, hogy ezt a dekódert nem lehet a "régi" TV-be egy az egybe beépíteni, és az egész hóbelebancot 1 db távirányítóval kezelni. Nem tudja követni mi melyikhez való, melyik készülék mit tud stb. Abból mondjuk nekem is kezd elegem lenni, hogy mindent beborít a távlökő halom... A másik problémája, hogy a digitális vételeknek hála, TV-nként lehet csengetni a lóvét. Akármilyen marketinges szöveggel simítják, ez a lényeg. Az analóg kábeltévés sugárzást is úgy el fogják nyisszantani mint a pinty, mert a szolgáltatónak az nem érdeke, hogy 4-5-6akárhány felé osszuk a jelet. A minőség nem minden, a TV-ből áradó "mocsok" pontosan ugyanaz digitálisan és analógosan is. Aki Londonban megnézi a Millenium Dome-t talál ott egy TV-t amiből képletesen ömlik valami fehér trutyi, alias mocsok, és teljesen beborítja a fotelben tespedő nézőt... Lefényképeztem, valahol megvan, megkeresem. Az a pár "ingyenes" adó politikai célokat szolgál, tehát azt is megfizetjük, sőt, azt fizetjük meg csak igazán...
(#) Massawa válasza concierge hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Söt jön az IPTV, egyesek nagy bálványa, ahol még azt is tudják (követni), hogy mikor mit és meddig nézel.
Nézd meg a tömegeket, még éltetik is, söt követelik gyakran a kábel TV-sek rovására.
Pedig az IPTV nemcsak a mocskot adja tovább, de a minösége is az, és ráadásul még a big brother szerepét is átveszi.
Csak azt nem értem, hogy hol vannak a jogvédök, meg mindenféle mancsok, akik már azt is tudni vélik, hogy mi jó egy hülye libának, de azt nem, hogy mit csinálnak velünk, emberekkel.
(Ilyen (mocsok-) tömést még a liba sem viselne el.....)
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Nem tudom, miért kell mindíg puffogni. Végre van választási lehetőség, mindenki döntse el maga, hogy neki mi a jó árban, és szolgáltatásban. Végső soron lehet úgy is dönteni, hogy egyik sem kell. Senki nem fogja a nyakad mint a libának, (szerencsére) és kötelez arra, hogy ezt, vagy azt köteles vagy előfizetni, és nézni. (volt már ilyen is, vissza ne jőjjön)
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Pontosan ez a baj - a liberális választási lehetöség - csakis arra jo, hogy becsaljanak a csöbe (magyarul átvágjanak) - és ezt maximálisan ki is használják. (?rdekes korábban nem lehetett választani, de többet és jobbat kaptál, mint manapság a programdömpingben. Kérlek ne értsd ugy, hogy visszakivánom a régi rendszert - csakis a program és a müszaki minöségre értem).

Egyébb okok miatt több mint 400 TV csatornát tudok otthon nézni - minap mértem - egy héten a TV-k mindössze 16 orát mentek (naponta valamivel többet mint 2 orát), abbol 6 orát reggel 8 elött, azaz csak a reggeli müsorokat néztük a 3 fös családban. Most képzeld azt a nézöt, aki ilyesmiért fizet is - gyakran nem is keveset.

Azaz a választás azt hozta, hogy gyakorlatilag drága pénzért nincs mit nézned, és amire esetleg ráakadsz lehet, hogy teljesen meghülyit. (A hamis, kitalált ismeretterjesztö filmektöl kezdve a modern, de teljesen értéktelen "tehetségkutató" müsorokig - a reality show-kat nem is emlitem).

Sajnos nincs meg semmilyen társadalomban az ellenvakcina az ilyesmire, azaz megy a professzionális néphülyités - és ennek van egy idevágo vonzata is - a müszaki minöség is egyöntetüen követi (vagy elöfutárja) a tartalmi szennyet.
S ma már nagy szakemberektöl is hallani olyasmit, amit korábban még egy müszerészdiák sem mert volna a szájába venni.

Ezzel be is fejeztem, egyetértve concierge mondataival.
(#) Moderátor hozzászólása concierge hozzászólására (») Nov 23, 2011

(#) Ricsi89 hozzászólása Nov 28, 2011 /

Végre elért az ország keleti felére is a digitális tévézés. Ma hoztak egy ilyen szerkentyűt, hogy üzemeljem be és nagy meglepetésemre már Fehérgyarmaton üzemel az adó. Eddig úgy tudtam, hogy majd január 1-től fog menni, de nem baj. Kipróbáltam a kis USB-s vevőmet is, a gyári kis 15 centis antennával a magasabb frekin lévő mux tökéletes volt, az alacsonyabban lévő nem. Szóval megtoldottam a hosszát egy 25 centis vezetékkel, amit rátekertem az antennára és így meg lett toldva 20 centivel. Így már minden tökéletesen megy. Végre tudok gépen is tv-t nézni.
Meg jó az is, hogy tv-n is tiszta a kép teljesen, nincs semmi zaj a képben. Szóval nem rossz. Régebben Debrecenben gépen már használtam az USB-s vevőt laptoppal, de tv-n sokkal jobban látszik a minőségbeli különbség.
(#) takitibi hozzászólása Dec 7, 2011 1 /

Sziasztok!
http://uhfhdtvantenna.blogspot.com/
Ez a leírás volt alapja annak az antennának, amit készítettem. Vettem színesfém boltban rézhuzalt a dipol szálaknak, satöbi, szigetelés, árnyékolás, bla-bla, szépen mögcsináltam. De a gondom az, hogy a szabadon fogható adókat feltolták a 65-69 csatornák közé, és a fizetősöket pedig lejjebb rakták. Na most nekem olyan ebay-es 1600 ft-os usb-s stick dvb-t vevő egységem van, ami a szabadon foghatókat fogja csak.
És szumma most csak az M1 M2 jön be, mert az van a 65-ös csatorna alatt..
Hogyan tudnám átalakítani a lepke antennámat, hogy tudjam fogni 69-es csatornáig (...MHz) a műsorokat (RetekKlub, Telaviv2)
A segítségeket előre is köszi!
(#) pucuka válasza takitibi hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Ennek a fajta antennának, ha jól csináltad meg, fognia kellene.
(#) Action2K válasza takitibi hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Ha jól tudom, a macskabajuszokat közelebb kell tenni egymáshoz, illetve picit rövidíteni is kell. De mindezek előtt próbálj ki egy kb. 20-30 dB-es erősítőt belekötni.
(#) u.st válasza takitibi hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Helo!
A dipólok összekötését végig párhuzamosan futó vezetékkel 40 mm térközzel kell megoldani. A keresztezés közvetlenül a szélső dipólok alatt történik. Fontos még a kábelbekötés, a szimmetrizáló kivitele. Legjobb a levezető kábel anyagából készült balun hurok. 140mm hosszú. A szélső és a középső dipólok közti távolság max. 160mm lehet.
A lepkénél jobb felső sávi antenna a kettős quad hurok. Egyszerűbb elkészíteni, mint a lepkét rendbe hozni. Szimmetrizáló sem kell. A lepke reflektora megfelelő erre a célra.

quad.gif

(#) kope20 hozzászólása Dec 9, 2011 /

Sziasztok!

Digi TV vételi problémám van. A set top box a vett jel erősségét közel 100 %-ra teszi, viszont a jel minősége a "nincs" és a "nagyon jó" között ingadozik. Ez a gyarkorlatban azt jelenti, hogy van, hogy fél órán keresztül hibamentes a kép és hang, utána pedig a kép befagy, hang megakad kb 20 másodpercenként. Időjárási viszonyoktól függetlenül ez van.A felállás a következő:Telefunken TTR-300 set top box,
Synaps AHD343 antenna, antenna és a vevő között kb 12-15 m dupla árnyékolású koax,Szentesi adótól kb 15-20-km-re. Jó idő esetén szabad szemmel is látom az adótornyot az erkélyről. Az antenna is itt van elhelyezve. Az adó és az antenna között maximum fák lombkoronája van más tereptárgy, épület nincs.

Mi lehet a gond? Érdemes lenne esetleg erősítőt betenni? Szerintem, ha zajos a jel akkor ezen az erősítés sem használ.

Üdv: Peti
(#) pucuka válasza kope20 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Valahol reflexió keletkezik. Antenna, koax kábel, csatlakozók. Nagy térerősségnél hamar megesik. Erősítés semmiképp nem segít, sőt ront a helyzeten.
(#) satlokk válasza pucuka hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Ezzel egyetértek,szerintem elképzelhetö szerelési hiba,és lehet,hogy valami oldalnyalábot fogol az igazi helyett.
(#) MAGA VAN válasza kope20 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Üdv. kope20
A hivatkozott szellemkép és oldalnyalábra való hivatkozás nem megalapozott. Meg kell győződni valóban az okozza?
A vételi helyen Az UHF sávban a DIGITÁLIS A és C mux. csatornákhoz a 57-es analóg a B mux-hez a 23-as analóg csatorna van közel , mi több mellette van. (remélem jól néztem meg a táblázatot) A Digi csatornán a szellemkép vizuálisan a képernyőn nem értékelhető , ezért a közelben lévő analóg csatornán lehet ellenőrizni vajon tényleg reflexiós? Ha megszűnik az analóg akkor ez a módszer sajnos kiesik!
A TTR-300-as térerő kijelzését ügy kell értelmezni, hogy ha végig fehér a csik akkor biztosan nagyobb a jelszint mint 60dBuV, de hogy mennyi azt nem tudható. Ha egy kicsi jel a végéből hiányzik akkor 50dBuV-os a jelszint amivel még stabil vételnek kell lenni. Alatta a kép már kockásodik, szétesik, a hang kimaradás ennek következménye. A térerő kijelző csík analóg és más digitális jel térerejére nem jelenik meg!
Az erősítő nem ajánlott, fen áll anak a veszélye, hogy az analóg csatornák túlvezérlik , megnő az intermoduláció, és csak roszab lesz a helyzet. Az analóg TV-vel célszerű végig pásztázni az összes UHF-es csatornát, köztük a Digitálisokat , ahol a képernyőn egy kicsit más jellegű zajt lehet látni. Ha nagyon mérhetnéked támad, akkor az analóg TV AGC feszültségéből lehet következtetni.
A kép minőség probléma ezek után következhet.
Üdv
M-V
(#) barna_viktor hozzászólása Dec 13, 2011 /

Szerintetek miért hívják dvb-t reciver SD-nek az olcsó vevőket?
(#) barna_viktor hozzászólása Dec 13, 2011 /

Én már próbáltam e dvb-t vevő jelét két tv-re kötni.
Vettem az alibaba.com-ról egy olcsó vevőt kép a képben funkcióval.
Kicsit belemásztam a lelki világába és szétválasztottam a kép a képben jelet és a hd képet a hdmi csati felé irányitottam, mig a kis képet ami 480 soros a scart-ra tereltem. Lett két különálló képem egy kártyás beltérivel.
De maradt az egy távnyomkodó és a körülményes csatornaváltás.

Hogy ez hogyan is lehetséges? A set top box egy kis számítógép saját processzorral memóriával és egy kis flash tárolóval az OP rendszerhez. Szóval egy szoftver végezteti a munkát a hardver elemekkel.

Végezetűl gagyi vagy márkás? Fogós kérdés. Az a márkás ami most megfizethető áron kapható, kb 3 éves, a gagyi meg lehet hogy 3 hetes. Így fordulhat elő, hogy a nevenincs lejátszik mindent befog mindent, de hamarabb elfárad. Mig a márkásabb készülékekben jobb minőségű alkatrészek kerülnek beépítésre az olcsóbbakon valahol spórólnak (gyengébb tuner, gyengébb memória).
Sajnos mind a kétfajtával be lehet fürödni!
(#) satlokk válasza barna_viktor hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Az "SD" rövidítés normál képfelbontásu adásokat jelent.
(#) Steven84278 hozzászólása Dec 13, 2011 /

Hali, mostanában vettem ilyen DVB-T USB-s vevőt. Elvben alkalmas az MPEG2/MPEG4 adások vételére.
Elég kicsi antenna van hozzá, de ezzel tudom fogni: m1HD, m2HD, Duna, Duna 2 HD tv, és MR1 Kossuth, MR2 Petőfi, MR3 Bartók rádiókat.

Kérdésem: Az Euronews, RTL, TV2, NEO FM csatornákat miért nem tudom befogni vele? Itt a lefedettség elvileg megoldott (Sződ, Göd, Dunakeszi környékén)
(#) pucuka válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Mert azok fizetősek. Ha van benne kártyaolvasó is akkor ha előfizetsz akkor fogod tudni nézni, de gondolom, ez csak a szabadon fogható műsorokhoz alkalmas.
(#) proba válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Mert csak az egyik vivőt fogod.Valószínű gyenge a térerőd ,vagy csak az egyik vivőt hangoltad be.
(#) moele válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Szia !
Mióta fizetős a RTL,TV2, EURONEWS ?
(#) Ricsi89 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Nem előfizetős, csak más mux-on vannak ezek. Ezért nem fogja. Lehet épp az a kis antenna már nem elég nyereséges azon frekin, ahol ez a mux van. Nekem is volt ilyen. Rövid antenna a magasabb frekin lévőt tisztán vette, az alacsonyabban lévőt sehogy. Megtoldottam egy kis vezetékkel a kis botantennát és már jó is.
Következő: »»   20 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem