Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   961 / 2513
(#) speeedfire hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Na, nemrég hallottam, hogy érdemes a tápokhoz egy crc kört építeni szűrésnek. Erről, hol tudok bővebben informálódni? Az eddigi kapcsolások amiket néztem, nem tartalmaztak ilyet.
(#) reloop válasza speeedfire hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Szia! Olyan kapcsolásokat néztél, amelyeknek jó a tápfeszültség hullámosság elnyomásuk
Tapasztalatom szerint az aszimmetrikus táplálású és az A osztályú erősítőknél merül fel ilyen szűrőre az igény. Az első kondenzátor után megmaradó hullámosságot az RC tag hatékonyan simítja. Minél nagyobb az ellenállás értéke annál egyenletesebb feszültséget kapunk a második kondenzátoron. Az eljárás hátránya, hogy csökken a hasznos tápfeszültség, romlik a hatásfok, melegszik az ellenállás. Megnő a táp belső ellenállása, terhelés hatására jobban ingadozik az erősítőre jutó feszültség.Bővebben: Link
(#) speeedfire válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Lényegében az lm1875-ös is asszimterikus tápú lesz, és a táp eléggé csücskös így is.
60VA-s és kb 56W-ot fog majd felvenni az erősítő.
Szóval akkor szerinted elég lesz a puffer és maga, az a tény, hogy ilyenre építek?

Kérdés, hogy tda2005-nél is ilyen az erősítő? Csak, mert azt választottam a 3. csatornának a mélyládához, illyetve ott egy 14,5V 2.45A-es trafó fogja hajtani majd.
(#) reloop válasza speeedfire hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Pontosítanom kell. Az aszimmetrikus tápnak ehhez semmi köze. A felvett nyugalmi áram a meghatározó, hogy mekkora a puffer kisülése két töltési ciklus között. Az IC-knél specifikálják a tápelnyomást, mely az LM1875 esetében így néz ki: 94 dB ripple rejection, igen jó értéknek tartom.
(#) speeedfire válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Köszi, akkor hagyom a kapcsolást úgy ahogy most van.
(#) Elektro Boy hozzászólása Dec 14, 2011 /
 
Sziasztok! Valaki tudna abban segíteni, hogy lehetséges-e számítógép tápegységgel erősítőt működtetni?? Személy szerint rég óta gondolkodom ezen és szerintem lehet, szerintetek? A segítségeket előre s köszönöm!
(#) deadlyroberta válasza Elektro Boy hozzászólására (») Dec 14, 2011 1 /
 
Lehet, TDA és egy-két tranzisztoros bogarakat még. de kísérletezz!
(#) elyelibator hozzászólása Dec 14, 2011 /
 
Sziasztok. Van egy érdekes problémám. NE5532-vel építettem, egy előerősítőt, csakhogy én párhuzamba kötöttem őket hogy egy kicsivel több áram legyen a végén. A gondom az, hogy az első ic 20másodperc alatt felforrósodik...szóval ha kihúzom nem hal meg. Szól, de nem értem hogy miért csak ez az egy ic forr fel, ill. mit tegyek, hogy beinduljon a dolog. Segítségeteket előre is köszönöm. Mellékeltem a kapcsolást.
(#) Imi65 hozzászólása Dec 14, 2011 /
 
Van-é valakinek arra vonatkozóan ötlete, hogy a javított csatornán hogy szüntetné meg az egész kis kivezérlésnél, és a határolás előtti gerjedést (ami a színusz csúcsától lefelé következik be, de nem a csúcsnál kezdődik, és nem jön el a 0V-ig. Csakis terhelve gerjed, üresen nem!), mikor ez egy szétkompenzált erősítő. Csak a javított csatorna csinálja, de nem egy gyártótól vannak a végtranzisztorok, és a meghajtók sem. A nagy jelűek egy részét is cseréltem, a gyártójuk ismeretlen. Pár trükköt bevetettem, minden hatástalan maradt (se rosszabb, se jobb nem lett!).

Denon.GIF
    
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Szia! A rajz nem sok műszaki ismeretet tükröz (rémes!). Azt mutasd be amit ténylegesen építettél.
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Ezt a kapcsolást szedtem le valahonnan. Ez az ami most készen van. Nekem gyanús az hogy a meghajtó, + lába vissza van csatlakoztatva, mintha egy kimenet lenne. :nemtudom:
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
A kapcsolási rajzon szereplő rémet építettem meg úgy ahogy van. Nekem gyanús az hogy az ic1 + lába a kimeneten van, mint egy output, de igazából, ilyet még nem csináltam :nemtudom:
(#) speeedfire válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Ha jól tudom az csak azért van, mert pozitív visszacsatolásos a rendszered.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
A lábszámozást követve működik a kapcsolás, de a + és a - bemeneti jelölések következetesen fel vannak cserélve.
A bemenetre biztos kötöttél valamit, hogy a jel a testhez képest szimmetrikus legyen. Egy poti is megfelel.
Az R1-en oly kis áram folyik, A C1-en oly kis jelváltozás van, hogy nem értem a szerepüket.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Egy hasonló kapcsolás. Amit építettél milyen feladatra készült? Megpróbálnám átrajzolni az NE5532 lábkiosztása szerint.
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
A lábkiosztást 5532-esre csináltam természetesen, nem az lm324re. 4db ic-ből van a kapcsolás, mert két oldal kell. Ez egy (MAYAN GOLD után szabadon) verzió lenne egy kicsit erősebb meghajtással. A c1 nem engedi neki a gerjedést. 10nano. Ha nagyobbat teszek sípol a cucc. Ha azt mondod hogy ez a kapcsolás így jó, (mert az ic lábait helyesen kötöttem,) akkor abban segíts, hogy miért akar elégni az ic1. Szólni szól, csak erősítés nélkül. Ja, a meghajtása volt már opamp, meg sima hf jel is hangkártyából.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Még egy kis pontosításra volna szükség. Az lm324 adott lábszámhoz tartozó funkciót vetted alapul, vagy a teljesen hibásan jelölt invertáló és nem invertáló bemeneteket?
Ha ezt az egyszeres erősítésű fokozatot a C1 növelésével gerjedésre tudtad bírni, akkor félek az utóbbi lesz. Mellékelem a lábkiosztást.

Quad.JPG
    
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Nem a lábszámozás, hanem jelölése szerint építettem meg. Nem a Quad opampot vettem figyelembe, hanem a 5532-esét a kapcsolás szerint. Tehát a +a+,a-a- stb. Van egy másik kapcsolásom is. Ott pont az ellenkező a lábbekötés. Tehát ez így nem működhet? Mert akkó tervezhetem újra, úgy hogy a nem invertló bemenete kapja a jelet. Itt a másik kapcsolás:
(#) galzotya hozzászólása Dec 14, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy javításra váró grundig V4200-as erősítő.
Az utolsó probléma az R62-es ellenállás kicserélése.
Mivel az ellenállás leégett ezért nem tudom megállapítani a színkódot, ebből adódóan az ellenállását sem.
Örülnék ha segítenétek megállapítani az ellenállását a mellékelt kapcsolási rajzról, mert én ezt nem értem .
kapcs.rajz
Előre is köszönöm!
Galzotya
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Tervezheted újra. Egy műveleti erősítő egységen belül csak az invertáló bemenete látom értelmét a visszacsatolásnak. Ezért háborított fel a rajz pontatlansága.
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
OK. köszi. Tehát maradhat a kapcsolás így, csak bemenetcsere, vagy jobb hogyha a másik rajzot csinálom meg?
(#) Elektro Boy válasza deadlyroberta hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Nekem Tda-s van, szóval szerintem működni fog. Elvilegben stabil tápegység az Pc táp, szóval megvan a megfelelő stabilitású feszültség és áramerősség is. Kipróbálom hamarosan. Köszi szépen!
(#) pysty hozzászólása Dec 14, 2011 /
 
üdv! Az lenne a kérdésem, hogy megér-e kb.3ezret egy gyári 2x15W-os tranzisztoros erôsítô(azt hiszem 8ohm-on)? Van rajta hangerô, balansz és mélyhang állítás, meg egy 2x5 LED-es kivezérlésjelzô. Csatlakoztatható rá: lemezlejátszó, magnó(?), és egy bemenet. Ezeknél a tipusoknál mire kell figyelni? Bolhapiacos termék.
Válaszotokat elôre is köszönöm.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 14, 2011 / 1
 
Jó a másik rajz is. Az elsőt rendbe raktam 25x erősítéssel.

Meghajtó.jpg
    
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Köszönöm a kedvességed. Nagy vagy.
(#) elyelibator válasza pysty hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Én megvenném a helyedben. Amivel nagy valószínűséggel gond lehet, az a pótméterek, és a kondenzátorok. Egyes tranzisztorok, még lehetnek germánium tranyók is, ami nem feltétlen baj, de jobb cserélni őket siliciumra ha lehetséges. Annak szebb a hangja. Az elkók egy idő után (5-6 év) kiszáradhatnak, És lehet hogy nagy utánajárás előzi meg a pótméter cserét, mivel lehet hogy már nem kapni olyat, ami abba kell. Viszont a végeredmény nem marad el. Mindenesetre 3000Ft ért kapsz egy tápot, egy végfokot, egy korrektort, és egy kivezérlésjelzőt ha úgy gondolkozol, hogy alkatrész. Sztem megéri.
(#) pysty válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget. Ha még meglesz, akkor lehet, hogy (egy kis alkuval) megveszem.
(#) deadlyroberta válasza elyelibator hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Egyrészt, nem szebb a hangja másrészt ugyanaz a karakterisztikája harmadrészt csináltunk már összehasonlítást haverjaimmal és a gernyó nyert vaktesztben. Mért kell bántani szegényt? Tudom megvannak a sajátosságai de akkor is?
(#) neocska hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy kéréssel fordulok hozzátok. Kellene egy erösitö és hangszoro terv, amivel itthonra feltudok hangositani egy zongorát, ha lehet 20Hz és 20000Hz-et fogjon be, a legkisseb torzittással. Ha lehetséges Fet/Tranzisztoros legyen. 10-20W böven elég.
Köszönöm elörre is
(#) deadlyroberta válasza neocska hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Erősítőnek csak QUAD 405 ha Full ugyanazt akarod hallani.Hangfalválasztás is könnyebb lesz ezután főleg úgy hogy a Quadnál nem zavar sok vizet hogy mi van rá aggatva, hangján nem fog változtatni. Quad az egy steril cucc.Masterolásra is ezt használom.
Következő: »»   961 / 2513
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem