Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Ha 300 menetre kapcsolsz 230 voltot akkor230/300=0,766Volt jut egy menetre.
A primeren szeretnél mondjuk 18 voltot akkor 18/0,766=23,4 menet kell a szekunderre. Direkt nem a te meneteiddel számoltam mert így neked is át kell számolni . Így megérted a működést. A
Igen, rosszul tudod. A trafódnak van egy maximális teljesítménye. A teljesítmény = áram szorozva a feszültséggel. Itt most a teljesítménytényezőt és a hatásfokot szándékosan figyelmen kívül hagyom, hogy ne zavarjon meg a számolásban. Ha pl. van egy 1000Wattos trafód, és 50 Voltot ad le, akkor a maximális terhelőárama 20 Amper. Remélem eddig érthető. Ha ennek a trafónak a szekunder menetszámát megfelezem, akkor csak 25 Voltot fog leadni, de a terhelőárama így már 40 Amper lesz, a maximális teljesítmény mellett. Remélem érthető az okfejtés. A fojtó menetszáma nincs kőbe vésve, annak a menetszáma és vasmérete gépfüggő. Ugyanez igaz a te gépedben levő fojtóra is.
Meg szertnem kerdezni hogy a M I G 16o co hegesztobe hogy hogy 6o menet szekunder va a 3oo menet primeren .es hogy hogy 35 menet van a fojton, ami raadasul zart vasmagos, es 4mm es alubol van tekerve +pufferkondi sehol +dobfek sehol +kulon meghajto trafo sehol +egy normalis rele ami uresjaratban dobfek sehol +16o Amp. sehol .akkor az 'altalam keszitett ezek szerin sokkal roszabb,
Lehet 60 menetes is a szekunder ha középmegcsapolásos mint a mellékelt képen is látható .
Az a mig 160-as gép milyen gyártmány?
A te hegesztőd is jó lessz csak tüelem számold ki a menetszámot és tekerd meg a trafót aztán lehet folytóthangolni .
Azért 60 menet,mert az egyenirányítás kétutas, és 2x30 menet a szekunder. Dobfék egyik barkács kategóriás gépben sincs. Te azt csak hiszed hogy zárt magos, mert még nem szedted szét. A csévetestben van 8mm légrés a középső oszlopon. Egyébként ha ennyire jól tudod hogy mi kell(ene )egy jó gépbe, akkor miért kérdezel? Ha visszaolvasáshoz vennél fáradságot, akkor olvashattad volna ,hogy a kondit csupán a költséghatékonyság miatt hagyják ki a magukra mit sem adó gyártók. A 160A pedig smafu. Egyébként csak a pontosság kedvéért:
A MIG 160 vasa 22,4cm2, E-E vason, a legnagyobb primer menetszáma 310menet; a primer 1,4mm-es réz, vagy 1,6mm-es alu. A szekunder 3mm-es réz, az újabbaké 4 mm-es alu. Az egyenirányító pedig 90A-es olasz vacak. Az előtolása a hegesztőfeszültségről megy, egy végtelenül primitív szabályzón keresztül, amit a márkakereskedő annyiért árul, mintha minimum egy WEL 3.3 lenne. A főtrafót pedig triac kapcsolja, vagy -egyes típusoknál- semmi. Azaz a dróton mindig kint van a ménkü. A kissé korrektebb, EINHELL márkanéven futó, "félprofinak" kikiáltott gépekben a főtrafót egy 40A-es relé kapcsolja, ami rendszerint kiég a kártyából, iszonyatos bűz kíséretében. De legalább van benne fokozatkapcsoló!
Szia Lajoskám!
Amíg írtam, te bemutattad a frankót. Köszönöm.
Akkor a legjobb példát már megtaláltok az ELRETTENTŐ példát .
Sikerült kolégánknak egy ipari hulladékról mintát venni! Aminél csak jobbat építhet ha széppen követi az utasításokat.! Ma elkezdtem csinálni az előtolómat 4 görgős lessz 2 hajtott görgővel. A kérdésem hozzád az lenne hogy 40mm átmérőjű görgőt hol lehet venni és mennyiért? Amíg nem találok addig a méretezéshez 40-es átmérőjű csapágyakat használok. A régi előtoló kis vacak műanyagházas és 25mm-es görgőkkel volt szerelve és 1 hajtott görgővel állandóan össze vissza tolt vagy csuszott vagy tolt mint az állat. Ha elkészül felrakok néhány képet róla.
Görgőt a Cooptim Kft üzletében ,vagy a Weldimpexnél tudsz vásárolni, de a legtöbb hegesztéstechnikával foglalkozó üzletben beszerezhető. Sokféle létezik belőle, nagyjából mindegyik azonos minőségű, csak a rögzítése a tengelyen és a szélessége más-más. Ennek figyelembevételével tervezz tolóművet.
Oké köszi a választ akkor előbb beszerzem a görgőket csak aztán hegesztem össze a tartóját.
Eln;z;st Istv'n akkor v;gulis azt vettem ki a szavaitok bol hogy a m i g 16o n'l a 6o menet 4mm es alubol magyaran el van vagva 3o menetnel es parhuzamosan osssze van kotve a ket vege igy viszont mar csak harminc menet lessz ,;es a4es bol 8as tehat vastagabbbb lesz .Igy mar okebb a dolog ,Iggy m' r kezdem tisztni mi is a helyzet .EGY;BK;NTY A M I G el[toploj'tnekem is at kellet alakitanom egy8Amp egyen trafo+egy 16 voltos akkus behajto motor nekem sokkal jobban mukodik mint a mig; az elotolo mechanikat is at teveveztem igy sokkal jobb sot osssze sem lehet hasonlitani ar;givel NAGYON KOSZONOM ASEGITSEGETEKET
Ha tudsz feltenni képeket a készülő tolómechanikáról, sokan szívesen vennénk. Nagy segítség lehet másoknak is aki saját kezűleg akar építeni huzaltolót.
Sziasztok ! Ha esetleg valaki tudna nekem segíteni hogy milyen fojtót tegyek a gépembe az nagyon jó lenne mert már csak anyi hiányzik , nemtudom mekkora magra milyen menetszámmal kéne megtekerni hogy jól működjön a gép a főtrafó adatai 50négyzetcentis meg és 34v-ot ad a szekunder legnagyobb fokozatban.
Kérlek olvass vissz a egy kicsit mert 4 nap alatt már kétszer háromszor leírták tam.
Nincs konkrét recept .
Akkor legalább annyit áruljatok el hogy mikor jó a fojtó vagyis ezt úgy értem hogy mik a tünetei annak ha kevés a menet rajta vagy ha sok akkor mit produkál , mert így azért könnyebb lenne szerintem sok embernek elkészíteni ha tudja mikor milyen hibák adódnak.
Ha nem jó a folytó akkor nem szép a hegesztés nem olvad be rendesen az anyagba és fröcsköl nagyon.
Próbálj hegeszteni folytó nélkül és folytóval. Akkor a legjobb mikor nem fröcsög és szép sziszegő hanggal ég az ív.
Az a probléma, hogy a fojtó milyensége mindig kompromisszum kérdése. Elvileg a gép teljes teljesítménytartományában jól működő fojtó nincs. Ami jó a kicsi áramhoz, az már nem elég a nagy áramhoz. Ami jó a nagy áramhoz, azzal kis árammal nem lehet hegeszteni,mert olyan lengéseket produkál. Illetve lehetne, ha mindig azonos ívhosszt tudnál tartani hegesztés közben, de ez a lehetőség a legritkábban adatik meg. A lényeg, hogy minél nagyobb árammal akarsz hegeszteni, annál nagyobb induktivitású fojtó kell(ene). A nagy ipari gépekben ezt a problémát úgy próbálják megoldani, hogy a fojtóra készítenek 2-3 megcsapolást, és azokat kivezetik. Majd a kezelési utasításban leírják, hogy pl. 70-150A: 1. megcsapolás;120-200A: 2.megcsapolás;200A felett 3.megcsapolás. 200A alatti gépeknél nem szoktak megcsapolni fojtót, ott a fojtót kb. 120-130A-ra lövik be, mert egy ipari 200A-es gépnek kb. ez az áram felel meg a legjobban, itt dolgozik a legszebben. A házilag készített gépeknél viszont mindenképpen az adott konstrukcióhoz kell optimalizálni a fojtót, és -mint ahogy korábban is írtam, a helyét jól el kell találni.
Ma kipróbáltam a gépet egy 16 menetes fojtóval és azzal volt eddig még a legjobb meg egy 40 menetessel is próbáltam de az szörnyű pattog fröcsköl mindent csinált csak nem hegesztett a kisebb menetszámúval azzal aránylag jól dolgozott csak az a helyzet hogy nekem is kicsit magas a varrat.
Próbálj egy közbenső menetszámot, vagy emeld a vasméretet.
Mértem hegesztés közben a feszültséget és a leggyengébb fokozaton a fojtó előtt 16,5-17 voltra esik le a 21v os üresjáratiból a fojtó után mérve meg 14,5-15 re esik de még mindig úgy hegeszt hogy magas a varrat.
Nézted minden fokozatban?
Lehet nincs öszhangban a feszültség és a hozzá tartozó áramérték. Először én azonos előtolással kipróbálnám minden fokozatban . Aztán megpróbálnám belőni az előtolással játszva a legerősebb fokozatot. Ha még mindig nem jó akkor pufferkondit raknék mert az emeli a feszültséget és úgy már hátha összhang lenne.
Ezt hogy érted hogy nincs öszhangban a feszültség és a hozzá tartozó áramérték?
MIG technológiánál: Uív=15+0,05xIív Tehát pl. ha 100A íváramot tételezünk fel, akkor 100x0,05 = 5V . 15+5V=20V
Jó közelítéssel 100A íváram mellett az ívfeszültség 20V. Ezt kell tudni teljesíteni a gépnek.
De ez a feszültség hegesztés közben kell hogy meglegyen vagy ennyi feszültséget kell adni a trafónak váltóáramban?
Ívfeszültség. Hegesztés közben a egyenirányított feszültséget mérd...
A többiek széppen megválaszolták a kérdésed .
Vagyis az üjesjárási feszültség ha jó is lenne akkor terhelésen nagyon leesik a feszültség ami nem bír elég áramot áthajtani a huzalon ezért nem bír beolvadni szétterülni a hegfürdő igazán nem is alakul ki rendesen. Ezért nagyon fontos hogy minél szorosabb csatolású legyen a co trafó és minél vastagabb legyen a szekunder keresztmetszet mert akkor kicsi lehet a feszültségesés beterhelve.
Kondi ha nincs a gépedben rakj bele mert az segíthet a helyzeten.
Ezen nem segít már a piócás ember sem, ha 6V-ot esik a feszültség. Egy jól méretezett Co gép sem működik normálisan ha nincs benne legalább 40.000µF-nyi elko.
Milyen a trafó kialakítása esetleg egy fotó jó lenne hogy lássuk mivel állunk szemben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |