Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   184 / 1211
(#) speedbump válasza icserny hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Köszönöm. Sikerült az ADC-t is működésre bírnom.
(#) NyariG válasza szitko hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

4,7k-s ellenállásal fel van húzva 5 voltra az A (portb,0)és a B lába (portb,1) a középső meg gnd re van kötve.
(#) zenetom hozzászólása Dec 21, 2011 /

Járt már valaki úgy, hogy beforrasztott egy vadiúj SMD PIC-et, de az égető nem ismerte fel? Az az érdekes, hogy 2db lett rendelve, az egyikkel semmi baj, a másikkat meg fel se ismerte, mintha nem is lett volna rajta a PICkit2-n...
Csak azért kérdem, mert már kezdem szokatlanul szerencsétlennek érezni magam.
(#) qvasz2 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Sajnos a kontroller érzékeny, kényes jószág: elég neki egy feltöltődött pulóver, vagy egy kicsivel tovább melegíted beforrasztáskor, és már nem akar működni. De mielőtt eltemeted érdemes nagyítóval végignézni az összes lábát, hogy nincs-e rossz forrasztás, vagy épp rövidzárlat.
(#) zenetom válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Végignéztem a lábakat, sőt, újra is forrasztottam, multival és végigmentem rajta, de most hogy nézem a vezetéket, amivel összekötöttem a programozóval, el van szakadva.
A poén, hogy már "eltemettem" a PIC-et (a részletekbe ne menjünk bele, mert mindjárt megszakad a szivem).
Viszont ez már tényleg szerencsétlenség.
Most hogy jönnek az ünnepek, még rendelni se tudok PIC-et. Van egy másik panel, amin ugyanez a PIC van, de nem akarok nekiállni kiforrasztani...
Jól kezdődik ez a nyamvadt téliszünet. Amit elterveztem hogy csinálom a téliszünetben, azt nem tehetem, mert téliszünet van.
Ez ám az irónia!!!
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Milyen volt? Hátha akad itthon...
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

18F2550...
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Az csak DIP-ben van itthon. Ha kell szivesen elküldöm elsőbbségivel.
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Sajnos nekem is csak DIP-ben van, de az nem jó.
Viszont köszönöm, hogy felajánlottad!
(#) gydanee válasza zenetom hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Én is majdnem így jártam!
Szerencsére Chipcad jól csinálta a dolgát, délután 4 óra körül leadott rendelésemmel ma reggel már itt volt a futár. Amúgy Pénteken is szállít még a GLS!
(#) mate_x válasza zenetom hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Nekem van egy smd, ha kell elküldöm. Ha érdekel írj privit.

Üdv, Máté
(#) zenetom válasza mate_x hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Írtam.
(#) pityu_18 hozzászólása Dec 21, 2011 /

Sziasztok.Megépítettem a lenti képen levő kapcsolást viszont van egy olyan gondom hogy csak akkor működik ha a PIC 14es lábára rákötöm az 5V-ot de én ezt a kapcsoláson nem látom sehol. Mitől lehet ez ill. hiba e?

Pic18F2455-öt használtam.

Köszönöm.

_original.png

(#) dokidoki válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Szia.
Ha úgy vesszük, hibás a képen lévő kapcsolás. Mert nem jelöli egyértelműen a Gnd ill. a PIC 8-as lábának a bekötését, csak sejteti, hogy annak is a GND vonalra kellene kötődnie. A 14 lábra ne kapcsolj feszültséget, azt a kontroller adja, ha beindult a kvarc rajta, ami azért nem indul mert a kondenzátorai nincsenek bekötve a GND-re az előbbi miatt.
(#) pityu_18 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Viszont a nyákterv amit megépítetten az már helyes nem?De mégis csak az előbb leírt módon működik a PIC.
(#) icserny válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Az adatlapban benne van, hogy erre a lábra akkor kell/szabad kívülről feszültséget kapcsolni, ha a belső feszültségstabilizátor le van tiltva. Okosabb lett volna tehát a CONFIG biteket babrálni és a belső LDO-t engedélyezni.
  1. #pragma config VREGEN   = ON        // VUSB belső stabilizátorról megy

A VUSB láb és a föld közé pedig egy 470 nF-os kondenzátort kell kötni, ahogy a rajzon is mutatták.

Ha már mindenáron kívülről adsz neki feszültséget, akkor vedd figyelembe, hogy erre a lábra csak 3,0 - 3,6 V közötti feszültséget szabad kapcsolni! (adatlap D313 paraméter, Table 28-4)
(#) icserny válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Nem tudom, hogy mit építettél meg, de a becsatold ábrádon a 8. és 19. láb nincs összekötve, pedig össze kellene! Nem viccből vannak kivezetve...
(#) pityu_18 válasza pityu_18 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Bocs a rajz lemaradt
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Közbe rendeltem a ChipCAD-től, és a GLS ma ki is hozta.
(#) NyariG hozzászólása Dec 23, 2011 /

Sziasztok,
kis segítség kellene.
egy pic 16f877 tel szeretném megoldani azt a problémát hogy van két regiszterem az egyik mondjuk A a másik B és ezeket szeretném összehasonlítani majd ennek a függvényében a pwm kitöltési tényezőt változtatni 0-100 között.
pl ha A nagyobb mint a B regiszter akkor 1 el növelem a kitöltést, ha A kisebb mint B egyel csökkentem.

Erre kellene valami info hogy ilyen összehasonlítást hogy lehet csinálni asm ben ill hogy hogy tudom az pwm kitöltést 0-100% állítani mivel ez a művelet egyszerre két regiszter használatát követeli (bár nem is biztos hogy szükségem van 100% os kitöltésre...)
(#) szitko válasza NyariG hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Szia.
A két reg. összehasonlítás legegyszerűbb módja a Z bit figyelése:
  1. movf B,w   ;W-be olvassuk a B regisztert
  2. subwf A,w ; A-ból kivonjuk B-t
  3. btfsc STATUS,Z  ;a Z zérusjelző-bit vizsgálata
  4. goto feladat  ;feladatra ugrik ha Z=1. Tehát ha A=B-vel
  5. ...   ; ha Z=0 akkor itt folyt. Tehát A nem egyenlő B-vel

A kitöltési tényezőt növelő műveletet, csak be kell rakni a megfelelő helyre.
(#) kissi válasza NyariG hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Szitko kolléga javaslata jó, de ezzel csak az egyenlőt tudod vizsgálni. A kisebb, nagyobb reláció eldöntéséhez a kivonás után a C(arry) bit vizsgálatával tudsz megfelelő döntést hozni ( ha az egyenlőség nem engedhető meg, akkor két vizsgálat is kell ! ) !

Steve
(#) szitko válasza kissi hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Most javítottam ki, de valamiért nem írta át a hozzászólást.
Köszi a helyesbítést.

Tehát folyt:
  1. movf B,w   ;W-be olvassuk a B regisztert
  2. subwf A,w ; A-ból kivonjuk B-t
  3. btfsc STATUS,Z  ;a Z zérusjelző-bit vizsgálata
  4. goto egyenlő  ;feladatra ugrik ha Z=1. Tehát ha A=B-vel
  5. btfsc STATUS,C ; A C(arry) bit vizsgálata
  6. goto A_nagyobb ; ugrik ha A>B
  7. ...   ; ha C=0 akkor itt folyt. Tehát A<B

Valahogy így teljes.
(#) NyariG válasza kissi hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Megengedhető, csak akkor nem kell változtatni a pwm kitöltést

Szóval B ből kivonom A-t ha a Carry 1 akkor 1 el növelnem kell a pwmet ha a carry 0 maradt akkor 1 el csökentenem.

jól gondolom?

Jól gondolod.
(#) kissi válasza NyariG hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Az a baj, hogy carry addig van, amíg nem negatív az eredmény, tehát egyenlőségnél is ( de én mindig leszimulálom !) .

Steve
(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

A program jó, nem néztem másodszor, csak a szöveget !

Steve
(#) NyariG hozzászólása Dec 23, 2011 /

kipróbáltam működik :d köszi a segítséget
(#) Amjad hozzászólása Dec 23, 2011 /

Helo
Meg tudná mondani valaki nekem, hogy az alábbi program miért villogtatja az A1 portra kötött ledet, ha a B0-ra kötött TSOP infra vevőt ingerlem egy távirányítóval?
Nincs is benne kikapcsolás, csak szimplán bekapcsolva kéne maradnia nem?

program.asm

Következő: »»   184 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem