Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   185 / 1211
(#) speedbump hozzászólása Dec 23, 2011 /

Sziasztok,

Szeretném megoldani, hogy pontosan 1mp-ként tudjam regisztrálni az idő múlását (PIC16f887).

TMR0-t használom (4MHz belső oszcillátor, tehát Fosc = 1MHz), prescaler 256, tehát 256us-onként nő a TMR0 értéke. 8 bites vagyis 65.536ms míg bekövetkezi a túlcsordulás. Vagyis 15.2587... túlcsordulás egy mp. Namost tudnék írni egy megszakítást ami 15x nullázza a TMR0-t, aztán 16.-odjára már nem nullázza, hanem mondjuk 190-et ír bele (256-256*0.2587), így elég közel lennék az 1mp-hez.

A probléma, hogy maga a TMR írás is időt vesz igénybe, gondolom az interrupt hívás sem pontosan 0 másodperc, a túlcsordulások számlálása is idő stb, vagyis egyre távolodok az 1mp-től.

Hogyan lehetne elérni a lehető legpontosabb időzítést? (gondolom ez a rutinosabb játékosoknak ismerős téma, nekem - az egész uC környezettel együtt - a probléma új)

Köszönöm

ps.: teszem hozzá ráadásul HI-Tech C-t használok, ami miatt többen meg fognak kövezni.
(#) brato válasza speedbump hozzászólására (») Dec 23, 2011 /

Üdv!

A timert úgy állítsd be, hogy Pl.: 100 msec legyen a megszakítási idő és csak megszámolod a megszakításokat.
(#) speedbump válasza brato hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Nade azt hogy? Még ilyen alacsony órajelen is gyorsabban jön a megszakítás mint 100ms (csak 1MHz a Fosc és 256-os a prescaler). Egyébként lehet, hogy félreértelmeztem a működést.

Most olvastam egy cikket róla és ha jól értem arról van szó, hogy a TMR az mindig számol, akár kitörlöm a túlcsordulást jelző bit-et akár nem. Ha ez így van, akkor nincs gond. Már túl késő van ahhoz, hogy kipróbáljam de valaki erősítse/cáfolja már meg ezt a hittételem

Ezt a leírást olvasgatom pár napja, úgy tűnik egy teljes könyv elektronikus változata.
(#) brato válasza speedbump hozzászólására (») Dec 24, 2011 1 /

Akkor állítsd a lehető legnagyobbra, amivel maradék nélkül osztható az 1 sec.
Nem néztem meg, hogy mennyi idő alatt fut le egy megszakítás.
Ha megszakításban beállítod a timer regisztereit, akkor tudod befolyásolni a következő megszakítás idejét.
(#) lalca válasza speedbump hozzászólására (») Dec 24, 2011 / 1

Nézd meg ITT.
(#) icserny válasza Amjad hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Kösd egy ellenálláson keresztül a tápfeszre a LED-et! Lehet, hogy eleve villogó? Volt már ilyen bicikli...
(#) Amjad válasza icserny hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Ha a főprogramba berakom a bekapcsolást (simán BSF PORTA,1), akkor világít folyamatosan. Viszont a linkelt programmal meg folyamatosan villog, amíg nyomom a gombot a távirányítón. Misztikus.
(#) morzsa15 hozzászólása Dec 24, 2011 /

Sziasztok!

Olyan problémám lenne hogy csak smdbe kaptam 12f629-et viszont ezt valahogy át kellene alakítani furatszerelet változatra ezt meg lehet oldani??
(#) mate_x válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Csinálsz neki nyákból egy adaptert.

De sprint layoutba nem találom a hozzá valót..
(#) kaqkk válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

kb15 perc volt a tervezés használd egészséggel

12f.pdf

(#) kokozo válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Szia itt egy spirit verzió innen ki tudod menteni ha kell.
(#) morzsa15 válasza kokozo hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Ez kicsi
(#) morzsa15 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Köszönöm de hogy forrasszam be az pic-et az a pöty merre nézzen??

Így valahogy

Ha jól látom bal oldal lent van a pöty?

Nézd meg a dip tok 1 lába a jobb oldalon felül van
ehhez csatlakozik az smd tok bal felső lába , innentől már könnyű kisakkozni
(#) Hp41C válasza speedbump hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Miét nem a TMR2 -t használod? 4 -es előosztó, PR2=250-1. Ekkor a TMR2 1 ms -enként kér megszakítást, 1000 db megszakítás már 1s...
16 -os előosztó, PR2=125-1, 5-ös utóosztó, ekkor a megszakítások kapunk 10ms -enként,
16 -os előosztó, PR2=250-1, 5-ös utóosztó, ekkor a megszakítások kapunk 20ms -enként, stb, stb
(#) Hp41C válasza Amjad hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Valami el van kötve, a programod csak a nop -os hurkot hajtja végre... Nem jön megszakítás sem, mert a RB kérés nincs engedélyezve.

Használd az MpLab program szimulátorát.
(#) speedbump válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Idáig még nem jutottam, most kezdtem ismerkedni a mikrovezérlőkkel. Köszönöm az infót, szóval TMR2, PR2 (akármi is legyen ez), utóosztó (még ezt sem ismerem). Ez alapján már el fogok tudni indulni.

Lalca neked is kösz a linket, az is sokat segít!

Na nem sikerül ki találnom hogy tegyem bele a pic-et hogy fogjam a nyákot??
(#) Amjad válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Helo. De belép. A led is felvillan, csak valamiért ki is alszik, pedig nem kéne. Äramkörileg jonak kell lennie mert főprogrambol simán kapcsolhato.
(#) Hp41C válasza Amjad hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Bocsánat elnéztem valamit, tényleg belép.. A szimulátor szerint RA1 nem változik...
(#) Amjad válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Igy meg végképp nem értem. BC337-en van a led, és pk2-röl megy. Most éppen welnessezek, ugyhogy csak keddtöl tudok ujra játszani vele. Wifi+telefon...

Akkor most már komolyan gondolkodj el azon hogy másik hobbi megfelelőbb lenne számodra(mondjuk gyüjts bélyeget !
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Csináltam másik tervet ez talán már érthető

Sziasztok!

Olyan problémám lenne hogy a pickit 2 nem ismeri fel a 12f629-et pedig eddig fel ismerte és le is tudtam törölni mi lehet a probléma??

A bekötések jók ? Minden láb érintkezik megfelelően ?
Jobb oldalt felül az osccal felirat piros vagy fekete ?

Mindjárt át nézem még egyszer.. de már milliószor átnéztem

Jó minden..

Szerk.: most ezt irja ki pickit 2 VPP voltage level error. Check traget & retry operation.
Következő: »»   185 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem