Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1295 / 2208
(#) oibacsi válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 23, 2011
Kép lemaradt.

gu50_se.JPG

(#) bakos13gab válasza djhans hozzászólására (») Dec 23, 2011
Elméletileg azonos ugye az E és P vátozat. DE!
A Magyari Béla féle kézikönyv ide vonatkozó táblázata eltérő optimális értékeket, torzításokat állapít meg a két csőre. Az ECL86-os paraméterei jobbak, mint a P-s változaté. Ezt már akkor sem értettem, mikor elsőnek átfutottam. Én azt gondolnám, hogy egyformák, csak más fűtőszálakat dugnak a katódokba és kész.
(#) mark.budai válasza djhans hozzászólására (») Dec 23, 2011
Köszönöm, megoldódott a probléma. Sajnos a cső volt rossz. Most a trióda árama is kevesebb lett, és a pentódáé sem szökik el.
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 23, 2011
A felhasználás mikéntje adja a magyarázatot. A TV vevőkben ez egyutas egyenirányítás miatt (nem tudom, mi a fittyfenének ragaszkodtak a Si-diódák megjelenése - és olcsó tömegcikké válása - után is az egyetlen diódához) nem állt rendelkezésre túl magas tápfeszültség. A végfokozat a 4-es, míg az előfok (és a segédrács) az 5-ös pontról kapott tápellátást. Az 5-ös pont 185V-os feszültsége a segédrácsnak nem igazán volt sok, az anód a 4-es pont feszültségétől mintegy 10-12V-al kapott kevesebbet (300 Ohm körüli DC huzalellenállás a kimenőben, 40mA körüli áramnál), vagyis 220-225V-ot. Ezekkel az értékekkel a P-s cső kisebb teljesítményt, magasabb torzítási értékekkel tudott produkálni. Az E-s verzió viszont kizárólag (hálózati) trafós készülékben dolgozott, inkább már félvezetős (szelén) egyenirányítóval, ahol a 260-280V rendelkezésre áll.

TV-táp.GIF

(#) Imi65 válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 23, 2011
A cső katódból is vezérelhető. Sajnos, 50Hz-el is.
(#) oibacsi válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 23, 2011
Akkor most már értem, a fűtés 50hz-e jutott oda valahogy. Mindenesetre most már kész a 99dB érzékenységű hangszóró fogadására
Köszönöm.
Játszanék egy kicsit különböző ECC83akkal, most EH Gold 12AX7 van benne. Van esetleg melegebb hangú, magasabb felharmonikus tartalmú darab?
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 23, 2011
Szóval Magyariban fel se merült, hogy a P-s változatot erősítőben is fogják használni? Ez amúgy hihető magyarázat, elfogadom persze.
(#) klemo86 válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 24, 2011
6N2P? (Sima, nem EV, vagy DR!) Esetleg 6CC41?
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 24, 2011
Na végre jól szól már a PCL82 PP. Olyan rádió trafóról hajtom amit adtam neked 2-őt. Csaltam mert most így ECL-ek vannak benne próbára. Érdekes hogy egy órája megy és csak langyos a trafó. Elbír egy PP-t. Tápfesz 285V nyugalmi árammal terhelve. Fűtőfesz 6,5V. Nálad eléggé melegedett egy EL84 SE-nél. Nem értem. Pedig ez is kajál annyit vagy többet. Kisebb nyákot fogok tervezni, csak a katódellenállás lesz 2W-os a többi 0,6W-os. Kis kompakt erősítő lesz. Most néztem a sötétben hogy az egyik cső búrájának fala kéken dereng egy kicsit és nem múlik. Gondolom lerakódás van rajta.
(#) oibacsi válasza klemo86 hozzászólására (») Dec 24, 2011
Jól látom, hogy teljesen lábkompatibilis a 6n2p az ecc83-al? Igényel némileg más munkapontot?
(#) djhans válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 24, 2011
A fűtés nem egészen. 6N2P 4-5 láb 6,3V míg az ECC83 4-5 láb 12,6V és 4-5 összeköt és 9 láb között 6,3V
(#) (Felhasználó 1947) válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 24, 2011
Szia !

A Tungsram ECC83-ak egész jók, a ruszki "helyettesitője" a 6N2P elég gyengus, valamint az erősitése is kisebb.(Saját vélemény)
Kiemelkedően jó hangja van a Telefunken, és a Siemens gyártmányoknak, de ezeket már nehéz beszerezni.
A régi USA gyártmányok is elég frankók.(GE, Sylvania, Raytheon)
(#) Bassmester válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 24, 2011
A 6N2P-n a 9 -es láb a triódafeleket elválasztó árnyékoló lemez, az ECC 83-ason pedig a fűtés-közép, tehát nem ugyanaz a bekötés, de ennek megfelelően helyettesíthetőek egymással.
Szerintem a korabeli 6N2P-EV csövek az árukhoz képest igen jók, több mai gyártású (drágább) 12AX7-et lepipálnak. Alacsony a zajuk és mikrofóniára sem hajlamosak. A munkapont pedig kapcsolás, felhasználás, tápfesz, stb kérdése, ez az amivel "el lehet játszani"
(#) oibacsi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 24, 2011
Akkor jól benéztem.
A munkaponti kérdést úgy értettem, hogy ezek ugyanolyan beállításnál jól érzik magukat, vagy ezt is kísérletezzem ki magamnak?
Nos az a helyzet, hogy ugyanolyan beállításnál is jók egymás helyett, de a hangjuk merőben más (ízlés dolga választani) Elég széles munkatartományban képesek jól működni. Mire akarod használni?
Anódkövetőként GU50 meghajtásra az Elektro Harmonix 12AX7 Gold helyett.
Oda szerintem jó lesz, de meghajtónak kipróbálnám a 6N1P-t is. Nem erősít akkorát mint a 6N2P, de izmosabb és szerintem szebben szól (HIFI-re). Meghajtónak a 6N6P is igen jó, ha nagyobb meredekség kell.
(#) bakos13gab válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 24, 2011
6N1P-t javaslom én is. Több helyen próbáltam már és nekem bejött.
Jól értem, hogy 6N6P-vel nagyobb gain-t kapnék? Még mindig keveslem egy picit, ami most van, olyan 2Veff a bemenő érzékenység.
(#) Bassmester válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 24, 2011
Alacsonyabb tápfesznél még a 6N23P-EV tud nagyon szépen szólni. Ennek sterilebb hangja van mint a 6N1P-nek.
(füleserősítő meghajtóban és hifi előfokban szoktam próbálgatni őket)
Ha van akkor próbáld ki mindenképpen, ha nincs akkor szerezz be egyet, hogy legyen
Találtam is
Az árnyékoló lemezt csak húzzam le a csillagpontra?
Jól látom, hogy a fűtések párhuzamosan vannak kötve gyárilag?
Igen kössed a GND-re a 9-es lábat, de ha nem kötöd sehová, úgy sem lesz rosszabb.
6,3V kell a 4,5 lábakra.
Nyugalmi áramnak nagyságrendileg mennyit javasolsz?
A teljes tápfesz terhelve olyan 380V, de az ecc előtt van még rc szűrő, nyilván ez is újraszámolást igényel.
Én is csak hasraütni tudok... a 6N6P mehet egy kicsit nagyobb árammal. Szerintem próbáld Ra= 47k, Rk= 910 Ohm, mérjél áramot a katódon és szükség szerint változtasd az értékeket. Erre nincs tuti recept. Nem tudom hogy a GU50 milyen meghajtást igényel, nem volt még dolgom vele.
Köszönöm, vettem is kettőt, meg még 1 pár gu50-et.
Mennyivel lesz kb nagyobb a gain? Ki tudjuk valahogy számolni?
Passz... én számolgatás helyett inkább mérni szoktam, az jobban megy nekem
Elmondták már előttem a dolgokat, de ha a 2P-t gyengének találod, a 3P-t bele tudod tenni, és ez egy kicsit "komolyabb" dinamikát ad. Ebből is a simát javaslom... (A Telefunken és Siemens csöveket én is csak ajánlani tudom!)
Köszönöm mégegyszer, jövőhéten beszámolok róla mit mértem, az nekem is megy
lemon86: A 6N6P lett a vége. 800ft-ért drága volt?
Ha rám gondoltál, akkor jó ár érte, és nem fogsz benne csalódni! Orosz csöveket meg kifejezetten jó vele meghajtani
Következő: »»   1295 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem