Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 321
(#) mtomihun válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Az oké, hogy párhuzamosan, de nekem sorban kellene tölteni és ami adatlapot linkeltem, ott a szöveges részben az is szerepel, hogy 8,4V-on is tud tölteni. Arra rápillantanál, ha megkérlek?!
(#) Gaben92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Igen már láttam a topicot korábban is, de itt csak az akku helyettesítéséről láttam egy kapcsolást. Olyat olvastam már nagyon sokat, viszont az én elképzelésem egészen más. A cigitől el is lehet vonatkoztatni, csak azért írtam be, hogy ne nézzenek hülyének, hogy Li akksit akarok tölteni egy másik Li akksiról.
(#) mtomihun válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Akkor nem én vagyok annyira vak, hogy nem látom.
Az az érdekes, hogy ha egyszer odaírja, hogy két cellát is lehet tölteni, akkor rajzot miért nem rak mellé!
Azért köszönöm szépen!
(#) Gaben92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
És nem kell közé semmiféle spec áramkör? Csak mert láttam, hogy Li akksik töltése nem olyan egyszerű.
(#) Gaben92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
És a töltő akkuk töltését hogy tudom megoldani? 2 egyforma mobil akksiról van szó. Ezeket (gondolom) sorba kéne kötni aztán valami diódával ejteni a feszültségen, mert egy 3,7V-os akksi sehogy se fogja 4,2V-al tölteni a másikat. És ha jól tudom a Li akksik nem szeretik a soros töltést.
(#) Ricsi89 válasza PIC hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Ahogy elnézem neked semmire sincs szükséged, csak megtáplálni az elektronikán keresztül a pakkot, mert a vezérlő IC egyben töltésvezérlő is. tehát az akkun lévő elektronika mindent megcsinál. Csak nézd meg az IC adatlapját és kiderül minden. BQ2060 adatlap.
(#) mtomihun válasza Gaben92 hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Helló
Köbzoli úgy gondolja szerintem, hogy a lemerült akkut, ami mondjuk legyen 3,7V párhuzamosan kötöd a feltöltött akkuval (4,2V) egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül. A töltött akkuból folyik áram a kisebb feszültségű merültbe.
Ez a verzió tök egyszerű, viszont nem töltődik fel így teljesen a műcigid akkuja.
(#) Gaben92 válasza mtomihun hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Most kaptam közbe egy rajzot. Szerintetek ez működne így? A 47R igazából 4,7R csak el lett írva.
(#) weend válasza Gaben92 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Szia!
A mobil telefon akkumulátorában is, benne van a töltő elektronika. Egy mobilakksit 5 voltal kell megtáplálni, ekkor teljesen fel tud töltődni az akkumulátor. Operálhatsz két akkumulátorral is, de akkor soros kötés kell, és gondoskodnod kell feszültség csökkentő elektronikáról, ami előállítja az 5 voltot. De ha megfelelő nagy kapacitású mobiltelefon akkumulátort választasz, Pl.1200mah, akkor egy celláról is elvégezheted a töltést. Viszont ekkor elő kell állítanod, a 3,7- 4,2 voltból az 5 voltot. Ezt egy dc-dc konverterrel tudod megtenni. Ekkora kapacitásból Kb. 3×tudod feltölteni a 280mah-s akkudat. Feszültség csökkentő üzemmódhoz is, dc-dc konvertert javaslok, ami előállítja az 5 voltot.
(#) Ricsi89 válasza weend hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Én úgy tudtam, hogy a mobil akkukban csak védelmi áramkör van, tehát csak a mélykisülés ellen véd. A töltőrész majdnem minden esetben a telefonban van.
(#) PIC válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Köszi szépen a tippet! Remek ötlet, sőt szereztem még egy laptop akkut, ami viszont fujitsu siemens, amiben japán cellákat találtam. Kellemes meglepetés, hogy ugyan az az IC-van benne mint az asus-ba BQ2060A.
Van valami ötleted hogyan keressem meg azt a két pontot ahonnan tudnám az akkut használni? A töltést talán megoldom mert az eredeti csatiján volt egy + és -. (a két szélső)
De a 9 érintkezőből hogy melyik lehet a kimenő fesz... azt mondtátok páran, hogy az elektronikán keresztül használjam ne közvetlenül. A nyák fehérre van "festve" de nagyítóval talán látni a vezetéseket. Meg is lesem aztán jelentkezek.
Ja és az IC adatlapján láttam, hogy van 5db lednek kivezetése ami nyilván nincs bekötve a nyákon. Ez csak egy LED-sor lenne? megpróbálom kipróbálni ezt is.
(#) Ricsi89 válasza PIC hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Ugyan az lesz a kimenő is. Ezek ugyanazt használják töltésre is. Tehát a két szélsőre kötheted a terhelést.
(#) PIC válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Valóban! A kapcsain 12.26V van, de ha terhelem egy 12V-os 35W-os spot halogén izzóval, egy nagyon minimálisat szikrázik, de tényleg alig észrevehetőt, aztán letilt, és 0.00mA folyik ki belőle...
Ha egy 12V-os 0.3A-es ventilátort kötök rá szépen küldi neki. Látszik hogy működik a védelem. Ha közvetlenül az akkukra kötöm a 35W-os izzót 2.86A-t vesz fel és gyönyörűen világít, csakhogy pár másodperc múlva 2.85A-t majd 2.84A-t mérek. Tehát nem kéne sokáig ekkora terhelést kapnia. Ez az adatlapjában is benne van mert a Li-Ion nem bírja a nagy terhelést. Nem munka akku, már írták is kicsit visszább. Tehát ha intelligensen terhelem akkor nem lesz semmi gond, remélem
Megnéztem a LED kimeneteket és az 1,2,3-as LED kimenet "H" szinten van, a 4 és 5-ös számúak pedig "L" szinten. Ebből az következik szerintem, hogy ez egy töltöttség jelző LED-sor. Megpróbálom kivezetni majd és smd-be készítek egy kis panelt neki.
(#) weend válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Egy panelen minden megtalálható, védelem, töltésvezérlés, nem választják külön.
(#) bankimajki hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
Sziasztok, nekem valahogy mindig speciális igényeim vannak. (Most is.) Nos megjöttek a celláim és folytathatom a robotépítést. 14db 3800mAh-s Li-ion celláról van szó, amelyek kettesével lesznek párhuzamosan és ezek sorban. Na igen ám, csakhogy kell ám egy balanceres töltő is hozzá. (Méghozzá viszonylag nagy áramra. És ilyet nem nagyon találni, csak 6 celláig.)
Így szokásom szerint gyorsan skicceltem egy rajzot, hogy hogyan oldanám meg a töltési, balanszírozási, figyelési-védelmi problémát. (És akkor már ezt bele is építem a gépbe, és lekérdezhető lesz az akkuk állapota.) A legjobb az egészben hogy ez csak az egy akku, amiről a motorok fognak üzemelni. (És lesz még benne pár darab az egyéb elektronikáknak, így oda is kell majd egy hasonló elektronika. (Igaz 3 cellára van gyári elektronikám, ami működik is.) De végre kérdezek is. A csatolt képen a balanszírozó kisütő körökben mekkora kisütő áramot engedjek meg max. Erről van valakinek valami tapasztalata? Ill. a benne lévő FET-ek vezérlése is elég körülményes egy mikrovezérlővel. (Hacsak nem egészítem ki még egységenként egy tranyóval és 2 ellenállással. Én oda MAX333-as kapcsolókra gondoltam, az lényegesen integráltabb. (Csak az áramlimitje nem túl magas.) Ill. a kapcsolásban bárki lát valami hibát?

Kép(134).jpg
    
(#) matyusz hozzászólása Dec 21, 2011 /
 
Üdv mindenkinek.
Adott egy 3,7V-os Li-ion-os akku. A kérdésem az, hogy megoldható e egy olyan áramkör 1 LED-ből és 1-2 alkatrészből, ami mondjuk 4,1V-3,6V-ig világít és utána nem, vagy mondjuk 4,1-3,3-ig és utána elalszik a led. (Gondolkoztam Zéner-ben de nem tudom jó lenne-e) A válaszokat és a segítségeket előre is köszönöm.
(#) nedudgi válasza matyusz hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Egy reset IC, pl: MCP100 vagy MCP101 megteszi, ha van ilyened. Ezek működésének célja, hogy adott feszültség alatt a kimenetük határozott digitális (magas vagy alacsony szintű). Terhelhetőségük pár mA, tehát pont elég egy (nagyfényerejű) LED meghajtásához.
(#) luluzulu hozzászólása Dec 25, 2011 /
 
Helló!

A napokban vásároltam egy ilyen helikoptert. Amivel csakhamar szembesültem hogy az akksija hamar lemerül, ráadásul a vele "kapott" töltő is eléggé gagyi... ( A távirányítóból jön ki egy drót egy csatlakozóval a végén, amit a helikopterba kell bedugni) A távirányítóban 6 AA-s elem foglal helyet, melyek szintén hamar lemerülnek.

Arra szeretnék megoldást találni, hogy ne a távirányítóval keljen tölteni, hanem egy töltővel..

A helikopter akkuja: 3.7V 150mAh Li-Po
Abban a bizonyos drótban, ami a távirányítóból jön ki:
- amikor nincs csatlakoztatva 6.65V van,
- csatlakoztatásnál ez leeseik 3.5re

Erre milyen töltőt ajánlotok? Üdv!
(#) manson1989 válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Hello. Ugyanilyen helikopterem van, annyi különbséggel,hogy az oldalán nincsenek ledek és én egy Nokia töltővel töltöm.
(#) luluzulu válasza manson1989 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Gondolkodtam rajta én is hogy elvágom a LED-ek drótját hátha tovább bírja...

A lényegre megkaptam a választ köszi, holnap megpróbálom Sony Ericsson töltővel tölteni
(#) luluzulu válasza manson1989 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Még annyit elárulnál, hogy hány voltal ill mA töltöd?
(#) manson1989 válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Az én Nokia töltőm üresjárásban 7,19V-ot ad le. Szerintem a te Sonyericsson töltőd is kb. ugyanennyit ad le. Szerintem nem lesz semmi baja ha arról töltöd,csak a polaritásokra ügyelj.
(#) luluzulu válasza manson1989 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Sikerült megoldani, bár USB kábellel....
A polaritása egy kicsit megviccelt, de mostmár minden ok, köszi még egyeszer!
(#) manson1989 válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szivesen, máskor is
(#) szabi1980 hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
Sziasztok.
Szeretnék egy 18v ni-cd akkus fúró akkuját felújítani li-ion cellákkal. Li-ion cellák 1 laptop akkuból lennének.
5 cellát kellene sorba kötni.Eddig minden oké lenne.
De a töltését és a túlmerülését hogyan tudnám megoldani?

Találtam egy elektronikát Bővebben: Link
Ahogy látom ez védene túlmerülését ellen de a töltést is megtudnám valósítani ezen keresztül?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) nedudgi válasza szabi1980 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Én eléggé elkötelezett vagyok a lítiumos akkumulátorok mellett, de egy fúrógép azért más. Mindenekelőtt mérd meg a fúrógép áramfelvételét. Utána keress a célnak megfelelő cellát. Az optimális töltőáram és feszültség a cella adatlapja alapján határozható meg.
Ez az áramkör másfél másodpercen belül lekapcsolja a cellát (talán az egész akkupakkot?), ha feltöltődött.
Feltételezem, a motor bírja a 21V feszültséget is teljesen feltöltött cellák esetén.
(#) neocska hozzászólása Jan 12, 2012 /
 
Hello!
Az lenne a kérdésem hogy emnnyire valoságos az az érték, hogy nagyábol 1ora alatt 2,86V rol 3,76ig nött a feszültség, eléggé gyorsan, s most 3,76on van kb 10perce, nagyábol mennyi idö mig feltölti teljesen az akkut?
Mennyire zavarja a töltést ha a multiméter egészvégig az akku két polusára van kötve s figyelem a töltést?
(#) nedudgi válasza neocska hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Teljesen normális a szituáció. A lítiumos akkumulátorok töltési görbéje ilyen. A teljes feltöltöttség és a megengedett kisütési határ környékén a feszültségváltozás meredekebb, 10% és 90% közötti állapotnál lassan változik a cella feszültsége.
Multiméter a töltést nem befolyásolja.
(#) neocska válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Értem, tehát továbbra is figyelhetem.
A maximális feszültség az 4,2V lehet ugye, feltöltött állapotban?
Nagyábol mennyi idö feltölteni egy 4400mAh akkupackot? (2laptopcella) most épp 3,77V
(#) bankimajki válasza neocska hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Íme a válasz: Bővebben: Link
Következő: »»   34 / 321
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem