Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomásérzékelők

Témaindító: Gatery, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Tomee válasza Gatery hozzászólására (») Máj 19, 2006 /

Tessék nézd meg ezt. Ezt nyomogathatod! MPXS4100A6U
Bár az adatlapjában nem találtam, hogy ezt mi módon lehet nyomogatni.

Visszatérve a nyomás kérdésére.
Nézd meg a függvény táblázat 95. oldalát.
Ott van, hogy P=F/A. F=P*A
Ha A változik és P állandó, mert a robot súlya által okozott nyomás nem változik akkor 1mm2 felületre eső erő kis értékű lesz. Ha egy nagy felületen nyomnád a szenzort, akkor sokkal nagyobb lenne.
Tehát szerintem nem is a nyomást méred hanem az erőt.
Így már érted azt az áttételes dolgot.

De ha valami hülyeséget írtam, akkor kérlek titeket, hogy javítsatok ki!
(#) Tomee válasza Tomee hozzászólására (») Máj 19, 2006 /

De ezt már tényleg lehet újjal nyomkodni!
link
(#) whisky válasza Tomee hozzászólására (») Máj 19, 2006 /

Nem nagyon akarok akadékoskodni, de az jutott eszembe, hogy biztosan szedtetek már szét miktofont (mármint magát az érzékelőt). Ha jól tudom, abban szénréteg ellenálláson alapuló lemezek vannak egymással szemben, és ennek ellenállása közvetlenül mérhető. Egy kis ügyes átalakítással, pl: fsb pasztával, vagy bármilyen rugalmasra száradó ragasztóanyaggal bevonva a felső lemezt meg lehetne növelni az érzékelés határát, ezzel nem hangot, hanem egyszerűen nyomást mérve...
Lehet hogy butaság, de ez ugrott be...
(#) plokmi válasza Gatery hozzászólására (») Máj 19, 2006 /

Igen nyomhatod közvetlenül a szenzort is.
De szerinetm nem szabad a sebességről sem megfeletkezni. Neked ugyais nagyon gyors mérésre van szükséges és főleg nagyon kicsi osztásúra.
Gondolj csak bele. A robotod tömege nem nagy. Az egy lábra eső rész a fele. Amikor oldalra dől az különbség nem lesz nagy. Mikor már nagy lesz, feldől. Szerintem neked maximum grammban de inkább kisebb osztásban kell mérni és főleg gyorsan. Ha nem elég kicsi az osztás feldől mire korrigálhatna a program. Amit én javasoltam az légnyomást mér, szerintem gyorsabb és főleg kisebb változást is jobban érzékel.
(#) eSDi válasza plokmi hozzászólására (») Máj 19, 2006 /

Nah végre valami normális szenzor......
Én csak azon voltam kiakadva hogy megvette volna 5eFt-ért a nyomásmérő szenzort és szétbarmolná hogy kézzel tudja nyomogatni......
ez még OK is lenne. Csak ha szétszedi és megnyomja ujjal az érzékelőt akkor a csatlakozó vezetékek amik a szenzor lapkára mennek egyből el is szakadnának.

De most Tomee-nak hála van egy szenzor ami szerintem jó lenne erre a célra. Csak mint köztudott a Conrad az 2x olyan drága mint egy másik bolt....
(#) Tomee válasza eSDi hozzászólására (») Máj 19, 2006 /

Csak csöndben megjegyzem, hogy a conrados termékeket más boltokban olcsóbban is meg lehet kapni! :phone:
(#) eSDi válasza Tomee hozzászólására (») Máj 19, 2006 /

Én is ezt akartam sugalni....
(#) source2 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 19, 2006 /

most merto nevű "kis" áruházba lehet kapni dkg pontos konyhaimérleget, 3kg terhelhetőségig 3500 Ft ért. sztem vedd meg
(#) Gatery válasza source2 hozzászólására (») Máj 21, 2006 /

Bocs mindenkitől nem voltam a hétvégén.....
Ez a mérleg különben nagyon jó ötlet!
Csak az a bajom vele hogy nagy....
különben ezekben is nyúlásbéllyeg van csak a japánok cináltak 1000000-t és így lement az áruk.

Amit tomee mondott az egy nagyon érdekes senzor fajta...régebben utánnanéztem csak drágállottam, de ezek szerint nem nagyon van olcsóbb megoldás...ezeket igazából Flexi Force-nak hívják találtam is olyan céget aki a robot talpára méretezve gyártana is ilyet csak hát baromi drágán...pedig az lenne a legjobb.

Nekem azért tetszett Whisky hozászóllása is érdemes lehet rajta elgondolkodni....

esDi ha nem vettem volna meg a szenzort...igazat adok neked abban hogy lehet hogy eltöre, de azért az elv ha én egy szenzort nyomok mondjuk egy összenyomjhatatlan folyasdékon keresztül 1 kiloval és az nem töri el a kis drótokat akkor ha én a kezemmel megnyomom ugyanennyire akkor az miért törné el????

És honnan lehet a conrad cuccukoat olcsóbban beszerezni?

És mindenkinek köszönöm az értékes hozzászólását!
(#) source2 válasza Gatery hozzászólására (») Máj 21, 2006 /

pl lomex www.lomex.hu
www.ret.hu aaszem

de van egy fórumtéma ahol volt boltok neve, asszem mit hol érdemes vásárolni valmi ilyesmi kerres rá vásorólni címszó alatt itt.

jah és voltma használt német cucos boltba, ott volt ilyen digitális mérleg, négy talp és bement egy dobozba meg egy nagy LCD kijelzőbe, két gombelem hajtotta meg. ez bélyeg volt benne gondolom, és 900 Ft volt, de 500 már odaadta volna

üdv...
(#) Gatery válasza Tomee hozzászólására (») Máj 21, 2006 /

Végre egy teljesen értelmes ember.

Azt hiszem igazad van a nyomás és erő kérdésében és ez tényleg indokolná a nagy felület használatát.....modjuk szerintem akkor is megoldható lenne, hogy ezt zárják
valami ic keretbe a dolgot....

Mostmár, hogy így összebarátkoztunk mindenkivel, és egyépként is atyai büszkeséget érzek a témával kapcsolatban... küldök egy linnket a robotról csak hogy a méretekket és súlyokat tisztázzuk. közel 3 és fél kilo aksi nélkül...
Robot
A robot a videón szereplőtől most annyiban különbözik hogy a tetejére került egy ellensúly, mintegy felsőtest reprezentáció.

Ha valakinek arra is van esetleg valami jó ötlete hogy 1 magasságban hogyan lehet azt a levegős ill folyadékos mérést megcsinálni úgy hogy legalább 4 ponton tudjak mérni azt nagyon megköszönném..
(#) Gatery válasza source2 hozzászólására (») Máj 21, 2006 /

sajna a lomexben nincs ilyen nyomás érzékelős cucc....de még nézeketem....köszönöm a tippeket!
(#) Tomee válasza Gatery hozzászólására (») Máj 21, 2006 /

Jópofa kis robot. Hol szerezted?
(#) Gatery válasza Tomee hozzászólására (») Máj 21, 2006 /

Ketten barkácsoltuk a szobatársammal
(#) source2 válasza Gatery hozzászólására (») Máj 22, 2006 /

de van nyomásérzékelő!
(#) jdani hozzászólása Okt 16, 2010 /

Helló,. Lenne ez a nyomásmérő. Nemigen értem hogy működik. Folyadékot lehet vele mérni? Mondjuk benzint. Egy csővel odavezetve, és működne mint egy benzinszintmérő. Úgy működik, hogy 2 lábon kap tápfeszültséget, a másik kettőn meg adja az áramot, amit műveleti erősítővel felerősítenénk, és már Lenne is egy kimenet amit mérni lehetne?
(#) dante01 hozzászólása Dec 27, 2011 /

Sziasztok!
Légnyomást szeretnék mérni.Nézegettem nyomásmérőket és adatlapokat.Találtam egy számomra megfelelőt,mivel jelfeszültséget ad ki.
http://www.hestore.hu/files/MPX2100.pdf
De angol tudásom nem túl fényes,ott akadtam el hogy látom hogy 0-1 Bar-ig mér,de nem tudom hogy ez mit jelent mivel a légköri alap nyomás 1 BAR.
Tehát most ez alapból kiakad majd mert 1 BAr nyomást érzékel és depresszió kell neki hogy változzon a kimenő jelfeszültség értéke,vagy pedig a légköri nyomáshoz képest még plusz 1 Bar-t tud érzékelni?
(#) Medve válasza dante01 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Hello, az első gondolatod a helyes. Alapból, (tengerszint esetén) közel 40mV lesz a kimenete, és ez csökken, ha jön a vihar, vagy megszívod. Fizikai értelemben Ismered a jelkondicionált kimenetű szenzorokat? Azokat kényelmesebb használni, mivel a kimenetük pl 0.3-4.7V ig terjed.
(#) dante01 válasza Medve hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Köszi a választ! Már is sok segítség volt. Nem ismerem sajnos a jelkondicionált kimenetű szenzorokat.Utána fogok olvasni,de írhatnál pár dolgot hogy mit kell róla tudni,és mit értettél kényelmesebb használaton.
De leírom mit szeretnék csinálni.Adott egy simson motorkerékpár.A levegőszűrője alá szeretnék tenni egy pc pentilátort ami a légnyomás megemeli egy kicsit.Nem nagyon,csak épp hogy egy kicsit így elvileg kicsivel több levegőt tud beszívni a motor és a porlasztó automatikusan több benzint ad hozzá.60cm3-ről van szó és hosszas számolgatással arra jutottam hogy egy 37CFM-re képes ventilátor is majdnem kétszer annyi levegőt szállít mint amit a motor igényel 8000 / perc fordulatszámon.Elő akarok állítani kb 1,5 bar légnyomást stabilizálva a légszűrő alatt(után).Csináltam LCD kijelzős fordulatszámmérőt a motorra és esetleg attól is tudnék jelet venni hogy adott fordulatszámhoz mekkora nyomást állítson elő.
Nem várom hogy 250 MZ legyen belőle,csak hogy kisebb fordulatszámról kicsivel jobban gyorsuljon.
(#) Medve válasza dante01 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Ja, Turbo Simson..Erre a célra úgy tűnik ez a szenzor nem jó választás, mivel neked túlnyomást kell mérned, nem pedig a szívást, mint általában az "atmoszférikus" motoroknál a MOP szenzor. Kényelmesség alatt azt értettem, hogy az ilyenféle szenzoroknak ugye max 40mV a kimenete. Ezt feldolgozni közvetlenül digitálisan nem célszerű. Tehát erősíteni kell az AD referenciafeszültsége közelébe, ami V-os nagyságrendű. Ezt, ismerve az eszköz igényességét, műszererősítővel (INA) teheted meg, amit vagy megvásárolsz, vagy megépíted, pontos ellenállásokat alkalmazva, és esélyt adva bármely hibára. Na ezért irtam, hogy ha ez már eleve benne van a tokban, akkor ezzel nincs gond. De mehetünk tovább, van olyan szenzor is, amelyben már egy 16(?) bites AD is benne van, soros kimenettel, kompenzációs állandókkal. Gondold át a lehetőségeket és a képességeidet.
(#) dante01 válasza Medve hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

analóg dologra gondoltam több okból.Egyrészt 2-3 éve barátkozni próbálkoztam a pic-kel teljes sikertelenséggel,másrészt ott a motor gyújtása ami mindent bezavar. A fordulatszámmérővel is hónapokig szívtam mire sikerült úgy megcsinálni hogy a gyújtás ne zavarja be az icl7106ot.külön tápról 2 méteres távolságból az 555ös behülyül.Szerintem ez szemlélteti hogy mennyire zavaró tényerő a gyújtás. saját tirisztoros gyújtás,megszakítós trafóval,zavarszűrős szilikon gyújtókábellal.
A lényeg hogy egyszerű analóg dologra gondoltam ami kb 1,5 bar-t stabilizál a légszűrő után.Lm317-re gondoltam első sorban.Analóg kimenetű nyomásmérő kell,és sok imádkozás hogy a gyújtás ne zavarja be a nyomásmérő belső elektronikáját.Szóval ha jól értem amit írtál akkor olyan nyomásmérő kell nekem ami minimum 2 bar nyomást tud mérni.a hestore-nál csak olyat látok ami 115KPa nyomást tud maximum.Tehát meg vagyok lőve,esetleg tudsz valamit ajánlani?
(#) dante01 válasza dante01 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

mpx5700.szerinted érdemes lenne ezt megpróbálni?
(#) dante01 válasza dante01 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Lehet hogy csak olyan 1,1 bar nyomást kellene ,ugyanis a porlasztóban a fúvókán visszanyomja a benzint ha a külső légköri nyomás kisebb,így kisebb a beszívott üzemanyag mennyisége.
(#) Medve válasza dante01 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Ez inkább jobb, de a 7 baros skálának csak kis részét hasznosítod. Szerintem szűkebbet válassz, ha van. Ezen a linken sok infót találhatsz róluk és segít a kiválasztásban. Nem lenne könnyebb egy 1.5barra beállított szeleppel?
(#) dante01 válasza Medve hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Nem is hülyeség.Egy szelep ami 1,5 bar-on nyit,így a ventilátor örökké mehet maximális fordulatszámon.
(#) dante01 válasza Medve hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

köszi a linket. Arra jutottam hogy egyenlőre nem adok ki pénzt a nyomásmérőre,ugyanis félek hogy túl szegény lesz a keverék mivel a benzint visszanyomja a légnyomás a fúvókán.Csak teszek egy ventilátort aminek a fordulatszámát külsőleg tudom állítani menet közben is kísérletképpen és megnézem hogy hogy megy a motor,fullad-e.
(#) dante01 válasza dante01 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

viszont ha a porlasztó túlfolyó kivezetésén keresztül bev4ezetem a a túlnyomásos levegőt akkor kiegyenlített lesz,megkapja a több benzint.viszont a benzinszint eshet mert az üzemanyag tartály felől hiába nyit a tűszelep ha nagyobb a nyomás mint az üzemanyag nyomása.Viszont ha a nyomást épp hogy csak megemelem, kb 1,2 Bar nyomásra akkor jó lehet.Ezt majd kipróbálom. utánanézek a nyomásmérőknek ,az lenne a legmegfelelőbb aminek a kimeneti jelfeszültsége 0-5 voltig terjed és 2 bar a maximum nyomásérték amit mérni tud.
(#) dante01 válasza dante01 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

lett nyomásérzékelőm. 2 darab turbós dízel autó szívócső nyomás jeladója. az egyik a külső nyomást ,a másik a szívócső nyomás érzékelné,és stabilizálná a szívócső nyomását annyira amennyi a külső nyomás. a fordulatszámmérőtől kapott jel segítségével érzékelné ha gyorsítás van,ilyenkor pedig felemelné a nyomás addig még gyorsítás van.egy csővel a porlasztó túlfolyóján is jelentkezne a szívócső nyomása így nem szabad elszegényednie a keveréknek.Majd a tavasszal,jó időben ,,játszok" vele,addig jó így is a motor csúszkálni a jégen,csak össze ne törjem,sajnálnám.
(#) lortnok hozzászólása Jún 5, 2013 / 1

Üdv!

Vákuumot szeretnék mérni 0 és -4Kpa skálán. Az érzékelő segítségével szeretném megoldani, hogy egyes ledek a nyomástól függően világítsanak: ha magas a nyomás akkor erősen, ha alacsony akkor gyengén.
Egy tartályban lenne a szenzor ahol elég magas a páratartalom és könnyen víz is érheti.
Egy ilyen kis skálájú nyomásmérő óra lenne a legjobb, vagy bármilyen más megoldás, ami nem túl buherálós mert a későbbiekben könnyen lehet, hogy széria lesz.
Én sajnos nem találtam meg a jó megoldást, remélem ti tudtok segíteni!

Előre is nagyon köszönöm!!!!
(#) gyulank hozzászólása Jún 30, 2013 /

Sziasztok!
A digitális személyi mérlegekben lévő érzékelők hogy működnek?
Hozzám került egy 3 lábú ZTE-2006F3-as mérleg, és nem tudom, hogy lehetne működésre bírni. Csak rázkódásra kapcsol be, 8-as fut végig, pár másodpercig kiírja, hogy 0,0kg, aztán kikapcsol. Lehet attól, hogy nincs rákötve a 4. érzékelő? Lehetne helyettesíteni az érzékelőt? Úgy értem, a 4. láb hiányzik, nem érné a földet, nem mérne, csak azért lenne, hogy azt higgye benne van, és működjön. Vagy rosszak a nyomásmérők? Hogy lehet leellenőrizni, hogy jók-e?
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem