Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   415 / 728
(#) lamalas válasza zitzaki hozzászólására (») Jan 2, 2012 / 1
 
Udv,

Ettol a hangszorotol ne varj 40Hz-es f3-at! Ez egy PA hangszoro eleg nagy erzekenyseggel. Nagy meretu reflexdobozban sem fog iszonyatos melyre menni (nem szub hangszoro), ez egyebkent az adatlapon talalhato frekvenciameneten is latszik (amit 125L-es 50Hz-re hangolt dobozzal mertek).

Szerintem ha elfogadod a kompromisszumokat amik ezzel a hangszoroval/dobozzal jarnak akkor kb. 130L-es doboznagysag es 45-50Hz kozotti hangolas megfelelo lehet. Egy jo aktiv valtoval es vegfokkal jo melyet lehet ebbol kesziteni, de ne szamits szubhangokra, viszont komoly levegot lehet majd vele megmozgani zart teren belul.
A reflex doboz pontos hangolasat csakis meressel tudod meghatarozni! Tajekoztato adatnak a reflexcso legalabb 15cm atmeroju legyen es kb. 5-5,5cm hosszu. Ezzel kb. 47Hz-es a hangolas 130L-es dobozban. Ha nem kör keresztmetszetu csovet akarsz reflexnyilasnak akkor szamold ki a kor teruletet es azonos teruletu negyzet keresztmetszetu csovet keszithetsz azonos hosszal. De a meres nagyon fontos a pontos hangolashoz!!!
(#) strobi válasza zitzaki hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Fordítva sokkal több meglepetés érhetne, minden esetre sok sikert az építéshez. Subvoice honlapján vannak jó írások ami segíthet a tervezés során.
(#) zitzaki válasza lamalas hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Ignén én tisztába vagyok hogy ez nem sub (ahogy írtam elöszőr) viszont a méréssel vakszószínű bajba lennék azt nem tudom hogyan kell. Meg ahhoz nem hiszem hogy megvannak a megfelelő műszereim.
(#) zitzaki válasza strobi hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Amúgy ha nem vállna be megvan a helye egy rétegelt lemezből készült csapolt mély ládában tölcséresben ami kb 45Hz-től tud sugározni
(#) strobi válasza lamalas hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Ez elkerülte a figyelmem, teljesen abban a hitben voltam ,hogy zárt dobozban mérték
(#) hondani hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Üdv!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok, építettem egy hangsugárzót, az alábbi tervek alapján:
TERV
A terven látható méreteket vettem alapul, 19 mm bútorlapból készítettem a dobozt, elő-hát-lapon 5 mm süllyesztéssel, ahogy a képen látható. A következő hangszórót építettem be:
Hangszóró
2 darab, 98 mm átmérőjű, 140 mm hosszú reflexcsövet kapott, a képen látható elrendezésben. Elégedett vagyok a hangjával, egyedüli panaszom, hogy véleményem szerint a mélye lehetne kicsit több, morajlóbb, mert jelenleg feszesnek pattogósnak mondanám. A reflexcső hosszának változtatása esetleg hozhat változást? Mit javasoltok?
Előre is köszi!
(#) Bassmester válasza hondani hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
A megfelelő elhelyezéssel lehet hogy többre mész mint a hangolgatással. Tedd le padlóra, told közelebb a falhoz,vagy állítsd sarokba. Ez utóbbi "trükk" hozza a legtöbb mélyet.
(#) ptesza válasza demcar hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Melyik? Nem jó a link.
(#) ptesza válasza lamalas hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Párszor már beszívtam a szögletes reflexcsövekkel , mert utólag már szinte lehetetlen a hangoláson változtatni. Szóval inkább cső és abból is a tölcsérest ha van abban a méretben.
(#) lamalas válasza demcar hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
A link nem egyetlen termekre mutat igy nem lehet tudni melyik hangsugarzorol kerdezel.

De tulajdonkepp mindegy is mert azt senki nem tudja eldonteni helyetted, hogy jo-e az adott hangfal vagy sem. Honnan tudja barki is mi jo neked es mi nem?

Szellozonyilas hangfalon Szerintem a kevered a szezont a fazonnal. Ha egy (vagy tobb) lyuk van egy hangdobozon akkor az jo esellyel bass-reflex rendszeru hangdoboz amiben a lyuk(ak) es a doboz egyutt segitenek a melyatvitelen es nem feltetlen a szelloztetes a feladatuk.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Hali!
Milyen előnye van a tölcséres csőnek?
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Szerintem tervezes kerdese az egesz, mert ha jol van kitalalva a szogletes cso es a doboz kapcsolata (pl. teljesen kulonallo, ezert egyszeruen kiszerelheto a cso) akkor a szogletes csovet is ugy lehet kezelni mint pl. a muanyag reflexcsoveket: kiszedi az ember a dobozbol es fureszel belole. Ha a doboz is resze a szogletes csonek akkor valoban nehezkes vagy lehetetlen hangolni. Dobozzal egyutt epitett reflexcsohoz probadobozt erdemes epiteni es azon behangolni a csovet. Ki lehet ugy alakitani a dobozt, hogy csavarozgatassal lehessen allitgatni a csohosszt. A vegleges dobozt pedig a probadoboz alapjan kell megepiteni.
(#) demcar hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Hopsz. Javitva a link. Bővebben: Link
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Valamiért exponenciálisra csinálják őket...
(#) szamóca válasza demcar hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
1. Hangsugárzót, nem tanácsokra, sugallatokra, hanem meghallgatás alapján vásárolunk.
2. Ez egy építős téma, nem vásárlási tanácsadós.
3. Az alapismereteket érdemes elsajátítani akkor is, ha venni szeretnél.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Az a valami az, hogy hangot erősít.
(#) Bassmester válasza szamóca hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Bocs de még mindig nem világos...
Láttam már tölcséres csövet, de az inkább látszott rádiuszosnak mint exponenciálisnak. Ezek szerint a külső vége kell hogy tölcséres legyen?
Az a pici tölcsér valóban képes mérhető kiemelést produkálni
pl egy 40 Hz-es hangoláson egy "sima" csőhöz képest?
(#) demcar válasza szamóca hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Én csak azért kérdeztem rá mert, gondoltam hátha van itt a fórumon olyan kolléga akinek netalántán van már ilyen hangsugárzó. És tud mondani róla valamit érdemes-e megvenni vagy hasonló, mert viszonylag olcsó az ára. Vagy milyen a hangja.
(#) zitzaki hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Mégse a 18 Sound 15mb606-os hangszórót veszem meg hanem a 15W700-asat mivel igazán ez mélytányér. Találtam egy pár mérést róla http://forum.speakerplans.com/1-small-sub-bass-2-small-tops-build-d...8.html.
Tehát meg szeretnék próbálkozni b-reflex vagy esetleg band-pass sub építésével. Ebben kérnék segítséget.Bővebben: Link
(#) zoli0078 hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Sziasztok,

Építettem egy kisebb erősítőt amihez most építeném meg a hangfalakat. Két kis méretű hangfal volna, két SBX 1010 mélyközép, két DTF20-as magas és két kétutas hangváltó. A mélyközép bekötésével nincs gond, de a DTF 20-as magason három csatlakozó pont van, ezek közül melyiket hova kell bekötni?

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Balaa16 válasza zoli0078 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Szia!
Az enyémen is 3 volt. Általában van egy különálló, és 2 másik. Mérd ki multival, hogy melyik kettő között méred a 8 (vagy 4) Ohm-ot. A harmadik pedig szerintem nincs bekötve sehova. Legalábbis én nem használom.
Üdv! Balázs
(#) petya0808 hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
Sziasztok!Bővebben: Link
Ebből a hangszóróból szeretnék építeni egy hangsugárzót mozizáshoz és zenehallgatáshoz itthonra. De úgy hogy egy dobozban 2 ilyen van. Mekkora dobozra lenne szükségen hozzá? És persze ez 2 utasnak készülne. Előre is köszi!!
(#) lamalas válasza petya0808 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Ha mindenkepp H2000 hangszorot szeretnel akkor inkabb a HA17-634/8-at valaszd.
Dobozmeret es hangolasi ajanlas az adatlap aljan talalhato.

Magassugarzonak ne H2000-et vegyel, inkabb egy Vifat, pl. ezt: DX25TG09-04

Persze a hangszorokhoz megfelelo dobozt majd valtot is kell(ene) kesziteni. Utobbihoz felkeszultseg es gyakorlat is kell, illetve mericskeles is szuksegeltetik.
(#) petya0808 válasza lamalas hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Értem és köszi de am van valami rossz tapasztalatod az általam linkelt hangszóróval?
(#) lamalas válasza petya0808 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Nekem a 620-as hangszoroval (8ohmos valtozat) voltak tapasztalataim. De az 595-os adatlaprol is latszik egyebkent, hogy csunyan rezonans a kozepe, szepen nem lehet valtani 2 utban. Anno (par eve) tobb H2000 hangszoroval is megjartam (nem csak en), azota nem hasznalok ilyen hangszorokat.

A 17-634-es (adatlaprol) ugy tunik, hogy hasznalhatobb 2 utban, ezert ajanlottam.
(#) petya0808 válasza lamalas hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Köszönöm így már érthető!
(#) zitzaki hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék hogy valaki már megépítette-e a 184 sub nevezetű bandpass mélynyomót. Érdekelnének a tapasztalatok és vélemények. Mert meg szeretném építeni egy eminence omega pró 18 as hoz meg egy Fane 18xb-hez természetesen az adatlapon lévő hangolással. A válaszokat előre kösziItt a terv
(#) bereaudio hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
sziasztok azt szeretném kérdezni,hogy egy 100w-os mélysugárzót rá-e lehet kötni egy 80w-os erősítőre?
(#) bundibacsi válasza bereaudio hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Ha az impedanciája megfelel az erősítőnek is akkor rá.
(#) CsizmaKo hozzászólása Jan 14, 2012 /
 
Sziasztok!
Olyan emberek tanácsát kérem akik hozzáértőek,szívesen foglalkoznak ezzel a témával és hajlandóak lennének kicsit segíteni (sokszor előfordult itt sajnos,hogy feleslegesen tettem fel kérdéseimet,mert a kutya nem foglalkozott vele,pedig van köztetek olyan aki ért hozzá ellentétben velem)
A helyzet a következő:
Épitettem anno egy mélyládát ami egy kb 115l es reflex láda egy JBL gt152 tipusú 40cm es hangszóróval és egy quad405 el és egy aktív hangváltóval volt szerelve.Az erősitő amiről kapja a jelet az egy H/K avr330 as 7.1 es erősítő.
Végül is nem szólt rosszul,de v.miért a quad összegerjedt ezzel a hangszóróval igy gondoltam próba kép lecserélem a JBL t egy challenger c15 600el re az 8Ohm-os és nem gerjednek,viszont felmerült egy olyan gond vele,hogy rövidebb mély hangoknál csúnya a hangja kopogós erőtlen hangja van mintha egy középsugárzót mély hangokkal hajtanánk és nem képes kiadni azt a hangot csak zörög.A hosszú nyújtott mélyeknél (amiket én gumis melyeknek hívok mert az illik rá ) szép a hangja.
Én arra gondoltam kicsi a láda neki,vagy a quad405 nagyon nem erre a célra használatos végfok.Nem tudom mi lehet a legjobb és legegyszerűbb gyógymód ,hogy megfelelően jó legyen ,erre várom az ötleteket és tanácsokat.A ládát nem szivesen épiteném át,mert teljesen készen van maximum hozzá épiteni lehetne, gáz lenne tönkre tenni a kárpitozását.Végső megoldásként esetleg épitek egy új dobozt neki.
Amit én szeretnék tőle hangban azt úgy lehetne elképzelni, aki már volt pl zenekar próbáján és hallott szólni dobot és bassz gitárt ,tiszta ütős mély hangok ami kicsit belűlről is megmozgatja az embert .Nem tudom ez mennyire lehetséges,de majd ti megmondjátok.
Köszönöm!
A hangszóró adatlapját itt találjátok:Bővebben: Link
Következő: »»   415 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem