Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   176 / 274
(#) pysty válasza reloop hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Köszönöm szépen a segítséget, most már müködik.
(#) cooper85 hozzászólása Dec 31, 2011 /

Üdv!
Na tesztelgettem tegnap a mélysugárzón (200W) egy aluláteresztő szűrővel. Érdekes volt, mert 30V-on is szép volt a hang, de néha produkált érdekes hangokat a hangszóró, pedig nem is hajtottam meg. Mintha túl lett volna vezérelve (remélem nem írtam baromságot). Ha levettem 20-21V-ra akkor jó volt. Kevés neki a 4ohm így tranzisztorok nélkül? Vagy ott a zobel-tagok környékén módosítgassak? Most 1ohm-220nf párosok vannak benne.
(#) gabesz.mi074 válasza cooper85 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Szerintem nézd meg a TDA2050 adatlapját való színű 8óhmos terhelés kell neki . Mivel le vetted a feszültséget teljesítménye csökkent és ez az ideális ennek az ic nek.
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Szerintem így hídba kötve 8óhm kell neki mint a 2030nak .
El képzelhető ez okoz zavarokat
(#) cooper85 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Én is erre gondoltam. De akkor a tranzisztorokkal már járathatom 30V-on?
(#) gabesz.mi074 válasza cooper85 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Igen járathatod . Szerintem próbálkozz meg tranzisztor párral ,úgy értem azonos erősítési tényezőjű bétára válogatott tranzisztorokkal mert ez miatt is zavarok léphetnek fel és jelentősen torzít. Ezek a tranzisztorok a hangszóróra leadott 2-5w teljesítmény után lépnek működésbe , és 30w felet már csak a tranzisztorok adják azt a teljesítményt amit az ic le adni nem képes. Tehát a tranzisztor mindenképp jó még a nem hidalt verzióban is mert az ic is kímélve van velük. Tranzisztorral akár 35voltot is rá kapcsolhatsz, 36volt a határ. Feltéve ugye ha nem gerjed. Ha gerjed akkor az egész dől az ic is el szállhat amennyiben túl melegszik.
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

TDA2030nak a határ 36volt. Szerintem a 2050es nek több.
(#) cooper85 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Párba válogatottat nem tudok szerezni, meg drága is lenne. Legyártom a nagyobb nyákot és ha azzal se működik, akkor hagyom az egészet.
(#) reloop válasza cooper85 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia! Nálam már alakul az aszimmetrikus táplálású híd. Ebből áttettem a visszacsatolást a TDA2030-ba. Egy próbát megér mielőtt szétbontanád. Egy 100k és egy 10µF van benne pluszban.
(#) gabesz.mi074 válasza cooper85 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Hát én is sokat küzdöttem ezzel a kapcsolással mire működő képes lett , meg másoknak is működött ez már. 2050es ic nél nem értem én sem miért másabb de 2030al működnie kell .
(#) gabesz.mi074 válasza reloop hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Én is gondolkoztam már aszimmetrikus táplálással de még nem vágtam bele. Azt tudom hogy ez a híd egy 12voltos akuról is hibátlanul működött nekem
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/d7/d73466a2f2e02d3bb505b...aa.gif
Én arra gondoltam hogy ebbe bele variálom a tranzisztorokat , persze nem tudom mi sülne ki belőle.
El nézésed ha jól látom a rajzodat ez szimmetrikus táp .
(#) ODU válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Ez egy iszonyatosan jó kapcsolás. Nekem nagyon tetszik (persze az IC-s erősítők kategóriájában). Nekem annyi gondom van egy dual mono kivitelő TDA2030-as erősítőmmel(a kapcsolás az oldalon megtalálható). Hogy amikor a hangerő szabályzó potmétert lejjebb veszem a maximálistól akkor elkezd búgni (50Hz). Amikor max.-on van akkor semmi búgás. Amikor a potméter kb a 3/4-edénél van akkor a legerősebb a búgás. Ez vajon mitől lehet?
(#) reloop válasza ODU hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Alapvetően árnyékolási probléma. Tippelem a potid 100k-s. Ha 10k-sra cseréled megszűnik a hiba.
(#) ODU válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Hmm. Ez dicséretes. Tényleg 100K-s. Sajnos nem ebbe lett vásárolva, de csak 100K-s volt itthon. És ezért miért búg? Ez csak tapasztalat vagy mi ilyenkor a probléma?
(#) gabesz.mi074 válasza ODU hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Szerintem is nagyon jó. 12volton 4óhmos hangszóróval próbáltam ki és szép teljesítménye volt. Szerintem több mint 30w igaz nem tudom le mérni sajnos csak viszonyítani más erősítőkhöz. Az ic nem melegedett ,így 12volton 4óhmnál pedig ez 8óhmos hangszóró terhelésre való. Ez tutira le adja a 30-35watot amire konstruálták. 35w 8óhmnál egyesek szerint 32volt táp feszültségen érhető el .
A búgásod szerintem a táp miatt lehet a puffer kondik kicsik , vagy túl nagyok. A puffer kondik után tegyél be 220nf kondit is. Ha kevés emeld az értékét. A hang fal is csinálhatja ha közvetlen az erősítő mellé helyezed. Mérj egy nyugalmi áramot abból lehet következtetni.
(#) reloop válasza ODU hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

A poti és a TDA2030 közötti jelkábel nem kellő árnyékolású. Akár le is cserélheted.
Úgy úszod meg a legolcsóbban, ha az erősítő bemeneti ellenállását 10k-ra módosítod. Itt R4 jelűt.
(#) ODU válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Értem. Köszönöm szépen a segítséget, amint lesz rá lehetőségem ki is fogom próbálni.

Én csak a sima TDA2030-as kapcsolást mértem(nem hidalt). Asszimetrikus táplálásút. 1kHz jellel mértem, és így maximum 30W-ot adott le (35V-al táplálva 4Ohm-on). Itt már elég jelentősen melegedett a 2db IC. Ezt a teljesítményt biztosan nem bírja hosszútávon maradandó károsodás nélkül. Ettől többet nem tudtam belőle kihozni. És attól is féltem hogy elfüstölöm az IC-ket. Na most ettől a hidalt gondolom jóval többet tud. Közel 2×-es teljesítményt.

Erre a hídra kíváncsi volnék menyit ad le én is mert ez töb mint 30w az tuti. A sima TDA2030+tranzisztor kapcsolásom ami nem hidalt az nekem szépen szól és tiszta a hangzása is de 4óhmos hangszóróval a megadott 40wattot szerintem nem adja le. A tranzisztorok működnek benne az tuti de akor sem lehet 40watt. Ezt én sem értettem még meg miért de ez a híd teljesítményben felül múlja a tranzisztoros 2030kapcsolásom. A hidalt tranzisztorost azt már nem. Amikor működött rendesen egy 50wat körüli 4óhmos hangszórót küldött el

Azért azt tudni kell hogy egy gyenge erősítővel sokkal könnyebben ki lehet ütni egy hangfalat a torzítás miatt. Még ha füllel nem hallgató akkor is. Nekem egy TDA7294-es van, védelemmel felszerelve. 2×200W(4Ohm) és 1×600W(4Ohm) hangfalakat hajtok velük. Nekem teljesen megfelelnek. Házibulik alkalmával is tökéletesen jók. Lehet nyúzni rendesen.

Azt el ismerem a 7294es jobb mint ez hallottam már működni . Ez egy híd kapcsolás tranzisztorokkal . Van ki hívás a meg építésében .
(#) Lacika001 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

A 2030asnak szerintem szebb hangja van, viszont azzal nem lehet "hangoskodni". Arra jobb a 7294, főleg hídban (főleg annyiért). A tranzisztorral kiegészített 2030as kapcsolásnál egy 7294es se bonyolultabb, meg drágább.
Egyébként a tranzisztoros nyilván nem ad le 40w-ot. Az egy elméleti max érték. Stabilizált tápegységgel meg lehet közelíteni. De ha ilyen teljesítmény kell érdemesebb más kapcsolást keresni.
(#) cooper85 válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Ezt kipróbálom. Csinálok neki helyet az új nyákon. De amúgy én is azt néztem, hogy egyszerűbb lett volna 7294-el összehozni. De már mindegy, ennek szólnia kell.
(#) gabesz.mi074 válasza Lacika001 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Egyet értek veled ezekben. Szerintem a tranzisztoros azért kicsivel bonyolultabb mint egy 7294 bár azt még csak működni láttam nem építettem. 1ic ből ál , nálunk 1400ft körül kapható a7294es . Ehhez a BD ék többe vannak és még nem számoltam az ic ket. (2db 2030)A tápja más feszültség szintű, de ha veszi az ember azt is akkor az sem sokkal drágább majd nem ugyan annyiba kerül. Amúgy itt a tranzisztoros hídról még annyit hogy jó hangja van 4vagy 8óhmos hangszóróval. 2óhmossal adná le a teljesítményt 10%os torzítással , tehát ennek nem jobb a hangzása a 7294estől. Gyári 4és 8óhmos hangszóróval amiben hangváltó van szépen szól, de még 4óhmossal sem hiszem többet tud mint a 7294. Más a helyzet a híd kapcsolás nélküli TDA2030+tranzisztorról nekem elég szépen szól a hangzásával meg vagyok elégedve teljesen és mások is hallották már itthon nekik is tetszett a hangja. Mindezek az én személyes tapasztalataim , az el képzelhető tévedek, de én nekem ezek a végfokok így viselkedtek.
(#) dani9228 hozzászólása Jan 2, 2012 /

Üdv! A BBS elektronikán láttam a TDA2030-as a BD250 és BD249-es tranzisztorpárokkal való kapcsolást, amelyet majd én is megfogok építeni. A pufferkondik utáni kisebb kondikat tényleg így ép szerűbb elrendezni? Mellékeltem a nyomtatott áramköröm rajzát, tudnátok vetni rá egy pillantást, hogy jó lehet így az elrendezés. Az ellenállások normál ellenállások legyenek, vagy legyenek nagyobb teljesítményűek. Köszi!!

TDA2030.JPG

(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Itt a linkje.
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Másképp is el rendezheted ,lényeg az hogy a pufferek után legyenek.
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Bocsi, rosszul tettem fel a kérdést. A pufferkondik utáni kondik értékének azoknak kell lennie, vagy mindenkinél ez már egyedi, ahogy a berendezés kívánja.
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Én 3darabot csináltam , egy monót és egy sztereót , tehát így három. Mindegyik így működött. Az érték viszont függhet más dolgoktól is ,tápodtól is nagy mértékben. El képzelhető ha zúg a hangszóró le halkításkor ezekkel variálni kell. Ha a nyugalmi áramod jó akkor csak ezekkel a kondikkal lesz baj.
(#) Lacika001 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Nem kell pont akkorának lenni, lehet kisebb is, lényeg hogy legyen. Viszont a végfok nyákjára is kellene tenni (nem csak a tápegységre) pl 10u és 100n hidegítést, mert én azon nem látok ilyet. 2Ohmon szép nagy áramok tudnak folyni, ehhez képest elég vékonyak tűnnek a vezetősávok.
Következő: »»   176 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem