Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   91 / 198
(#) EcoPityu válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Szia!
Mivel az az IC, egy őskövület, így még nem viseli el a csatornánkénti 2ohm terhelést. A hídkapcsolása esetén tud 8ohm-on 5,5W-ot!
Ha bírná is a 4ohm hidat, akkor is a belső nagyonbuta bipoláris tranzisztoros kimenet miatt max 12-15W lehetne a kimenő teljesítménye 14,4V-ról!
Ez a kis kütyü már sajnos múzeumba való, mert egy mai autósrádiósCD a maga MOSFET-es 4xhíd kimenetével kenterbe veri, még ha csak 4x18-20W-os is... Egy mai fejegységen ez csak gyengít, viszont egy nagytekerős (trabi-wartburg fedélzeti fejegység) jóöreg rádiósmagnó 2db TDA 2003-án még esetleg túl "szárnyalhat"!
(#) SZISZI86 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Szia!

Végre volt időm megint egy kicsit foglalkozni az erősítővel.
Ami eddig történt:Átnéztem a nyákot ahogy azt javasoltad hibák után kutatva de semmi hiba.Kicseréltem az összes tranzisztort, zénert, műveleti erősítőt újakra.Most már minden új a feteket, egyenirányítókat és az ellenállásokat kivéve.A hiba ugyan úgy fennáll, így már csak a tápra meg a védelemre tudok gyanakodni.A fetek és diódák okozhatják a hibát?Őket is kimértem elméletileg jók, de nem-e közülük valamelyik szivárog esetleg?Hogyan tudom csere nélkül kideríteni?A védelemnél mivel próbálkozzak még?
A türelmet és segítséget előre is köszönöm!
(#) suzukislaci hozzászólása Dec 20, 2011 /

Sziasztok!

Van egy RTO SX-3002 plus-os erősítőm és olyat csinál ha rákötöm az akksira hogy világít a piros ledje és villog a zöld. Olyan mintha nem tudna bekapcsolódni.
Esetleg ha valaki tudja hogy honnan lehet a kapcsolási rajzát letölteni megköszönném.
(#) subwoofer220 hozzászólása Dec 24, 2011 /

Sziasztok! Most tettem be a mély ládát+erősítőt az autómba!
De mielőtt rákötöttem volna az aksira,megmértem az aksik! 17V járó motornál 20-21V
No az a gond hogy nem merem rákötni,mert a puffer kondi csak 16V-os!! Kibírja a 21V-ot vagy nem??
(#) subwoofer220 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Szia! Hahahaha... a számítógépen is 21v-ot mutatott..
Igazad volt,kölcsönkértem egy másik műszert és az már valódi adatokat adott!
Rákötöttem az erősítős és a pufferkondit.
Minden rendben,de járó motornál kattog!
Megnyomom a gázt ,akkor felgyorsul a kattogás!
Mi lehet a gond?
(#) matyusz válasza subwoofer220 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Üdv.
Valami zavarjelet szed össze. Hova kötötted a pufferkondit? A kábel milyen. (Ha a kábel gagyi kicsit akkor is szedhet össze zavarjelet) A kattogás szerintem a generátor miatt csinálja, de ezt a puffernek meg az akkunak simítania kéne. Én a kábelre gyanakszom.( Bemeneti)
(#) subwoofer220 válasza matyusz hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Szia.
4GA tápkábellal van szerelve!
EZT HASZNÁLTAM!
(#) temerini48 válasza matyusz hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Kedves társaim, ha valami kattogás jön a hangszóróból, az 99 % a gyujtófeszültség áthúzása valamire, vagy félig lecsúszott gyertyasapka miatt van. Jó vastag szigetelésű fogóval megmozgatva a gyújtáskábeleket, csatlakozókat könnyen behatárolható a hiba.

Szia! A testkábel bele van csavarva a csomagtartóba! (valahol a lemezre..)
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Nekem volt, hogy csak az segített!

Meg lehet próbálni még azt, hogy mindegy, hogy honnan megy a test, de egy pontból kapja a fejegység és az erősítő.

Üdv
Inhouse
(#) subwoofer220 hozzászólása Dec 24, 2011 /

De nekem nincs fejegységem! Én telefonról adom a rádiót és a zenét! Az erősítőnek a REM ( °\ ) az, az a kábel, ami belement az autórádióba pozitív kábel!! Amikor gyújtáson van, akkor kapcsol be az erősítő!

100% hogy a kocsi csinálja a kattogást..
(#) wnd hozzászólása Dec 31, 2011 /

Üdv,

Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek.
Van egy Mac Audio Z4100-as erősítőm amit bent pc tápról használok, de minap úgy döntött hogy megadja magát, természetesen ennek semmi jelét nem mutatta (pukkanás egyebek) azon kívül hogy nem szól. Amikor bekapcsolom a tápot, az erősítő zöld ledje világít mint normál esetben (piros nem, sosem világított), a hangszóró még csak nem is zúg mintha nem kapna kimenő jelet. Kimértem a következő dolgokat: táp rendesen adja neki a 11V-ot (ez megfelelő mert 9-15V között jó az erősítőnek) valamint csipogó állásba megmértem a bemenetet és kimenetet, sehol nem jelez zárlatot. Az IC-ket meg még pár tranyot kimértem, a 2 láb közül a két szélsőt, és 2 egymás mellett lévő típus szerint NFRI2C20A sípolt, esetleg zárlatos lenne? Égés, szakadás semmit nem látni... Egyébként az erősítőben levő 2 olvadó biztosíték is épp.

Ezzel egy időben a PC-m integrált analóg hangkimenetét is tönkretette... hátha segít a hiba feltárásba.

Aki esetleg segítene, részletesen írja hogy miket tegyek mivel elég kezdő vagyok a téren.

Előre is köszi minden segítséget.
(#) wnd válasza wnd hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Na félig meddig sikerült rájönnöm a hibára. (én hülye rossz vezetékre kötöttem az erősítőt (GND +5V) a (GND +12V) helyett).

Aztán ma átkötöttem, így már megkapja a neki járó feszt. Viszont probléma van azaz valamit elcseszhetett az erősítőbe.
Ugyanis a mélynyomó pulzáló hangot ad, mint a szívverés, és ilyenkor a fesz is ingadozik 12-10V között.

Részletesen leírva az egész cuccot, ugyebár 4 csatornás az erősítő, ez át van kapcsolva 2re, és így hajtja meg a 2 tekercses Pioneer mélyet. (külön van bekötve a két tekercs).

Ezek után lekapcsoltam az egyik tekercset az egyik kimenetről, és elhallgatott a pulzálás, majd megcseréltem hogy a másik kimenet legyen rákötve, és úgy elkezdett pulzálni. Valószínnek tartom hogy az egyik kimenetbe szált el valami. Emellett ráktötöttem megint PC-re, és egy másik hangkártyámnak is adott... úgyhogy gondolom ezen a bemenetetn vmi feszt adhat le mert elég káros hatással van a hangkártyára is.

Valaki segitsen a problémám megoldásába! Köszönöm
(#) wnd hozzászólása Jan 2, 2012 /

Itt van pár kép az erősítőről.
(#) emmzolee válasza wnd hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Figyelj. Szerintem a pc táp amiről üzemeltetni akarod az erősítőt. Az a hibás. A legtöbb pc tápban az 5V-os ágat vezetik vissza a tápfesz stabilizálása érdekében. Ha beterheled a 12V-os ágat, az 5V-osat meg nem, akkor le tilt a táp. Az erősítődnél azt írod, hogy ha csak 1 csatorna van rá téve, akkor ok, ha több, akkor pulzál. Azaz protektál.
Szerintem itt van a kutya elesve.
Vigyél be egy jó autó akkut, és próbáld ki úgy.
(#) wnd válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Korábban is erről használtam, és nem volt gond vele. Sok helyen olvastam hogy nem mindegyik tápnál kell terhelni az 5V-os ágat, ill van amelyiknél elég a ventilátor ami van benne. Csupán annyi volt a történet hogy átkábeleztem az egészet, hogy ne lógjon annyi vezeték a tápból stb. És rossz helyre kötöttem vissza az erősítőt (+5V & GND) a (+12V & GND) helyett. Én szerintem ez tett be valaminek az erősítőbe. De ma mindenképp kipróbálom egy akkuról bár nem látok semmi esélyt rá. Mert nem elég az hogy pulzál az egyik kimenet az erősítőn, de az ehhez tartozó bemeneten is küld ki valami erősebb jelet mivel a hangkártyát * , valamint egy mostani kártyámnak is majdnem betett.
(#) wnd hozzászólása Jan 3, 2012 /

Na kipróbáltam, akkumulátorról is uúgy pulzál (mint a szívverés dobog) az egyik kimenet Várom a tippeket.

Rendicsek. Most már legalább ki lehet zárni, hogy a tápod okozza a gondot.

Akkor ki kellene forrasztani a vég tranyókat és úgy meg nézni, hogy be indul-e.

Elég kezdő vagyok, olyan szinten hogy nem tudom melyikre gondolsz, légyszi a feltöltött képen mutasd meg melyik(ekre) gondolsz.
Illetve az érdekelne hogy kiforrasztás nélkül nem lehet kimérni mi a hibás? Valamint ha mégis kikell forrasztanom, elég e hogyha csak annál a kimenetnél forrasztom ki amelyik szarakodik vagy mindet.

Elég csak azt kivenni, amelyik csatorna nem jó.
Ha nem nagyon vágod az alkatrészek működését, akkor nehéz lesz megjavítani.
Bejelöltem melyikek a végtranyó párosok. Ezek közül azt kellene kivenni amelyik csatorna csinálja a feszkót. Mérd meg jók-e.

erő.jpg

Tippre a 2 alsó lesz az, mikor be volt kapcsolva pár pillanatra, a két alsó rendesen feltüzesedett... a kezem sem tűrte olyan szinten.
Ha kivettem akkor a multimétert milyen állásba állítva, és melyik lábakat mérve mérhetem ki jó e.

Tévedtem, kipróbáltam és pont a másik kimenet szarakodik azaz a két felső. (ami közötte van kicsi azt is kivegyem?)

Igen azt is meg nézheted.

Az alapoktól kezdve itt le van írva.
Katt ide: Skory weblapja.

Arra nem írtál választ hogy a kivétele nélkül nem mérhető ki? Illetve hogy melyik lábát mérjem és a multit mire állítsam?

Nem tudsz normálisan mérni, mert az elektronikában lévő többi cucc el változtatja a mért eredményeidet, és hülyeséget is mérhetsz. Szedd ki. Az a biztos.

Na kivettem őket, ohm mérővel mérem őket, semmi értéket nem dob (a belinkelt oldal alapján erre következtettem hogy azzal kell) rövid zárat is mértem nem csipogott. :\ rossz állásba tettem a multit?

tedd dióda mérésbe. Próbáld mind a két polaritással. Az egyiknél kell mutatnia valamit a műszernek, a másiknál nem.

hát nem tudom tud e olyat, ilyen multiméterem van: http://www.cetshop.com/cet/images/20107_1.jpg

nem vmi sokat tud, viszont olvastam hogy hFE állásba kilehet mérni, és azt tudja.

Viszont majd csak holnapr eggel folytatom mára lépek aludni, holnap írok hogy mire jutottam.
(#) wnd válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Sikerült megmérnem mindegyiket.
A 4 (nagyobbik) tranzisztor közül a két Toshiba C5198-on mértem diódaállásba 530 körüli értéket. A másik kettő Toshiba A1941-on pedig 570 körüli értéket.
(két szélső, illetve középső és egyik szélső lábán)

Ugyan így mérve a két kicsit 770 körüli értéket kaptam.

Nekem így elsőre ez jónak tűnik.. ami rossz hír mert lehet tovább keresni a hibát.
Következő: »»   91 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem