Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Ez alapján 12.0V ról elméletileg <28V lehet a kimenetek maximális feszültsége. Először tudnod kell, hogy mekkora feszültségre van szükséged. Azt mondtad, hogy 30V kell. Biztos vagy benne..?
Folytótekercs a kimenetre (diódák után) erősen ajánlott (mint ahogy azt emmzolee is javasolta), csökkenti a csúcsáramokat, és jelentős veszteségektől, valamint fóliaégésektől óv meg.>
Közben bennem is felvetődött egy kérdés.
A "SAL autóhifi táp.jpg" képen jobb oldalt felül mutatja az ábra, hogy miként kell a 2db FET-et bekötni, ha nagyobb teljesítményre van szükség. Azt nem értem, hogy mi előnye van annak, hogy fetenként van 1-1 gate ellenállás. Tőletek is olvastam már, azt hiszem Suncorgó tápjával kapcsolatban javasoltátok. Miért jobb ez így, mint ha 1 közös ellenállás lenne?
Na igen. Itt az IC 1-es, 2-es lábára rá is tették a fesz figyelőt.
Tegyük hozzá, hogy a fojtó az csökkentheti a kimenő feszt akár 4 V-al is.
Áldozatok nélkül nincs győzelem. Csökken vele együtt a kimenet hullámossága, és a primer oldal csúcsáramai is. Egyébként miért csökkenti a kimeneti feszültséget?
Valójában nem csökkenti, hanem a működéséből eredően nem egyenlő a kimeneti fesz a fojtó nélküli elrendezés kimeneti feszültségével. Ha helyesen méretezed a szekundert, akkor azokat az előnyöket nyújtja, amit leírtál.
Ez kacifántos volt. Nyilván ha úgy tervezed a tápot, hogy lesz benne szűrés, akkor ezt bele számolod. Ebben az esetben viszont egy meglévő tápot akarunk szabadonfutóról, pwm visszacsatoltá tenni, ahol így szükséges lesz a kisebb kitöltési tényező miatt az LC szűrés. A szabadonfutó táp tudodd mondjuk 30V-ot, ha vissza csatolom, akkor ez a trafón lévő menetszám kevés lesz, és még az LC szűrőn is esik valamennyi. Ezt többször tapasztaltam is.
Hát az nyilvánvaló, hogyha 30 V-ot tud a szabályozatlan, akkor visszacsatolva nem fog 30-at tudni. Erre írtam, hogy helyesen méretezett szekunder kell, stb.
Ez van, tekerés nélkül nem úszom meg a macska rúgja meg.Sebaj azért köszönöm a segítséget.
Ha valaki az említett öntapadós fólia beszerzéséről kap infót, az nekem is szólhat
Sziasztok.
Kellene nekem egy DC-DC konventer. 12v 6Ah akumlátoról kellene hogy csináljon +-40V 3A(+a motor generátor add hozzá x menyiségű áramot) .TDA7294 Ic kellene hogy meg hajtson. Mi erre a legegyszerűbb megoldás? Előre is köszönö a segítséget.
A motorokban 150W körül kajál az önindító. Eléggé hamar le fog zsibbadni azzól a 80V 3A =240W-tól.
Nem kell neked bonyolult táp szerintem. Annó csináltam egy egyszerűt. Bővebben: Link Vagy ez is jó lehet. A trafót, vagy a szekunder tekercset át kell szabni.
Sziasztok!
Van egy olyan kérdésem, hogy... Van egy tápom, és a fetek hajthatnak két trafót ? Csak nem egy tda-t hajtanék vele hanem 6*50-60wattos erősítőt. Szerintetek ez kivitelezhető vagy off?
Hogyne lehetne meg oldani.
Csak akkor kétszer annyi fetet kell belerakni, ha jol gondolom, nem ?
Nyilván méretezni kell a feteket is, a trafót is. Mindent.
A trafók, azok egy pc tápbol bontottak a gyári tekercseléssel, igy mennyi lesz a szekunder fesz majd ? Olvastam valahol, hogy kb 160-180 v fesz indukálodik ilyenkor a gyári primeren, de van aki meg csak 35 voltot mond. Szerinted?
Ha az 5V-os kimenetből csinálod a bemenetet, akkor 160-180V lesz. Ha olyan a trafód, akkor lesz rajta a primer oldalán egy közép kicsatolás, ahol lehet 2 X 80-90V-od.
Ha a trafó 12V-os kivezetését használod gerjesztésre, akkor lehet sokkal kevesebb is a kimenő fesz, de akkor olyan kevés lesz az indukció, hogy valószínű azért nem fogsz tudni kivenni belőle sok energiát. Jó lenne azt át tekercselni.
Szia!
Szerinted, ha a pc táp trafó 5 voltos tekercseire raknám a 12 voltot , de úgy kötném be a trafot, hogy a két két kivezetést összekötném, mint ahogy a képen van , amit csatoltam, akkor sem jönne le róla 32 volt körül ? Idézet: „nem tudsz otthon furat galvanizálni.” Van 1mm-es érvéghüvely. Ha lesz 2 oldalas nyákom, biztos kipróbálom, bár akkor már egy vezeték érrel is össze lehet kötni a két oldalt, de az nem olyan szép. Hőlégfúvó cekászát toldom össze a héten 2 db egymásba csúsztatott érvéghüvely összenyomásával, és olyan erősen szorít, hogy inkább a huzal szakadt el, minthogy kicsússzon..
Sziasztok!
Van egy MAGNAT típusú erősítőből ki kukázott tápom, +-35V-ot tud 8db IRFZ44N típusú FET van benne és egy 555 vezérli. Kérdésem lenne, hogy hogyan növeljem meg a kimeneti feszt, frekvenciát emeljem, vagy tekerjek a szekunderre? Frekvencia emelésnek jobban örülnék, mert nem hiszem, hogy jól sikerülne a tekercselésem, pláne, hogy 2db párhuzamba kötött trafó van benne, ezeket egyformára tekerni számomra nem lenne egyszerű. Köszönöm előre is! mhatalyak
Nem.
Milyen kimenetet neveznél ki szekundernek? Az eredetileg primer tekercseket? Akkor sokkal több lesz a feszkó, mint 32V. A 12V-os kimenetet nem használhatod szekundernek, mert közös az 5V-os tekercsekkel. Milyen tápot is akarsz építeni? Mik a tervek eddig? sima push-pull táp, esetleg szabályozott?
Ja. Hallottam róla, de nem vinne rá a lélek, hogy kipróbáljam. Inkább elkerülöm tervezéskor.
A táp frekvenciájához ne nyúlj. Ha megemeled a frekit, azzal csökkented a primer tekercsek gerjesztését, és ezzel behatárolódik az átvihető frekvencia. A gyárban kitalálták ahhoz a maghoz az ideális gerjesztést, és frekit, hogy a mag is bírja, és a teljesítmény átvitel is ok legyen.
Ha növelni akarod a kimenő feszt, akkor rá kell tekerni még néhány menetet. Nem kell komplett új szekunder tekercs, (Bár az az egészséges) elég rátekerni ugyanakkora keresztmetszettel mint a meglévő, és ok is lesz. Ezekbe az erősítőkbe toroidot szoktak tenni. Azoknál biztos maradt annyi hely, hogy meg tudd tekerni azzal a pár menettel.
Igen, toroidok vannak benne, hely is van még rajta 3x1,5-es vezetékből van a szekunder ha jól látom 6-7 menet van rajta, gondolom ez arányosan növekszik, szóval ha el osztom a 35V-ot a menetszámmal megkapom hogy 1 menet hány V?
Igen nagyjából. Ezzel számolhatsz.
A 3X1.5-ös huzal eléggé vastag, de hát ez volt a trend régen. (Minusz az egyenirányító diódák nyitófeszültsége, ami nagy áramok esetén 1V körül lesz.) Azt nézd meg, hogy a diódáid, és a kondik bírják-e a megemelkedett feszkót. Pontosan milyen erősítő volt a tápod donorja?
Magnat Classic xxxx típusú, de classic 1000-ről van rajzom itt a LINK Teljesen ugyan ez a táp, csak nekem 4db FET-tel kevesebb van benne.
Elavult kicsit, de tökéletes megoldás.
Ezzel lehet majd bikázni. Mit akarsz meghajtani róla?
építettem egy 200W os erősítőt, abból szeretnék bele 2db-ot, majd egyszer. Szerintem elég lesz neki a teljesítmény, 40A biztosíték van a 12V ágban, meg hát nem is akarom maximumon járatni az erősítőt, mert az a 200W szinuszos teljesítmény nem kevés autóba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |