Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   107 / 148
(#) szucsip válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Ez alapján 12.0V ról elméletileg <28V lehet a kimenetek maximális feszültsége. Először tudnod kell, hogy mekkora feszültségre van szükséged. Azt mondtad, hogy 30V kell. Biztos vagy benne..?

Folytótekercs a kimenetre (diódák után) erősen ajánlott (mint ahogy azt emmzolee is javasolta), csökkenti a csúcsáramokat, és jelentős veszteségektől, valamint fóliaégésektől óv meg.>
(#) szucsip hozzászólása Jan 5, 2012 /

Közben bennem is felvetődött egy kérdés.

A "SAL autóhifi táp.jpg" képen jobb oldalt felül mutatja az ábra, hogy miként kell a 2db FET-et bekötni, ha nagyobb teljesítményre van szükség.
Azt nem értem, hogy mi előnye van annak, hogy fetenként van 1-1 gate ellenállás. Tőletek is olvastam már, azt hiszem Suncorgó tápjával kapcsolatban javasoltátok.

Miért jobb ez így, mint ha 1 közös ellenállás lenne?
(#) emmzolee válasza SZISZI86 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Na igen. Itt az IC 1-es, 2-es lábára rá is tették a fesz figyelőt.
(#) emmzolee válasza szucsip hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Tegyük hozzá, hogy a fojtó az csökkentheti a kimenő feszt akár 4 V-al is.
(#) szucsip válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Áldozatok nélkül nincs győzelem. Csökken vele együtt a kimenet hullámossága, és a primer oldal csúcsáramai is. Egyébként miért csökkenti a kimeneti feszültséget?
(#) (Felhasználó 46585) válasza szucsip hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Valójában nem csökkenti, hanem a működéséből eredően nem egyenlő a kimeneti fesz a fojtó nélküli elrendezés kimeneti feszültségével. Ha helyesen méretezed a szekundert, akkor azokat az előnyöket nyújtja, amit leírtál.
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Ez kacifántos volt. Nyilván ha úgy tervezed a tápot, hogy lesz benne szűrés, akkor ezt bele számolod. Ebben az esetben viszont egy meglévő tápot akarunk szabadonfutóról, pwm visszacsatoltá tenni, ahol így szükséges lesz a kisebb kitöltési tényező miatt az LC szűrés. A szabadonfutó táp tudodd mondjuk 30V-ot, ha vissza csatolom, akkor ez a trafón lévő menetszám kevés lesz, és még az LC szűrőn is esik valamennyi. Ezt többször tapasztaltam is.
(#) (Felhasználó 46585) válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Hát az nyilvánvaló, hogyha 30 V-ot tud a szabályozatlan, akkor visszacsatolva nem fog 30-at tudni. Erre írtam, hogy helyesen méretezett szekunder kell, stb.
(#) SZISZI86 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 12, 2012 /

Ez van, tekerés nélkül nem úszom meg a macska rúgja meg.Sebaj azért köszönöm a segítséget.
(#) Zupp87 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Ha valaki az említett öntapadós fólia beszerzéséről kap infót, az nekem is szólhat
(#) szucsip válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Na azt meg minek..?
(#) luluzulu hozzászólása Feb 7, 2012 /

Sziasztok.

Kellene nekem egy DC-DC konventer. 12v 6Ah akumlátoról kellene hogy csináljon +-40V 3A(+a motor generátor add hozzá x menyiségű áramot) .TDA7294 Ic kellene hogy meg hajtson. Mi erre a legegyszerűbb megoldás?
Előre is köszönö a segítséget.
(#) emmzolee válasza luluzulu hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

A motorokban 150W körül kajál az önindító. Eléggé hamar le fog zsibbadni azzól a 80V 3A =240W-tól.
Nem kell neked bonyolult táp szerintem.
Annó csináltam egy egyszerűt. Bővebben: Link

Vagy ez is jó lehet. A trafót, vagy a szekunder tekercset át kell szabni.
(#) thedespot0 hozzászólása Feb 8, 2012 /

Sziasztok!

Van egy olyan kérdésem, hogy...
Van egy tápom, és a fetek hajthatnak két trafót ? Csak nem egy tda-t hajtanék vele hanem 6*50-60wattos erősítőt. Szerintetek ez kivitelezhető vagy off?
(#) emmzolee válasza thedespot0 hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Hogyne lehetne meg oldani.
(#) thedespot0 válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Csak akkor kétszer annyi fetet kell belerakni, ha jol gondolom, nem ?

Nyilván méretezni kell a feteket is, a trafót is. Mindent.
(#) thedespot0 válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

A trafók, azok egy pc tápbol bontottak a gyári tekercseléssel, igy mennyi lesz a szekunder fesz majd ? Olvastam valahol, hogy kb 160-180 v fesz indukálodik ilyenkor a gyári primeren, de van aki meg csak 35 voltot mond. Szerinted?

Ha az 5V-os kimenetből csinálod a bemenetet, akkor 160-180V lesz. Ha olyan a trafód, akkor lesz rajta a primer oldalán egy közép kicsatolás, ahol lehet 2 X 80-90V-od.
Ha a trafó 12V-os kivezetését használod gerjesztésre, akkor lehet sokkal kevesebb is a kimenő fesz, de akkor olyan kevés lesz az indukció, hogy valószínű azért nem fogsz tudni kivenni belőle sok energiát. Jó lenne azt át tekercselni.
(#) thedespot0 válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia!
Szerinted, ha a pc táp trafó 5 voltos tekercseire raknám a 12 voltot , de úgy kötném be a trafot, hogy a két két kivezetést összekötném, mint ahogy a képen van , amit csatoltam, akkor sem jönne le róla 32 volt körül ?
(#) Pulyka válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Idézet:
„nem tudsz otthon furat galvanizálni.”

Van 1mm-es érvéghüvely. Ha lesz 2 oldalas nyákom, biztos kipróbálom, bár akkor már egy vezeték érrel is össze lehet kötni a két oldalt, de az nem olyan szép.
Hőlégfúvó cekászát toldom össze a héten 2 db egymásba csúsztatott érvéghüvely összenyomásával, és olyan erősen szorít, hogy inkább a huzal szakadt el, minthogy kicsússzon..
(#) mhatalyak hozzászólása Feb 15, 2012 /

Sziasztok!

Van egy MAGNAT típusú erősítőből ki kukázott tápom, +-35V-ot tud 8db IRFZ44N típusú FET van benne és egy 555 vezérli. Kérdésem lenne, hogy hogyan növeljem meg a kimeneti feszt, frekvenciát emeljem, vagy tekerjek a szekunderre? Frekvencia emelésnek jobban örülnék, mert nem hiszem, hogy jól sikerülne a tekercselésem, pláne, hogy 2db párhuzamba kötött trafó van benne, ezeket egyformára tekerni számomra nem lenne egyszerű.

Köszönöm előre is!
mhatalyak
(#) emmzolee válasza thedespot0 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Nem.

Milyen kimenetet neveznél ki szekundernek? Az eredetileg primer tekercseket? Akkor sokkal több lesz a feszkó, mint 32V.
A 12V-os kimenetet nem használhatod szekundernek, mert közös az 5V-os tekercsekkel.

Milyen tápot is akarsz építeni? Mik a tervek eddig? sima push-pull táp, esetleg szabályozott?
(#) emmzolee válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Ja. Hallottam róla, de nem vinne rá a lélek, hogy kipróbáljam. Inkább elkerülöm tervezéskor.
(#) emmzolee válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

A táp frekvenciájához ne nyúlj. Ha megemeled a frekit, azzal csökkented a primer tekercsek gerjesztését, és ezzel behatárolódik az átvihető frekvencia. A gyárban kitalálták ahhoz a maghoz az ideális gerjesztést, és frekit, hogy a mag is bírja, és a teljesítmény átvitel is ok legyen.

Ha növelni akarod a kimenő feszt, akkor rá kell tekerni még néhány menetet. Nem kell komplett új szekunder tekercs, (Bár az az egészséges) elég rátekerni ugyanakkora keresztmetszettel mint a meglévő, és ok is lesz. Ezekbe az erősítőkbe toroidot szoktak tenni. Azoknál biztos maradt annyi hely, hogy meg tudd tekerni azzal a pár menettel.
(#) mhatalyak válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Igen, toroidok vannak benne, hely is van még rajta 3x1,5-es vezetékből van a szekunder ha jól látom 6-7 menet van rajta, gondolom ez arányosan növekszik, szóval ha el osztom a 35V-ot a menetszámmal megkapom hogy 1 menet hány V?

Igen nagyjából. Ezzel számolhatsz.
A 3X1.5-ös huzal eléggé vastag, de hát ez volt a trend régen.
(Minusz az egyenirányító diódák nyitófeszültsége, ami nagy áramok esetén 1V körül lesz.)

Azt nézd meg, hogy a diódáid, és a kondik bírják-e a megemelkedett feszkót.

Pontosan milyen erősítő volt a tápod donorja?

Magnat Classic xxxx típusú, de classic 1000-ről van rajzom itt a LINK Teljesen ugyan ez a táp, csak nekem 4db FET-tel kevesebb van benne.

Elavult kicsit, de tökéletes megoldás.
Ezzel lehet majd bikázni. Mit akarsz meghajtani róla?

építettem egy 200W os erősítőt, abból szeretnék bele 2db-ot, majd egyszer. Szerintem elég lesz neki a teljesítmény, 40A biztosíték van a 12V ágban, meg hát nem is akarom maximumon járatni az erősítőt, mert az a 200W szinuszos teljesítmény nem kevés autóba.
Következő: »»   107 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem