Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   568 / 1274
(#) egyedricsi válasza kislacikahu hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

zener cserélve...de továbbra sem ok..a zener csak a ki- bekapcsba szól bele.. az ysus panelen kattog vmi meg vibrál a színes hangya és néha fehéren villan a kijelző...
(#) bundibacsi válasza bundibacsi hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Nekem megoldódott a problémám,egy forrasztás volt a ludas.
(#) judas545 hozzászólása Jan 5, 2012 /

Sziasztok!

Van egy Sharp LC-26GA5E tv-m amin csak a visszajelző led világít, hogy fesz alatt van, de nem kapcsol be. Belenézte, de semmi hibát nem látni szemmel. A táp panelen inverter búg azt hallom. Hogyan lehetne ki keresni a hibát? Ebben szeretnék segítséget kérni tőletek. Köszönöm előre is.
(#) karaszbandi válasza judas545 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Tudás nélkül úgy érzem, sehogy.
(#) judas545 válasza karaszbandi hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Köszönöm a kedves és a szakértő megjegyzést.
(#) kadarist válasza judas545 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Egy szál púpos kondenzátort sem találtál? Púpos elkók
(#) karaszbandi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Nem biztos, hogy felpúposodik amelyik rossz!
Műszert kell neki adni és megkeresni a hibát. Az se biztos, hogy kondi baja van!
(#) kadarist válasza karaszbandi hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Senki nem mondta azt, hogy csak a púpos a rossz. Lehet, hogy a púpos kondenzátort sem ismeri fel a kérdező, ami pedig azért nagy bizonyossággal rossz szokott lenni. Ezért küldtem a kép-linket a könnyebb felismerhetőség érdekében.
(#) elektromos hozzászólása Jan 5, 2012 /

A sok jó tanács a sok tudatlannak,sajnos káros is lehet. Nemrégiben segítettem egy illetőnek, aki állítolag már javította saját tv-jét. Mondtan neki ellenőrizze a 135V-on levő 47µF/160 voltos kondit, mert valoszínű cserélni kellene. Adtam neki kondit is. Haza vitte, kicserélte, és felrobbant a kondi. Szerencsére nem lett komolyabb baj. Visszajött reklamálni, hogy én nem jó alkatrészt adtam neki, meg most már roszabb a tv mint előtte. Elhozattam vele a tv-t, és fordítva tette be a baromja a kondit. Arra hivatkozott, hogy én nem mondtam neki, hogyan kell bele tenni. Na ennyit a tanácsadásokról. Ha kivitte volna a szemét a kondi, vagy kigyulladt volna a lakás akkor én vagyok a hibás, mert segítettem? Szerintem óvatosan a tanácsadásokkal, mert lehet ebből még baj is szerintem. Én megusztam, de többé nem adok senkinek semmit. Elég ha 1000000 emberből csak egy a hüle. A tanácsért is lehet felelőségre vonni valakit? Erre azértkiváncsi lennék. Bocsi, hogy ezt leírtam, de tanulságos volt a számomra, hogy ilyen is megtörténhet!
(#) kadarist válasza elektromos hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Igazad van, ezért kell lépésről lépésre segíteni, már ha a kérdező igényli ezt és partner is ebben. De persze ha van egy alap affinitás, és hozzáértés az csak jó lehet.
(#) brunó1945 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Meg aztán olyanokra is gondolni kell/mint én/akik csak nagy érdeklődéssel olvsgatják az adott tanácsokat.De pl.én soha nem nyúlnék bele a készülékbe de érdekel.Arról nem is beszélve,hogy laikusként van legalább az embernek fogalma arról,hogy"mi lehet a baja"Csak így tovább..

Nincs igazad!

Segíteni csak azoknak lehet, akik valóban elakadtak a javításban és nem azoknak, akiknek fogalmuk sincs az egészről!

A modi megint leszúr majd érte.

A részletes, lépésről lépésre magyarázattól is óvnék minden hozzáértőt, mert baj lehet belőle!

A kérdés feltevéséből is lehet következtetni a hozzáértésről és ennek alapján válaszolni.

Most jön az, hogy akkor inkább ne válaszolj.
Mégis van aki válaszol és volt rá példa, hogy vissza válaszban a laikusnak állt feljebb.

Ezen gondolkozzon el minden hozzáértő.
Csak egy szakmai jótanácsnak szántam.
(#) karaszbandi válasza brunó1945 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Így van. Mi lehet a baja.
Ezt számtalanszor meg is válaszoljuk, amiért is az a köszönet, hogy ezt ő is tudta, de hogy kell megcsinálni, hogy jó legyen.
(#) elektromos válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Azt azért még tanácsolhattad volna, ha a pupos kondinak éppen más a színe pl: fekete, vagy kék, azt is nézze meg, mert nem bíztos, hogy ilyen színe van, mint ami a képen van. És van jelölés minden kondin, hogy melyik a negatív oldal, és csere esetén ugyanugy kell vissza tenni, mint előtte volt. Sokan nevetnek ezen, de még a profik is elnézhetik. Láttam már ilyet.
(#) zolika60 hozzászólása Jan 5, 2012 /

Szerintem kadarist a legtöbbet segíti ebben a fórumban. Jól is teszi. Miért ne is tegye? Ha valaki nem érte még el azt a szinte, hogy értse az itt leírtakat vagy kérdezzen még és biztosan kap választ, vagy magára vessen. :yes:
(#) deccser hozzászólása Jan 5, 2012 /

Barátaim, olyan dolog van ezzel a tv-vel, hogy bekapcsoláskor 2-öt nagyot pattant. Megtaláltm a hiba okát, és a sorkimenö el volt repedve, és letestelt. Elszigeteltem, és most akarna beindulni, de csak 3 mp-ig, utánna meg kikapcsol. A st.by működik. Hol keressem a hiba okát, miért kapcsol ki ? Mellékelem a kapcs. rajzot.
(#) elektromos válasza deccser hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Szia!
Ha ki volt repedve, valószínű a tekercs zárlat is.
(#) deccser válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Nem az enyém a tv, csak javitom !
(#) Hurka válasza karaszbandi hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Kedves karaszbandi!

Ez a fórum hosszú-hosszú éveken át úgy működött, hogy ahogy csak lehetett, támogattuk egymást.
A támogatás alatt azt értem, hogy az öreg, hozzáértő szakik megpróbálták átadni tudásuk egy részét a fiatal próbálkozóknak.
Ebből adódóan azokat - az előbbi szóhasználattal élve - a szakikat kedveltük a legjobban, akik segítettek elhárítani egy-egy problémát, és az általuk elmondottakból a megsegítettek rengeteget tanulhattak.
Én is rengeteg mindent tanultam itt a Hobbielektronikán. Szerintem itt egy nagyon jó légkörű társaság jött létre, ami akkoriban nagyon jól működött. Ez a fórum indított el az elektronikai ,,pályán", jelenleg végzős vagyok a paksi Energetikai Szakközépiskolában, elektronika szakcsoportban. Én általános, gyengeáramú elektronikai technikusnak tanulok, azaz az elektronikai alapok megvannak. Az, hogy televízió vételtechnikában nem vagyok járatos, nem azt jelenti, hogy tök hülye vagyok az egészhez. Nyitott vagyok rá, hogy megtanuljam a tv készülékekben való hibakeresést is... Tehát szvsz. nem mindegy, hogy ki, milyen tapasztalattal vág neki a televízió bűvöléséhez.
Úgyhogy a részedről nagyon egyszerű dolog azt mondani, hogy nem értenek hozzá, és ezért nem segítesz nekik... De te vagy ám a legmenőbb, csak ezt mi nem tudjuk meg sosem... Pedig lehet, hogyha segítenél lépésről lépésre, sokan felnéznének rád is.
Úgyhogy - szigorúan csak külsősként - szeretnélek megkérni, hogy vagy segíts megoldani a felmerülő hibákat, vagy ne írj ilyen ,,vidd el szerelőhöz", meg ,,tudás nélkül sehogysem" jellegű hozzászólásokat.

Köszönettel: Hurka
(#) elektromos válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Így van! Kadarist rengeteget segít. De még nem kaptam választ, ha a segítő miatt baleset következik be, ki a felelős?
(#) Hurka válasza elektromos hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

A munkavédelmi szabályokat mindenkinek be kell tartania, szakmától függetlenül... Szerintem.
(#) kadarist hozzászólása Jan 5, 2012 /

Sziasztok!
Itt egy segítő szándékú képgyűjtemény különféle színű, méretű és gyártmányú túlmelegedett (púpos) elektrolitkondenzátorokról: Bővebben: Link
Ügyeljünk az elektrolitkondenzátorok polaritáshelyes beforrasztására. És a diódák polaritáshelyes beépítésére is ügyeljünk, nameg a többi félvezetőfélére is nagyon tessék odafigyelni.
(#) judas545 hozzászólása Jan 5, 2012 /

Köszönöm tényleg mindenkinek, nem felháborodtam csak tényleg segítséget akarok kérni azért írtam. Javítottam már meg egy pár dolgot, de tv-t nem. A púpos kondit felismerem, azért ennyire nem rossz a helyzet. De az nem volt. Az volt az első amit végignéztem.
(#) kadarist válasza judas545 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Szia!
A lap alsó részén meg fog jelenni a "Get Manual" felirat. Kattints rá, töltsd le a szervízmanuált. Ezek után kövesd a hibakeresési útmutatót (TROUBLE SHOOTING TABLE) vagy/és keresd meg a tápegység rajzát és mérj feszültségeket a kimeneti pontokon. A blokkdiagram segít a rajzok között eligazodni.
(#) Watson válasza kadarist hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Helló!
És ez,komoly lehet?
http://telectronic.hu/chinauser.jpg
(#) karaszbandi válasza judas545 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Nem nagyképűségből, de egy LCD tv javítása igényel egy kis működési ismeretet. Teljesen másképpen működik, mint a hagyományos. A hiba jelenségek is teljesen mások.
Az, hogy az invertert hallod, az gond. Ott valami zárlatos. Az, hogy mi, azt meg kell keresni. Lehet meghajtó, lehet FET, lehet trafó. Ezek kimérése igen nagy gyakorlatot igényel, mert minden mindennel kapcsolatban van és figyeli egymást. Lehet, hogy valahol mérsz esetleg egy rossz értéket, de a hiba nem ott van, hanem egy másik fokozatban.

Tehát ismerni kell az összefüggéseket, anélkül nem megy.

Ebben már nem lehet egyértelmű javítási tanácsot adni, még annak ellenére sem, hogy egyesek azt hiszik, hogy mi hivatásis tv szerelők nagyképűnek tartjuk magunkat. Erről szó sincs, csak mi tisztában vagyunk a javítás buktatóival és nehézségi fokával.

És ez nem 10 perc alatt ragadt ránk. Nagyon sok szakirodalom tanulmányozása és tanfolyamok elvégzése után tartunk itt.

Tehát, hobbi szinten egy púpos kondit ki lehet cserélni, de egy zárlatos fokozat felélesztése már nem biztos.
(#) karaszbandi válasza Watson hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Láttunk már karón varnyút, de azért fotózni bármit lehet.
De nem lehetetlen.
(#) kadarist válasza Watson hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Komoly, de én inkább előveszem a beraktározott MM elkókat, ha van hely a beépítésre. Azok nagyon sokat kibírnak.
(#) kadarist válasza karaszbandi hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

De az nem baj, ha nem sikerül megjavítani, majd más megteszi helyette. Addig is ismerkedik az elektronikával, a technológiával és elmondhatja majd magáról azt, hogy megpróbáltam. Hobbizott, játszott egy kicsit.

Csak ennek a szervízkönyvnek is az a baja, hogy se a táp se az inverter nincs benne, csak blokkvázlat szinten.
Ha abban van a baj akkor csak sötétben tapogatózás van.

Ez azért is van egyébként, mert rengeteg táp és inverter változattal készítik a készülékeket azonos tipuson belül is. Mikor mit kapnak a gyártók a beszállítóktól.

A hiba táblázat sem tartalmaz ezekről semmit, azonkívül, hogy egyáltalán be van e dugva a konektorba.
Következő: »»   568 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem