Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   239 / 782
(#) ekkold válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Ha a frekvencia csökkentésével, (fix impulzusszéleséggel szabályzol) akkor szinte bármeddig lecsökkenthető a freki.
(#) Zupp87 válasza ekkold hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Ha csak gépkocsi (40-100Ah) akksit töltenék vele, tényleg jó megoldás lenne, kb. 5A-es áramkorlátra tervezve. Azonban ha már ilyet csinálok, próbálok univerzális dologra törekedni, azaz hogy akár a 12V/4,5Ah-s akksim is tölthető legyen vele 1A-rel, vagy az alatt. Mindenesetre úgy tényleg egyszerűbb megoldás lenne. Ha lesz időm vizsgák után vele kísérletezni, azt is összerakom.
(#) emmzolee hozzászólása Jan 10, 2012 /

Azt szeretném kérdezni, hogy az M4-es anyagot mire szokták használni a legsűrűbben?
Szeretnék össze hozni egy áramváltót ilyenből. Lehet? Vagy csak az M2TN-C -ből érdemes. Azt néztem, hogy sokkal magasabb az Al-je az M4-nek.
Mik lehetnek a különbségek, vagy a hátránya?

Kössz
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Utánajártam, és ami szembetűnő, hogy az ajánlott felső alkalmazási frekvenciája 100kHz. A többi adataiból is arra tippelnék, hogy már a >50kHz tartományban is melegedne.
Amennyiben néhány 10kHz-es alkalmazásról van szó, szerintem nyugodtan használhatod, ellenkező esetbeén én más mag után néznék.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Értem. Köszi. 28KHz lesz a freki.
Lehet meg próbálom. Ha nem lesz jó, akkor beteszek egy olyan gyűrűt,, amit egy fénycsöves égőből szedtem ki. Azt nam tudom milyen anyag, de a frekit bírja majd az biztos. Az Al-re nem emlékszek pontosan, de alacsonyabb sokkal. 6-700 körül volt.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

28 Khz-en szerintem nem lesz probléma ezzel az M4 anyaggal.
lyen esetben az Al annyira nem érdekes, gondolj bele az áramváltó helyettesítő képbe, amit mellékelek (az értékek csak tlaálomra vannak beíva, elhanyagoltam a primer huzal kapacitását, mivel ott többynire csak egy menet van, valamint a primer-szekunder közti kapacitást).
Többnyire a szekunder oldal transzformált értékei elég kicsik, így nincs szükség túl nagy mágnesező induktivitásra (a mágnesező induktivitás impedanciája azért lehetőleg legyen nagyon a szekunder oldali sönt transzformált értékénél).
(#) DJ Tacki hozzászólása Jan 10, 2012 /

Azt esetleg nem tudjátok (vagy tapasztalat) hogy a PC tápokból bontható, tönnyire ETD34-es magok milyen anyagból vannak, és ennek megfelelően kb mekkora frekin működtethetők (Mintha N27 rémlene...) ? Érdemes a gyári ~60-70kHz fölé menni? Köszi!
(#) Elektroman válasza Elektroman hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Na megvannak a vasmagok.A csévére ragasztottam műanyagból elválasztót a primer és a szekunder közé. Meg is tekertem a primert, 24 menet, 8 szál 0.25ös drót. Először hatalmas volt a teljes induktivitása, aztán lorylaci mondta hogy légrés kell bele hogy a kívánt mágnesező induktivitásunk legyen. Raktam bele két réteg celluxot és be is állt 409 uH-ra. Ekkor feltekertem rá a szekundert, 2×4 menet 26 szál 0.25-ös drótból. Ekkor a szórt induktivitása 33uH lett, a táblázat szerint pedig 67uH-nak kell lennie. Ilyenkor hogyan tovább? Az elválasztást már próbáltam növelni, nem nagyon volt hatása rá. Ha növelem a primer menetszámot akkor nő a mágnesező induktivitás is, nem? Meg akkor növelni kell a szekundert is, ott pedig már túl sok minden nem fér el. Légyszi segítsetek, csatolva küldöm az átalakított táblázatot, lehet hogy valami abban nem stimmel. Előre is köszi szépen
(#) lorylaci válasza Elektroman hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Köszi szépen, hogy itt folytattad.
A legutóbbi prividből vettem észre, hogy ez a rész pont lemaradt a cikkemből, miszerint a kiszámolt menet megtekerése után légréssel kell beállítani a primer induktivitást!
MOst itt válaszolok is rá, részletesen magyarázva, í]y aki hasonló cipőben jár, az is tanul belőle:

Tekintettel arra, hogy végfokot fog hajtani a táp, elvárható hogy a tápot lehetőlég a csúcsterhelések esetén is viszonlyag jól stabilizálja, így ha egy 300W-os vég lesz rajta (korábban azt írtad), akkor elvárható hogy nem csak 250W-ig stabilizáljon, hiszen a csúcsteljesítmény 250W szinusznál 500W.

Ha most az áramot átírom 9A-ra, akkor ki is jön a 33uH szórt induktivitás, persze ekkor a szükséges kondenzátor (48nC, így használhatod ugyanazt a 47nC 500V MKP10 pont idevaló kondit, mint én) és mágnesező induktivitás értéke is változik (most már csak 227uH primer induktivitás kell). Így ha a trafóba raksz még egy pici légrést, valamint a megfelelő kondit alkalmazod, akkor egy olyan tápot kapsz, ami nagyobb teljesítményig képes szabályozni a kimeneti teljesítményt. A trafó megtekerve maradhat úgy, ahogy van, csak a légrést kell módosítanod.

Ellenben ha maradtál volna a korábbi adatokkal és tovább növeled a szórt induktivitás, és a 250W terhelést mellett maradsz, akkor azt tapasztalad volna, hogy e terhelés felett hirtelen esik a kimeneti fezs a rezonáns kör korlátozó mivoltja miatt. Gyakorlatban ez azt jelenté, hogy a dinamikai csúcsokban leesik a tápfesz.
(#) Elektroman válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 10, 2012 / 1

Valóban az áramot nem írtam át, én balga
átírtam 9A-ra, Így oké lesz, de a drót nem maradhat rajta mert mpst már az I priRMS 3,6 A, ehhez pedig kevés a 8 szál 0.25-ös drót, legalább 16 kell , sőt a szekundernek is kevés a 26 szál, oda is kell min 33 szál. Hogy ez hogy fog felmenni erre a kis magra az még kérdés... De remélem még ma jelentkezek hogy megvan a trafó, elkezdtem berajzolgatni az alkatrészeket a nyáktervhez úgyhogy lassan az is készül

trafo.jpg

(#) lorylaci válasza Elektroman hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

A trafót nem kell újratekerned, mivel az új árammal kapott általad említett értékek csak a rövid zenei csúcsokban lesznek. Az átlagos áram az kevesebb, kb felennyi (és így annyi, mint az előző), emiatt nem kell áttkerned.
Korábban is azt javasoltam neked, hgoy tekerd meg anyni huzallal, amennyi belefér.
(#) Elektroman válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Már leszedtem Most blankolom az új vezetéket. Rájöttem hogy van egy 27 × 0.2es darabom is, az jó lesz primernek bőven, és valahogy fel is paszírozom rá
(#) Elektroman válasza Elektroman hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Na megtekertem. Mekkora türéssel lehet dolgozni amúgy? Mert a teljes induktivitást kb sikerült beállítani, 207uH a 202uH helyett, de a szórás még mindig nem az igazi, 33,7nek kéne lennie de multiméterrel mérve 30uH körül, a cimo féle szkópkiegészítős L mérővel olyan 26uH. Ezen gondolom növelni kéne mert nem olyan kis eltérés. Plusz menet nem nagyon férne már fel. Próbáljam meg jobban széthúzni a meneteket a trafó széle felé? Vagy ennyit nem lehet rajta azzal állítani? Vagy egyáltalán kell e ekkora eltéréssel foglalkozni?
(#) Ge Lee válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Nekem simán mentek 120kHz-en is, de az a biztos ha kipróbálod.
(#) Zupp87 válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

A legtöbb PC tápból én EI33, esetleg ETD29 magot bontottam, bár egy kettőben volt 35, ill. 39mm széles, ELR jelölésű, ETD-hez hasonló mag. De a legtöbb egyszerű 2-300W-os ATX tápban EI33 van. Én is egy EI33-at használtam a rezonáns tápomban, 70kHz-en, 0,15T a max indukció 35 menetes primernél, és langyos a vas. Azt viszont nem tudom, milyen anyagból vannak pontosan. De szerintem 100k fölé nem érdemes menni velük, ott is már 0,1T körüli értékre kell menni a max indukcióval.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Pl. itt egy távolkeleti gyártó szűkszavú katalógusa. Ilyen tipussal még nem találkoztam, de valószínűleg hasonló a többihez.
Mondjuk: ezek komplett trafók, elnézést.
(#) lorylaci válasza Elektroman hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Relatív 10%-al nem igen érdemes foglalkozni, tekintettel arra, hogy a ferritek sem lineárisak, ezek az értékek úgysem lesznek jelen működés közben.
(itt jön be egy gyártói tapasztalat, aki tudja hogy mi merre fele mozog el a melegedés során)
Amit várhatsz az az, hogy kicsit más teljesíménynél jelentkezik a korlátozás és a stabilizálás vége, valamint esetleg kicsit más (+-1-2%) szekunder feszültséget tudsz majd beállíani stabilan.
(#) Elektroman válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Sejtettem hogy ennyivel már nem kell foglalkozni.
A stabilizált rezó táp rajzában a DSS, Dbs, D3 lehet 1n4148, vagy valahova már komolyabb dióda kell(pl Dbs)?
Hálózati zavarszűréssel kapcsolatban vagyok még tanácstalan, ha zavarszűrős hálózati csatlakozót teszek rá, pl lomex: 43-11-84 vagy 43-15-29 akkor is kell a panelre tenni valamit vagy ez elég?
(#) nyakas00 hozzászólása Jan 11, 2012 /

Sziasztok

Egy kis információra lenne szükségem.
Van egy 24V-os 250W-os izzó amihez szükségem lenne egy tápra. Arra gondoltam hogy van itthon elfekvőben pár pc táp és ezekből hoznám össze a dolgot. Pontosabban arra gondoltam hogy 2 db 12V-os ágat sorba kötök és kész Mit kellene ezen kívül megtennem? Egyáltalán megoldható a dolog így? (12A-t tud leadni a 12V-os ágban a táp)
(#) Elektroman válasza Elektroman hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Ja rezonáns kondi kérdésem is van...
Csak MKP4-es kondik vannak itthon, de legalább jó nagy feszültségűek. 46.3nF kéne és a dU/dtmax = 123V/us, van itthon 47nF/630V, ennek a max dU/dt-je 350 V/us vagy van itthon 22nF/1000V aminek már 550V/us és ebből ugye kettő is kell. Én úgy gondolom elég a több mint kétszeres tartalék, de inkább rákérdezek. Valamint a szórt induktivitás egy kicsit kisebb a kelleténél és úgy gondoltam hogyha a kondi egy kicsit nagyobb(46 helyett 47nF) az jobban kompenzálja ezt mint a kisebb(2×22nF)
(#) peter1995 válasza nyakas00 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Megkeresed a +12V diódáját kicseréled egy 10A-esre és a -12 és +12 között pont 24Vlesz. Ha a diódát nem cseréled ki leég a dióda. A trafó tekercse elvileg ugyan az...
Bár 250W-ot nem fog leadni. Ahhoz át kell matatni komolyabban...

Javítom a -12V diódájára gondoltam Elnézést-.

Schottky természetesen jobb, de az 1N4148 mindenhol kapható, olcsó, és persze 0,2A-ig tökéletes.

Amennyiben nincsen más táp ami a készüléken belül a hálózatra csatlakoznak, akkor nem kell a panelra feltételen zavarszűrő, jó lesz a beépített zavarszűrős hálózati csatlakozó. Persze ez csak sacc, pontos adatokat egy megfelelő műszerrel kapnál, de ha biztos akarsz lenni a zavarmentességeben akkor hozz a táp közelébe egy táskarádiót.
(#) nyakas00 válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Huuuh egy kicsit részleteznéd dolgokat?
Miért nem fog pl leadni 250W-ot?

Mivel a tápod erősítőt fog hajtani, ezért a számolt dU/dI értékek szintén csak a csúcsokban fordulnak majd elő, az átlagos érték jóval kevesebb lesz, így bőven meg fog feleni a 630V-os kondi.

A kondenzátorok szórása és persze kapcitásuk hőfok, frekvencia, valamint feszültségfüggése pedig sokkal nagyobb mint az a néhány százalék eltérét, amiről most beszélsz!
(#) lorylaci válasza nyakas00 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Ha a táp az adatlapja szerint mind a +12, mind a -12 ágban tudja a 10 Ampert, akkor nincs probléma.

Általában a -12 ág gyengébb szokott lenni, mind tekercsre, mind diódára, így lehetséges, hogy nem sikerül belőle kihoznod ezt a teljesíményt, pláne, hogy egy folyamatos ohmos terhelőről van szó.

A +12V ág ugye max 12A tud. Az akár hogy számolom 12x12= nálam144W.
Maximálisan ennyit lehet kihozni. A -12V diódája gyárilag 1-2A bír. Ha ezt kicseréled akkor a - ág is terhelhető lesz de itt akkor a trafó drótja fogja beszabályozni a kivehető teljesítmémnyt. Neked 250W-hoz kell 10A.
Lehet hogy kihozható de a - diódát ki kell cserélni 10-12A-esre.
(#) peter1995 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Én ugy tudom hogy a -12 is a +12 tekercséről van levéve. Bontottam méár szét pár trafót.
(#) nyakas00 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

-12V-nál 1A a max a leírás szerint.

Akkor 1A dióda van benne. Kicseréled egy 10A-re akkor már lehet terhelni az egészet.
(#) Elektroman válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

meg nem utolsó sorban van kb fél tekercs belőle ilyen-olyan schottkyból is van pár darab, szétnézek aztán lehet azt kapja a táp. Ha másnak nem is, legalább a bootstrap diódának. Jól gondolom hogy az a legkritikusabb?
Következő: »»   239 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem