Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   114 / 376
(#) Rasiel válasza SALáta hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

úgy bizony, FET a vége 50V a maximális kapcsolható feszültség. 60Ampert is bír folyamatos üzemben, de annyira azért nem akarom kihajtani a fetet kell a headroom.
(#) Sir-Nyeteg válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Legyen 100V minimum! Nem okoz több költséget, és meg fogja hálálni a motor a gazdájának.
(#) SALáta válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

100V esetleg 17 V os motorral 5.9x es tuningfeszültség, extrém eset de van ilyen. 5 V os motorral már egészséges 20x os tuning!
(#) Sir-Nyeteg válasza SALáta hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Normál, új 1.2V-os motor!
Minél nagyobb, annál jobb!
A lényeg, hogy ne üssön át.

Értem én, de gondolj a bontott motorokkal építkezőkre is és esetleg arra hogy valaki pörgetni akarja a nagyobb alapfeszültségű motorját . Nekem ilyen nincs de jól nézne ki a 3 A tudó piciny zsír új Vexta szettemmel, az 2.29 V os. Igaz 0.48 Nm a nyomatéka...

Nem írtam elő, hogy ennyivel kell hajtani.
Használhatsz 24V-os tápot is. Én nem állnék meg 70V alatt, ha bírja a motor és van lehetőség rá.
ui: nagyobb alapfeszültség-> nagyobb tápfeszültséget igényel...

Jó lenne az egy biztos. Maradna bőven tartalék.

Próbáltam egyszer egy 80V-os ipari vezérlőt. 3-szoros sebesség jellemezte a motort a 32V-hoz képest!
Miért nem a léptetőmotor vezérlés topikban irogatunk?
(#) Rasiel hozzászólása Dec 21, 2011 /

A cél itt egy olyan AVR alapú egy MCU-s vezérlő létrehozása lenne, ami köré tetszőlegesen gányolhat bárki bármit. Azt tudom hogy nekem nincs szükségem 1/2 nél kisebb lépésre, sőt, igazából 1/1et használok leginkább

szerencsére találtam egy zseniális kódot a multitaskingra pascalban, így elég lesz egy AVR is
(#) hotib válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Ahogy Sir-Nyeteg is javasolta, ez a téma folytatódjék a Léptetőmotor vezérlés topicban. Oda való, és én is bele akarok köhögni
(#) Rasiel válasza hotib hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

most itt miért nem jó ? a cnc építésének szerves része a vezérlő, miért ne maradhatna itt ebben a topicban ? nyugodtan köhögj bele.
(#) Sir-Nyeteg válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Idézet:
„most itt miért nem jó ?”

Mert ide ilyenek valók:
Gravírozó CNC
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Hát van benne áláejnium rendesen. Az enyém most készül, de az nem gravírozó lesz. 700-as sínek vannak sínenként 2 kocsival. Csináltam egy áll z tartót amire felraktam a kocsikat, így be tudom lőni a sínt teljesen párhuzamosra. Most már csak fúrni meg csavarozni kell.
Érdemes menetet vágni az agyagba, vagy az is elég ha 6-os csavarokkal 5db 6-os lukkal összefogom? (A menetvágás macerásabb, de talán megbízhatóbb, és nem kell a túloldalra anya.
(#) Rasiel válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Sir, nem nagyon élem a multitopikos fórumozást, annyi okosságot írtok egy nap alatt, épp elég végigolvasni naponta
(#) hotib válasza Rasiel hozzászólására (») Dec 22, 2011 /

Nekem jó itt is, csak könnyen elképzelhető, hogy "átmoderálják" oda. Az igaz, hogy szerves része a CNC-nek a vezérlő, de van konkrét Léptetőmotor vezérlés topic, és ennek okán a léptetőmotoros CNC vezérlés "oda tartozik".
Egyébként beleköhögtem meg itt is
Nem válaszoltál a levelemre, így nincs meg a címed. Majd jól rádírok a guglitalkon
(#) hotib válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 22, 2011 1 /

No ha ilyenek valók ide, akkor én is megtoldom. Írtam levelet Jézuskának, és a mellékletben látható dolgokat sikerült egy akció keretén belül (képletesen) a fa alá tenni
A motor nem külön van, csak ilyen ~0,6Nm Vexta hajtja. Az elektronika pedig egy szép nagy nyák részlete, 7 ilyen (komplett) vezérlés menthető le róla, meg még 2 másik, de annak a vége L298 (bár ez már megint a léptetőmotor vezérléshez tartozik )
Gondolom a fényképek ismerősek lehetnek (bár otthon vannak a cuccok, ezeket nem én fotóztam, ollóztam innen-onnan őket)
(#) gulasoft hozzászólása Jan 10, 2012 /

Tud valaki nekem ehhez patronbefogót csinálni, vagy lehet venni hozzá készen?

pe.jpeg

(#) gulasoft hozzászólása Jan 13, 2012 /

Vagy mit szóltok ehhez? Ez elméletileg egy aszinkron motor amihez már csak egy frekiváltó kell nem?
Jó 60.000 forint, de itthon ugyan ilyen a klaviónál 68+áfa, és ez azért ilyen drága mert eun belül van, biztos lehet találni olcsóbban is.
Bővebben: Link
(#) gulasoft hozzászólása Jan 13, 2012 /

Ez szállítással együtt "csak" 50.000 kérdés mi kell a vízhűtéshez.Bővebben: Link
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

Ez speciel léghűtéses és nem kell hozzá semmi csak egy frekiváltó.

Van vízhűtéses is de az nem ez.

Nem szóltam!
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

De a wízhűtéses az olcsóbb csak nem tudom míért a második link egy ilyenre mutat:
WATER-COOL SPINDLE MOTOR FOR ENGRAVING MILL&GRIND k9
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

Mi kell a vízhjűtéshez vizen kívül? Valami radiátor, meg keringető is kell?
(#) zolika60 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

A léghűtéses 1,5kW a másik meg csak 0,8kW.
(#) gulasoft válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

mindjárt rakok linnket 1.5kW-os vízhűtésesre is az is olcsóbb.
Itt is van, 4000-el olcsóbb mint a levegős.
Bővebben: Link

Persze mind a kettő olcsóbb mint a klaviónál bármi.

Ez igaz, de az már nem olyan nagy különbség, különösen, ha a vízzel járó macerákat is hozzászámítod.

Ezt kérdeztem milyen macera kell hozzá? Két flexibilis cső meg az x hátára egy hűtőrács? Kell valami mini keringető? Nem hiszem, csak nem tudom ezért kérdezem hogy működik ez a vizes hűtés. A legolcsóbb levegős az 60.000 a legolcsóbb vizes az 50.000.
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 13, 2012 /

Sziasztok!
Egy gyors kérdés a tapasztaltabb CNC-sektől. Úgy tűnik maga a gép már sínen van. Mivel erősebb anyagból készül, mint amire eredetileg számítottam, arra jutottam, hogy van még 1-2 feladat amire használhatnám még - például fiókgyártásra az SMD-imhez. Itthon van egy csomó megmaradt 8mm-es padlólap, Sketchupban megcsináltam a 3D rajzokat. Azonban magához a CNC-hez nem értek (még) van köztetek valaki, aki az első lépésekben tud segíteni? A 3D rajzokat természetesen el tudom küldeni tanulmányozásra. Ugyanis jelenleg még azt sem tudom, hogy ezt a papír alapú padlólapot milyen marófejjel és mekkora fordulaton lesz érdemes marogatni. 2 feladat van : kontúrmarás és hornyok marása, jellemzően 4mm mély, 8mm széles... Szoftverben sem tudom, melyik a nyerőbb. Letöltöttem a MACH3 2 verzióját is, de nagyon kínai nekem - még a leírással is. Előre is köszönöm.

Szerintem keringető nem kell, ha a hűtő magasabban van mint a motor.

Az megoldható
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 13, 2012 /

Ebben a legmacerásabb dolog a minőség.
Mivel úgyis vízzel fogod hűteni, így gagyi minőségű csapágyakat raknak bele. Viszont ha a vízhűtés ellenére is megszalad a hő, akkor beáll az egész. Keringető szivattyú mindenképpen kell! És folyamatosan kell keringetni a vizet, mert az nem tesz jót neki mechanikailag, ha a hűtővíz fele 50 fokos, másik fele meg 25. A legegyszerűbb, ha nem radiátorban gondolkodsz, hanem egy vödör vízben. Az biztosan leadja a hőt, nem kell venti, és jéggel hűtheted.
Ami miatt nem elterjedt a dolog, az az, hogy elég zsákbamacska az egész. Lehet hogy 800W-ot írnak rá, de vajon mekkora a hatásfok? Hány üzemórát terveznek bele? Ha tudsz csapágyat cserélni, akkor ki lehet próbálni, ha nem tudsz/mersz, akkor nem érdemes ilyenre költeni.
Egyszer szeretnék kipróbálni egy ilyent, de egy kress jelenleg bőven túllövi az igényeimet.
Következő: »»   114 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem