Fórum témák
» Több friss téma |
10-1000pikoF-ig mehet oda kondi,a kimenetet az nem befolyásolja,az OPA sávszélességét fogja meg,hogy ne gerjedjen bizonyos esetekben.
10mikrós kondi mondjuk a jel útjában nem kellene hogy legyen.Ezzel szórakoztam annó a bemeneten,1-100µF -ig raktam oda kondikat,kicsitől a kioltás sebessége csökkent(az ábrában nem kivánt csikok jelentkeztek)a nagyobbaktól meg egyszerűen a bemeneti ellenállás nem tudta kisütni és folyamatosan világitott. Jó móka,de sok értelme nincs.1nF max. *Tételezzük fel hogy 10k ohm a bemenő ellenállás,igy a 1nF-val kb 16khZ-es lesz a bemenő jel felső értéke.Ez megfelel egy gyári lézerével,nagyjából.Ám ez még mindig vagy 2X több mint amennyit a DAC valaha is ki fog adni,pontosabban amennyit az ábra kiván. Csak magamban eszecseréltem*
Na voltam boltba, mert nem volt itthon semmilyen mosfet-em. Szerettem volna venni a 2sk szriából, meg még egy csomó fajtát összeírtam, ami gyorsan kapcsolgatja a kimenetét, de semmilyet nem kaptam
Így kénytelen voltam megvenni az IRL530-at. Remélem ez is megfelelő lesz, ennek az adatlapján nincs ott, hogy "high speed switching" Szerk.: A Hestore-os adatlapon az van, hogy fast switching, de amit én néztem adatlapot, ott nem volt ott. Bízom, hogy jó lesz ez is de majd csak 6-kor fogok tudni nekikezdeni, kapok kölcsön próbapanelt mert nem kaptam boltban.
Nem a kimeneti tranzisztor függvénye a sebesség.
Az IRL530 és társai tökéletesek. Vannak nagyon alacsony RDs ellenállású FET-ek,kifejezetten ultra gyors üzemre,ezek fölöslegesen drágák ide. Nekem pl bipolár tranzisztorok vannak,mivel egy marékkal van és beváltak( BD243c ) De ha tudom hogy kellett volna FET,akkor küldhettem volna,van 5db teljesen új (irlz34n)
Összeraktam az áramgenerátort, amiről tegnap este beszéltünk. Villogni villog már a lézer, viszont valami még most sem az igazi. Bővebben: Link
Próbáltam állítgatni az NLS-be, de nem jártam sikerrel.
...
Ez gáz.Tényleg a DAC oldalon lesz a hiba,szerintem a referencia feszültséggel. Ellenőrizd az RGB kimeneteket,van-e feszültség,jel- és egyéb vezérlés nélkül valami ott. Ha van,akkor ott semmi ,de legalábbis valami nem okés. van 2 darab zsir új 0832-esm,ha érdekel
Bekapcsoltam a DAC-ot meg mident, csak a PC-t nem. Így a galvo-k középállásba állnak és az összes kimeneten 0 feszültséget mérek (R,G,B,Blank)
XP betöltése után mind a 4 kimeneten 4,9V-ot mérek. (még az NLS elindítása előtt) NLS elindul => a lézer kimeneteken 0V lesz.
Akkor miért nem képes egyáltalán működtetni kettő teljesen különböző lézer meghajtót?
Ez nagyon különös és gőzöm nincs hol kellene keresgélni Másik szin kimenetket is kipróbáltad?Sokunknál előfordult,annó nálam is,hogy össze vissza működött ez a része a DAC-nak,az NLS-vel. Méresd be szkóppal az egészet,ott majd megmutatja hol a hiba.
A mai nap összeforrasztott áramgenerátort azért kipróbáltad,hogy egyáltalán lekapcsolja-e a kimenetet?
Mindnél ugyanaz volt a helyzet, többször is kipróbáltam. Majd reggel szétszedem és újból összerakom az áramgenerátort, mert lehet, hogy valami megadta benne magát, mert előbb működött aztán nem, utána ismét működött és most újból nem és nem tudom hol lehet a baj (a lézer tuti nem halott => a dac ttl vezérlését rákötöttem a mosfet drain-jére, ahova a lézer - részét is kötni kell és úgy világított a lézer.
Az se baj, ha meghal a lézer, ez már félig halott, ez az lpc 826, de csak kb akkora a fényereje mint egy 12X-es DVD íróé.
Egyből LPT porton keresztül próbáltam. Most megyek mert fáradt vagyok, holnap napközben még próbálok alkotni valamit...
Szétszedtem a próbapanelen, majd újból összeraktam az áramgenerátort, most ugyan úgy működik mint a pár hozzászólással feljebb csatolt videóban.
Du. megyek dolgozni 3 napig, legközelebb kedd körül lesz lehetőségem vele újból foglalkozni és remélhetőleg a jövő héten lesz lehetőségem pár scope-os mérésre is.
Még arra gondoltam, hogy leszaladok a boltba és veszek egy 74HC573-mas IC-t és kicserélem a DAC-ban. Bár szinte biztos, hogy nem ez lesz a baj.
Megérni megérné, csak nem kaptam. Mindegy, a jövő hétre fog jönni, addig úgy sem fogok tudni vele foglalkozni.
Ilyen és ehhez hasonló játékokat tudtok? Bővebben: Link
Hahaha,ez jó,majd csinálok egy képet meddig jutottam!
Sziasztok!
Először is boldog karácsonyt. Olyan kérdésem lenne hogy a mellékelt stroboszkóp hangvezérlését fel lehetne használni lézershowhoz? HA igen tudnátok egy motor vezérlést ajánlani hozzá? üdv szaky27 Bővebben: Link
Kétve hiszem, mert egész más a feladat. A sztrobónál csak a ritmusra villant egy rövidet, a lézernél meg a hangeröre kell mozdulnia (folyamatosan). Erre a motro kevésbé alkalmas, legfeljebb gyorsabban vagy lassabban tud forogni, de azt is csak nagyon kis tartományban. Ha ilyen vágyaid vannak akkor inkább egy galvanométeres tükör kellene.
BOLDOG KARŔCSONYT!
Helló
Hát nekem csak annyi a vágyam hogy a potméteres megoldást "automatizáljam". Csináltam mikrofonos kapcsolást is sőt találtam itt komplett vezérlést is amibe volt mikrofonos vezérlés és léptető is de sajnos egyik kapcsolás se akart működni normálisan . Ezért gondoltam esetleg ezzel meglehetne valósítani egy megfelelő motorvezérléssel párosítva. Sajnos égetőm sincs amivel Pic-et tudnék tudnék égetni meg nem is értek hozzá pedig az lenne a legegyszerűbb szerintem.
Nem tudom milyen a belsö vezérlés - mit vezérel a poti.
Ha azt a vezérlést át lehet alakitani VCA-ra - azaz DC szinttel tudod a tükör helyzetét szabályozni, akkor esetleg megoldható a dolog. Esetleg a potikat valamilyen optocsatoloval kellene helyettesiteni, és a bemenetre a hangjelböl elöállithato jellel adni a vezérlést. (Fényorgona - kapcsolás biztos van a rajzgyüjteményben. ) Az ottani LED-k helyett az optocsatolot kell alkalmazni, igy az elvileg vezérli majd a mostani poti áramkörét.
Mellékeltem a 2 féle vezérlést. A spirograph az nem igen akart működni, a linken szereplő egyszerű LM317 tel megvalósított vezérlést használom és ezt szeretném lecserélni valami modernebbre.
Bővebben: Link
Nekem az egyik hasonló áramkörömben a potit 10-50kOhmos ellenállásra cseréltem a 220 Ohmos helyébe egy fotoellenállás van (a munkapontot meg kell keresni).
Ha a fotoellenállásra a fényorgona hajtotta LED fényét irányitod, akkor a zene ritmusára a motor lassulni ill. gyorsulni fog. Črdemes a kijövö jelet szürni, mert a motor nem igen tud a zenére gyorsan reagálni. A mély csatorna teljesen elegendö.
hali
egy ilyen lézer pointer amit irtatok több helyen hogy ezt használjuk a lézerben ez mennyi ideig bírja a folyamatos üzemet? kb 8-10 órás buliban lehetne folyamatosan hajtani?
Pár hétbe beletelt,mig eljutottam a papirra skiccelt változattól az életképes áramkörig,kevés időm jut a hobbira.
De azért ezt megosztanám a lelkes kollegákkal,hátha... Kritikát elfogadok,javaslatot méginkább. A generátor ebben a formában tökéletesen üzemképes,teszteletem. A nagyfrekis viselkedést,impulzusátvitelt műszerek hiányában nem tudom ellenőrizni.
Sziasztok !
Egy kicsit én is fabrikáltam és már majdnem kész a 20 kpps galvo-val szerelt lézerem, be van dobozolva jelenleg még csak a kék modul van kész de már úton van egy viszonylag jó minőségű 100mw-os zöld is, remélem a héten meg jön. És még vár rám egy 500mw-os piros modul építése is. Íme egy pár kép róla.
Még egy pár kép.
Gratula!
Szuper kis készüléket építettél.
Ha valakit érdekel megépített RGB scanner galvó driver Hiányában akkor még ott van a hírdetések között.
Régóta árulom de még nem kelt el ha nem megy még jobban darabjaira szedem és modulonként fogom értékesíteni. Egy galvó szettel amihet tápot is adnak teljesen jó hozzá be kell kötni és már mehet is. A névjegyemben a weboldalamon van róla videó is akkor amikor még az eredeti galvó szett benne volt . Export scanner néven megtaláljátok a videót.
Igy kell ezt csinálni kérem szépen!
Gratula, szép tiszta igényes munka,magam nevében példát vennék róla,de már benne vagyok a félkészben,bőven túl a felén. Épp ma vettem át az új kék diódáimat(1,7W-osak) és a 3W-os 808nm is úton van(elhalálozott a gyári 2W-os) A vörösre pedig még várnom kell,de már csak a diódákra,minden egyéb kész. Megoszthatnád,esetleg a vörössel kapcsolatban az elképzeléseid,terveid,jól kibeszélnénk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |