Fórum témák
» Több friss téma |
Már írtam régebben, de most végre sikerült reprodukálni a hibát.
Adva van egy gép amiben minden ki lett már cserélve (alaplap, ház, táp, hdd, videó kártya, memória) kivéve a processzort. Véletlenszerűen a következő hibákat csinálja: 1. HDD hiba: először bebootol Ubuntu-ra majd egy idő után az alábbi hibát kapom: ata4.00: exception Emask 0x0 Sact 0x0 Serr 0x0 action 0x6 frozen ata4.00: failed command: READ_DMA_EXT és még pár sor. Néha lehal néha pedig tovább működik a rendszer. SMART adatok szerint a HDD-nek semmi baja, a felület jó és a fájlok sem sérülnek ilyenkor, mikor végre helyrejön újra minden szép és jó. 2. memória teszt Itt néha lefut egymás után 10x is hibátlanul, de nagyon ritkán memória hibát jelez teljesen véletlenszerű helyen, nem mindig ugyanott. Az áram nálunk igen ingadozó ezért egy erős szünetmentesen keresztül kapja a tápot, de ha pl bekapcsoljuk a porszívót akkor hallom a kattanást a szünetmentestől . Mivel utoljára azt mondták, hogy az alaplapi kondenzátorok voltak a ludasok kicseréltük végül azt is, de a probléma nem oldódott meg a vadi új alaplappal sem. (mint írtam a procin kívül már mindent cseréltünk). Tudom valahogyan ellenőrizni, hogy tényleg rosszak voltak-e a kondik vagy csak átvertek? Illetve okozhat ilyen hibát ez vagy a processzor? Ez az eset mivel kb 4 szervizben volt a gép eddig gyakorlatilag arra enged következtetni, hogy mindenki csak beszél, de senki nem ért a számítógépek javításához, legalább is itt vidéken. Jó lenne, ha ez nem így lenne
Szia!
A kondik kapacitását,vagy kondimérővel (kapacitás) vagy összehasonlító méréssel tudod mérni.Veszel egy jó ugyan olyan értékű kondit és ellenállásmérővel összehasonlítod a kisülés idejét.Az ellenállását csak ESR mérővel tudod kimérni.Talán a forrasztások felülvizsgálatával is ki lehet szűrni hogy történt e csere. Szerintem átvertek.Egyébként okozhat ilyen hibát a kondik hibája.
Ha a proci, nem volt még cserélve, akkor már csak az lehet a hibás. Milyen típusú a proci? Esetleg nézd meg, hogy nincs e szennyeződés az érintkezőin, vagy nincs e letörve egy lába.
Sziasztok.Nekem olyan problémám van hogy a laptop néha kikapcsol.Már régebben is írtam itt.,valaki írta:lehet hogy az aksi zárlatos.(és hogy vegyem ki és úgy próbáljam). Ki lett véve ,de már előfordult a probléma így is. pl: ma 2 szer is. Van amikor 2 hétig sem kapcsol ki.
ESS-i frissítve és lefuttatta + Malwarebytes Anti-Malware frissítve lefuttatva mély vizsgálaton de semmi. HD Sentinel a gépen a hőmérséklet 39°C,alatta laptop hűtő is van. Valahol meg lehet nézni hogy ilyenkor mitől kapcsol ki? Naplózás vagy ilyesmi? Nem tudom ez hol van ezt csak úgy kérdem. Ha valakinek van tippje szívesen fogadom. Gépen Win7 van. Üdv .
Hogy érted, hogy kikapcsol? Hirtelen leáll, vagy szabályosan kilép a Windowsból? Attól hogy van alatta hűtő, még nem biztos, hogy a proci jól is van hűtve. Lehet, hogy annyira poros bellül, hogy a légáramlás már teljesen megszűnt. Az eseménynaplót a vezérlőpulton a felügyeleti eszközökben találod.
Köszi a gyors választ.Igen,tehát hirtelen leáll.Az biztos hogy belülről jön a meleg rendesen. A HD Sentinel gondolom az a Winyó fokát méri ugye? "Lehet, hogy annyira poros bellül, hogy a légáramlás már teljesen megszűnt" Ezt hogy értsem? Ha megy a belső hűtője akkor is? Ha igen akkor mit kell tenni? Szétszedem és proci hűtő csere? "Az eseménynaplóból mit kell kiolvasnom? Azt az időpontot amikor pont megtörtént a hiba valamit beírt oda?
Igen a HD sentinel csak a vinyót méri. A HWinfo32-vel, vagy a SpeedFan-al kellene mérni a többi hőmérsékletét is. A laptopoknál az a baj, hogy kevés a hely és hamar eltömődnek a hűtés lamellái. Ilyenkor a venti fúj, de nem tud távozni rendesen a meleg. Az is lehet, hogy csak a procin kellene a hővezető anyagot kicserélni. Ezt csak abban az esetben, ha már nem garanciális.
Az eseménynaplóban a rendszer bejegyzéseit el kezded nézni és látni fogod, hogy mikor volt leállítás és indítás. Ez a hirtelen kikapcsolás nem biztos, hogy benne lesz, de a bekapcsolásnál talán beírt valamit, ha szerencséd van. A menüben a műveleteknél el is tudod menteni. Jelöld ki a rendszert és mentsd el csv formátumba és töltsd fel ide, talán közösen meglátjuk benne a hiba okát.
Nem tudom melyikbe kell belemenni baloldalt az Eseménynaplóban.
Okés megtaláltam amit írtál nemsokára meg csinálom a mentést és felteszem ide. A gép már nem garanciális.Akkor a hűtés lamelláit is nem ártana kifújni? Na meg a procin a hővezető paszta cseréjét milyennel érdemes cserélni?
Jah... Win7. A windows naplókon belül van.
Win Server 2003 eseménynaplóját magyarázhatom... az kicsit máshogy néz ki...
Én már évek óta normál fehér hővezető pasztát használok, az ezüst és egyéb vackokkal nem vagyok megelégedve. A hűtés levételével óvatosan kell eljárni, mert nagyon oda tud ragadni a proci. Amúgy mi a gép típusa?
A gép típusa Fujitsu Siemens Amilo 1705 . Pillanatnyilag felraktam az enyémre próbából a Speedfan-t teszek egy képet. A GPU = videokari? Temp1 = ? A másik kettő gondolom a proci.
A temp1 valószínűleg a rendszer hőmérséklete. A tied sem egy hűtőszekrény alapból... Ez az egy átka van a laptopnak.
Nos itt a kép a másik gépről. Nem egy szép látvány. Mindjárt csinálok mentés az Eseménynaplóról is.
Húúúú! Tuti ez a baja.
Lassan olvad a műanyag burkolat tőle...
Jól gondoltam. Most már majdnem 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a hővédelem tiltja le a gépet.
Abból, gondolom, hogy csak ez a hiba bejegyzés van a leállásról: "Az előző rendszerleállítás (?2012.?01.?18. - 23:27:26) váratlan volt."
Köszöntem a segítséget. Gondolom hátul leveszem a burkolatát a gépnek + hűtő ki aztán kipucol + letörlöm a régi pasztát ha még van rajta(ezt mivel érdemes letörölni?) .Ilyen fehér hővezető paszta hol kapható legolcsóbb helyeken? Mekkora a legkisebb kiszerelés és kb mennyi?
Szia bár előttem megválaszolták de tényleg a hűtésed nagyon rossz.
Javaslom a hűtőfelület alapos letakarítását, javasolt az ezüstpaszta, igaz oda kell figyelni mert zárlatot is okozhatsz vele, viszont nagyobb százalékban csökken a processzor hőtehetetlensége, így némi teljesítménybeli javulást kaphatsz cserébe arról nem beszélve, hogy a processzor így kevésbé terheli a tápvonalait az alkatrészeket, egyben nézve az egész gépet. A lamellákat is ajánlott átnézni, esetlegesen erősebb ventilátort berakni, vagy szoftveresen felpiszkálni a ventilátor vezérlés. (Láttam már ilyet Acer fusi laptopnál ahol egy szoftvert írtak az ACPI BIOS ventilátor szabályozására, ami így engedélyezte a nagyobb fordulatszámot. Ez utóbbinak csak élettartam befolyásoló szerepe van.)
Köszönöm a választ neked is ,holnap du-n nekiállok és szétkapom. Ebbe a gépbe hol érdemes ilyen ventilátort nézni?
Sziasztok ha jól látom ez egy laptop tehát kicsit óvatosan azzal a burkolat le és hütö ki témával. Bizonyos laptopoknál az egész vackot szét kell bombázni hogy a hütést le bird venni. Ha még nem csináltál ilyesmit akkor javallom szakember/hozzáértö egyén bevonását a müveletbe. A hövezetö pasztánál is oda kell figyelni mert a mobil processzorok álltalában lesarkazásvédelem nélkül kerültek a gépbe. Tehát ésszel mert nagy bajt is lehet okozni a müvelettel.
Mivel eléggé nyűgös egy notebook szétszedése, azt megelőzően a következő tesztet szoktam elvégezni. A notebookot felállítom 4 bakra a sarkánál, alá teszek 1-2 db 12 cm átmérőjű ventillátort, mellyel hűtöm. Ha megoldja a problémát, akkor szétszedem. Ha nem akkor akár lehet szoftveres ok is. Ha arra gyanakszom, eseménynapló böngészése.
Gyakran elég a hűtés útjában felgyülemlő porcicákat kiporszívózni a műanyag fedél levétele után. Ezzel kiküszöbölhetem a felesleges teljes szétszedést.
Ma reggel is hasonló történt, először nem indult el, majd mikor jó pár perc után bejutottam a setup-ba láttam, hogy a legújabb HDD-t nem látja.
Szétszedtem, átraktam egy másik kábel-slot párosba most látja el is indult. (de ezzel a kombinációval is volt már ugyanez vagyis teljesen ésszerűtlen, hogy néha így megy néha meg úgy). A gép: Intel P35/G33 (ECC Disabled) Intel Core 2 Memóriák: Nanya Tech. 2Gb (DDR2-555) Kingmax DDR2-555 2Gb két 500GB-os hdd az egyik IDE a másik Sata és egy 1TB-os HDD (ez "új" kb 2 hónapja vettük) ez is Sata Új kábelek, új alaplap, új ház, új táp, szünetmentes... A hibaüzenet Ubi alatt pedig: ata4.00: exception Emask 0x0 Sact 0x0 Serr 0x0 action 0x6 frozen ata4.00: failed command: READ_DMA_EXT A memteszt még nem futott le, de az is néha hibát jelez. A proci elvileg ép és tiszta, külsőleg semmi baja.
Idézet: „javasolt az ezüstpaszta, igaz oda kell figyelni mert zárlatot is okozhatsz vele, viszont nagyobb százalékban csökken a processzor hőtehetetlensége” Nem! Nem javasolt. Mindenféle ilyen ezüst, réz, alumínium port tartalmazó pasztát el kell felejteni. Több éves tapasztalat után mondhatom, hogy szinte elhanyagolható a különbség a normál, bármelyik elektronikai üzletben kapható, fehér színű hővezető pasztától. Ráadásul ha kicsivel több kerül a felületre, akkor még ront is a helyzeten és ahogy írtad zárlatot is okozhat.
Esetleg vedd ki belöle az egyik RAM-ot. Vagy kérj a havertól egy tök másikat próbára. Az az "új táp" mit jelent? Márkája teljesitménye? Az hogy te úgy tudod hogy kicserélték és "új" nem azt jelenti hogy tényleg igy is van. Vagy te bontottad fel a leragasztott originál dobozt? Vagy legalább láttad hogy igy csinálták? Mert ugye ilyen alaplapot már nemigen lehet újonnan kapni. Neked honnan volt? Ki végezte a cserét? Pont ugyanazt a hibajelenséget produkálja mint régen? (alkatrészcsere elött)
Gyakorlatilag egy új géped van ez egyszerüen minimális az esély hogy ugyanazt a hibát továbbhozd mint ami a régi alkatrészekkel felmerült.
A süritett levegös palack csodákat tud müvelni!
Okés,köszöntem a segítségeket.A másikat már kaptam szét.Az egy Advent nevezetü gép., ott hangszorokat kellett cserélni,szerintem az maceráns volt.
Mivel a DMA hibára reklamál, ezért én első körben kikapcsolnám a memóriák Dual-Channel módját, mert nem egyformák. BIOS-ban elvileg lehet állítani, ha nem akkor ki kell venni az egyik modult. Ha így is előjön a hiba, akkor be***rt a proci. Viszont, ha így jó, akkor ki kell cserélni az egyik memóriát, ugyan olyanra mint a másik. Teljesen azonosnak kell lennie a kettőnek!
Ja * igen... Lemosni nem egyszerű azt a rászáradt szürke, vagy rózsaszín valamit. Vatta és denaturált szesz elég jól oldja. Ahol nagyon rákeményedett, ott a vattán keresztül, körömmel nagyon óvatosan rá lehet segíteni.
Én ezt a fajta pasztát használom már rég óta: TS580
Köszi szépen az infót. Közbe sikerült vennem és ilyet vettem (csak fehéret) Bővebben: Link Gondolom a CPU-t is ugyan úgy óvatosan mossam le.(vagyis töröljem le).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |