Fórum témák
» Több friss téma |
Fix jelhossz előállítása változó jelhosszból.
Sziasztok! A segítségeteket kérném. Az lenne a problémám hogy adott egy jelforrás 14v-os négyszögjel változó frekvenciával és változó kitöltési tényezővel, nekem viszont állandó 3ms idejű jelhosszra lenne szükségem. Amivel egy BUZ11-es FET-et hajtanék meg. Mivel lehetne ezt a legegyszerűbben megoldani? Olvasgattam a fórumot de sehol sem találtam fix jelhosszú kapcsolást. Köszi.
Ezzel megoldhatod. Kapcsolási példák az adatlapon.
Én is 555-re gondoltam először, de leszimuláltam és nem működik jól, mert a bemenő jellel változik a kimenő jel is. A kapcsolásom képét mellékeltem, valamit rosszul kötöttem vagy rossz az értéke?
Ha a bemenő jel kitöltési tényezőjét módosítom akkor a kimenőjel is arányosan hosszabb lesz.
Hiába számoltam ki hogy 3ms-hoz 1µF és 2.72Kohm kell mikor az nem is annyi. Ezt a kapcsolást meg is építettem már régebben és élőben sem volt jó. Mit rontok el?
Szia!
Én valahogy igy adnám a vezérlőjelet az 555-nek:Bővebben: Link Nekem ez a verzió vált be, bár 3 ms-nál hosszabb időzitéssel dolgozik. üdv:hp
Hasonlót építettem a fényképezőm indításához, nekem korrektül működik. Próbáld ki 100nF, 27k-val is, azzal szerintem jobb lesz, az 1µF gondolom, elektrolitkondi volt, azal nehéz pontosra belőni.
Az 555 tulajdonsága amit leírt,Ezt egy élvezérelt monostabil multivibrátorral kellene inkább megoldani. Pl CD4538 Így szinte egy két külső alkatrész kell csak hozzá.A gyári ajánlás szerin ráköti a kondit,ellenállást,az indító bemenetre mehet a jel (még azt is eldöntheti hogy az impulzus megjelenésre vagy megszűnésre induljon.A másik indítólábat engedélyező szintre kötve már kész ia.
Köszönöm
Ez a CD4538 tökéletesen működik, a szimulációban pontosan azt csinálja, amit kell. Már csak be kell szereznem egyet és megépíteni.
Kis vargabetű után újra eljutottuk oda, amit a kérdésedre válaszoltam. Ráadásul amit ajánlottam, az újraindítható is.
A te általad javasolt 74HCT123-is biztos jó lett volna, ha nem TTL-es, nem akartam még az 5V-al is kavarni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |