Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   988 / 2522
(#) CHZ válasza Duky hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Hangszórók polaritása fontos!
Ha nincs egységesen bekötve, akkor tapasztalható ilyen jelenség, ezt ellenőrizd.
(#) doni82 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Kössz a segitséget.amugy vanszigetelés a borda,és a tranyók között.
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Kipróbáltam 4 diódával, de semi csak recsegett. Aztán kipróbáltam LED diódával is, akkor megszólalt. Kötöttem 3 ledet közéjük. A végén csett és ellőttem a feteket. Igazából nem értem azt, hogyha a fetek feszültségvezéreltek, akkor miért égtek el, 3,6volt nyitófeszültségtől? Azért mert a bemeneti ellenállás 2,2kohm? Lehet hogy a fetnek ez már sok? Vagy csak nem bírták a ledek áramát? Amúgy nagyon melegedtek. Megépítem a kapcsolást, amit küldtél a szabályzásáról. A kérdésem az, hogy milyen feszültségre állítsam be? A másik az, hogyha visszaállok a tranzisztoros meghajtásra meg tudom e oldani a hőkompenzálást diódák helyett mondjuk +2Db tranzisztorral úgy, hogy sorbakötöm a B-E lábaikat, és rácsavarozom a végfoktranyókra? Valahol már láttam ilyet. Alapjáraton az erősítő 0,6 ampert vesz föl 30voltal. (Nekem így jön be a hangja.) Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 29, 2012 / 1

Ahogy melegszik a fet, úgy egyre kisebb feszültség kell a vezérléséhez. A nálad lejátszódó jelenséget nevezik hőre megfutásnak. Természetesen - vele szoros hőkapcsolatban levő félvezetőkkel - építhető olyan kapcsolás, mellyel egyensúlyi állapot érhető el. A csavaros felfogatású tranzisztorok B-E diódája kiválóan alkalmas a kivitelezéshez. A teljesítmény feteket ezzel együtt is tekintélyes hűtőbordára kell szerelni.
A kísérletek során a felvett maximális áram korlátozásáról gondoskodni kell, mert újabb alkatrészek veszhetnek kárba.
Üdv.: reloop

Másnéven, ha mondjuk a fetekre feteket csavarozok feszesen, és ugyan azok a paraméterei, akkor elméletileg a nyitófeszültségük egyszerre csökken, így hőegyensúly áll be menet közben, és az egyik nem engedi a másikat úgymond elszaladni? Úgy tudom, hogy a fetek hőmérséklet görbélyét csak a fetek követik pontosan. ezért gondolom, hogy ez így működőképes lenne. A tranzisztorokkal, ugyan ez a helyzet? Jaa! a hűtés, processzor szintű tehát gyors.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Logikus amit elgondoltál, példát sajnos még nem láttam rá. A fet és a dióda hőfokfüggéséről van egy korábbi ábrám: Bővebben: Link
(#) David 3g hozzászólása Jan 29, 2012 /

sziasztok . Nagy kéréssel fordulok hozzátok. Autóban szeretnék egy Ic járatni 20-22v -ol és az lenne a kérdésem hogy hol találok hozzá egy egyszerű ne555 -el működő kapcsolást ? Az se lenne gond ha kicsit több mint 22v mert akkor rakok másik ic csak nekem a 12 v kivehető teljesítmény karcsú előre is köszönöm!

Kipróbálom tranzisztorral egyenlőre.
Úgy nézett ki a hőkompenzálás, hogy a fetekre rácsavarozva volt 1-1 bd139-es, és előttük volt a 2 1n4148-as dióda. Állítólag nagyon szépen beállította a hőegyensúlyt. (nem tom elküldeni a linket, mert valsz. megszűnt az oldal-3bmi audiósarok-) Ebből gondolom, hogy amit írtál, az megoldható fettel is, diódák nélkül, mert kezdetben, és később a nagyobb hőmérsékletnél is követik egymást.
Az áramkorlátozás részét nem értem igazán?
(#) Papster hozzászólása Jan 29, 2012 1 /

Tudna-e valaki segíteni, hogy ez az erősítő miért küldi el a fet-eket a végén, ha jól megküldöm? Alig fűt, torzítás határon belül hajtva pár perc után bedobja a törölközőt.

(Érdekes az a munkapont beállítás, és a végtranyók GS-a között nincs zener. Lehet simán túlvezérli a gate-eket?(+-20V)papíron amit bírnak. Kétlem hogy ennyire meghajtaná.)

Amúgy jól szól, 42V színusz fesz lejön róla 4 ohm terheléssel. +- 70V-os táppal ami terheléskor Kb.+-65V.
(#) reloop válasza David 3g hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Szia! A feszültség kétszerező témát keresd. Ezt ott találtam.
(#) Thomas10100 hozzászólása Jan 29, 2012 /

Sziasztok!
Egyik munkatársamnak van gondja az erősítőjével.
Yamada erősítőről van szó, és AC97-es integrált hangkártyáról. Az a gond hogy búg a mélynyomó, meg a bekapcsoláskor pattan.
Mit lehet vele kezdeni?

Köszönöm!
(#) David 3g válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

köszönöm amugy szerinted ez bírni is fog kb 80 100 w teljesítményt ? Mármint ha majd az erősítö tudja nem külön hanem egyszere mert több csatornás.
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Az áramkorlátozás állhat a tápágba kötött ellenállásból, vagy izzóból (az alacsony hideg ellenállása miatt előnyösebb). A legjobb egy labortáp lenne. Feltétlen biztosíték védje a kapcsolást, úgy a kísérletek - mint az üzemeltetés során!
(#) Haliapu válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Szia,Köszönöm.Több szem többet lát.

Ó erre gondoltál. Ezt értem. Azt hittem menet közbeni áramszabályzásra gondolsz. :vigyor5:
Köszönöm szépen a segítséged! Letesztelem a fetes verziót is majd, aztán ha gondolod megosztom a tapasztalatokat személyes üzenetben. Ok?
(#) poros hozzászólása Jan 29, 2012 /

Volt szerencsém betekintenem egy Palladium 1200 fedele alá.
Szeretném ezt a látványt megosztani Veletek. Javításra került hozzám mindössze egy FET szált el benne.
(#) dudassandor1 válasza poros hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

A könnyem is kicsordul :yes: t!
(#) Doncso válasza poros hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Érdekes nagyon, mekkora szinuszt tud a gyártó szerint? Illetve mennyi végfet található egy oldalon?
Üdv.
(#) kadarist válasza poros hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Ebben a rajz szerint tranzisztoros a végfok, ami 2SC5198 és 2SA1941 párosításából áll. Bővebben: Link
(#) reloop válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Szia! H-osztályú, fettel kapcsol a felső tápra. A kettőből legalább az egyiket berakták
(#) kadarist válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Mit raktak be és hová? De valóban négy MOSFET van elhelyezve oldalanként a kisebb disszipáció érdekében.
(#) reloop válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Mindegyik fet 540-nel van jelölve, a szokásos LM311 kapcsolgatja őket a magasabb tápfeszre. Itt tárgyaltuk.
(#) Tetye válasza Duky hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Mondtam neked nyáron hogy arra is figyelj hogy hány ohmos hangszórók és hogy kötöd be.
(#) Máté hozzászólása Jan 29, 2012 /

Sziasztok.
Csináltam egy sztereo végfokot tda2003-as IC-kel. Első pár használatkor remekül működött is, csakhogy ma bekapcsoltam és azt vettem észre, hogy sokkal jobban melegszik az eddiginél, melegebb a trafó is és a Gratez-híd is. Aztán az egyik fele már nem is szól. Mitől lehet ez? Semmit nem változtattam rajta. Egyszerűen nem értem, hogy most mivan. Légyszíves aki tud segítsen nekem, elég kezdő vagyok a témában.
Köszönöm előre is
üdv.:Máté
(#) kadarist válasza Máté hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Szia!
Mekkora a tápfeszültség? Nincs nagyon a maximum felé kihegyezve?
(#) Máté válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Hello!
15V azthiszem a max 18V lenne, de ugyanez a táp volt egy korábbi ugyanilyen erősítőmben csak az mono volt.
(#) DenaturáltSas hozzászólása Jan 29, 2012 /

[OFF] Hello! Elfér itt is szerintem Bővebben: Link és ilyet hol lehet vajon kapni? Előre is köszI!
(#) speeedfire hozzászólása Jan 29, 2012 /

Mivel szokták a standby áramkört megvalósítani? Triak jó megoldás erre?
Elég szimpatikus lenne rá.
(#) reloop válasza speeedfire hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Amivel eddig találkoztam, abban kattant a relé
Szerk.: vagy kapcsitápos.
(#) speeedfire válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Kapcsoló üzeműt nem szeretnék.
Akkor nem is ajánlod a triakot, vagy csak nem találkoztál még vele?
Mert én is relét néztem ki első körben, de azt mondták ezzel a triak megoldással meglehetne spórolni a koppanásgátlót is.
Következő: »»   988 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem