Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Köszi. De akkor viszont nem értem, mert amiből kiszedtem hifiből arra az volt Írva hogy 330watt fogyasztás. 6,3A-es bizti volt benne 2*27V AC.
Ha most azt nézzük hogy a*b akkor az 15,5 cm2 és a táblázat szerint ez kb:120 watt akkor. :S Különben Ezért kérdeztem erre rá, mert megkeveredtem én is hogy most hogyan is van ez a keresztmetszet.
Gézzel és parketta lakkal lehet-e szigetelni a csupasz rézvezetéket? Ha igen akkor hogyan? Hegesztő trafóhoz
kéne , 1mm keresztmetszetű huzal . Lehetne még esetleg fénymásolópapírból készült szalaggal lakkozás nélkül használni?
Egy fórumozó kérdésére volt ez a válasz. Azért erre nem ajánlatos rászokni. 1mm-es huzal nyilván primer akar lenni.
Ezt a megoldást vastag szekunder huzalnál lehet végszükség esetén alkalmazni. 1mm-res huzalnál azért elég macerás biztonságosan szigetelni.
Valaki eltudná akkor ezt nekem magyarázni pontosan? Mert érdekelne.
Hazudnak a gyártók, mint a vízfolyás. Reklám blabla. Nem kell bedőlni!
Akkor miért irják rá a hátlapra hogy 330watt már mint a fogyasztásra gondolok. Nem a leadott teljesítményre, mert am az 2*50 watt volt és fel is volt tüntetve Végül is akkor most ez lehet egy 350 es trafo szerintetek? És a keresztmetszetet akkor meik oldalakkal határozom meg?
Rossz a táblázatod. A ma használatos anyagokkal már nem érvényes. Bár az a 120 W már 30 évvel ezelőtt se volt érvényes.
Terheld meg a 330 Wattnak megfelelően,és mérd le,mennyit esik a szekunder feszültség.Továbbá nézd meg,hogy mennyire melegszik.És még valami:Írd már ki azt a r.... "melyik" szót rendesen....köszi
István
Ti mit saccolnátok erre a trafora akkor? Mekkora lehet valojában? de am még mindig nem tom biztosra a vasmag keresztmetszetét hogy hogyan számoljuk ki
Szia! Közelítsük meg más oldalról a problémát. Látom szabadon van a tekercselő huzal. Mekkora átmérőjű a primer illetve a szekunder?
1 mm2 keresztmetszetű huzal hegesztőhöz túl vékony. Ilyen vékony huzalnál, még a 2-3 mm átmérőjűnél sem érdemes betekeréssel kísérletezni. Vastagabbakhoz jól használható, vékony, mechanikailag is eléggé ellenálló és a hőt is bírja a bélésselyem. Ruházati boltokban kapható.
Helo szia. Ezt most hogy érted hogy mekkora?
Kb 140-160W-ra mereteztek a tapot, de tulterhelessel, mivel egy vegfok dinamikus terheles, nem statikus, ezert maga a vas lehet kisebb valos teljesitmenyu mint az elvart. A 330W inkabb a bekapcsolasi terheles, mert a valosagban kb 160-180W a felvett teljes terhelesen? A 6.3-as biztit ha lassu (T jelzesu), akkor eltulzottnak tartom.
Például egy 5A terhelhetőségű szekundert 1,5mm átmérőjű huzalból szokás megtekerni.
A tekercs huzal átmérőjéből lehet következtetni a trafó teljesítményére.
a 6,3 mas biztiböl 2db volt benne. Egy a + ágba egy pedig a negatív ágba. Diodahíd +pufferkondik is elégjol illeszkednek ehhez a trafohoz. a Biztik alatt a panelra is felvolt ragasztva hogy 6,3A való bele. a 230V 50Hz 330w
50w+50w stb.... Am ez egy aiwa hifi volt ha jol emlékszem és egy STK IC-hez hasonlo: Tongyet audio power module THK14192C2-2 típusú IC-t hajtott, amiröl a mai napig nem találtam semmit, pedig feltettem a mijen alkatrész topikba is. Most teljesen összevagyok zavarodva a trafoval kapcsolatban. Nem tudom már mit hidjek :S
Ha jól mértem a tolómérővel akkor 1.25mm a huzal
Nem saccolni kell, hanem mérni. A keresztmetszet kiszámítását Barnapili már leírta. Néhány %-ot le kell vonni belőle, mert 100% kitöltési tényezővel nem lehet lemezelni.
Pontos teljesítményt a primer és szekunder tekercsek ellenállásainak és a szekunder tekercs üresjárati feszültségének megmérése után lehet kiszámolni. Meg lehet mondani, mekkora szekunder áramnál fog a névleges feszültségre leesni az üresjáratban mérhető feszültség értéke. Ez lesz a névleges teljesítmény. Rövid időre akár 25%-kal is túl lehet terhelni. Persze további feszültségesés mellett. Találós kérdés: A leírt mérési eljárásban hol szerepel a vasmagkeresztmetszet?
Egyébként én a külső méretével nem vagyok kibékülve. :S Van egy elég régi KVGY-s trafóm ami 250VA-s 24V AC-t adle de egymás mellé teszem a kettőt és vagy másfélszer nagyobb a 250-es mint az állitolagos 350es :S És totál nem értem én ezt.
Hozzászólásodban az egyik magyarázat: "régi"
A képen a másik magyarázat. A régi trafó ipari használatra készült biztonsági trafónak néz ki, ahol alapkövetelmény (volt) a külön primer és szekunder csévetest. Növeli a holt teret, vékonyabb huzal fér rá. Ezeket folyamatos üzemre, esetenként elég meleg, rosszul szellőző környezetbe szánták. A ráírt teljesítményt napi 24 őrában is (évtizedekig) bírnia kellett.
A szekunderét alig birom meghajlítani 2 mm-es huzalból van.
Lehet leterhelem izzókkal ezt a hifi trafót, aztán megnézem hogy hol kezd el esni a fesz. Talán így belehet határolni hogy mégis mekkora fogyasztót tud elviselni folyamatos üzemben.
Az 1,25mm átmérőből 4A szekunder áramot, 200VA transzformátor teljesítményt becsülök.
Köszi a tippet és a segítséget És amugy meg a trafónak a vasmag keresztmetszetét akkor most meikkel számoljuk ki? Ez nekem fontos lenne
Idézet: „(#1153268) BarnaPili válasza tda7294 hozzászólására (#1153262) Válasz ? 19:12 Hogy meLYiket is....A*B”
Az a keresztmetszet, amire a cséve rá van húzva.
Megmértem egy Stadium feliratú 250VA-es trafót, 4x4cm az említett mérete.
Ne nyírd ki magad! létezik olyan, hogy MSZ-ISO...Javaslom vegyél szabványos huzalt megfelelő szigetelő anyaggal, de inkább egy trafót készen...
Közben kiderítettem hogy egy biztonsági transzformátor a 250VA-s mert alul rávan írva nálam meg 5,4*4,6=24,84cm2
Viszont ha megadom a trafóméretezőnek ezt a keresztmetszetet akkor hatalmas teljesítményt dob ki erre a vasmagra. Ez igaz lehet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |