Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Na az igaz a fénymásoló papír hülyeség , csak gondoltam megkérdezem mert hallottam róla . Ezt nem nagy trafónak akarom csinálni hanem csak egy 65 voltos csúcsokban 20 amperes áram tényezőkkel. A huzal meg
zománcszigetelt csak néhány helyen le van kopva, ezért amikor próbálkoztam vele leverte folyamatosan. (bontott a huzal)
Természetesen igaz lehet, ha nem biztonságinak méretezzük(hosszú folyamatos üzem, alacsony melegedés, esetenként jelentős túlterhelés). Durvább méretezéssel, rövid, szakaszos üzemben 500VA-re is képes, tönkremenetel nélkül.
Értem. Na most pl. Ha én szeretnék egy végfokot készíteni amit ugye folyamatosan használnák diszkó zenén, akkor ahhoz megérné áttekerni ezt a biztonsági trafót maximálisra? A mostani formájába 250VA-s 24V AC. Gondolok itt pl. 2*200w-ra 4omon. Azért kérdezek ám ennyit mert nincs nagy tapasztalatom a trafók szempontjából és érdekel minden amit érdemes tudni róluk.
Szia! A 2x200W-os erősítőhöz 600VA-es transzformátor volna ideális .
Értem szerinted ha áttekerném maxra 428wattra? akkor mi lenne a hozzá ideális? 2*150?
A 2x150W biztosan nem viselné meg a nagy trafót. Mérlegelni kell, ha hangosítási célra lesz használva akkor indokolt az RMS teljesítmény másfélszeresére méretezni. Otthoni zenehallgatásnál a tartós torzításba vezérlés és a tisztán szinusz jel kizárható, oda 1-1,2-es szorzót is elegendőnek tartok.
Sziasztok!
Sziasztok!!! Meg építettem ezt a kapcsolást. ezt Csak avval a külömbségel hogy A C kondenzátor nem 100nF hanem 8nF, Az R1=10kohm R2=45kohm. + A poti métert ki hagytam. Ezt szeretném rákötni egy trafora ami 220v bol 9v(800mA) ot csinál. Fordítva bekötni fordítva vagyis 9v-bol xxxV-ot kapok. Mekora a maximalis kinyerhető feszültség e trafóbol?
Sziasztok.
Nekem is lenne egy gyors kérdésem. A képen látható trafót szerintetek ráköthetem a 230-ra? ...anélkül, hogy baj legyen
Szia! Nem köthető hálózati feszültségre.
Nem hinném hogy ez hálózati trafó lenne , így nem ajánlom a hálózatra kapcsolását , ha ez mégis meg történne akkor erős hang és füst kiséri a műveletet !
Oké nem fogom, amúgy mi nem jó benne? Ezt honnan tudjátok? (kíváncsiságból kérdem)
Ez kapcsitápba való, nem hálózati frekire!
A vasmagot, ha jól megnézed nem vaslemezből van, hanem porvasmag. Az ilyenek nagyfrekire készültek. Hálózati frekire (50Hz) valódi vasból csinálják.
Szia! Kis szerencsével 230V-ot, ha az IC nem megy tönkre(és egyáltalán működni fog). Miért változtattad meg az IC működését befolyásoló (méretezett) elemeket. Ilyen értékű alkatrészeket akármilyen elektronikából tucatjával bonthatsz (ne mond, hogy nem volt kéznél).
Sziasztok.
Van egy trafóm, igaz nem toroid, de tekercselni kellene rá uj szekunder. Már szétszedtem és megis mértem a régi vezeték átmérőjét. Az 0.7mm. Nekem csak 0.6mm-es vezetékem van itthon, de viszont nemtudom, hogy hány ampert birhat? Ez a trafó egy gyári erősitőben volt.
Szia! A 0.6-os keresztmetszete cca. 2/3-a a 0.7-esnek, ha belefér tekerd 2 szállal. De ha megvan a gyári telj. adat, akkor kiszámítod a 0.7-es áramterhelését; ha ez nem több a 0.6-osra átszámolva 3-3.5A/mm2-nél akkor elég lehet a 0.6-os egy szállal(ha kicsi a hely).
Az erősitőre 240Watt van irva. Kicsinylem a trafót 240Wattosnak. Van egy 165Wattosom ami kb kétszer akkora mint ez a 240-es. Bár lehet, hogy nem a méret a lényeg. Szerintem elférne duplán is a 0.6-os mert volt még fölötte egy segédtáp, de az nem fog kelleni mert a védelmet müködtette, de azt megoldom másképpen majd. Amugy ez egy E-I magos trafó. Szétszednem se volt egyszerű, de az összerakása sem lesz az. Lehet legózni rendesen vele.
Mert filozófáltam, de majd újbol kezdem a leírtak szerint....
Rá jötte hogy hülyeség amit ki akartam próbálni.... Mért ne bírná az IC?
Nincs a fejemben az adatlapja, de lehet; nem kívánatos feszültség kerülhetne, némely lábakra.
Ha már szétszedted, mekkora a magkeresztmetszete? (Saccolok egy teljesítményt)Hogy néz ki a lemez (fényes, kemény, puhább, szürkés)? Esetleg valami jó minőségű vas, azért kisebb a másiknál.
Szia! A trafód, mivel 2 oszlopos, jobba hűlése, ezért akár 50VA terhelésre is alkalmas, nem 24 órás üzemben, pl. Whellerhez. Ehhez át kell valószínűleg tekercselni; de: mérd meg a drót keresztmetszetet, ha 3.5A/mm 2-nél nem nagyobb áramsűrűséget kapsz, akkor arra a teljesítményre használhatod, amihez ez elegendő. Amúgy a 40VA reálisnak látszik. A számítás menete: P=(Av/k)2 x f. K értéke függ a tr. nagyságától, kisebb tr. 1~, nagyobb "k"; nagyobb tr. 3~, kisebb "k". K=0.018-0.025, "J"=1-3.5A/mm2. Nagy tr. hosszú üzem; kisebb, kis tr. rövid üzem, jobb hűlés; nagyobb.
Csatolok pár képet, a magról meg a vasról. Az egész trafó mérete: 66mm széles; 55mm magas; 57mm hosszú.
Köszönöm a válaszodat. Találtam egy trafót ilyen módszerrel szigetelve. Csak az a baj 33 voltot ad le a szekunderével van baj mert a szigetelés megadta magát az utolsó meneteken . Sajnos 33 volttal nagyon nehezen sikerült ívet fogni. De kijavítom a hibát és jó lesz
Csak a lényeget hagytad le, a vas keresztmetszetét. Egyszerűen mérd meg a csévetest belsejét, ha másként nem megy.
Ahogy látod a képen igy a belseje hosszában 58,20mm; rövidebbik fele 25,5mm, vastagsága 11,8mm. Még valamit megmérjek? Amugy két részből áll a csévetes. A primer egy külön csévén van amit le lehet huzni a szekunderről.
36-38 V-tal már lehet ívet fogni. 33-mal is, csak ügyes kezű hegesztő és jó pálca kell hozzá. Jó hegesztőtrafónak, ami nem túl érzékeny a pálcaminőségre, legalább 55 V gyújtófeszültség kell. Az olcsóbb 47-48 V gyújtófeszültségű bolti trafókkal sem lehet mindenféle pálcával hegeszteni, még ha az rutilos, váltakozó áramra készült is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |