Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   138 / 380
(#) mlaci96 válasza mlaci96 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Na az igaz a fénymásoló papír hülyeség , csak gondoltam megkérdezem mert hallottam róla . Ezt nem nagy trafónak akarom csinálni hanem csak egy 65 voltos csúcsokban 20 amperes áram tényezőkkel. A huzal meg
zománcszigetelt csak néhány helyen le van kopva, ezért amikor próbálkoztam vele leverte folyamatosan. (bontott a huzal)
(#) granpa válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Természetesen igaz lehet, ha nem biztonságinak méretezzük(hosszú folyamatos üzem, alacsony melegedés, esetenként jelentős túlterhelés). Durvább méretezéssel, rövid, szakaszos üzemben 500VA-re is képes, tönkremenetel nélkül.
(#) tda7294 válasza granpa hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Értem. Na most pl. Ha én szeretnék egy végfokot készíteni amit ugye folyamatosan használnák diszkó zenén, akkor ahhoz megérné áttekerni ezt a biztonsági trafót maximálisra? A mostani formájába 250VA-s 24V AC. Gondolok itt pl. 2*200w-ra 4omon. Azért kérdezek ám ennyit mert nincs nagy tapasztalatom a trafók szempontjából és érdekel minden amit érdemes tudni róluk.
(#) reloop válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Szia! A 2x200W-os erősítőhöz 600VA-es transzformátor volna ideális .
(#) tda7294 válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Értem szerinted ha áttekerném maxra 428wattra? akkor mi lenne a hozzá ideális? 2*150?
(#) reloop válasza tda7294 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

A 2x150W biztosan nem viselné meg a nagy trafót. Mérlegelni kell, ha hangosítási célra lesz használva akkor indokolt az RMS teljesítmény másfélszeresére méretezni. Otthoni zenehallgatásnál a tartós torzításba vezérlés és a tisztán szinusz jel kizárható, oda 1-1,2-es szorzót is elegendőnek tartok.
(#) luluzulu hozzászólása Jan 31, 2012 /

Sziasztok!
Sziasztok!!!
Meg építettem ezt a kapcsolást.

ezt
Csak avval a külömbségel hogy A C kondenzátor nem 100nF hanem 8nF, Az R1=10kohm R2=45kohm. + A poti métert ki hagytam.

Ezt szeretném rákötni egy trafora ami 220v bol 9v(800mA) ot csinál. Fordítva bekötni fordítva vagyis 9v-bol xxxV-ot kapok.
Mekora a maximalis kinyerhető feszültség e trafóbol?
(#) david550 hozzászólása Jan 31, 2012 /

Sziasztok.
Nekem is lenne egy gyors kérdésem.
A képen látható trafót szerintetek ráköthetem a 230-ra? ...anélkül, hogy baj legyen
(#) CHZ válasza david550 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Nem !
(#) reloop válasza david550 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Szia! Nem köthető hálózati feszültségre.
(#) david550 válasza CHZ hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Ok értem kösz
(#) CIROKL válasza david550 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Nem hinném hogy ez hálózati trafó lenne , így nem ajánlom a hálózatra kapcsolását , ha ez mégis meg történne akkor erős hang és füst kiséri a műveletet !
(#) david550 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Oké nem fogom, amúgy mi nem jó benne? Ezt honnan tudjátok? (kíváncsiságból kérdem)
(#) qvasz2 válasza david550 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Ez kapcsitápba való, nem hálózati frekire!
(#) david550 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Kösz
(#) qvasz2 válasza david550 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

A vasmagot, ha jól megnézed nem vaslemezből van, hanem porvasmag. Az ilyenek nagyfrekire készültek. Hálózati frekire (50Hz) valódi vasból csinálják.
(#) david550 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Értem, kösz még 1-szer.
(#) granpa válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Szia! Kis szerencsével 230V-ot, ha az IC nem megy tönkre(és egyáltalán működni fog). Miért változtattad meg az IC működését befolyásoló (méretezett) elemeket. Ilyen értékű alkatrészeket akármilyen elektronikából tucatjával bonthatsz (ne mond, hogy nem volt kéznél).
(#) Robi85 hozzászólása Feb 1, 2012 /

Sziasztok.

Van egy trafóm, igaz nem toroid, de tekercselni kellene rá uj szekunder. Már szétszedtem és megis mértem a régi vezeték átmérőjét. Az 0.7mm. Nekem csak 0.6mm-es vezetékem van itthon, de viszont nemtudom, hogy hány ampert birhat? Ez a trafó egy gyári erősitőben volt.
(#) granpa válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szia! A 0.6-os keresztmetszete cca. 2/3-a a 0.7-esnek, ha belefér tekerd 2 szállal. De ha megvan a gyári telj. adat, akkor kiszámítod a 0.7-es áramterhelését; ha ez nem több a 0.6-osra átszámolva 3-3.5A/mm2-nél akkor elég lehet a 0.6-os egy szállal(ha kicsi a hely).
(#) Robi85 válasza granpa hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Az erősitőre 240Watt van irva. Kicsinylem a trafót 240Wattosnak. Van egy 165Wattosom ami kb kétszer akkora mint ez a 240-es. Bár lehet, hogy nem a méret a lényeg. Szerintem elférne duplán is a 0.6-os mert volt még fölötte egy segédtáp, de az nem fog kelleni mert a védelmet müködtette, de azt megoldom másképpen majd. Amugy ez egy E-I magos trafó. Szétszednem se volt egyszerű, de az összerakása sem lesz az. Lehet legózni rendesen vele.
(#) luluzulu válasza granpa hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Mert filozófáltam, de majd újbol kezdem a leírtak szerint....
Rá jötte hogy hülyeség amit ki akartam próbálni....
Mért ne bírná az IC?
(#) granpa válasza luluzulu hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Nincs a fejemben az adatlapja, de lehet; nem kívánatos feszültség kerülhetne, némely lábakra.
(#) granpa válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ha már szétszedted, mekkora a magkeresztmetszete? (Saccolok egy teljesítményt)Hogy néz ki a lemez (fényes, kemény, puhább, szürkés)? Esetleg valami jó minőségű vas, azért kisebb a másiknál.
(#) granpa válasza Kicsiboy hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szia! A trafód, mivel 2 oszlopos, jobba hűlése, ezért akár 50VA terhelésre is alkalmas, nem 24 órás üzemben, pl. Whellerhez. Ehhez át kell valószínűleg tekercselni; de: mérd meg a drót keresztmetszetet, ha 3.5A/mm 2-nél nem nagyobb áramsűrűséget kapsz, akkor arra a teljesítményre használhatod, amihez ez elegendő. Amúgy a 40VA reálisnak látszik. A számítás menete: P=(Av/k)2 x f. K értéke függ a tr. nagyságától, kisebb tr. 1~, nagyobb "k"; nagyobb tr. 3~, kisebb "k". K=0.018-0.025, "J"=1-3.5A/mm2. Nagy tr. hosszú üzem; kisebb, kis tr. rövid üzem, jobb hűlés; nagyobb.
(#) Robi85 válasza granpa hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Csatolok pár képet, a magról meg a vasról. Az egész trafó mérete: 66mm széles; 55mm magas; 57mm hosszú.
(#) mlaci96 válasza erbe hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Köszönöm a válaszodat. Találtam egy trafót ilyen módszerrel szigetelve. Csak az a baj 33 voltot ad le a szekunderével van baj mert a szigetelés megadta magát az utolsó meneteken . Sajnos 33 volttal nagyon nehezen sikerült ívet fogni. De kijavítom a hibát és jó lesz
(#) ujfalusi válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Csak a lényeget hagytad le, a vas keresztmetszetét. Egyszerűen mérd meg a csévetest belsejét, ha másként nem megy.
(#) Robi85 válasza ujfalusi hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Ahogy látod a képen igy a belseje hosszában 58,20mm; rövidebbik fele 25,5mm, vastagsága 11,8mm. Még valamit megmérjek? Amugy két részből áll a csévetes. A primer egy külön csévén van amit le lehet huzni a szekunderről.
(#) erbe válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

36-38 V-tal már lehet ívet fogni. 33-mal is, csak ügyes kezű hegesztő és jó pálca kell hozzá. Jó hegesztőtrafónak, ami nem túl érzékeny a pálcaminőségre, legalább 55 V gyújtófeszültség kell. Az olcsóbb 47-48 V gyújtófeszültségű bolti trafókkal sem lehet mindenféle pálcával hegeszteni, még ha az rutilos, váltakozó áramra készült is.
Következő: »»   138 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem