Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Heló!
Szerintek az hogy lehet ,hogy van egy P230V/S12V-os toroid trafó és akkor is 12V van az egyenirányító után ,ha csak a fázis vagy ha csak a 0 van bekötve . Mitől lehet ez??
Puffer kondenzátor tárolja.
Nekem a képekről 58x22mm(~13cm2) jön le. P=(A/k)2x f=172VA (k 0.022). Ebben a kialakításban nem fér be az ablakba, még 3.5A/mm2 "J"-vel sem ez a teljesítmény, valószínűleg.
Sziasztok!
Van nekem egy transzformátorom. Vizben ált egy darabig utána ki let száritva természetes száradás 1 évig ált a fiokom mélyén szeretném használni erősitőnek csak gyenge szét akarnám szedni de sajnos nem tudom.Itt a traforol képek.
Gondolom jól össze állt a rozsda miatt. Nem lesz semmi szétszedni. Vékony acéllemezzel legalább egyet ki kell gyilkolnod, és utána is a lemez segítségével egyenként tudod szétszedni a trafót.
Szia! Élére(talp) állítod, finoman ütögeted kalapáccsal, amíg meg nem mozdulnak a lemezek, ezután vékony eszközzel(csav.húzó éle) egyenként kiütögeted az "I" lemezeket. Utána az "E"-ket. A rozsda belül fogja, fel kell lazítani. Ha nem akar megmozdulni, nyugodtan tedd egy hétre vízbe, és utána újra próba(nedvesen!)
Ez egy csodálatos trafó. Nincs agyonlakkozva, impregnálva, pillanatok alatt szét lehet kapni.
A közepében két lemez közé kell finoman a lemezekkel azonos vastagságú erősebb acéllemezt beverni. Kitolja a közbülső darabot.
Szisazstok!
Egy deka rozsda nincs benne már 4 darab I lemezt ki sikerült ütni.
Sziasztok !
Nem ringatom magam nagy reményekbe,de remélem van köztetek néhány szaki aki meg tudja fejteni a régi transzformátorokat. Szükségem van 24V-ra,és találtam a pincében egy régi trafót ami elég testesnek tűnik nekem a célra,és ha életrekelteném akkor nem kellene vennem trafót 10 ezrekért. A trafó gyártója: TRAKIS (Budapest)Tipus:UBT-100 100VA-s trafó a primert lehet az adattábla szerint 90-220-380V-ról (persze 1 fázis) üzemeltetni,a szekunder pedig tud 12-24-42 V-ot meg többet is,de az le van kopva az adattábláról. A kérdésem az lenne,hogy a primer kör vezetékeit hogyan kellene variálnom,hogy 230V-on üzemeltethessem? A fotón látszik egy adott bekötés,de nem mertem rákötni a hálózatra,mert nem tudhatom milyen üzemmódban volt legutóbb használva. Ugyebár látható,hogy össze-vissza van bekötögetve a primer kör a sorkapcsok segítségével,és 2 üres hely van ahová vezetéket lehet bekötni,de ott 7,5 Ohm ellenállást mértem (a vasmaggal nincs kontakt,vagy zárlat).Nekem ez nagyon csekélynek tűnik...Vagy át kellene kötögetni,vagy zárlatos a trafóm,vagy így jó ahogy van,és csak nekem vannak félelmeim? Előre is köszi a segítséget
Szia! 99%, hogy 220V-os állásban van. Azért, mert itt használták nálunk, nem pl. USA-ban. Ha meg netán 380V-oson van, akkor meg úgysem fog leégni. A 7,5 ohm-ot meg nem mondom, hogy miért annyi (talán menetzárlat). Szerintem elsőnek kösd sorba egy 40W-os, aztán egy 60W-os, majd egy 100W-os izzóval, s úgy helyezd áram alá.
Ha az első M lemezt széttördeled, csak a középső nyelv marad a csévében, akkor a 2 db M lemezt könnyebben ki tudod ütni. Ezt követően már megy a többi is, egyenként kés pengéjével szét tudod választani a lemezeket.
Ez nem jutott volna eszembe
Nagyon köszönöm a fürge választ...Gondolom ha az izzó nem ég akkor jó,és közben meg tudom méregetni a szekunder köri AC feszültségeket. A 7,5 Ohm -tól azért félek,mert van egy 2x16,5V-os középnullás szekunderű trafóm és annak a primer köre 90 Ohm de az csak 0,8 A -ert tud. Lehet,hogy fölöslegesen aggódok,mert a 100VA azért nem kicsi,és a vastagabb tekercselés miatt ilyen kicsi az ellenállása.Csak úgy megijesztett hirtelen. Nagyon köszönöm a segítséget Meg is nézem aztán beszámolok. Mégegyszer köszönöm
Az izzók fognak világítani, de halványabban mint ahogy kellene nekik. Ráadásul közel azonos fénnyel, a teljesítményelosztás miatt.
Hát kipróbáltam a mutatványt egy 60W-os égővel,és nem igazán akart halványabban világítani.Aztán eszembe jutott,hogy a trafó minimum 100W-os így megpróbáltam egy 250W-os infra izzóval is sorbakötni,de az sem világít halványabban vele.
Most vagy van egy szuper kis primer menetzárlat benne,vagy más átkötési variánsok szükségesek a sorkapocsnál...Néhányat végigpróbáltam,és a legnagyobb ellenállás amit mutatott 32 Ohm volt... Kicsit elkeseredtem,de mára hagyom is,majd holnap még játszok vele,bár nem hiszem hogy életrekel. Azért köszönöm az eddigi segítségedet
Közben böngésztem a neten és rábukkantam egy bekötési segédletre a Trakis gyártmányú trafókhoz.
Ide beszúrom a táblázatot hogy másnak is hasznára lehessen.
Először tisztázni kellene melyik a primer oldal, az ellen állás mérővel. Addig szed ki a rövid zárakat, a mérés eredmények alapján biztosabbra lehet menni.
Az elejétől fogva tudom melyik a primer kör,mert az az adattáblán is jelölve van. Azért köszi az aggodalmaidat.
A te hozzászólásod fölötti hozzászólásomban ott van egy csatolmány,és annak alapján bekötve 16 Ohm a primer ellenállása...Bedugtam lesz ami lesz alapon,vagy megsül vagy nem,vagy leveri a biztit vagy nem,de működik :smoke: Egyébként a hidak kiszerelésével mindenféle összevissza értéket mutatott a műszer,hol 5 Ohm,hol szakadás stb.Mindent mértem mindennel,de ezt a táblázat nélkül szerintem senki nem fejtette volna meg ezt a huncutot. Összehidaltam a megadott ábra szerint és a szekunderem 25,3V AC-t mutatott Köszi mindenkinek,és a táblázat még hasznos lehet sokaknak akik szintén egy ilyen gyártmányú őskövületet találnak a sufniban
Az a lényeg sikerült, a mérés nem vész kárba. Legközelebb lesz hasonlítási alapod.
Sziasztok! Ojan problémám van,hogy kaptam 1 házimozi rádiós erősitőt,de sajnos a trafó 220-as része szakadt.Toroid trafóról van szó,és keresek hozzáértő urat,aki meg tudná javitani.Előre is köszönöm,Üdv:Zsolt
A toroid trafó javításáról lehet szó, szükség esetén át is tudom tekerni.
Többit priviben, mailban. üdv
Helló!
Lenne egy transzformátorom. A primer és szekunder oldalt még be tudtam azonosítani, rákötöttem a 220V-ra és lemértem a kijövő szekunder feszültségeket. Ez 2X14,5 volt. Azt azonban sajnos nem tudom, mekkora áramerősséget lehetne ebből a trafóból kivenni, tehát mekkora a teljesítménye? Semmi adata nincs, de egy túlterheléssel leégetni semmikép se szeretném. Hogyan lehetne kimérni valami trükkel ezt a paramétert. Szétszedni a huzalvastagság miatt (és ebből kiszámolni) nem nagyon szeretném. Annyi van csupán a trafó felső adatlapjára ráírva, hogy APT310-40, illetve az van még alatta, hogy 12 2K3-TK. A neten akárhová beírom ezeket a dolgokat, egyszerűen nem találok rá semmit.
Szia.
A trafó teljesítménye megközelítőleg P=sqrt(S), Vagyis a kereszt metszet négyzet gyöke. Így tudod legkönyeben meg állapítani.
Helló! Ha jól saccolok, a kép alapján; lehet 40VA-os (ami szerepel az adatok közt). Valószínűleg ez egy 12V-os tr. Terheld addig a sec. oldalt, míg 12V-ra nem esik a sec.fesz. Persze óvatosan, ha lehet mérd a pri. ,és sec áramot is. Azért jó lenne megmérned a tekercsben lévő vas keresztmetszetét, abból lehet számolni; P=(Avas/k)2 x f ; k=0.02, f=50Hz, A(m2), P(kW). Mennyi az üresjárási árama?Nem látod a sec. kivezető drótot sem?
Szia! S, az a látszólagos teljesítmény jele. Minek a keresztmetszete? Mondjuk egy 5cm2oszlop ker.metsz.-ű trafó, 2.24VA-os?
Pakettvastagság (hosszabb méretnyíl) és az E-mag középső részének (amit a fehér nyíl felől lehet látni, megmérni) szorzata a magkeresztmetszet.
A vasmag-keresztmetszet megméréséhez egy kissé szét kellene szedni, amit én nem szivesen tennék.
Így ránézésre meg kb. 13x46 azaz 598 mm2. Akkor a teljesítménye elvileg lenne 24,4 (ez most VA vagy W?) És a szekundere mindezek alapján lenne olyan 0,8 A? Vagy nem jól számolnám? Én ezeddig csak tekercseltem trafókat, de azokat előtte kiszámoltam. Így visszafelé nézve/mérve meg kissé bonyolultabb. A kivezető huzalokat nézve, vastagságuk d=0,6 mm, ám ez szerintem nem sokat jelent, mivel vannak olyan trafók - nem is egy - ahol nem magát a tekercsvéget hozzák ki, hanem tesznek rá egy kivezetés-megtoldót. Ezzel a 0,6 mm-es huzalvastagsággal viszont elvileg 0,73 A. Bármennyi is legyen - inkább veszem a kisebbik értéket - köszi a segítséget.
Szia! A vas külső méreteiből be tudod azonosítani a lemezeket, így egy táblázatból megnézheted a lemez pontos, nem látható méretét, a pakettvastagságot meg tudod mérni, így tudod a tényleges keresztmetszetet, abból következtethetsz a teljesítményre. Készítesz ennek megfelelő műterhelést, és figyeled a trafó melegedését. Ha "kézmeleg"-nél nem melegszik tovább, akkor jó.
Nem egyszerűbb ilyenkor műterhelésnek egy izzólámpát használni? Mi eddig csak Quad 405-öst teszteltünk le műterheléssel, egy brutál nagy ellenállással.
Ám ide 12 volt esetében pl. az autókhoz használatos izzókból egy egész szép sorozat van a 3 W-ostól a 65 W-osig műterhelés gyanánt. Na én akkor ... úgy-ahogy, de lemértem a vaspackettet. Schublerrel - 13x45 mm, és a fedlemezbe bele van ütve gyárilag: TM41066 (ha ez mondana valamit) Ha azt veszem, amit itt az egyik hozzászóló /luluzulu/ a témában jelzett - a vaskeresztmetszet négyzetgyöke, azaz 24 VA. Lehetséges, hogy a szekunder oldali áram a 2x12 volt terhelése esetében = 2x1 A?
A műterhelést úgy értettem, hogy bármilyen elérhető, kéznél levő ohmos terhelés. Ezen a feszültségen éppen jó az autóizzók kombinálása, csak figyelembe kell venni, hogy az izzólámpa ellenállása sokat változik a hőmérsékletétől függően, tehát mérni kell, -áramot is, feszültséget is.
Itt egy laza skicc a vasmagról, kb. ezek lennének a paraméterei.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |