Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   139 / 380
(#) tomasz85 hozzászólása Feb 2, 2012 /

Heló!
Szerintek az hogy lehet ,hogy van egy P230V/S12V-os toroid trafó és akkor is 12V van az egyenirányító után ,ha csak a fázis vagy ha csak a 0 van bekötve .
Mitől lehet ez??
(#) Mályi László válasza tomasz85 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Puffer kondenzátor tárolja.
(#) granpa válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Nekem a képekről 58x22mm(~13cm2) jön le. P=(A/k)2x f=172VA (k 0.022). Ebben a kialakításban nem fér be az ablakba, még 3.5A/mm2 "J"-vel sem ez a teljesítmény, valószínűleg.
(#) golem hozzászólása Feb 5, 2012 /

Sziasztok!
Van nekem egy transzformátorom. Vizben ált egy darabig utána ki let száritva természetes száradás 1 évig ált a fiokom mélyén szeretném használni erősitőnek csak gyenge szét akarnám szedni de sajnos nem tudom.Itt a traforol képek.
(#) ujfalusi válasza golem hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Gondolom jól össze állt a rozsda miatt. Nem lesz semmi szétszedni. Vékony acéllemezzel legalább egyet ki kell gyilkolnod, és utána is a lemez segítségével egyenként tudod szétszedni a trafót.
(#) granpa válasza golem hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Szia! Élére(talp) állítod, finoman ütögeted kalapáccsal, amíg meg nem mozdulnak a lemezek, ezután vékony eszközzel(csav.húzó éle) egyenként kiütögeted az "I" lemezeket. Utána az "E"-ket. A rozsda belül fogja, fel kell lazítani. Ha nem akar megmozdulni, nyugodtan tedd egy hétre vízbe, és utána újra próba(nedvesen!)
(#) erbe válasza golem hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Ez egy csodálatos trafó. Nincs agyonlakkozva, impregnálva, pillanatok alatt szét lehet kapni.
A közepében két lemez közé kell finoman a lemezekkel azonos vastagságú erősebb acéllemezt beverni. Kitolja a közbülső darabot.
(#) golem hozzászólása Feb 6, 2012 /

Szisazstok!
Egy deka rozsda nincs benne már 4 darab I lemezt ki sikerült ütni.
(#) INOX 4 EVER hozzászólása Feb 6, 2012 /

Sziasztok !
Nem ringatom magam nagy reményekbe,de remélem van köztetek néhány szaki aki meg tudja fejteni a régi transzformátorokat.
Szükségem van 24V-ra,és találtam a pincében egy régi trafót ami elég testesnek tűnik nekem a célra,és ha életrekelteném akkor nem kellene vennem trafót 10 ezrekért.
A trafó gyártója: TRAKIS (Budapest)Tipus:UBT-100
100VA-s trafó a primert lehet az adattábla szerint 90-220-380V-ról (persze 1 fázis) üzemeltetni,a szekunder pedig tud 12-24-42 V-ot meg többet is,de az le van kopva az adattábláról.
A kérdésem az lenne,hogy a primer kör vezetékeit hogyan kellene variálnom,hogy 230V-on üzemeltethessem?
A fotón látszik egy adott bekötés,de nem mertem rákötni a hálózatra,mert nem tudhatom milyen üzemmódban volt legutóbb használva.
Ugyebár látható,hogy össze-vissza van bekötögetve a primer kör a sorkapcsok segítségével,és 2 üres hely van ahová vezetéket lehet bekötni,de ott 7,5 Ohm ellenállást mértem (a vasmaggal nincs kontakt,vagy zárlat).Nekem ez nagyon csekélynek tűnik...Vagy át kellene kötögetni,vagy zárlatos a trafóm,vagy így jó ahogy van,és csak nekem vannak félelmeim?
Előre is köszi a segítséget
(#) Action2K válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Feb 6, 2012 / 1

Szia! 99%, hogy 220V-os állásban van. Azért, mert itt használták nálunk, nem pl. USA-ban. Ha meg netán 380V-oson van, akkor meg úgysem fog leégni. A 7,5 ohm-ot meg nem mondom, hogy miért annyi (talán menetzárlat). Szerintem elsőnek kösd sorba egy 40W-os, aztán egy 60W-os, majd egy 100W-os izzóval, s úgy helyezd áram alá.
(#) CHZ válasza golem hozzászólására (») Feb 6, 2012 / 1

Ha az első M lemezt széttördeled, csak a középső nyelv marad a csévében, akkor a 2 db M lemezt könnyebben ki tudod ütni. Ezt követően már megy a többi is, egyenként kés pengéjével szét tudod választani a lemezeket.
(#) INOX 4 EVER válasza Action2K hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Ez nem jutott volna eszembe
Nagyon köszönöm a fürge választ...Gondolom ha az izzó nem ég akkor jó,és közben meg tudom méregetni a szekunder köri AC feszültségeket.
A 7,5 Ohm -tól azért félek,mert van egy 2x16,5V-os középnullás szekunderű trafóm és annak a primer köre 90 Ohm de az csak 0,8 A -ert tud.
Lehet,hogy fölöslegesen aggódok,mert a 100VA azért nem kicsi,és a vastagabb tekercselés miatt ilyen kicsi az ellenállása.Csak úgy megijesztett hirtelen.
Nagyon köszönöm a segítséget
Meg is nézem aztán beszámolok.
Mégegyszer köszönöm
(#) Action2K válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Az izzók fognak világítani, de halványabban mint ahogy kellene nekik. Ráadásul közel azonos fénnyel, a teljesítményelosztás miatt.
(#) INOX 4 EVER válasza Action2K hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Hát kipróbáltam a mutatványt egy 60W-os égővel,és nem igazán akart halványabban világítani.Aztán eszembe jutott,hogy a trafó minimum 100W-os így megpróbáltam egy 250W-os infra izzóval is sorbakötni,de az sem világít halványabban vele.
Most vagy van egy szuper kis primer menetzárlat benne,vagy más átkötési variánsok szükségesek a sorkapocsnál...Néhányat végigpróbáltam,és a legnagyobb ellenállás amit mutatott 32 Ohm volt...
Kicsit elkeseredtem,de mára hagyom is,majd holnap még játszok vele,bár nem hiszem hogy életrekel.
Azért köszönöm az eddigi segítségedet
(#) INOX 4 EVER válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Feb 6, 2012 / 1

Közben böngésztem a neten és rábukkantam egy bekötési segédletre a Trakis gyártmányú trafókhoz.
Ide beszúrom a táblázatot hogy másnak is hasznára lehessen.

Trakis.pdf

(#) Mályi László válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Először tisztázni kellene melyik a primer oldal, az ellen állás mérővel. Addig szed ki a rövid zárakat, a mérés eredmények alapján biztosabbra lehet menni.
(#) INOX 4 EVER válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 6, 2012 /

Az elejétől fogva tudom melyik a primer kör,mert az az adattáblán is jelölve van. Azért köszi az aggodalmaidat.
A te hozzászólásod fölötti hozzászólásomban ott van egy csatolmány,és annak alapján bekötve 16 Ohm a primer ellenállása...Bedugtam lesz ami lesz alapon,vagy megsül vagy nem,vagy leveri a biztit vagy nem,de működik :smoke:
Egyébként a hidak kiszerelésével mindenféle összevissza értéket mutatott a műszer,hol 5 Ohm,hol szakadás stb.Mindent mértem mindennel,de ezt a táblázat nélkül szerintem senki nem fejtette volna meg ezt a huncutot.
Összehidaltam a megadott ábra szerint és a szekunderem 25,3V AC-t mutatott
Köszi mindenkinek,és a táblázat még hasznos lehet sokaknak akik szintén egy ilyen gyártmányú őskövületet találnak a sufniban
(#) Mályi László válasza INOX 4 EVER hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Az a lényeg sikerült, a mérés nem vész kárba. Legközelebb lesz hasonlítási alapod.
(#) Zsoltipapa hozzászólása Feb 8, 2012 /

Sziasztok! Ojan problémám van,hogy kaptam 1 házimozi rádiós erősitőt,de sajnos a trafó 220-as része szakadt.Toroid trafóról van szó,és keresek hozzáértő urat,aki meg tudná javitani.Előre is köszönöm,Üdv:Zsolt
(#) gaben62 válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

A toroid trafó javításáról lehet szó, szükség esetén át is tudom tekerni.
Többit priviben, mailban.
üdv
(#) lac08 hozzászólása Feb 8, 2012 /

Helló!

Lenne egy transzformátorom.
A primer és szekunder oldalt még be tudtam azonosítani, rákötöttem a 220V-ra és lemértem a kijövő szekunder feszültségeket. Ez 2X14,5 volt.
Azt azonban sajnos nem tudom, mekkora áramerősséget lehetne ebből a trafóból kivenni, tehát mekkora a teljesítménye?
Semmi adata nincs, de egy túlterheléssel leégetni semmikép se szeretném. Hogyan lehetne kimérni valami trükkel ezt a paramétert. Szétszedni a huzalvastagság miatt (és ebből kiszámolni) nem nagyon szeretném.

Annyi van csupán a trafó felső adatlapjára ráírva, hogy
APT310-40, illetve az van még alatta, hogy
12 2K3-TK. A neten akárhová beírom ezeket a dolgokat, egyszerűen nem találok rá semmit.

P2087953.JPG

(#) luluzulu válasza lac08 hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Szia.
A trafó teljesítménye megközelítőleg
P=sqrt(S), Vagyis a kereszt metszet négyzet gyöke.
Így tudod legkönyeben meg állapítani.
(#) granpa válasza lac08 hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Helló! Ha jól saccolok, a kép alapján; lehet 40VA-os (ami szerepel az adatok közt). Valószínűleg ez egy 12V-os tr. Terheld addig a sec. oldalt, míg 12V-ra nem esik a sec.fesz. Persze óvatosan, ha lehet mérd a pri. ,és sec áramot is. Azért jó lenne megmérned a tekercsben lévő vas keresztmetszetét, abból lehet számolni; P=(Avas/k)2 x f ; k=0.02, f=50Hz, A(m2), P(kW). Mennyi az üresjárási árama?Nem látod a sec. kivezető drótot sem?
(#) granpa válasza luluzulu hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Szia! S, az a látszólagos teljesítmény jele. Minek a keresztmetszete? Mondjuk egy 5cm2oszlop ker.metsz.-ű trafó, 2.24VA-os?
(#) Sebi válasza lac08 hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Pakettvastagság (hosszabb méretnyíl) és az E-mag középső részének (amit a fehér nyíl felől lehet látni, megmérni) szorzata a magkeresztmetszet.

m.jpg

(#) lac08 válasza luluzulu hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

A vasmag-keresztmetszet megméréséhez egy kissé szét kellene szedni, amit én nem szivesen tennék.
Így ránézésre meg
kb. 13x46 azaz 598 mm2.
Akkor a teljesítménye elvileg lenne 24,4 (ez most VA vagy W?)
És a szekundere mindezek alapján lenne olyan 0,8 A? Vagy nem jól számolnám?
Én ezeddig csak tekercseltem trafókat, de azokat előtte kiszámoltam. Így visszafelé nézve/mérve meg kissé bonyolultabb.

A kivezető huzalokat nézve, vastagságuk d=0,6 mm, ám ez szerintem nem sokat jelent, mivel vannak olyan trafók - nem is egy - ahol nem magát a tekercsvéget hozzák ki, hanem tesznek rá egy kivezetés-megtoldót.
Ezzel a 0,6 mm-es huzalvastagsággal viszont elvileg 0,73 A.

Bármennyi is legyen - inkább veszem a kisebbik értéket - köszi a segítséget.
(#) gabusman válasza lac08 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Szia! A vas külső méreteiből be tudod azonosítani a lemezeket, így egy táblázatból megnézheted a lemez pontos, nem látható méretét, a pakettvastagságot meg tudod mérni, így tudod a tényleges keresztmetszetet, abból következtethetsz a teljesítményre. Készítesz ennek megfelelő műterhelést, és figyeled a trafó melegedését. Ha "kézmeleg"-nél nem melegszik tovább, akkor jó.
(#) lac08 válasza gabusman hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Nem egyszerűbb ilyenkor műterhelésnek egy izzólámpát használni? Mi eddig csak Quad 405-öst teszteltünk le műterheléssel, egy brutál nagy ellenállással.
Ám ide 12 volt esetében pl. az autókhoz használatos izzókból egy egész szép sorozat van a 3 W-ostól a 65 W-osig műterhelés gyanánt.
Na én akkor ... úgy-ahogy, de lemértem a vaspackettet.
Schublerrel - 13x45 mm, és a fedlemezbe bele van ütve gyárilag: TM41066 (ha ez mondana valamit)

Ha azt veszem, amit itt az egyik hozzászóló /luluzulu/ a témában jelzett -
a vaskeresztmetszet négyzetgyöke, azaz 24 VA.
Lehetséges, hogy a szekunder oldali áram a 2x12 volt terhelése esetében = 2x1 A?
(#) gabusman válasza lac08 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

A műterhelést úgy értettem, hogy bármilyen elérhető, kéznél levő ohmos terhelés. Ezen a feszültségen éppen jó az autóizzók kombinálása, csak figyelembe kell venni, hogy az izzólámpa ellenállása sokat változik a hőmérsékletétől függően, tehát mérni kell, -áramot is, feszültséget is.
(#) lac08 válasza lac08 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Itt egy laza skicc a vasmagról, kb. ezek lennének a paraméterei.
Következő: »»   139 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem