Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   396 / 843
(#) berobbantam hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
Helló Mindenkinek.
Én egy pc tápot használok jelenleg.A kapcsolószál testre van kötve,így a táp működik rendesen.A 12v-os részről megy egy 50 vattos asztali lámpa meg egy porelszívó ami kb 5 wattos.Viszont van a lányomnak egy elektromos körömreszelője.Ez 2 ceruzaelemmel működik alapból.Próbáltam rákötni a táp 3 voltos részére,de pár másodperc után lekapcsolt az egész táp.Gondolom a védelem kapcsolta le.Olvastam itt,hogy ledeket is lehet üzemeltetni a 3 voltos részről előtét nélkül.Ezt is kipróbáltam.Pár másodperc után a led beadta az unalmast.Ezekre a problémákra nem tudtok valami egyszerű megoldást?A táp belsejét nem nagyon akarnám megbontani.Nem igazán látom át ezeknek a működését.Igazából full amatőr vagyok,rajz alapján meg tudok csinálni egyszerűbb kapcsolásokat.Ennyi a hozzáértésemSegítséget előre is köszönöm.
(#) Frankye válasza berobbantam hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
A LED-ek táplálása áramgenerátoros módban történik, azaz ilyenkor nem a feszültséget, hanem az áramot tartja fixen a táp. (Leegyszerűsítve, persze a dolgot.) A körömreszelő terhelése nem "ohmikus", hanem induktív. Ezt egyes (egyszerűbb) tápok nem nagyon szeretik/viselik el, ilyenkor vagy leoldanak, vagy - rosszabb esetben - tönkre is mehetnek. Sajnos, a belső ismerete nélkül ennél többet nem tudok segíteni.
(#) berobbantam válasza Frankye hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Köszi a segítséget.Szóval ha jól értem akkor ledek üzemeltetésére 2 lehetőségem van.1 áramgenerátorral szabályozom a ledek által felvehető maximális áramot a 3 voltos kimenetről.2 használok előtétellenállást és az 5.5 voltra kötöm a ledeket.A körömreszelőnek meg beteszek egy hálózati adaptert.Van itthon egy pár darab 3 voltos 1 amperes.Az biztos elbírja.Még egy kérdésem lenne.Jól tudom,hogy ezek a tápok stabilizált feszt adnak a kimeneten?Gondoolok arra ha a ledeket az 5.5 voltra kötöm előtéttel,akkor nem kell már külön fesz stab ic-t használnom
(#) Frankye válasza berobbantam hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Pontosan így van, minden kérdésedre a válasz. (A dugasztápok közül több is kapcsolóüzemű, ha 1A terhelhetőségű, és nem nagy, akkor szinte biztosan.)
(#) berobbantam válasza Frankye hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Köszi szépen
(#) Kovidivi válasza berobbantam hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Rakhatod soros ellenállással a 3V-ra is a LED-et, ha tudod mennyi a nyitófeszültsége (adatlapjában biztosan megtalálod). Kis értékű ellenállás adódik ugyan, de simán használható.
(#) Kovidivi válasza Frankye hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Még eszembe jutott, hogy a csatlakozóknál 800mA terhelésre már a szerkezet belsejében 0.4-0.5V-ot csökkent a feszültség a beállítotthoz képest. Ilyenkor eszembe jut, hogy a másik topicban meg arról szól a téma, hogy ne változzon a feszültség 10mV-ot se! Jó kis IC, csak én többre számítottam. Legalább ennyivel is többet tudok már.
(#) subi hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Szeretném kérdezni, hogy a mellékelt ALKOTO-s táp rövidzár védelme hogyan működik? Illetve mi az -Us és +Us csatlakozó szerepe? Esetleg, mennyi a minimálisan beállítható kimenő áramerősség értéke?
Köszönöm....
(#) LAC001 hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan tápegységet, mellyel 1,5V-tól 28,8V-os stabil feszültségeket tudok előállítani. Kinéztem egy IC-t LM338T-t ezzel előállíthatnám egy poti segítségével a szükséges értékeket. Most csinálok ilyet először, ezért szeretném kérdezni, hogy milyen trafót válasszak hozzá, hogy a 230V AC-ból csináljon nekem 30 V DC-t. Úgy gondoltam, hogy két csatornás lenne, tehát 2 ilyen IC-t tennék bele. Ha tud 2x2A-t az elég is lenne nekem.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv
LAC!!!
(#) subi válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia! Javaslom minimum AC 24 V-ot tudjon a trafó. Ezt egyenirányítva, pufferelve kapsz 33,6V egyenfeszültséget. A trafó szerintem minimum 120W -os legyen.
(#) LAC001 válasza subi hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Köszi!
Ilyet találtam: 100VA 24V TSTZ 100/003 (IND) RoHS 230V/24Vx4.16A 95x44mm SORKAPOCS TOROID.
Ez gondolom megfelel.
Egyenirányításhoz milyen paraméterű alkatrészeket használjak?
(#) subi válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Nos, javaslom a 10A/400V teljesítményű graetz használatát. Ettől lényegesen nem kellene eltérni lefelé.
(#) LAC001 válasza subi hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Akkor a 10A/600V-os bőven megteszi. Mekkora kondikat szoktatok belerakni? Bocsi a sok kérdésért, de mint mondottam most csinálok ilyet először. Hűtésről gondolom nem árt gondoskodni. A diódahíd szokott melegedni? Hűtőbordát mekkorát érdemes az IC-kre tenni?
(#) subi válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Az itt közölt kapcsolásokban a bemeneten általában 1 db. 10000µF -s kondi van, én is így építettem. De érdemes mellé párhuzamosan egy kb 100 -330 nF -s kondit is tenni. Hűtés? Nos, ha becsatolod a kapcsolási rajzot, lehet, többet tudok mondani, bár én nem építettem még azzal az IC -vel, amivel te szeretnél. Viszont esetleg mások tudnak tanácsot adni.
(#) LAC001 válasza subi hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Valahogy így gondoltam.

Tapkapcs2.png
    
(#) subi válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Nos, ez egy szimpla, datasheet szerinti kapcsolás. Az IC egyébként 5A tud rövid időre 7A -t, és hővédelemmel ellátott /datasheet/. A te 2A terhelésed nem lesz neki nagy feladat. Valószínűleg nehezen lehet megsütni! Azért egy kis hűtés kell neki, pl. a ház oldala. És egy kis hűtőborda azért nem árt....
(#) Alkotó válasza subi hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Én nem néztem meg az adatlapot, mégis belekotyognék két témában.
1. A hűtés "kicsisége" hibás megközelítés, mert nem arról van szó, hogy ha 5A helyett csak 2A-rel akarod terhelni, akkor az tutira alul van méretezve. A stabilizátorodat a Az (Uki-Ube)*Iki fogja nagyjából melegíteni. Az AC24V-ból lesz durván DC33. Ha pl. a kimeneten beállítasz 5V-ot, és 2A-rel terheled, akkor (33-5)x2=56W-ot kell elfűtened. Ez bőven elég ahhoz, hogy nagyon meleg legyen a tokozásod.
2. A kapcsolásod két olyan tápot eredményez, amiket nem köthetsz sorba. Ez általában nagy baj, mert nem lehet szimmetrikus feszültséget igénylő áramköröket próbálgatni róla. Külön tekercs+egyenirányító+puffer kellene mindkét stabilizátornak, hogy azok kimenetei szabadon összekötözgethetők legyenek egymással.
(#) Ghoost válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Annyit meg hozza tennek a leirtakhoz, hogy en nem kotnem sorba oket.

Ugy latom Alkoto is egzet ertett velem
(#) LAC001 hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Tehát akkor, ha pl az egyikkel beállítok 5V-ot egy PIC-nek, a másikkal meg 12 V-ot, amit a PIC kapcsol egy ledszalagra tranzisztorokon keresztül akkor ebből lehet valami gubanc?
(#) subi válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Amit ALKOTO fórumtársunk leírt, az természetesen helytálló. Érdemes figyelembe venni. Egyébként szerintem semmi gubanc nem lehet abból, ahogy leírtál egy elvi használatot. De, kíváncsi vagyok, más hogyan látja.
(#) Ghoost válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Arrol volt szo, hogy SORBA nem kotheted!

Ha a 2 tapot parhuzamosan kapcsolod,
tehat vagy a "+" vagy a "-" pontjait közösited abbol szerintem ahogy leirtad nem lehet gond.
(#) LAC001 hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Sorba nem is szeretném kötni. Kérdezek akkor még párat.
Mi van akkor ha az egyik IC-re valami olyan eszközt kötök, ami felveszi a max 4,19 A-t? Mi lesz akkor másikkal?
Ha külön szeretném kapcsolni a csatornákat, akkor az IC-k bemenete elé tegyek be egy kapcsolót?
Van egy régi egyszerű 12V-os tápegységünk, trafóval, egyenirányítóval meg egy rakás kondival és az bekapcsolt állapotban búg. Ez is olyan lesz?
(#) subi válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szerintem nem kell külön leválasztó kapcsoló, hiszen a nem használt tápnak lecsavarod a potiját /de, ha külön akarod őket ki-be kapcsolni, természetesen kell/. Eddig azt írtad, hogy max 2A szeretnél kivenni belőle. Most írod, hogy esetleg 4A -l is terhelheted. Nos, ez esetben Még inkább fogadd meg ALKOTO tanácsát, és igen jó hűtés kell. Az hogy mennyire fog búgni, szerintem függ trafódtól (teljesítmény és kivitel).
(#) LAC001 hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
A 4A-t csak elméletileg kérdeztem. Búgás ellen akkor nem lehet semmit csinálni ezek szerint. Áramkorlátot, hogyan lehetne belerakni ebbe a ketyerébe?
(#) subi válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Válassz más kapcsolási rajzot, más elektronikai elemekkel. Javaslom ALKOTO rajzolatait.
(#) Ghoost válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
A hat oraval ezelotti temainditasban sehol nem szerepelt az aramkorlat szuksegesege.
Bar az IC onmagaban is tartalmazza azt.

De Igen, ahogy subi is irta.
Olvasgass kicsit vissza, sok jo kapcsolas van itt.
(#) LAC001 válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Jól van na.
Szeretnék egy egyszerű, olcsó és minél többet tudó ketyerét építeni minél hamarabb.
(#) Ghoost válasza LAC001 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
"Cégünk jól, olcsón és gyorsan dolgozik. Ön ebből kettőt választhat."

S ez igaz az epiteni szandekozott eszkozre is.
A sporolas hibaforras lehet.
Szand ra az osszeget es idot, s az epitmeny meghalalja a torodest.

Nem ajanlom senki alkotasat mert egyszer megtettem es hibaztam a felsorolasnal, igy most nem teszem.
(#) moderboy hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Töredelmesen bevallom lusta voltam átnyálazni 400+ témát, ezért csak kérdeznék

Van-e valahol az oldalon vagy láttatok-e máshol olyan áteresztőtranyós egyszerű tápot, amin a visszacsatolást, védelmet, beállításokat egyetlen darab mikrovezérlő végzi?

Illetve ebben a vonatkozásban várnék ötleteket, javaslatokat, tájékoztatást... jó ötlet-e/nem ajánlott/tök hülyeség... Nem szeretném feltalálni a spanyolviaszt, de szerintem megoldható és jó lehet a dolog.
(#) Ghoost válasza moderboy hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
A vedelem PIC vezerleserol mintha azt olvastam volna, hogy az lassu lenne.
hisz mig a PIC feldolgozza a jelet es esetleg beavatkozast eszkozol, addig a vedendo aramkor mar reg elhalallozott.
Következő: »»   396 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem