Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   128 / 143
(#) Matatka válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

És miért ne illene párhuzamosan kötni őket?? Nyilván nem piros, zöld, ibolyakék ledeket kötöttem párhuzamosan, hanem ugyanolyan 20mA-es ledeket. Így ha kicsit szór is a nyitó feszültségük, azt akkor sem veszed észre szabad szemmel. Rengeteg helyen alkalmaznak párhuzamos kapcsolást, ahol nem elég nagy a tápfeszültség (nagy led darabszám), de a meghajtó áram viszont elég. És ráadásul itt a hobbielektronikán is van segédlet a párhuzamos ledek előtét ellenállás számoláshoz. Teljesen jól használható 1 db ellenállás, a különbség csak annyi a minden ledhez külön előtéthez képest, hogy figyelni kell az ellenállás teljesítményére. Ezt már nem magyarázom tovább, mert ráadásul ennek nem sok köze van a lézer fórumhoz és a felvetett problémával kapcsolatban sem segít túl sokat. A véleményem ellenére meggyőzhető vagyok, de akkor ezt majd privátba, ha gondolod.
(#) zenetom válasza Matatka hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Hm. Mivel nem tudnak 2 egyforma LED-et gyártani, így ebből következik, hogy minden LED-nek más-más lesz az áramfelvétele bizonyos feszültség mellett, persze csak kis mértékben.
De! Ha sok LED-et párhuzamosan kötsz, és van egy "gyenge láncszem", aminek kisebb áram kéne, akkor az folyamatosan túlterhelés alatt lesz. Aztán egyszer csak meghal, már nem vesz fel annyi áramot, vagyis több áram jut a többi LED-re. És megint lesz egy LED, ami a többihez képest kevesebb áramot bír el, az is meghal. Aztán a következő is, és csak nő a LED-ekre jutó áram, míg végül az összes ki nem nyiffan.
Minél több LED-et kötsz direktbe párhuzamosan, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ez megtörténik.
És hangsúlyozom mégegyszer, itt az azonos színű-áramú-feszültségű LED-ekről van szó!
Na remélem kicsit világosabb lett a téma.
Szerk.: persze ez a láncreakció nem feltétlen következik be órákon belül, lehet hogy csak hónapok alatt gyengül 1-2 LED fénye, aztán 3-4..stb
(#) Collector válasza Matatka hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Idézet:
„Így ha kicsit szór is a nyitó feszültségük, azt akkor sem veszed észre szabad szemmel.”

Dehogynem lehet észrevenni. Told csak fel lassan az áramot, és látni fogod, hogy totál más időben kezdenek el nyitni a LED-ek. A szórást többféleképp ki lehet kompenzálni, válogatással, külön előtétellenállással, vagy több soros LED oszlopot kapcsolsz párhuzamosan, de ekkor sem árt összeválogatni őket.
Nem vagy kezdő, ennek ellenére nem tudsz működésre bírni 4 alkatrészt tartalmazó kapcsolást, inkább erre nem mondok semmit. De ha tudsz teljesítmény számolni, miért nem raksz egy hűtőzászlót legalább az IC-re? Nem ujjal kell tapogatni, hanem megfelelően összerakni.
(#) Matatka válasza Collector hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Azt gondolom, hogy a téma eddig is világos volt. Az hogy illik-e vagy nem ledeket párhuzamosan kapcsolni az úgy tűnik mindenkinek egyéni dolog. Úgy fer a dolog szerintem, ha megjegyezzük mindkét kapcsolás hátrányit, mert, hogy a sorosnak is van bőven. Én csak ezt akartam mondani.
Collector kolléga!
Az, hogy az IC nem tudja produkálni az adatlapjában szereplő 1,2voltos referencia feszültséget szerintem nem az én képességeimet tükrözi. Ezen kérdésemet azért mertem feltenni, mert gondoltam járt már így valaki innen, hiszen láttam, hogy sokan használják az LM317-et áramgenerátornak. Ebben az esetben még 4 alkatrész sem kell, így ha ezek alapján akarsz megítélni, akkor kérlek ronts még egyet a megítélésemen, nehogy inkorrektek legyünk!! Hogy miért nem rakok rá hűtőzászlót? Majd rakok, ha működik. Addig teljesen jó a kezem is, így legalább fizikai kontaktusban vagyok a kapcsolással. De mint említettem az IC nem melegszik, így gyanítom, hogy nem is működik.
(#) epyn hozzászólása Feb 4, 2012 /

Egy kollegám sokszor szokta emlegetni a freeze szócskát ebben a topicban.
Nem foglalok állást,de:
érik....
(#) Saggitarius válasza Matatka hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Az LM317, mint aramgeneratorhoz, mindossze 1db ellenallas kell, a kimenet es a szabalyozas koze.

Hetfon megkerdem a lezeres sracot, milyen lencset, lencsrendszert hasznalnak (par mikronra lefokuszalnak, de ez persze a diodatol nagymertekben fugg). Egy diodas rendszerhez tudok kapcsolasi rajzot is kuldeni, csak tudnom kell a lezer kimeneti teljesitmenyet, mert ettol fuggnek bizonyos alkatreszertekek. A kapcsolasunk mukodokepes 9-24V-ig, es errol van szo:Bővebben: Link
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Csak szeretnem megjegyezni, hogy a mindossze 5mW optikai teljesitmenyu lezer is el fog vilagitani jopar meterre (a megrendeloinknel ennyire nincs szukseg, csak max 30-50cm hatotavig)

Ebben a topicban mar irtam a lezer veszelyeirol, ha nincs vedoszemuveged, nem ajanlom, hogy 5mW nal nagyobb kimenoteljesitmenyu lezerrel jatszadozz, kiveve, ha a cel a maradando lataskarosodas

Köszönöm szépen!
A dióda teljesítményét sajnos nem tudom megadni, mert egy NEC dual layer íróból való és nincs rajta semmi jelölés. A fórum végigolvasása arra enged következtetni, hogy olyan 200-250mW-os lehet. Sikerült végre találnom egy esztergályost aki most készít nekem egy alu testet, amibe belepakolhatom az egészet és lesz hűtése is. Most még a menyasszonyomtól ellopott labellós tekerentyűbe raktam be mindjárt dobok fel róla egy képet had legyen jobb a hangulat.

Nem volt szándékom összeveszni senkivel, így akit megbántottam, attól bocsánatot kérek!
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Megtalaltam a regebbi beirasomat, es kesobb akinek irtam, be is ismerte, neki mar karosodott a latasa: #1109039

Az irokban 2 lezer van! az egyik az irashoz, az a nagyobb teljesitmenyu, kb 200mW, a masik az olvasashoz van, az par mW-os csak.

Én úgy tudtam, hogy egyik a CD-hez van, az 708nm-es a másik meg a DVD-hez. Ez nekem 650nm-es vörös. Tisztában vagyok a veszélyekkel, tényleg elolvastam a fórumot. Akkor lehet, hogy csak pár mW-os. Szépen világít az biztos. Most 3,1volt esik a diódán és 84mA áram folyik rajta. Gondolom áramból elviselne még többet is de ezt most nincs lehetőségem kipróbálni. A képek nem sikerültek jól, így felesleges feltöltenem őket.

Idezet a Wikipediabol (az angolbol mivel az sokkal tobbet tartalmaz, gondolom kitalaltad mar, hogy nem Magyarorszagon elunk, igy az angol nem igazan okoz gondot )
"recorders use a laser (usually 650 nm red) to read and write DVDs. The reading laser is usually not stronger than 5 mW, while the writing laser is considerably more powerful."

Nekem író van. Erős fajta..

Esetleg meg tudnad adni a DL-DVDRW-d tipusat pontosan? Hatha talalok rola valamit.

Ha jól emlékszem NEC 3520a de bent van a maradványa az irodámban, így pontosan csak hétfőn tudom megnézni.
Most fél másodpercekre bekapcsolgatom a diódát áramgenerátor hiányában 9voltos elemről egy 68ohmos előtét ellenálláson keresztül (2wattos), így kap 84mA-t és elég fényesen világít. Tudom, hogy nem szabad így használni, én is törekedni fogok a stabil áramgenerátor kivitelezésre és a megfelelő hűtésekre. Csak most örülök, hogy végre működik rendesen.
(#) alfa007 válasza Matatka hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Halli. A Szupepe féle áram generátort próbáltad?
Igaz kicsit több alkatrészből áll, de bármilyen diódát ráköthetsz 1mW-tól 1W-ig. Nekem már minden megy van, csak arra várok hogy Collector elkészítse az új nyáktervet amin erősebb vetetősávok vannak(mondjuk v.1.5).
(#) Matatka válasza alfa007 hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Nézni nézegettem már csak gondoltam két alkatrész és meg is leszek, erre nem lett jó az LM317. De még mindjárt megpróbálom még egyszer. De ha meg lesz a rendes hűtésem a diódához, akkor Szupepe féle lesz nekem is.
(#) epyn válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Beismertem,ez jó,mintha úgy kellett volna kihúzni a titkomat vallatással.
Sajna rosszul csináltam,ez bárkivel előferdül,még akkor is,ha főiskolád,diplomád,vagy doktorid van!Annál inkább.
A mai napon például minden biztonsági elővigyázatosságot félredobva kapcsoltam be az új 3W 808nm sugárzómat,,5-8 órán át toltam bele a 2ampert,ki a fene tudja,miről nem verődött vissza a láthatatlan lézersugárzás(Class 4-es veszélyességi osztályú)
Ma sok évet öregedett a szemem,saját hibámból és felelőtlenségemből.
De a munkahelymen több irányból is kapom az ivfényt hegesztés által,néha én is pajzs nélkül heftelek,ilyen a popszakma.....Minden nap öregszünk,nincs menekvés.
Ez egy kis kitérő volt,elézést a szájcséplésem miatt

"8-12X irókban max 180mW CW dióda van,e felettiekben 250mW CW dióda található átlagban,erre lehet számitani.
A 24X új modellekben is ugyanaz a dióda van,mint a régebbi 18-22X irókban,csupán emelt árammal működnek,igy élettartamuk rövidülhet."(Forrás,idézet : külföldi fórum)
Lényeg az iró teljesitménye,amit a tipusából visszakereshet a neten.
Véleményem szerint a leginkább használható modell,az LG 22X normál DVD*- irója az GH22NS70 tipus.Sok diódát bontottam ezekből,400-450mA-ig birják hosszú távon,megfelelő(komoly) hűtéssel.
megj:
ezek LOC ,vagyis nyitott diódák.
(#) Saggitarius válasza epyn hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Na ezek utan szerzek egy meghajtot belezesre es a lezeres sraccal megmeretem az opikai teljesitmenyet (nem a felvettet, mert ezek kozel nem azonosak).

Ne aggodj, nem csak Te hibaztal, sokan azt hiszik, nekik nem art, csak epp azt nem tudjak, hogy a lathatatlanrol is tudomast kell venni, gondolok itt az IR es UV-reBővebben: Link

Tudom tudom,mivel heggelő (is)vagyok,ismerem a veszélyeit a láthatatlan sugárzásoknak.
De ha tudsz egy hiteleset mérni például arról a 22X diódáról,hálás lennék.Bár a neten sok adat van róla,amiket LPC-815 tipusként keresve megtalálhatsz.
250mW-osként jellemzik,maximum hosszútávú üzemi árama(CW) 400-430mA.Azt nem tudom,milyen eredményre jutsz,gondolok itt arra,hogy a közzétett mérési eredmények speciális optikákkal készültek,amik a látványtechnikai lézerekhez használatosak(egyszerű egy ill. 3 tagú kollimátor optikák,bevonatos vagy nem bevonatosak)
(#) alfa007 válasza Matatka hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Szerintem ne kínozd tovább, pláne ha nincs hűtés.
Ha TO-18-s tokozású a dióda akkor, a lomex-ben van 1k-ért lézet modul pár száz mW-ig jó hűtést ad.
Én egy lézer nyomtatóból való modult fogok használni. Csak abban egy nagyobb tokozású infra dióda volt. Ja, a dióda rögzítéséhez hővezető epoxit használj, ha lehet.

De hiába linkelgetsz ide amiket,sokan nem ezért látogatják ezt a topicot,hanem mert van egy ócska dvd irójuk és láttak a tube-on ezt meg azt,ők is akarják ugyanazt.Tisztelet a kivételnek.
(#) Matatka válasza alfa007 hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Igen most már hagyom pihenni. Próbáltam lefényképezni, de egyszerűen a képeken nem látszik semmi, pedig majdnem kisüti az agyam. Lehet van valami szűrő a fényképezőmben. Kár pedig kíváncsi lettem volna milyen oltásokat kapok a labellós kivitelezés miatt pedig ilyet szerintem még nem csinált senki
(#) epyn válasza Matatka hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Próbáldmeg állitani a szinebeállitást(saturation).
Nekem webkamerával ugyenez volt,a vörös sugarakat nem akarta észrevenni,mig a zöld és a kék meg kisütötte a CCD-t(vagy mit).
Vagy rázz meg egy ruhádat és azonnal fényképezz,amig a por el nem ülepszik(a 3. alternativát itt inkább nem emlitem)
(#) Matatka válasza epyn hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Sajnos színbeállítás nincs, mert alaptudású a gép. Marad a sötét és a cigifüst, de szerintem az sem segítene ezen. Megpróbálom mobillal.

Tipp:
Fekete fehér képrögzités.
Bár nem lesz vörös a sugár,viszont látni lehet!

Cigarettafüst(3. alternativa jóljöhet,de csak amig a tömény,kifújtról vissazverődött fényt lövöd.Utána semmi haszna,főleg kicsiny teljesitményeknél,mint ami a Tied.
(#) Matatka válasza Matatka hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Ettől jobb most nem lesz sajnos. Közel sem adja vissza azt ami ténylegesen látszik belőle.

proba.JPG

Tudom,komoly kamera,fényképező kell ehhez.Mobil,webcam etc hanyagolandó lézeres képekhez
Következő: »»   128 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem