Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   140 / 380
(#) lac08 válasza gabusman hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

OK, ebben tényleg igazad van.
(#) granpa válasza lac08 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Szia! Bár kissé aránytalan a skicc, de megfelel a cca. 40VA teljesítménynek(amit már írtam). A terheléssel menj el eddig, ha nem melegszik(kézmeleg), akkor addig terheld míg nem lesz kissé forró (kb. 45°). a kettő közt van a terhelési határ. A sec. huzal-átmérő sokat mondana.
(#) granpa válasza lac08 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Bocs, most néztem vissza, a 0.6mm D, a szekunder kivezetés? Az 3.55A/mm2-rel 1A terhelhetőség. Ekkora vasnak többet kéne tudni.
(#) Mályi László válasza lac08 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Egy és ugyan az, ha újabb fajta többet is tud. A műterhelés a legbiztosabb.
(#) bartalaj hozzászólása Feb 9, 2012 /

Sziasztok. Régebben vettem egy trafót, de nincs rajta semmi irás az lenne a kérdésem hogy lehetne kiszámolni a teljesitményét (VA) valahogy esetleg ki lehet-e szétszedés nélkül van e rá valamilyen képlet?Ha tud valaki akkor segitsen köszönöm.
(#) jandark válasza bartalaj hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Szia.
Meg lehet határozni de ahhoz pár adatra szükség van,trafó fajtája: (EI- toroid -hiperszil) Ez után a vasmagkeresztmetszetet kell kiszámolni,majd a huzalátmérő is lehet támpont.
Ha tudsz képet készíteni a trafóról, méretekkel könnyebb lesz a behatárolás..
(#) bartalaj hozzászólása Feb 9, 2012 /

Itt vannak a képek
(#) jandark válasza bartalaj hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Rendben,első körben egy nyomtató vagy szünetmentes trafónak tippelném..
A típusa Ei lemezes..
Ha kérhetlek, mérd meg a lemez vastagságot,és a cséve ahol látszik, a lemez szélességét.
Ehhez csatolom a képet kiegészítve a mérni-valóval..

1.JPG

(#) lac08 válasza bartalaj hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Na ez aztán jó nagy darabnak látszik.
Igazán mellé tehettél volna egy gyufásdobozt, márcsak a méretarányok miatt.
Én valami régi csöves cucc (rádió vagy erősítő) trafójának nézem, mindenesetre eléggé viseltes, nem mostanában készült.
Ha tudod, hogy melyik a primer és melyik a szekunder oldala, akkor ki lehet mérni a tudását. Ha van rajta szekunderben 117-120 volt körüli feszültségkimenet, akkor minden bizonnyal valami csöves cucchoz készült.
(#) jandark válasza lac08 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szerintem a csöves trafót kizárhatjuk,ahhoz túl újkorú,ill nincs a csövek fűtésére való kivezetés, hiszen kevés a vezeték ehhez mindkét oldalon.
2 variáció van:Egyik oldalt 2 másik oldalt 3 kivezetés van,ebből adódóan,vagy 230/ szimetrikusan bármi,vagy 2*110,esetleg 220-240volt csapolással és a szekunder oldalon egy egyszeres feszültség..
Elképzelhető inkább régebbi rádió erősítő trafó,de ehhez a méreteket látni kellene,ránézésre a kép alapján 1-200w közé tippelem..
(#) lac08 válasza jandark hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Lehet hogy valami régi csöves, nagyteljesítményű rádióban volt hangszóróillesztő trafó. Láttam én olyan csöves cuccot régen, hogy a kimenete egy középleágazásos trafó volt a két végcsőre kötve.
A jól látható rézlemez is annyira olyan a külsején, mint ami a szórt mágneses teret lenne hivatott leárnyékolni.

A képen nemigen látni, hány kivezetése van.
Lehet hogy csupán egy sima hálózati leválasztó trafó lenne? Afféle biztosági cucc.
Van nekem a pincében eltéve egy hasonló, jó - mondjuk az legalább 5x ekkora és legalább 10 kilós, tud 220 V-ról 110 V-t, 220 V-ot, 12 V-ot, 24 V-t, meg még mit tudom én miket - sose mértem le (bár rá is van írva). Egy Gelka szervízasztalból böngésztem ki. Legalább 500 VA-es.
(#) lac08 hozzászólása Feb 10, 2012 /

Szevasztok szakhapsik!

Ismét felvetődött egy kérdésem.
Van nekem egy "kerek" azaz köralakú trafóm.
Az lenne a toroid? Szép lapos kivitel, a gyártója az MMG Automatika Művek, a tudása pedig - 220 V primer; 25,5 V 150 mA; 25,5 V 70 mA és 17 V 50 mA szekunder. A magassága 3 cm, ami valóban ideális lehet egy nagyon lapos dobozban.
De!
Az ilyet hogyan lehet tekercselni? Mint a varrónő a vásznat, folyton át a lyukon? Menetenként?
És hogyan lehet kiszámolni a huzalmenetszámokat? Itt szinte nincs vaskeresztmetszet, illetve ami megvan, az benne van a belsejében, tehát sehogyan se mérhető le és sehogysem látszik ki (csak ha teljesen "legalyazom"). A vasmag maga sem afféle lemezesnek tűnik, hanem inkább valami ferritgyűrű vagy ilyesmi.
Egy fali elektromos kézszárítóban volt, azt hiszem.
Át kellene tekercselnem valami komolyabb áramerősségre, pl. 2-3 A-re.
Feszültségre meg túl sok nekem az a 25,5 V, bőven elég lenne a 16 is.
(#) lac08 válasza lac08 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Itt mellékelnék róla egy képet

P2107954.JPG

(#) kadarist válasza lac08 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia!
Pillants be ide. Toroid tekercselés géppel: Bővebben: Link

A trafó bármi lehet végülis,de ha pontos méretet kapunk,akkor tovább lehet gondolni..
A trafó amiről képet linkeltél,valóban egy toroid tranzformátor,körülbelül kitudod számolni a vaskeresztmetszetet, mérj egy szélességet, egy lyuk belső átmérőt, ill egy magasságot..
Ahhoz hogy a menetszámot meghatározd több képlet is létezik,de a legelső és legegyszerűbb az ha a régi feszültség huzalait szépen lassan haladva,vissza tekered,és a menetszámokat megjegyezve,vissza osztva meghatározod,az egy menetre eső feszültséget,ebből felszorozva a kelendő feszültséget megkapod a menetszámot ..
Így egy megfelelő huzallal visszatekerve 2-3 A-re egy 1-es huzallal pl,megfelelő lehet..
A tekercselését, a kadarist kollega által linkelt oldalakon láthatod,kézi megoldása lehet egy hosszabb nyáklemez varrótűvé alakítása,úgy hogy egy 15-20cm nyáklemezt vágsz 2cm szélességben, és a két végét vályú szerűen bevágod 2-3cm mélyen, a két szélén hagyva 5-5mm-ert..
Erre ráfér kb a letekert huzal is,és a feltekerendőt is könnyebb erre tekerni előbb majd fel a vasra..(A meneteket szorosan egymás mellé) Erről rengeteg videó van a neten..
(#) lac08 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Na ez komoly.
Ám egy trafó áttekercseléséhez nem fogok ilyen gépet megépíteni. Láttam ilyen trafót, készen is lehet kapni de az ára brutál.
Egy maszek tekercseltetés meg még brutálabb. Maradok hát a kézimunkás, hobby "horgászcuccos" módszernél.
Arra lennék kiváncsi, mit tud ez a mag? A teljes méretei, ahogy itt mások már leirkálták:
külső átmérő=68 mm
belső átmérő=30 mm
magasság=31 mm

Mindez persze a rajta levő huzallal, tekercsekkel együtt, amikről egyáltalán nem tudom, hogy milyen vastagon vannak rajta Van erre valami tájékoztató irányadat?
A trafó adattáblán a tipusáról annyit ír: 3727-1-203-0/S

Egy Soroksári úti ócskavastelepen vettem valaha, és valami elektronikai nyákra volt felszerelve, tele IC-kel és stabkockákkal - egy százast megért, nem?
(#) reloop válasza lac08 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia! Amit lefotóztál 10VA körüli. A voltonkénti menetszám meghatározásához hajts fel pár menetet (10-et szoktam), mérd meg a leadott feszültséget és oszd el vele a menetek számát. Így szoktam tekercselni, csak mostanában már valamivel szebben

Sajnos ez a méret nem túl nagy,nem egészen 3-5cm2-es lehet a vas,ami nem túl nagy max 10-30w teljesitményt mutat..
16v 3 Amper-hez kellene 48w tól felfelé..
Mindenképp másik trafót javasolok a projekthez..
De egy 100-ast megért..
(#) lac08 válasza jandark hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia!

Megmondom a frankót.
Én ezzel a trafóval 2 db. TDA2030-at szeretnék meghajtani egy sztereó cuccban, a tápfeszének nagyjából 12-16 V-ot figyelembe véve.
És hozzá valami kis IC-s előfokot, keverőt, bár olyanoknak a fogyasztása 100-150 mA-nél nem szokott több lenni.
A végfok lenne itt a valódi nagyfogyasztó, tehát számolok legalább 1,5-2 A-es áramigénnyel.
Szerintem egy trafótól az elvárható tudás kb. 30-35 VA-es vasat feltételez.
Vagy tévednék?
(#) erbe válasza lac08 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Pontosan megadtad a trafód adatait:
Idézet:
„25,5 V 150 mA; 25,5 V 70 mA és 17 V 50 mA szekunder.”

25,5V*(150+70mA)=5,61W
17V*50mA=0,85W
Gyári adatok szerint a trafó tud 6,5 W-ot. Ha az új tekercset megtekered a 3 A-hez méretezett huzallal, attól még a primerje nem bír többet.

Szia.A tda 2030,+-6 vagy 12volt-tól indul minimum (18v+- vagy 36v-ig)..Áramigénye 3,5A csúcsban /db..+-18voltnál vagy 36,adja le a 20wattját darabonként..
2db tda2030-nak kevéske lesz ez a toroid..
30-35Va majd csak 30w körüli teljesítmény, ebből is 2db kellene a sztereó oldal miatt,és bár előfok ill keverő menne még róla,ami nem nagy fogyasztású,mégis figyelembe kell venni hogy 12voltról kevés teljesítmény vehető csak ki.
Természetesen az üresjáratban megnézett állapot is mérvadó,menyire melegszik,jó e a folyamatos üzemhez az a felépítés, ahogy ebben a primer felépítésben van..
No és semmi tartalék nem lenne a trafódban..
(#) CHZ válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Tetszik az ötleted, így biztos gyorsabb és könnyebb a toroid tekercselése.
Segéd orsót miből, hogyan készítetted?
(#) reloop válasza CHZ hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia! Gyerek bicikli kereke
(#) CHZ válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia!
Szellemes, nem jöttem volna rá.
Azt hittem, hogy kábelcsatorna anyaga, melegen formálva.
(#) jandark válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Hihetetlen,meg sem gondoltam hogy a bicajkerék mire jó..
Hát mégsem fogom kidobni,pedig terveztem ha elolvad a hó,és látszik,megy a szemétbe,régóta ott áll használatlanul..
Ötletes a megoldás..
(#) Robi85 hozzászólása Feb 10, 2012 /

Sziasztok.

Van egy a képen látható trafóm. Hogyan tudnám megoldani, hogy 2*16V-os legyen? A legnagyobb fesz ami lejön róla az 24V, akkor gondolom 24 Voltra van tekerve a szekunder. Ha megoldható lenne annak örülnék.
(#) Robi85 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Igazad van. Nem kérdeztem semmit akkor.
(#) jandark válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia.
Ez egy csapolásokkal készített trafó,4-24voltig leágazásokkal.Ebből,ha elméletileg mindenhol egyforma a huzal,biztosan és terhelhetően 2*12voltot tudsz használni,a feszültség kétszerezők és osztók teljesítményveszteséggel járnak..
A szétszedése még nem is lenne nehéz,áttekercseléshez,viszont összevarrni Awi gép kell,ahogy a gyári varrat is van rajta..
No és nem beszélve arról,mekkora teljesítményhez kellene?
(#) Mályi László válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Ha erősítőhöz kell 0-12- 24 V a12V szűrve 20V-íg felmegy. Adott a 12+12V, tehát a 12V leállás a közös. a 0 az egyik a 24V a másik. Ha ez nem elég kérdez.
(#) Robi85 válasza jandark hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

TDA2052-höz kellet volna. Bár lehet, hogy az a 96VA kevés lett volna neki. Most néztem, még a dobozba se fér el. Marad igy akkor.
Következő: »»   140 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem