Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   37 / 322
(#) sector99 válasza fehrudi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Köszi a gyors választ ! Akkor majd másra használom....
(#) bankimajki válasza fehrudi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szia, ezekkel a kapcsolásokkal csak az a baj, hogy felügyeletet igényelnek. Mivel sosem kapcsolják le magukat. Én nem merném ott hagyni egy ilyennel éjszakára a cellákat. (1. sokba kerülnek 2. kigyulladhatnak.) Ha ennyire primitív töltőt csinál valaki, akkor legalább tegyen mellé egy hőelemet és egy komparátort, ami bontja a cellák kontakatjait. (Bár a legtöbb cella túlnyomás ellen védve van, de azért az ördög sosem alszik. És egy ilyen dolog miatt ha nem muszáj ne égjen le a lakás. (Egyszerűbb vakerán venni egy rossz Li-ion akkut és felhasználni az elektronikáját.) Ha meg épít az ember, akkor normálisat építsen, a korábbi indokok miatt.
(#) fehrudi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Jogos a dolog, de szerintem 4,15-4,2V/cella feszültségnél még akkor sem robban ha sokáig (napokig) rajta hagyjuk.
Most mértem rá, telefonom akkuja 4,18V pedig már rég feltöltött, a laptop is 4,18V/cella feszültség környékén tartja ha hálózaton van.
(#) nagy hoho válasza fehrudi hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Bocs, hogy beleszólok. Már építettem jó néhány töltőt és egy sem volt igazán megbízható. Egy töltő ic 610.- Ft és kell hozzá kb 6 alkatrész. Ezek filléres dolgok ellenállások, kondik, ledek. Ezek minden fiókba vannak. Ezek az ic-k úgy töltenek ahogy az akku szereti.Arról nem beszélve, hogy max 1,2 amperrel tud tölteni. Szerintem nem érdemes LM 317-el foglalkozni, tapasztalatból mondom.
(#) fehrudi válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Nekem nem áll szándékomban töltőt építeni. Vettem már egy mikroprocesszor által vezérelt, állítható töltőt.
Mikor sürgősen kellett egy, akkor az LM317 is elvégezte a dolgát, fiókból megépítve.
Majd VodkaTam eldönti melyik felel meg számára. Ha csak ritkán töltené ezzel, akkor az LM is jó lehet.
(#) sector99 válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
És mondjuk EHHEZ a töltőhöz mit szólsz ? (a házban összegyűlt sokféle akku miatt sokféle már kezdem fogtam hozzá ) Cellavédelemre (túltöltés) pedig ezt használnám. Nagyon rossz ötlet ?
(#) zmol válasza VodkaTam hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Igen, az egy balanceres töltő, és várja a középső kivezetést is.
Így kívülről én nem tudom megállapítani, hogy működik-e, ha kihagyod a közös pontot.

Ha nem akarsz barkácsolni, meg méretezni, akkor talán még egy modellboltot javasolnék, mert pl. a kisebbik fiam egyik repülője (ami inkább még a játékszer kategória) kétcellás aksival megy, és csak kétkivezetéses a pakk is és a töltő is.
Próbáld meg a Zenn-t (www.zenn.hu) vagy pl. a Modell&Hobby-t (Bővebben: Link).
Lehet, hogy a "kirakatban" külön ilyen töltő nincs (mert pont a játék-kategória miatt csak kit-ben adnak mindent a géppel, akkustól, töltőstől...), de én már egy harmadik bolttal jártam úgy, hogy az említett géphez alkatrész hivatalosan nem lévén, beengedtek a visszáru/selejt raktárba, hogy vigyem ami kell, mert úgyis kuka az egész. (Direkt nem írom a nevet, mert ez elvileg veszélyes hulladék-kezelési ügy is, de lényeg az, hogy lehet próbálkozni. Főleg személyesen, és a szerencsétlenek mosolyával. Tudod, Colombo is abból élt, hogy hülyének tettette magát...)
(#) VodkaTam válasza zmol hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget, bár az az LM317-el készített kapcsolás tényleg nem túl bonyolult, és mivel hálózati töltőm van az akkupakkhoz, így a 12V-os töltőt nem sűrűn használnám, azért nyugodtabb lennék, ha egy korrekt töltő lenne ráakasztva. Keresgéltem Google-val itthoni áruházak kínálatában is, de vagy horror áron van, vagy kicsi a töltőáramuk. Mondjuk végső esetben ez még kevésbé számít. A belinkelt két modellbolt kínálatát is megnézem, igazság szerint pont a napokban vettem 3000 Ft-ért a fényképezőm akkujához olyan töltőt, ami megy 12V-ról is, az is 8,4V-al tölt, és két kivezetéses, viszont csak 600 mA-al tud tölteni. Ha jobb nem lesz veszek még egy ilyent, aztán szétbontom.
(#) lajos1969 hozzászólása Feb 6, 2012 /
 
Sziasztok! Megépítettem ezt a töltőt s azt szeretném kérdezni, hogy a kikapcsolási kb20mA áramot hol mérjem amikor a potit be szeretném állítani? köszönöm.

Li-ion.jpg
    
(#) nagy hoho válasza sector99 hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Biztos jó lesz. A cellavédelem áramkört nem próbáltam, bár ha jól emlékszem Köbzoli is ajánlotta ezt a kapcsolást valakinek.
(#) nagy hoho válasza lajos1969 hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Az akku és a töltő között mérd az áram felvételt.
(#) lajos1969 válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Köszi! Én is erre gondoltam.
(#) boldogblog hozzászólása Feb 10, 2012 /
 
Szerbusztok! Az egész fórumot nem böngésztem végig, de ahogy olvasgattam, itt csak a töltéssel foglalkoztok. De szerintem van egy sokkal komolyabb probléma! Ha csak sima aksikat, elektronika nélkül használok, akkor hogyan lehet megakadályozni a túlzott kimerülést? Például, egy aksis fúróba rakok 4 db aksit. A fesz 12 és 16,8 volt között fog ingadozni töltöttségtől függően. Valamilyen áramkör kellene ami megakadályozza vagy legalább jelzi a 3v/celle feszültséget! Ehhez kérnék egy kis segitséget. Esetleg valami ehhez a túltöltés védő kapcsoláshoz hasonló jó lenne: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/30/3099de7511571a2ef6d78...ea.jpg
Persze ez pont forditva működik. De végülis használható ötlet. De hátha van valakinek egy egyszerű kész ötlete, áramköre.
(#) llaci56 válasza boldogblog hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Létezik ehhez IC, de szerintem pont fúrógépnél nem kell ebből nagy ügyet csinálni. Érzed, ha már gyengébb a gép, és odateszed tölteni. Ráadásul lehet, hogy egy-egy indulásnál (a nagyobb áramfelvértel, nagyobb fesz.esés miatt) le is tiltana az elektronika.
A Li-po és ion akksik nem kényesek arra, hogy nem teljesen kimerült állapotban töltesz rá, és még arra sem, ha nem töltöd teljesen. (Nincs memoria effektus, mint a NiCd akksiknál.) Így bármikor odateheted tölteni.
(#) llaci56 hozzászólása Feb 12, 2012 /
 
Valamelyik topikban valaki leírta, (és képpel is illusztrálta,) hogy hogyan lehet a Li-Ion akksit javítani.
Segítsetek, hol találom?
(#) bankimajki válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
De ha a celláknál nincs balanszer betéve, akkor megtörténhet az, hogy a nem egyforma kapacitások miatt a sokadik töltésnél már elég nagy lesz a feszültség és kapacitás differencia. Ekkor viszont ha mondjuk még 3cella 3,5V-nál van egy pedig lement 3V alá, akkor még szépen működik a gép, de a 3V alatti cella rövid idő alatt tönkremegy. (Esetleg megfordul a polaritása és kuka.) Ez ellen tényleg védekezni kell. Lehet kapni olyan kis áramkört, ami több cellához van kifejlesztve és egymás után kiírja az értéket. Vagy ha nem ez akkor egy számláló IC egy MUX és egy komparátor felhasználásával lehet csinálni egy primitív ilyen áramkört. (A szamláló váltogatja a MUX címeit és a komparátor be van lőve 3V-ra, ha bármelyiknél billen, akkor megszakítja a fő áramkört.)

Üdv.: Miki
(#) fehrudi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Szerintem is szükséges figyelni a feszültséget, mert érzésre még jó lehet, pedig már túlságosan ki vannak sütve a cellák. A saját bosch-om még egyáltalán nem gyengül mielőtt letilt a cellavédelem.

Minőséges cellából felépített pakknál nem szükséges cellánként figyelni a töltést és kisütést, gyári gépekben sem feltétlenül figyelik.
(#) bankimajki válasza fehrudi hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Csak aki ilyet épít az nem gyári pakkot használ, és én eddig minden gyári pakkban láttam elektronikát, vagy ha nem, akkor cellánként ki volt vezetve. (Szerintem egyik gyártó sem mer egy ilyen dolgot megkockáztatni, mivel töltésnél amikor elérte a 4,1-4,23V-ot közötti tartományt igencsak megnő a belső ellenállásuk a celláknak és könnyen felmennek magasabb feszültségre, amire intenzív hőképzéssel és cellakárosodással reagál. Emiatt kigyulladhat. (Youtube-on van fent több ilyen videó is.)

Üdv.: Miki
(#) llaci56 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
A töltés természetesen balancerrel megy, így mindegy, hogy hanyadik töltés.
(#) fehrudi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
A Bosch "Power4All" akkuiban csak 5 cella, 1 dióda, 1 NTC és 1 ellenállás van, és külön kivezetés sincs a cellákhoz...
(#) bankimajki válasza fehrudi hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Nem kételkedem a hozzászólásod igazságtartalmában, de mondjuk itt: Bővebben: Link írnak valami cellavédelemről.
Ill. gondolom túlnyomás ellen védett cellákat alkalmaznak benne, ami ha baj van leválasztja a cellát.
De nem is ez a lényeg, hanem az hogy ha valaki otthon építi át az egyik eszközét és vesz hozzá valamilyen cellákat, akkor nem árt valami figyelőáramkör a baj megelőzésére. De nem erőszak a disznótor, lehet őket egy sima trafó+graetz+pufferkondi táppal is tölteni és nem használni balanszert, csak kérdés hogy meddig lesznek jók, ill. nem-e gyullad ki.

Üdv.: Miki
(#) 52a52a válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Mindenképp Li-ion töltő kell hozzá én sima trafó plusz egy kis elektronikával (max 300mA) töltöm az eredetileg Ni-Cd-os fúrógépet.
Fogtam 6 db Li-ion akksit kettesével párhuzamosan kötöttem majd ezek után 3-at sorba ezt használom pár hónapja többb fúrógépnél is.
Nagyon fontos a töltés mert meghal az akksi.
(#) 52a52a válasza 52a52a hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
(#) fehrudi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
A Bosch ECP a túlterheléstől, túlmelegedéstől és a mélykisütéstől védi a cellákat. Ez nem az aksiban van, hanem a gépben, ezért nem tudja az egyes cellákat figyelni (a töltő sem..). Egyébként Samsung INR18650-15 cella van benne.
Tölteni nyilván a megfelelő karakterisztikával kell, a mélykisütést is meg kell akadályozni. Számomra csak az a kérdéses, hogy cellánként kell figyelni, vagy elég az egész pakkot...?
(#) bankimajki válasza fehrudi hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Igen abban igazad van, hogyha megfelelő balanceres töltővel mindig fel vannak töltve. És minden cella együtt töltődik. (A balancer pedig egy szintre hozza őket.) Akkor egy kisütési ciklus alatt nem alakulhat ki nagy differencia a cellák töltöttsége között. DE ha NEM MEGFELELŐ balanceres töltővel vannak töltve, akkor elég nagy differencia kialakulhat a cellák között. Azt hiszem hogy már kicsit túl van tárgyalva ez a dolog. Egyébként ha a cellák kivezetései nincsenek kivezetve, akkor hogyan tudja megfelelő karakterisztikával és megfelelő balanszírozással tölteni?

Üdv.: Miki
(#) fehrudi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Szétszedtem még egyszer az aksit, a cellákon nincs semmilyen elektronika, és csak a pakk két vége van kivezetve. A feszültségek a cellákon 4,07V, egyiken 4,08V. 2010-ben gyártották. Lehet hogy válogatják a cellákat?
(#) bankimajki válasza fehrudi hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Nem tudom, de meglepően jó az együtt futásuk. Amiket én vettem (Kínaából-->ultrafire), azoknak pár töltés után már 1 tized V differencia volt a cellák között, úgyhogy kaptak egy balanceres töltőt, meg védőáramkört. (Bár szerintem azok a cellák amik nekem vannak, azoknak még kapacitásban is biztos van közöttük eltérés, mert ha teljesen feltöltöm mindet és sorba kötve merítem, akkor nem egyformán merülnek) valószínűleg jó minőségű és nagyon azonos kapacitású cellákból vannak összerakva a gyári minőségi akkupakkok. De visszatérve az eredeti dologhoz, ezt egy otthoni hobbista nem igazán teheti meg.
(#) szabi1980 hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Sziasztok.
Szeretnék összeállítani 1 li-ion 4 cellás akkupakkot.
Akus furóhoz akarnám használni.
Rendeltem hozza PCB elektronikát Bővebben: Link
Eddig minden OK.
Utólag vettem észre hogy a PCB leírásában "Over charge protection voltage 4.35Vą 0.025 V" ez szerepel.
Soknak tartom a 4.35 Voltot. Tudomásom szerint max. 4.2 Volt lehet.
Akkor ez most hogy lehetséges?
(#) bankimajki válasza szabi1980 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Még épp elviselik a 4,3V körüli feszültséget. De csökken az élettartalmuk ha mindig ennyire fel vannak töltve. És azt ugye látod hogy a kisütő áram max. 4A lehet. Vagy direktben a cellákról akarod hajtani a csavarozót? (A másik dolog hogy sok cella nem szeret 5-10A-nél nagyobb áramot leadni, emiatt szoktak párhuzamosan kapcsolni több cellát.

Üdv.: Miki
(#) pipi válasza szabi1980 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Szerintem jó az, itt is ezt 4,3V-ot írja, de az a védelem megszólalása Bővebben: Link
Következő: »»   37 / 322
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem