Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az a tervem, hogy lecserélem a félvezető készletét, az IC től a végtranyókig, cakk pakk egy tizesbe megállna, de kicsit félő már a sok leégetett hangszóró után kisérletezni, lehet jobban járnék így. Pontosabban a haver.
Azért le lehet logikázni, mitől száll el a végfok, és mi az, ami félrebillenti. Most tényleg remek alkalom adódott arra, hogy ezt kiderítsd. Persze rajz nélkül nem egyszerű.
Elméletileg ma elküldi a rajzot a sivás ember, így ha ma megrendelem az alkatrészeket, holnap délutánra megjön, addig pedig tanulás céljából megjavítanám itthoni szedett vedett alkatrészekből, mivel nagyon érdekel miért játszotta el többszört ezt a mókát, amit leírtam az előző oldalon. Így a javítás öröme is meglesz, és az üzembiztos működés sem fog elmaradni. Persze ha már cserélem, akkor emersys kolléga javaslatára 2sa/sc-t használnék.
Még arra is figyelj, hogy - amennyiben középen van baja - az elejét átbillentheti a másik oldalra a DC hurok. Ilyennel is találkoztam már.
Na ez egy kicsit elijeszt. De mindenképpen érdekes, mert ugye többnyire a végfokozat szokott tönkremenni túlhajtástól, de ez most más, tetszik ez a nyomozás Kihívás
Egy Technics cucc volt, a meghajtó előtt voltak tranzisztor-ellenállás soros tagok (plusz-minuszra), amelyik közül az egyik szakadozott. Ez teljesen felborította a kimeneten az DC viszonyokat, viszont az előfok "harcolt" a visszaállításával, és fordítva volt "eltolva". Nem értettem, hol a fázisfordítás (rajz nem volt, csak visszarajzoltam Nyákról). Mikor ez bekövetkezett az 1800 Ft-os végtranyók (4db) kilehelték a lelküket. Azzal került hozzám, hogy iszonyatosan melegszik. Másodjára már nem hagytam, hogy így legyen.
Na ez jó kis sztori.
Nézegetem itt a panelt, és BC 183/214-esek vaak benne, érdemesebb lenne 546/556-ra cserélnem őket szerinted? Mindenképpen kicserélem, de akkor már jobb tipusra, nem tétel. Mit gondolsz erről?
Szia. Akkor oda már 2n5401/5551-et tennék. Elég kis zajúak, főként áramgenerátor felhasználásban!
Épp most rendelek, akkor ezt teszem bele.
Én is valami nagyobb tűrésű cuccot tettem bele, azóta (kb. 5-6 éve) használják, hiba nélkül.
Oké urak, akkor ezek lesznek benne, a végtranyók is akkor 2SC/SA tipusok, mindent cserélek, zenertől kezdve az opa-n át a meghajtóig, kondik, stb, ellenállásokat pedig ámérem jól vannak e. Azok csak nem szivatnak már ha mérve jók...
Szia! Nekem is volt ijen erősitő,igaz rosszan vettem,de meg javitottam.Az enyémbe a 2sk 240-es duál fet volt a bűnös.Nézd meg hogy a bázisáram beálitó trimmer nem-e szakadt.Ha esetleg nem birsz vele,én szoktam bérbe javitani.Jobb lenne az eredeti tranyókat alkalmaznod hozzá.Üdv: Zsolt.
Esetleg vegyél vissza a javitott oldal munkaponti áramából.Tedd vissza azt az ellenálást amejik benne volt amikor szólt csak melegedett,rakd vissza a 100w-os égőt és óvatosan álisd a trimmert.Ha az izzó kezd világitani,akkor az ellenkező oldalra állisd a trimmert addig amig kinem alszik az izzó.Igy ennyit tudtam segiteni,ha kérdésed lenne,nyugodtan zavarj szivesen segitek.Sok sikert a javitáshoz.Üdv:
Kétféleképpen is mértem, a 0,47Ohm/5W ellenállásokon mértem feszültséget, az 0mV, valamint a service manualban szereplő IDD és EC nevű kivezetéseken is mértem, ott ugyanez volt az eredmény.
Köszönöm, nemsokára mérek, forrasztok, s jelentkezem!
Köszönöm a segítséget, megpróbálkozom a tippekkel, s jelentkezem itt!
Nos, a következők a fejlemények:
Kicseréltem az R609-es ellenállást pontosan a megfelelő értékűre, valamint egy kicsit égettet, de még működőt újra, biztos, ami tuti. Így szépen el is indult az erősítő, a sorbakapcsolt villanykörte alig izzott, 5 perc után be is állítottam mindkét oldalon a nyugalmi áramot, egyelőre 40 mA-re. Ezután teszteltem, szólt is szépen, kb. 4-5 percig, a végtranyók alig melegedtek, viszont utána kiment a főbizti. A javított oldal két végtranyója sajnos zárlatos lett ismét. Azt elfelejtettem említeni az előző hozzászólásban, hogy a D515-ös dióda elég furcsán viselkedett, ugyanis a jó oldalon ennek 1300mV körüli a nyitófeszültsége, a rossz oldalon kezdetben szakadást mértem, ezért még régebben ki is forrasztottam, de nem találtam sehol, hogy mit tehetnék a helyére. Ennek a típusa VD1222. Ezek után megmértem még egyszer, s működött, ezért vissza is forrasztottam, gondoltam nem jól érintkezett, vagy ilyesmi. Most pedig azt tapasztalom, hogy néha jó, néha szakadt. Nem a forrasztással van baj, mert ha csak a lábánál mérem, kiforrasztva, akkor is ilyet produkál. Lehet ilyen hibája ennek az alkatrésznek? Mit tehetnék a helyére? Okozhatta ez a dolog az említett jelenséget? (néhány perc után zárlatosak lettek a végtranyók) Előre is köszönök minden segítséget!
Szia! Volt dolgom hol jó-hol nem jó diódával, nagyon fárasztó eset mire a kukába kerül. A Datasheetarchiv-on úgy írja le a VD1222 nyitófeszültségét és annak termikus változását, mint két normál (1N4148) kisteljesítményű sorbakötött diódáét.
Hmm, ezek szerint ha sorbakötök két db 1N4148-at, és valahogy odarögzítam hasonló módon a hűtőbordához, mint ez a VD1222 volt, akkor jó lehet helyette?
Lehet két kisebb BD tranzisztor bázis-emitter diódáját használni a felfogathatóság végett. A dupla 1N4148-nak kis négyzet alakú nyákot szoktam készíteni, középen furattal.
Mondtam, hogy ott nézz körül alaposan. Ha a dióda (vagy a tranzisztor ) megszakad, akkor a tranyók egymásra nyitnak, és tönkremennek. Az izzót ilyen bizonytalanság esetén nem szabad kikötni.
Igazad volt! Valójában nem is gondoltam rossznak azt a diódát, mert jónak tűnt, kontakthibára gondoltam, ezért nem is törődtem vele, miután mérhető volt a nyitófeszültség. Talán ezzel meg is oldódik majd a probléma, sajnos nincsenek itthon végtranyóim, majd beszerzek holnap. Jó lesz a 2SC5200 / 2SA1943 páros, vagy próbáljak inkább gyárikat szerezni? Esetleg érdemes lenne a jó oldalra is 2SC5200 / 2SA1943-at tennem, hogy egyforma legyen a két oldalon?
A rossz dióda helyére maradjak a két sorbakötött 1N4148-nál, vagy van egyéb ötlet a helyettesítésre? Bocsánat a sok, talán buta kérdésért, igyekszem tanulni a válaszokból az idő során...
Hello mindenkinek segítséget szeretnék kérni!
Van egy orosz RX 800 as végfokom 2x400W os 4 ohmon.. ÉS a gyári táp kondik már cserére szorulnak nah most ebbe gyárilag 4db 15000 uf és 100V os kondik vannak de viszont a táp feszültség váltakozó áramba 2x56V és az volna a kérdés hogy én ebbe beletehetek 2 db 80V os 10000 µF es kondit? nem lesz baj hogy a µF nem lesz akkora mint amekkora volt gyárilag?
Ha 56v jön a tafóról az azt jewlenti, hogy +/-78V lesz a puffereken. Szerintem érdemesebb 100Vra venni a kondenzátorokat. Ha csak 2db 10000uf os kondit teszel szürésnek, akkor is müködni fog, de fulladni fog nagy hangerőn a mély hangoknál. A helyedben én legalább annyi pufferet tennék bele, ami gyárilag volt benne, vagy még többet is kicsivel.
Üdv.
Én nem azon aggódnék leginkább, hanem azon, hogy élen fognak járni a kondik. Közel 80V lesz ott és ha esetleg kínait raksz bele, az meg lehet el fog pukkani nemsok idő után. És én ajánlom, hogy rakj bele közel annyi ľF-ot, ez nem véletlen ez a nagy pufferelés 2x400W igencsak rángatja a tápot.
Volna még 1 kérdésem!Remélem nem baj
Az volna a kérdés hogy a végfoknak az egyik oldala nem működik és gyárilag KT819 és KT 818 as végtranyók vannak benne nah most annó még valamikor 1-2 elszállt belőle aztán meglett keresve a helyetesitője az mégpedig 2n3055 meg MJ2955 és ugye a végfok panelbe sorba vannak kötve a végfokok és a KT tranyók melé beletek kötve az új tranyók kis feszröl ki let próbálva a végfok kb 2x30V roll semmi baj nem volt vele de mikor hozzá lett kötve a gyári táp szolt kb 2 percig és megint elszállt pár végfok... nem tudom mi lehet a baj nem az hogy az összes KT ami benne van azt kikéne cserélni ugyan olyanra?
A 2N3055 +/-30vot bir el ha jol emlékszem. Nem csoda hogy 78V-on elszált...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |