Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Azért nem olyan nehéz. Az alkatrészjelet és a pinout-ot egy az egybe kimásolod, majd a fesztávot módosítod
a pinout-on. Esetleg hozzáadhatod az eredeti libray.hoz és akkor lesz egy új "package" arra az ellenállásra...
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, egy kapcsolási rajzról szeretnék készíteni egy nyákrajzolatot. De már ott elakadtam,hogy megszerkesszem a kapcsolási rajzot benne. Vagy belehet vinni ezt valahogy a programba. Még az is akadály,hogy a kapcsolási rajzom pdf fájlba van és nem is kell az egész rajz csak egy része. Egy komplett autós erősítő rajza van meg de én csak a végfok részét szeretném megépíteni.
Csak úgy tudod bevinni, ha magad megrajzolod benne. Miben akadtál el?
Helló! Már ott elakadtam,hogy el se tudom kezdeni a rajzot. Az alkatrészeket sem találom.
Szia!
Szerkesztés / Add, de ha már az alkatrészek közötti bogarászásra gondoltál, akkor együtt érzek veled. Azzal én is órákig el tudok bíbelődni, főleg mert a már kezembe levő alkatrészeket próbálom visszakeresni, és nem pedig fordítva, hogy tervezek valamit, majd a generált alkatrész lista alapján rendelem a hozzávalókat. A keresőjében használd a *VALAMI és *VALAMI* formát, ha simán nem találja. Az Eagle ADD menüjével nagyon elégedetlen vagyok, mert egyáltalán nem támogatja egy kezembe levő alkatrész megkeresését a gyűjteményében. Pl a lábtávolságra, láb számra, méretre nem lehet szűrni, az ábrákon sem mutatja lábszám kivételével, ezért hasonló alakú, de különböző méretű alkatrészeket ebben a menüben össze lehet keverni egymással. Lábtávolságról és más méreteiről csak az alkatrész szabad szöveges leírásában lehet legfeljebb találkozni, de rengeteg helyen ezt elfelejtették odaírni. Ezért sokszor csak úgy lehet ellenőrizni a megfelelőnek tűnő alkatrészt, hogy kiválasztom, panelra rakom, és ott méregetem. Ez szerintem elég kényelmetlen. Új verzió megjelenésénél mindig kicsit reménykedem, hogy hátha ezen a téren is fejlesztettek, de eddig mindig csalódnom kellett.
Minden valószínűség szerint azért nem fejlesztettek ebbe az irányba, mert az EAGLE-t nem a barkácsolóknak, hanem az ipari felhasználóknak szánták elsődlegesen. Mellékszál, hogy az ilyen hobbisták, mint mi, is használhatjuk. Nem mi vagyunk a potenciális vásárlói.
Az ipari fejlesztőmérnökök pedig vélhetően a standard alkatrészek (elkók, ellenállások, kondik, stb.) kivételével inkább maguk készítik el az adott alkatrész rajzát. Az pedig pontosan olyan és akkora, milyennek és amekkorának szánják.
Ahogy rascal fórumtárs is írta, a bal oldali (alapbeállítás szerint) ikonsorban keresd meg az "Add" ikonját. Kapsz egy listát, kikeresed benne a kívánt alkatrészt, majd a rajzlapon elhelyezed. Amikor már minden (vagy legalább a legtöbb) alkatrész fenn van, a "Move" ikonra kattintva tudod őket mozgatni, és a "Net" ikonra kattintva tudod a kivezetéseket összekötni.
Ezek a legalapvetőbb infók, tessék bátran kísérletezni! ![]() (Ja, és persze olvasni a fórumot! ![]()
Köszi a segítségeket! Olvasom is szorgalmasan! A párom tudna erről véleményt mondani
![]()
Készíts saját alkatrészmappát, másold be a saját alkatrészeid. Később sokkal könnyebb lesz a keresés.
A teljes dokumentáció mintegy 350 oldal. Ennek a lefordítása - érthetően - nem kis idő és energia, ráadásul teli van szakszavakkal, amelyekkel egy webfordító nem igen boldogul, ezért talán érthető, hogy nem szívesen teszi közzé az, aki megcsinálta már, különösen úgy, hogy azt mások, mint sajátjukat tegyék azután közzé. (Itt, a fórumban is van jó néhány olyan felhasználó, aki az EAGLE-t forgalmazza. Nagyon örülnének neki, ha készen az ölükbe hullana a teljes felhasználói kézikönyv magyar fordítása...)
Nem is szólva arról, hogy az angol nyelvű eredeti a CADSOFT honlapján elérhető, márpedig aki elektronikával akar foglalkozni, annak szinte kötelező az angol nyelv ismerete. Azt már nem is említem, hogy ma már minden középiskolában tanítják az angolt... Köszönöm a megértést! ![]()
Emiatt ne izgasd Magad, az enyém is csúnyán nézett eleinte, de aztán az évek során megszokta. Csak úgy 5-6 évet kell kibírnod.
![]()
Valószínű, hogy ez az oka, csak ha már ott van egy akkora nagy alkatrész adatbázis akkor jó lenne hozzá illő kereső. Szerencse, hogy az alkatrész könyvtárak már nem binárisan vannak tárolva, ezért van lehetőség külső kereső program írására.
Elektrocad: Egyenlőre csak füzetbe írogatom, mit hol leltem meg. Nem sok spéci alkatrészt használok, csak minden fejlesztésnél előjön egy-két új.
Remélem sikerült. Esetleg leellenőrizné valaki, hogy mindent jól csináltam-e (forrszem, lyukméret, ábra-tok párosítás)?
A gyári ellenállás tokoknál az ellánállást a forrszemmel összekötő huzal sárga volt, ez valami speciális wire, vagy csak a színe volt más?
Sziasztok lehet, hogy nagyon egyszerű kérdésem van én a 6,1-es light verzióval kisérletezem nincs is vele komolyabb problémám csak azt szeretném meg tudni,hogy a verzió miatt nincs vágólap vagy csak én nem találom?
Szia!
A 6.1-s a Win vágólapját használja. Tehát kijelöl, Ctrl+C majd beilleszt Ctrl+V. Bár az is igaz, hogy olvastam valahol, hogy az Eagle-nek meg lehet mondani egy config fájlban, hogy jelenítse meg az ikont. A baj csak az, hogy már nem tudom, hogy hol ![]()
Köszönöm a válaszod!Az az igazság,hogy mostanában elég sok új könyvtárat csináltam és a tokozások létrehozásához sokkal egyszerűbb meg oldás a ha csak be kell másolni pl.egy DIL 40-est.
Üdv mindenkinek!
Használtam a keresőt, látom hogy páran már meg is kérdezték de azért én is feltenném a költői kérdést: Az Eagle-ben még mindig nem tudták megcsinálni a negatív PDF-be nyomtatást. Miért? Igény lenne rá bőven! Vagy legalább a CAM-feldolgozóba beletehetnének "PDF_INVERTED" eszközt, mert most csak PS-t enged...
Mielőtt valaki megkérdezné, egy ILYENRE gondolok!
Üdv!
1. Ha nincs, hát nincs. Exportáld ki nagy felbontású képként, majd egy képszerkesztőben cseréld fel a színeket. 2. PS-ben működik, abból meg lehet PDF-et csinálni. A PS a PDF nyílt formátuma. 3. A fotoplotterek és a gerber feldolgozói is pozitív adatokkal dolgoznak.
Köszönöm, én a legkevésbé macerás/időigényes megoldást kerestem volna, a legkevésbé monoton módszert.
A képként exportálás kiesett, az egyetlen használható megoldás a PS, de én ennél egyszerűbbet kerestem. A válaszodból már tudok következtetni az Eagle fejlesztőinek hozzáállására is.
file-export-image- feketefehérpipa 1200dpi mentés asztalra.
megynitás paint-ben és nyomtathatod.Vagy pdf creatorral pdfbe mentheted .
Például ez igy így készült , mi a gond a képbe exportálással ?
A CAM processzorban van ps inverted mód. Ez tökéletesen megcsinálja. Ki van próbálva.
Például az, hogy egy féloldalas ábrát a Paint két oldalon akar kinyomtatni, még akkor is ha a méret helyes mert 1200dpi-s a nyomtatóm. Ilyenkor tudok igazán idagbajt kapni! A másik hogy én többszörözöm is az ábrákat, és többfélével kitöltöm az A4 lapot. Egy 3x5 centis panelért kár lenne egy egész fóliát elpazarolni.
Megcsinálja, de én többszörözném is. Jelenlegi ismereteim szerint a Foxit PDF Editor az egyetlen,
amivel egy vektoros NYÁK-mintát normálisan lehet többszörözni, több fajtát egy lapra tenni(lásd: csatolt PDF). Nem lenne utolsó ha PS-re is lenne valami hasonló, ÉS nem azt csinálná mint például a Nitro (2. kép). Ismer valaki ilyet? Vagy túl nagyok az igényeim?
En Adobe Illustrator 8.0 programot hasznalok a EPS filek megnyitasara. Ezzel tudok egy lapra tobb rajzot is feltenni, akar tobb tipust is. Esetleg meg a CorelDraw.
Erről valami bővebbet írnál? PS fájlhoz is működik? És ugyanúgy lehet mindent mint a Foxit esetében?
Az AI vegulis meg tud nyitni PS, EPS, AI, PDF tipusu fileket. Mivel ez egy vektoros grafikai program, igen sok eszkozt tartalmaz. Tudsz vele rajzolni, irni, a meglevo kepet (vektoros) transzfolmalni, sokszorositani, kivagni, beilleszteni. Viszont maga a program nem olcso. A ceg vette meg reg a AI 8.0 varit, en ezt hasznalom. Persze most van a CS4, vagy melyik, de ez sulyos penz, es meg raadasul a telepites is sok giga helyet foglal. En ugy szoktam hasznalni, hogyha nyomtatni akarok akkor megynyitok egy EPS filet, leszedem a keretet, majd eltolom a lap tetejere. Cntrl C, cntrl V es felmasolok amennyi kell. Majd pontosan sorba helyezem oket, hogy kitoltse a lapot. Masik rajzot is be lehet illeszteni azonos lapra, csak meg kell nyitni a masikat is, es copy-paste. Na igy kb. Mondjuk nem egy egyszeru paint program, tehat bonyolult a kezelese, de ha valaki sok nyakot szokott csinalni, megeri foglalkozni vele. A bitmapos kinlodas utan ez egy sokkal pontosabb munkat eredmenyez. Mellesleg hasznos meg elolap tervezeshez is, valamint sok mas grafikai munkahoz. A nyomdak eloszeretettel hasznaljak ezt a programot.
A többszörözést összemásolást még az eagle -ben meg tudod oldani aztán importáld . Ezután már a pdf creator is tökéltes eredményt ad !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |