Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   17 / 30
(#) kameleon2 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Tudok kollektort építeni, hiszen erre gyártják, de itt a légkollektor megépítése volt a kérdés, amihez nem kell a heatpipe. Hacsak nincs rá jobb ötlet, mert lehet, hogy heatpipe-al hatékonyabb lenne. Miért ne lehetne például a folyadék osztógyűjtő helyett egy nagyobb levegőcső, vagy vékony spirál az osztógyűjtő helyén? de akár a kaloriferek mintájára lehetne minimális folyadékkal melegíteni a légcsövet. Nekem a csöveim nyáron a 211 fokot is elérték. Ezt a sörkoli valószinűleg nem tudja. Egyébként nem az a kérdés mennyiért tudom behozni a csövet, hanem az, hogy mi a fenének kell több adót befizetni rá, mint a bekerülési költség? Ugyanis ezért drága nálunk ez is. Nem az anyagok drágák.
(#) nagy hoho válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Bocs , hogy beleszólok, de a sör kollektor egy kiforrott dolog. Kanadában találták ki és meghonosodott nálunk is. Az országban rengeteg( több száz) helyen működik. Sokan készítettek gazdasági számításokat ami azt bizonyítja, hogy az egyik legolcsóbban előállított hő energia. A sörös doboz 0,3 mm-es fala napsütés hatására nagyon hamar átmelegszik és télen is képes 55 -65 °C-os levegőt előállítani. Tehát ez így jó nem kell ezen változtatni.Egyébként az üveg sokkal rosszabb hővezető és ha ráadásul burkolatlanul alkalmaznánk nem sok hőt termelne. Valószínűleg átmérőre is kisebb tehát kevesebb levegő férne el benne.
(#) kameleon2 válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Idézet:
„Nekem a csöveim nyáron a 211 fokot is elérték”
Ez nem elég meleg? Nem kétlem, hogy a sörkoli kiforrott dolog, amit írtál eddig is tudtam. Csak 1$ az 1$ ráadásul én pedig absztinens vagyok A sörök árából már kijön egy-két garnitúra cső is....
(#) sanykaraj hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Üdv a pvc csővel is lehet hasonló hatásfokot elérni mint a sör kollektorral vagy nyáron elolvad ? pl ha berakom egy üveg dobozba fekete pvc csöveket ?
(#) sanykaraj válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Köszi akkor kell egy "bulit rendeznem " a kísérlet érdekében.
(#) nagy hoho válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Én télen szeretnék fűteni a kollektorommal nyáron nem érdekel hány fokos.
Szerintem lezárhatjuk a vitát azzal, hogy ez a sörkollektor topik, itt mindenki sörös dobozból épít és nem igazán érdekel az üveg cső. Nem akarok egy fillért sem adni üvegcsövekre, főleg nem akarok 1000 db venni csak azért, hogy olcsó legyen. A sörös doboz ingyen van, a barátok össze gyűjtötték. Nem kellett 410 dobozzal meginnom. Különben gyári vizes kollektorokat alakítok át sörösre, mert én a téli, tavaszi napsütést akarom hasznosítani.
(#) nagy hoho válasza sanykaraj hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Nem értem mi bajotok van a sör kollektorral? Talán az a gond, hogy nem iszod a sört? Hidd el én sem ittam meg egy dobozzal sem mégis összejött a darabszám.
Ennél jobb légkollektor nem tudsz csinálni. A sörös doboz ideális erre a célra. A vastagsága 0,2-0,3 mm-es alulemez ami kitűnő hővezető és a szolár festéknek köszönhetően el is nyeli a nap melegét.
(#) satlokk válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
És nem megy a szemétbe ahol úgy sem lesz semmi haszna,no meg nem is beszélve az újra hasznosításról,ami nem a multiknak hozz hasznot szerintem.
(#) nagy hoho válasza satlokk hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Én mielőtt belefogok valamibe hetekig olvasom az ezzel kapcsolatos cikkeket, véleményeket. Okulva a mások által elkövetett hibákból kialakul bennem egy letisztult kép. És akkor fogok neki, tervezek hozzá szerszámokat , hogy minél egyszerűbb és hatékonyabb legyen az előállítása az adott tárgynak.
(#) satlokk válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Ezzel egyetértek!
(#) kameleon2 válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Elnézést kérek de én "Napkollektor házilag" feliratot látok, nem "Sörkollektor házilag" feliratot a topic elején, így engem változatlanul érdekel másféle megoldás is, főként, hogy a kollektor is lehet vizes, vagy levegős egyaránt. Van helye a sörkollektornak, csak nem éppen kizárólagos. Arra ott a sörkollektor.hu. Ti söröztök, én meg üvegcsövezek és érdekelne, ha valaki épített hasonlót, mert adott esetben nekem megéri behozni az 1000, de akár 10000db-ot is, főleg ha jók a tapasztalatok. Persze az is megoldás, hogy csinál az ember egy kollektoros, melegvizes kalorifert, de ahhoz a kész solar csövek a heatpipe-al már túl drágák, mert az üvegmunkával is jár, nem csak bele kell csúsztatni, így azt készen lennék kénytelen megvenni magyar - magas áron. Én pedig a napközbeni napsütést szeretném felhasználni a gáztól függetlenedésre .
(#) stampedlipityu hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Két kérdésem is volna a témával kapcsolatban:

1. A sörkollektornál a feketére fújás előtt érdemes leszedni a dobozok gyári festését? Úgy értem, az a gyári festés nem viselkedik egyfajta szigetelőként az alucső és a fekete abszorber réteg között?

2. Sörösdobozzal vacakolás helyett amúgy nem jobban megéri MÉH telepről guberálni pár méter vékony falú alucsövet? Ha a sörösdobozokat cserébe leadom, egy rakás munkától, gépekkel elhasznált teljesítménytől, stb. megkímélem magam
(#) Novak válasza stampedlipityu hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
MÉH telepről olyan vékony falú alucsövet egész biztosan nem tudsz hozni, mint a sörösdobozok. Márpedig jelen esetben a fal vastagsága abszolút nem közömbös!
(#) kameleon2 válasza stampedlipityu hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Nem csak a falvastagság, hanem maga a készítés módja is fontos, hiszen bambusz-szerűen kerül összeállításra egy-egy cső, így eléggé stabil, nem horpad be, de mégis vékony falvastagsággal rendelkezik a gyári, többszörös mélyhúzásnak köszönhetően.
(#) zsoltee0001 válasza stampedlipityu hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Tele van a méhtelep 0,1 mm vastag alu csövekkel, mi hülyék vagyunk és azért furkáljuk + ragasztgatjuk.

A sörös doboz külső festékanyaga hőszigetelés szempontjából elhanyagolható, sőt alapozásként szolgál, mivel a solkote fekete nem biztos, hogy megállna a fémtiszta felületen.
De ha megnézed ohmmérővel a belseje szintén nem fémtiszta, valami lakkfélével van bevonva.
Ezt se bántanám.
Üdv
(#) Peter65 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
A sörkollektoron kívül hazánkban leginkább a KPE csöves vizes kollektorok az eltejedtek. Ezek is viszonylag olcsók, költséghatékonyak.
A sörkollektor alternatvája a síklemezes levegős kollektor, a 2010-es sörkollektor versenyen első körben ez bizonyult a legjobbnak.
Magyarországon a téli időszakban nem süt annyit a nap, hogy más fűtési módtól (gáz/fa/szén stb.) függetlenedni lehessen. Elsősorban az őszi/tavaszi átmeneti időszakban lehet a kollektorokkal jelentős megtakarítás elérni a fűtés költségében, illetve a nyári időszakban a melegvíz előállításában.
(#) kameleon2 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Idézet:
„Magyarországon a téli időszakban nem süt annyit a nap, hogy más fűtési módtól (gáz/fa/szén stb.) függetlenedni lehessen.”
- Ez igaz, de van más módja is a függetlenedésnek. Például főnökömnél üzemel egy levegő-víz hőszivattyú. -15 foknál 45 fokos előremenő vízhőmérsékletet állított elő, ami már elég volt a radiátornak is, de egy fal, vagy mennyezet fűtésnek mindenképpen. Ha ezt és a kollektortechnikát lehet ötvözni - kell a fenének a gáz. A kompresszor meg elmegy napelemről. De fél éven belül realizálódik a tüzelőanyagcellás fejlesztésünk is - sajnos az sem olcsó még, de a tömegtermelés csodákra képes - és egyszeri beruházás vagy 20 évig. A KPE cső pedig szintén csak nyáron rentábilis valamint nem fagyálló. Ha fagyállóval töltöd fel és hőcserélőre küldöd, akkor meg vacak a hatásfoka. Igaz olcsó, nem úgy mint a hőszivattyú, vagy a tüzelőanyagcella, azonban este nem sokra mész vele. Erre momentán 2 megoldásom már van és az nem akksi.
(#) nedudgi válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Csak szólok, nem KPE, hanem LPE cső a megfelelő vizes kollektorhoz. A KPE vastag fala, és a drága fitting rontja a hatásfokot és a "költséghatékonyságot".
(#) Tibu válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Miért akarsz a gáztól függetlenedni és az elektromos energiára hagyatkozni?
Az eleltromos energiaellátás kockázatosabb.
A hőszivattyút érdemesebb gázmotorral meghajtani.
Ebben az esetben egy generátorral kiegészítve meg van az elektromos energia is, és a gázmotor hulladékhője bevonható a fűtésbe.
A 1 kWó gáz ára kb 13,- Ft, míg 1 kWó elektromos energia 40,- - 50,- Ft (éjszakai - nappali).
OK. Ez a megoldás nem olyan öko, viszont eko.

A beruházási költség megtérülését pedig a rendszer élettartamán belül kell figyelembevnni. (A pénz alternatív befektetéseken elérhető hozamához képest elért veszteségeket is figyelembevéve.)
(#) kameleon2 válasza (») Feb 21, 2012 /
 
Csak annyit tettem, hogy felvetettem a napkollektoros (lég, vagy folyadék) napenergia-nyerés, hőszivattyús, vagy kaloriferes hatásfok javításának lehetőségét :hide: - nem sörösdobozokból.... látom mégis csak alkoholizálnom kellene Egyébként gyanítom, hogy mindenki azért kezd ilyesmibe, mert sok a sárga csekk, nem azért mert annyira környezettudatos módon akar élni.... Persze a kettő nem zárja ki egymást. Gondolom ti sem a panelkészítésnél ugrotok neki a témának, hanem a tervezésnél... Bizonyos rendszereket üzemeltetek és vannak gyakorlati oldalról tapasztalataim - csak nem igazán jók - én ezért keresek más utakat.
(#) sanykaraj hozzászólása Feb 23, 2012 /
 
Üdv sikerült az első (hogyan ne csináljuk ) doboz elkészítése DE lassan halad
(#) nagy hoho válasza sanykaraj hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Miért halad lassan? Milyen módszerrel vágod?
(#) sanykaraj válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Fűrészel de a dobozok száma miatt halad lassan. Szinte senki nem iszik a faluban dobozos sört.Vagy ha mégis akkor nem adja oda
(#) AZA válasza sanykaraj hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Én szabóollót használtam.Érdemes kesztyűt húzni mert gyönyörű vizhójagot tud produkálni.
(#) nagy hoho válasza AZA hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
A Te kollektorod üzemel? Mik a tapasztalatok? Hozza az elvárásokat?
(#) AZA válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Sajnos még nem.Dobozok összerakva,lefestve,osztó-gyüjtő kész,csak sajnos az utóbbi egy hónap időjárása megviccelt egy kicsit igy szabadidőmben főleg a hólapátot forgattam.
(#) nagy hoho hozzászólása Feb 27, 2012 /
 
Végig néztem sok kollektoros oldalt de számomra nem derült ki , hogy mivel ragasztották össze a sörös dobozokat.
Valami konkrét ragasztóra gondolok ami nem tömítő ha nem ragasztó,bírja a szélsőséges hő viszonyokat, és nem ecetsavas amit esetleg beüzemelés után hónapokig érezni lehet a lakásban. Ti mivel ragasztottatok?
(#) Szebence válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Én úgy tudom szilikonos sziloplasztot használnak a kolisok.
(#) hege88 válasza sanykaraj hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
sanykaraj!

Nem néztem az adatlapod, hogy merre laksz, de pár tipp:
Ha van a lakhelyed közelében forgalams autóút, akkor érdemes rászánni egy félnapot az út menti árkok végigjárására. Ha szerencséd van össze lehet szedegetni egy túrával 40-50 db-t.
Sajnos mióta a multikban adnak érte 2-3 forintot, vissza viszi a nép. Mit szépítsük, guberálni kell, ha nem nagy sörös az ember, vagy az ismeretségi köre.
Nem tudom volt gyerekkori cimboráim még most is versenyeznek-e ha emelkedik egy esti sörözésnél a hangulat, hogy ki bírja minél szabályosabb köralakúra taposni a dobozt?....
Én 2007 óta papoltam nekik, hogy mit tudnának belől kihozni.
Nekem van kollektorom.

A hétvégén szép idő volt, eddig a legjobb eredmény: 8:13 fele éledezik a kollektor, és 14:45 fele állt le.
Legmagasabb befújt hőfok 56C (nem tökéletes az üveglap fedése, van egy kis rés, szerintem lehetne több. bár novemberben volt hogy kiakaadt a hőmérő, csak akkor még nem folt bekötve a venti... )
Reggel 6:00 fele a gyerek miatt begyújottam még a kandallóba egy adag rőzsével, pár 2 ujnnyi vastag fával mg két hasábbal. Ez leégett olyan 9:03ig. utána már csak délután gyújtotttunk be. A kollektornak hála tartotta a 22-23C-t. A helyiség mérete kb 1+0,5 szoba, veranda, kb 50nm, és 120m3 légtér. Hogy legyen valami összehasonlítási alap. A kollektor 2,35nm üvegfelület, 265 db toldottan összrakott doboz.
(#) Szebence válasza hege88 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Ha gyorsan akartok sörösdobozokat szerezni, akkor kimentek a helyi focicsapat egyik bajnoki mérkőzésére
Ott lesz annyi, hogy el sem bírjátok. Nekem annó 2 hétvége alatt összejött a ~300db.
Következő: »»   17 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem