Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 83
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Na és? Egy irányított antennának könnyen tud nagyobb nyeresége lenni, mint egy körsugárzónak, mert eleve csak a sugárzási tér egy adott szektorába sugározza ki az adott teljesítményt, szemben egy körsugárzóval, ami elvileg a teljes térben egyenletesen elosztva sugároz. Ha egy körsugárzó mögé megfelelően elhelyezett reflektor falat teszel, máris az adott teljesítmény csak a tér egyik felébe sugárzol, és keletkezett 3 dB "nyereséged" az előző esethez képest.
Amit linkeltél antennát, abban a reflektor fal előtt 4, 8, 16 megfelelően összekötött dipól sugárzó van, melyek a sugárzó fellületet kellőképpen megnövelik növelve a nyereséget, és ehhez jön még a reflektor miatti nyereség. A dipólok összekapcsolásának vesztesége van, ezért nem lehet ezzel a módszerrel a nyereséget minden határon túl növelni.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Az, hogy jó lett az antenna, nem műszaki paraméter. Milyen ismereteid vannak arról, hogy az így elkészített antenna mennyire hasonlít az eredetire, és az általad elkészített sokadikra? Még ipari körülmények között gyártott, sablonban szerelt antennák esetén is jelentős különbségek vannak, annak ellenére, hogy mindegyik "jól működik".
Egy gyár többnyire valós és mért értékeket ad meg termékismertetőjében, amiért felelősséget is vállal. Nem sorolom a gyárak közé a Sufni Tuning kft -ket, ahol az adatok között valóban bármilyen számok szerepelhetnek, de azoknál nem is találsz tisztességes adatlapot, csak puszta kósza adatokat.
(#) (Felhasználó 46585) válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Csak azt tudom mondani, hogy ez egy hobbifórum. Itt az a cél, hogy működőképes dolgokat építsünk és ehhez kapjunk tanácsokat, rajzokat, ajánlásokat. Gondolom, azt te is belátod, hogy egy ilyen fórumon nem az a cél, hogy lebeszéld az embereket arról, hogy próbálkozzanak, hanem az, hogy mégis meg tudják csinálni az elképzelésüket. Lehet, hogy nem lesz olyan jó, mint egy igazi gyári, de működhet, méghozzá olyan jól, hogy a célnak megfeleljen. Egyébként, elég nehéz megkülönböztetni, pláne egy kezdőnek, hogy mi a sufnituning és mi nem az.

Egyébként, ha valós és mért értékeket adnak meg a gyártók, akkor azok nem lehetnek egyformák, vagyis mindegyikhez kellene egy külön adatlap, hiszen te állítod, hogy még a sablonban készült antennák sem egyformák...
(#) pucuka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Épp azt próbáltam leírni, hogy miből lehet tudni, hogy milyen egy antenna minősége, honnan lehet megállapítani, hogy sufni tunig-e.
"akkor azok nem lehetnek egyformák, vagyis mindegyikhez kellene egy külön adatlap"
Ezt Te sem gondolod komolyan, mert akkor mit ér egy tranzisztor, vagy akár egy ellenállás adatlapja. Ott van rajta a tűrés, ha másképp nem min-max értékkel.
Valóban, ez hobbi oldal, de az antenna is azon eszközök közé tartozik, ami azért nem barkács kategória, ahogy a világon van még jópár ilyen dolog.
Nem mondtam soha, hogy nem lehet otthon csinálni akár tisztességes antennát, de ahhoz jó sokat kell tanulni, minimális műszerezettséget meg kell szerezni. Azért erre is van példa, és a vídeókon is többnyire ilyen emberkék műveit látni, az ilyen vídeókon, esetleg ilyen-olyan méretező pogikkal készített szerkezeteket lemásolva saccra lehet építeni a tuti antennákat, amik aztán szépen lassan tönkreteszik a mögötte levő adókat, zavart termelnek. A baj csak ott van, hogy sohasem lehet tudni, hova, milyen körülmények közé kerülnek az antennák. Láttam már több méregdrága méretező programmot összehasonlítva, meglehetősen eltérő eredményeket kihozva. Az ezekkel készített antennák többé-kevésbé működnek, de hogy "jól", azt kétlem.
Csak azért sipákolok ennyit, mert tudom, hogy a kisugárzott zavarok mit tudnak okozni, és az egyszerű felhasználónak tudomása sincs róla, hogy az ő linkje miért gyengusz.
(#) sanykaraj hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Üdv úgy tudom hogy a wifi távolsága a vevőnek kb 100és 250m között van ezt az antenna felszerelésével menyire lehet növelni ? Vagy mivel lehetne legalább 300m fölé menni ?
(#) kendre256 válasza sanykaraj hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
"Vagy mivel lehetne legalább 300m fölé menni ?"
Rálátással és ANTENNÁVAL...
(Egyik oldalon 15 dBi yagi, a másik oldalon 24 dBi gridek, az AP és az előfizetők között kb. 5 km távolság. Így megy vagy 15 előfizető már vagy 3-4 éve...)
(#) Marczilla válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
és örülnek a nagy ping és az akadozó internetnek? "nem szekálásból írom, de én az ilyen féle netet messziről elkerülöm mert csak a baj volt vele." egy megnem nevezett szolgáltató is hasonlót próbált megvalósítani drága falunkban, de csak a vergődés lett vele, és én is szívtam 2 évet. A központból felénk wifi segítségével továbbították a netet, de vagy 8 átjáróval,
eredmény, elég csak 1átjárónak hibásan működnie, és máris nincs neted. panaszkodni meg lehet, le sem tolják azt. sok idő kiesés gyenge wifi jel, hiába van 40%os jel amire bevolt állítva, ha a net nem megy át rajta.... na mindegy, de gondolom nálad másképp és jobban megy, beállítás kérdése. "nem szekálásból írom"
(#) kendre256 válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Vannak olyanok, akik csak a számítógépekhez értenek, úgy csinálnak wifi hálózatokat. Mi a rádiókhoz is értünk...
Gondolod, ha a netünk szaggatna, még mindig az előfizetőink lennének az említetteken kívül még sok százan?
Nagy ám a konkurrencia...
(#) sanykaraj válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Aha és az mio nem vagyok jártas az ilyenekben( kicsit egyszerűben) Az rémlik hogy a dpi az valaminek a sebessége azt hiszem.
(#) kendre256 válasza sanykaraj hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
A dpi az más(felbontás pl. nyomtatónál), a dBi az antenna nyereségét (jóságát) jelenti. Az előbb írt antennákra rá lehet keresni a neten.
2,4 GHz-es grid
2,4 GHz-es yagi (ez 13 dB-s)
Egyébként 300 méterre elég lenne két 9-10 dBi-is lapantenna is (feltéve, hogy olyan helyen laksz, ahol még valami csoda folytán nincs tele a 2,4 GHz-es sáv mindenféle házi wifi-vel).
Ja, és RÁLÁTÁS mindenféleképpen kell, legalábbis nagyon ajánlatos!
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Na igen. Ha az ember biztosra akar menni, akkor az összeköttetést meg is kell tervezni, tisztességes módszerekkel. Ennek az antenna csak az egyik eleme. Az sem elég, ha egyszerű átlátás van, figyelembe kell venni az átviteli útban levő esetleges reflektáló tényezőket, esetleges zavarokat is. Ezt úgy hívják, hogy rádióhálózat, rádió összeköttetés tervezés. És még hab a tortán, nem árt a megvalósított hálózatot méréssel ellenőrizni. A meglepetések ellen.
(#) staycool hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Sziasztok! itt egy igen hasznos link annak, aki antennát akar építeni: DIY WIFI Minimális orosz tudás kell (vagy google translate), de a képek alapján bárki meg tudja építeni őket. Én többet is megépítettem, kiválóan működnek azóta is.
(#) Marczilla válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Akkor ti tényleg értetek hozzá, én csak a tapasztalataimat mondtam el egy wifi 5ghz szolgáltatóról. Kár hogy nem ti vagytok akkor a területünkön, na mindegy. A wifi jel az egy dolog, kel egy csomó beállítás mint külsőleg és belsőleg, ha az antenna elmozdul 1 fokot, szív az ügyfél, persze azt mondják az ügyfélszolgálatnál hogy jel van net van. "pedig nem volt."na mindegy nem bosszantom magam a múlton. Az volt az érdekes hogy szakadóesőben több volt a jel sokkal, és jobb volt a net is, mint sima időben, pedig ennél nem zavaró tényező az eső?
(#) kendre256 válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 20, 2012 /
 
Az eső csak nagy távolságnál (5-20 km), és inkább 5 GHz-en befolyásolhat. Kis távolságnál (1-2 km-ig), 2,4 GHz-en minimális az eső hatása. Jól kivitelezett kapcsolaton nem lehet észrevenni.
(#) sanykaraj válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Teát ha fogok egy nagy antennát az is javítja a vételt. ÉS sajna mi 4 utcával de ki esünk a abból a sávból ahol van wivfi jel ezért kellene a a 300m es ható táv.
(#) torpenewl hozzászólása Feb 21, 2012 /
 
Sziasztok,

A kérdésem az lenne, hogy a képeken lévő kettő csatlakozót össze lehetne kötni valamiféle átalakítóval?
Ja, és az átalakító (vagy legalább a csatlakozók neveire) lennék kíváncsi. A kisebb csatlakozó RP SMA, ha jól tudom, de a másik, nagyobb kerületű (belső menetes) nem tudom.

Köszi
(#) kadarist válasza torpenewl hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Szia!
Szerintem ilyesmire lenne szükséged.
(#) torpenewl válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Igen, csak az SMA dugóból az anya kellene, az "N" dugóból pedig az apa (külső menetes).
Sehol nem találok ilyet. (
(#) kadarist válasza torpenewl hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Abban a hosszú fényképes listában sem találsz? Ha nem, akkor szerelj a kábelre olyan csatlakozót, amivel passzol az átalakító.
(#) kendre256 válasza torpenewl hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
A kép alapján én inkább úgy gondolom, hogy a nagyobb csatlakozó RP-TNC dugó (ha külső átmérője 13 mm körüli, és nem 20 mm), ehhez hasonló.
Ennek a párja az RP-TNC aljzat (pl. ilyen van a Linksys WRT54G-n is), ebből kellene lengő változat, mondjuk ez, H155-ös kábelre.
A kisebbik csatlakozóhoz RPSMA dugó kell, ugyanarra a H155-ös kábelre itt van például.
(#) S.Roland válasza torpenewl hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Hello,
Nekem is volt ilyen problémám. Veszel egy apa dugót és egy anyát is. Ne legyen összeszerelve. Majd összerakod ahogy neked kell. A két csomag tartalmát szabadon varriálhatod mert a tüske is pont akkora méretű mint a fogadó. Nekem 100% működik így variálva. A fogadót egy tűvel tudod a helyére nyomni roncsolás nélkül.
(#) ordas válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Nekem nem működik tökéletesen a honlapon mutatott antenna.Viszont a yagi irányított az tökéletes.De kinek mi jön be mekkora a távolság meg a tiszta rálátás.
(#) torpenewl válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Szia,

Köszönöm a segítséget.
Még annyit kérdeznék, hogy egyik csatlakozó (sem az RP-TNC aljzat, sem az RP-SMA dugó) nem tartalmazza a H155-ös kábelt?
Ja, és kell nekem ehhez valami különleges szerszám? (krimpelő, vagy valami)
Köszönöm még egyszer!
(#) torpenewl válasza torpenewl hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Megtaláltam, amit én kerestem:
Bővebben: Link

Ugye jól gondolom?
(#) pucuka válasza torpenewl hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
A koax kábel nem tartozéka a csatlakozóknak. Csatlakozók között léteznek tömszelencés, és krimpelhető változatok is. A TNC -nek biztosan van mindkettő, SMA -nál csak krimpelős változattal találkoztam, de lehet hogy van tömszelencés is. A krimpelő szerszámra figyelj oda, nem mindenhova jó mindegyik.
ui: most látom, ha lehet készen vedd meg, jobban jársz.
(#) kendre256 válasza torpenewl hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Ez jónak tűnik.
Mindkét csatlakozó, amit linkeltem, krimpelős. Érdemesebb megvenni a kész kábelt, mint szerszámot venni hozzá, vagy valami szükségmegoldással kísérletezni a szabályos krimpelés helyett.
(#) zuzoda hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Helló .
Láttam értetek a wifi antennákhoz , lenne nekem 1 olyan ötletem hogy vannak ugye azok a konzerv dobozos megoldások , ugyan ezt meg csinálnám csak nagyobba .... van 1 18dbi Yagi irányított antennám amit ugyan úgy mint a konzerdobozos megoldásnál beletenném 1 olyan hordóba amibe belefér . Így erősebbé válna a antenna ? vagy nem érnék el vele semmit ?
Vagy hogyan lehetne még 1 kicsit húzni rajta ?( mert per pill fogja 5mb de ha 2 oldalt tölt 1 szerre a böngésző akkor elmegy a net . sokszor mágátol is elmegy :S )
(#) kadarist válasza zuzoda hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szia!Sajnos nem lesz jobb, ha egy antennát dobozba teszel.
(#) rusher86 hozzászólása Márc 21, 2012 /
 
Sziasztok!
Új vagyok még itt és gondoltam már is felteszek nektek egy kérdést!
Barátnőm lakhelyén nem lehet vezetékes internetet kiépíteni. Ha lehet, szeretném az én jelenlegi 15 Mb/s sebességű internetemet megosztani.
A bibi csak annyi, hogy légvonalban 5 km választ el egymástól!
A kérdésem itt jönne. Kilehet ezt valahogy játszani wi-fi-vel?
Válaszotok előre is köszönve!
(#) kadarist válasza rusher86 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szia!
Jó rálátással és egy ilyen nagyobbacska antennával jó eséllyel megoldható a probléma. Persze ehhez nagy teljesítményű AP és kliens állomás is kell.
Következő: »»   43 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem