Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   188 / 968
(#) tomikapc válasza VIM hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Jól sejtem, hogy egy ÉV relé nem kedvelné ezt a módszert?
(#) VIM válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Mondtam én de aztán rácáfolt Ő, mert elfelejtettem, hogy az FI 10mA-s.
(#) tomikapc válasza VIM hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Idáig már nem jutottam el, köszi.
(#) tomikapc hozzászólása Feb 22, 2012 /
 
Üdv. Szerintetek egy ilyen FI relé egy panellakásba 16A kismegszakító után egyfázisos rendszerre ajánlatos? Régóta tervezem. Köszönöm.

fi.png
    
(#) llaci56 válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Hogy ne lenne ajánlatos! A FI relé mindig ajánlatos.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Az első zárójeles mondatodat nem kellett volna leírni!
Ha a nullát szakítod, akkor a fogyasztón keresztül is ott a fázis! Egyébként ilyen helyeken kétsarkú megszakítást kell alkalmazni.
(#) SzAndras00 válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Szia, ha a kérdés a gyártóra is vonatkozott, akkor határozottan NEM!!! 2 hónap alatt kb 5-öt cseréltem le más után! "csak" az életed múlik rajta, vegyél rendes márkát.
(#) coolos válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
"Az meg szerintem alapvető, hogy a foglalatnál a csúcson kapja a fázist az izzó, bár teljesen mindegy neki." Az izzónak tényleg mindegy csak neked nem. Mivel előírás hogy a fenékérintkezőre kell kötni a fázist, ezért ha valakit megráz az oldalérintkezőre kötött fázis (volt már rá példa) akkor mehetsz a dutyiba.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Ha jót akarsz, akkor ezt a boltban hagyod! Igen sok elfelejt lekapcsolni amikor kellene!
(#) llaci56 válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Kavintont kell adni nekik!
(#) janimester válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Nincs rá előírás az tény de egy íratlan szabály mégis van az hogy a konnektor bal oldalára tesszük a fázist és egyébként a mai tracon schneider dugaljakon jelölve van az L - N és Pe. Továbbá a mai 101-102-103 stb.. kapcsolókon is jelölve van a fázis és példának okáért az egysarkú kapcsoló esetén a kapcsolási irány is hogy ne fordítva rakd fel a kapcsolót és lefele kapcsolva "kapcsoljon".
(#) kameleon2 válasza janimester hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Innen látszik, hogy a Schneidernek nem érdeke az életbenmaradásod.... Vedd meg a kapcsolót, kösd be ahogy mondtuk és nyugodj békében..... Éljen a fogyasztói társadalom. A nem általam szerelt épületekben többször végeztünk szabványossági, érintésvédelmi és egyéb felülvizsgálatokat. Én is rendelkezem ezzel-azzal, még például E101-el is. Ha valaki tisztában van az élettani okaival, az nem fog baloldalra fázist kötni. Jellemzően egyébként a felülvizsgált épületek többségében jobb oldalon volt a fázis. Az is igaz, hogy a kapcsolók esetében általában igyekeznek úgy kialakítani a mechanikát, hogy még a billentyű levétele után se lehessen közvetlenül a fázist megérinteni. Dugaljnál pedig nem a szakemberek vannak veszélyben, hanem a totyogós kisgyerekek, akik sem azt nem tudják melyik a bal és a jobb kezük, sem azt, mi történik, ha egy szöget dugnak abba az üres lyukba. Abban az esetben elfogadható a másik oldal, ha dupla kulisszás műanyag lyuktakaró van a dugalj mechanikájába építve... - Bár nem szeretem látni. Igaz ez szubjektív.
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Valóban, de szerintem az kevésbé veszélyes, vagy nem? Energiatakarékoson és neonon is átmegy a fázis, ha nincs nulla? Csak kérdezem, nem tudom
(#) tomikapc válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Köszi, és milyen márkát ajánlotok FI reléből?
Van 5-6 kismegszakító a lakásban, azok elé szeretném bekötni. Számít, hogy a megszakító milyen márka?
(#) Balaa16 válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Szia!
Nálunk Legrand FI-relé van. Francia gyártmány. Jóval drágább, mint az XBS, de bizonyos, hogy jobb is. Még a Bakony Művek kismegszakítói dolgoznak idehaza, de semmi baj nincs velük, mintha újak lennének. Sajnos -mint sok magyar gyár- ez is megszűnt. De a műhelyemben a kiépített hálózatra is Legrand kismegszakítók vannak kötve. Bővebben: Link
Üdv! Balázs
(#) tomikapc válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm. Szerintem az ár nem tényező egy ilyen fontos elemnél. Aki ezen spórol...

Szerintem ezek is bakonyok. Nagy a valószínűsége -> Veszprém
Valószínű itt gyártották kb. 2 km-re.
Szerintem azóta fenn vannak, hogy itt áll a ház.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Egy dolgot jegyezz meg. A nullát önállóan SOHA nem szakítjuk meg kapcsolóval!
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Persze nem is szándékoztam, csak rossz ötlet volt, köszönöm a felvilágosítást.

Egyébként a relé beszerelését elvégezhetem én is? Vagy muszáj villanyszerelőt hívnom? Tudom, hogy hogyan működik és hova kell kötni és bízok is magamban. A múltkori eset óta meg jobban is vigyázok

Tartanom kell a nedves és vizes helyiségekben attól, hogy tévesen lekapcsol? Szerintem elég jó a hálózata a lakásnak, elkötve biztos nincs egyik lámpa és konnektor se.
(#) dobo hozzászólása Feb 23, 2012 /
 
Sziasztok óriási nagy volumenü kérdéssel fordulok hozzátok
A problémám a következő adott egy műhely amiben van főelosztó és alelosztók.
Az alelosztókból van táplálva dugalj ,hőtermelő készülék, világítás ,motor. És persze vegyesen egy és három fázisú fogyasztók.
Hogy tudom kiszámolni a csatlakozó kábel keresztmetszetet és a főbiztosítés tulajdonságait?
A kihasználási és egyidejüségi tényező szabványban le van valahol írva valaki tud róla bővebb infót?
(#) SzAndras00 válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Szia, Legrand, Schneider, leánykori nevén Merlin Gerin, Möller, Schrack, nagyon sok fajtából választhatsz. 1 fázisút kb 8000 Ft-tól érdemes megvenni. Amúgy a Bakony kismegszakítókat Dudaron gyártották, a környéken volt is mindenkinek "átalakított" mérő alatti kismegszakítója.
(#) SzAndras00 válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Csak azért érdemes szakit hívni, mert ha valami hiba van a ház elektromos rendszerébe, akkor ez meg fogja mutatni, és megfelelő rutin nélkül nehéz megtalálni, hogy esetleg még hol van összekötve a nulla, és a védő.
(#) tomikapc válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Nem tudom hol gyártották őket, csak annyit tudok, hogy itt is volt hasonló gyártás. Most már ezt is tudom. Köszi a márkákat, akkor ezek közül választok.
(#) tomikapc válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Értem. Hát itt nem nagy a rendszer, 67 nm mindenhol szabvány színes vezeték. Igaz, hogy alu.
(#) proba válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
"Tévesen" lekapcsolni csak komolyabb -több kW feletti- motorok előtt hallottan (erre létezik valami tudományos magyarázat is ,sajna azt már elfelejtettem hol. ) Nálunk mindig okkal kapcsolt le,ahol beszereltem ott csak egy helyen reklamáltak hogy le-le old ,de a normális védőföldes háromfázisú hosszabbítóra sajnálták a pénzt,ezért így használják.
(#) tomikapc válasza proba hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Hát itt nincs több kilowattos motor, főleg, hogy a fő kismegszakító is csak 16A-s, remélem nem lesz akkor semmi gond.
(#) karaszbandi válasza proba hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Védő vezető nélkül, csak a FI-re bízva használnak 3f hosszabbítót és arról akármit? Sajnálják rá a pénzt?

Nem nagyon kéne velük foglalkozni!
(#) coolos válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Bizonyos mosógépeket nem szereti a fi relé, mivel a belsejükben nedves felületeken létrejöhetnek szivárgó áramok amit a felhasználó nem érzékel de a fi relé észreveszi. Ez új mosógépnél is előfordulhat , leggyakoribb ok a kondenzviz megjelenése elektromos részeken.
(#) tomikapc válasza coolos hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Nem régi a mosógép, majd kíváncsi leszek rá, hogy mit produkál. Köszi, ha gond lesz, akkor a mosógépre fogok először gyanakodni
(#) coolos válasza dobo hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Először is tudni kell a berendezések áramfelvételét.Mivel rövidek a szakaszok ezért feszültségesésre nem, csak melegedésre kell méretezni.Erre van egy táblázat amiből ki lehet nézni milyen áramfelvételre milyen keresztmetszet kell.(szabvány szerint)Persze vannak korrekciós tényezők, például környezeti hőmérséklet, vezeték szerelésmódja,sülyesztett vagy falonkívüli stb..Mikor megvan a keresztmetszet ,akkor megvan annak a maximum biztosítása is.A minimum biztosítás pedig a fogyasztók áramfelvétele.Egyidejűségi tényezőről én ebben az esetben nem tudok, ezt a felhasználónak kell meghatároznia mennyi berendezést akar egyidejűleg használni és arra kell méretezni, ha mindent bekapcsol ne legyen gond.
(#) proba válasza coolos hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Ha a víz megjelenik ,oldjon le.Ha nem, lehet várni az új mosógépet néhány év múlva,amikor átégett az átvezetés.Eddig két mosógép hiba volt ,egyiknél a zavarszűrő kezdett átvezetni (hál istennek nem a villanyszámlás szólt a túlfogyasztás miatt) a másik esetben a szénkefe rakodott meg szénporral ,itt sem a műanyag ház égett szét,időben ki lett takarítva.(persze kellemetlen mikor le -le old ,de a hiba megkeresése után mindig igazolódott a létjogosultsága)
Következő: »»   188 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem